Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

A nagy párnacsata – Minták, színek és formák összecsapása

Sok lakásban ítélték a díszpárnákat méltatlanul alulértékelt szerepre, pedig egy ötletes válogatással látványosan átöltöztethető az enteriőr. Ezek a kényelmes kiegészítők többet nyújthatnak puszta hát- vagy nyaktámasznál. Színesíthetik, harmonikussá varázsolhatják otthonunkat, a minták és a formák játékos kombinációjával pedig izgalmas színfoltokká válhatnak.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.
 

Bármilyen meglepő is, a díszpárnák elrendezésének is megvannak a saját szabályai mennyiség, méret, minta, szín és textúra tekintetében.

Mennyi az elég?

Nincs arra konkrét szabály, hogy hány díszpárna számít ideálisnak egy kanapén. Ez függ a kanapé méretétől is, hiszen ha az nagy és hosszú, akkor tiszta sor, hogy több párnára lesz szükség, mint egy kicsi és tömzsi bútor esetén.

Díszpárnák

Legjobb, ha „keretbe” helyezzük a dolgokat, így a 2-2-1, 2-2-2-1 elosztás megfelelő lehet. Ez azt jelenti, hogy a kanapé két széléről elindulva jobb és baloldalra 2 egyforma párnát teszünk, egészen addig ismételve ezt, amíg középre nem érünk, ide már csak egy párna kerül. Bármilyen furcsa, de valamiért a páratlan számú párnák sokkal kellemesebb látványt nyújtanak, mint a párosak.

Díszpárnák

Itt a méret is számít

A méretet illetően nincs aranyszabály. Nyugodtan keverhető egymással a nagyobb (50-60 cm) és a kisebb méretű díszpárna. Sőt, még a forma sem lényeges. Az elrendezésénél mindig a nagyobbakat helyezzük hátrébb, ez után jöhet a közepes párna, majd legelőre a legkisebbek kerüljenek. Soha ne pakoljunk két nagyméretű párnát két aprócska párnával, mert a végeredmény borzasztó lesz.

Figyelmesen a mintákkal!

Most válik izgalmassá a dolog, ugyanis már régóta nem él az anyáink korában népszerű szabály, miszerint a pöttyöset ne keverjük a csíkossal, vagy a virágosat egy másik, hangsúlyos mintával.

Díszpárnák

Van azonban egy pár lépés, amit ajánlott követni:

 • Először a színeket párosítsuk egymáshoz. Aztán jó, ha megjegyezzük a következő sorrendet: szín, minta mérete, forma és textúra. Ezt kell követnünk, amikor díszpárnák vásárlására adjuk a fejünket.
 • A színek kiválasztásához gyűjtsünk ötleteket. Egy hangulattábla, ún. moodboard remek lehetőség arra, hogy összegyűjtük kedvenc színeinket. Nézzük meg, mely színek mutatnak jól egymással, és ami nagyon elüt, vagy valamiért nem tetszik, azt rögtön zárjuk is ki. Ha megvannak a kedvenc árnyalataink, keressünk egy kontrasztos színt hozzá. Például a kékek mellé egy kis narancssárgát.
 • A szövetminták méretének kiválasztása nehézkés feladat lehet. Figyeljünk arra, hogyha különböző mintákat is választottunk, a méretük ne legyen egyforma. Ez nagyon zavaró lehet és az összkép sem harmonikus. Az ideális, ha minden méretből választunk egy-egy darabot, vagyis egy apró mintás, egy közepes mintás és egy nagy mintás párnát.
 • Érdemes egy erőteljesebb mintát választani, ám ebben az esetben a többi párna mintája ne legyen harsány, inkább visszafogott maradjon, sőt, akár lehet egyszínű is az egyik csoport.
 • Ha végképp eluralkodik rajtunk a tanácsatalanság, kövessük a következő szabályt: geometriai + virágos + apró mintás. Ezzel nem lőhetünk mellé.

Díszpárnák

Kényelmes is legyen

Annak ellenére, hogy a párnák elsődlegesen látványelemek, mindannyian tudjuk, hogy a világ másként működik. A lényeg: kényelmes is legyen a párna, ne csak szép. Sőt, az sem jó, ha a kanapé attól válik kényelmetlenné, mert telepakoltuk fura alakú párnákkal.

Kezdjük a töltettel. A legtöbb üzletben pehely, toll vagy poliészter párnákat lehet kapni. Mindegyiknek megvan az előnye és hátránya, ráadásul fontos szempont az is, hogy némely töltet allergizál.

 • Általában a toll és pehely párnák kényelmesek és melegek, de 4-5 éveként érdemes cserélni.
 • A poliészter töltetből több fajta is elérhető, ezek nagyon hamar összemennek és a tisztítása is macerásabb, mint a tollpárnáké. Sajnos mindkettőnek megvan az a rossz tulajdonsága, hogy allergizál, így ebben az esetben érdemes bio párnatölteteket vásárolni (tönkölypelyva, köleshéj, levendula). Ezek egy kissé „hangosak”, röviden a délutáni szunyókáláshoz nem igazán kényelmesek.

 Díszpárnák

4+1 tipp díszpárna választáshoz

 • A díszpárnák kanapén történő elhelyezésénél kövessük a keretes szabályt, így a látvány biztosan harmonikus lesz.
 • Bátran keverjük a méreteket: a nagyobbak hátra, a kisebbek előre kerüljenek.
 • Kedvenc színeinket nyugodtan párosítsuk, törekedhetünk meglepő szín- és mintavariációkra is.
 • Figyeljünk arra, hogy a szövetek mintája nem legyen egyforma. A változatos motívumok látványosabbak.

+1 Olyan töltetű díszpárnát válasszunk, mely kényelmes, ugyanakkor nem allergizál.

20150913 a nagy parnacsata6

Népszerűek a témában

Így lesz modern stílusú az otthonod – Trükkök a berendezéshez

Minden, amit tudni akarsz a gipszkartonról

Japandi stílus: a kelet-nyugati belső terek szintézise