Hirdetés

A nagy párnacsata – Minták, színek és formák összecsapása

Sok lakásban ítélték a díszpárnákat méltatlanul alulértékelt szerepre, pedig egy ötletes válogatással látványosan átöltöztethető az enteriőr. Ezek a kényelmes kiegészítők többet nyújthatnak puszta hát- vagy nyaktámasznál. Színesíthetik, harmonikussá varázsolhatják otthonunkat, a minták és a formák játékos kombinációjával pedig izgalmas színfoltokká válhatnak.

 

Bármilyen meglepő is, a díszpárnák elrendezésének is megvannak a saját szabályai mennyiség, méret, minta, szín és textúra tekintetében.

Mennyi az elég?

Nincs arra konkrét szabály, hogy hány díszpárna számít ideálisnak egy kanapén. Ez függ a kanapé méretétől is, hiszen ha az nagy és hosszú, akkor tiszta sor, hogy több párnára lesz szükség, mint egy kicsi és tömzsi bútor esetén.

Díszpárnák

Legjobb, ha „keretbe” helyezzük a dolgokat, így a 2-2-1, 2-2-2-1 elosztás megfelelő lehet. Ez azt jelenti, hogy a kanapé két széléről elindulva jobb és baloldalra 2 egyforma párnát teszünk, egészen addig ismételve ezt, amíg középre nem érünk, ide már csak egy párna kerül. Bármilyen furcsa, de valamiért a páratlan számú párnák sokkal kellemesebb látványt nyújtanak, mint a párosak.

Díszpárnák

Itt a méret is számít

A méretet illetően nincs aranyszabály. Nyugodtan keverhető egymással a nagyobb (50-60 cm) és a kisebb méretű díszpárna. Sőt, még a forma sem lényeges. Az elrendezésénél mindig a nagyobbakat helyezzük hátrébb, ez után jöhet a közepes párna, majd legelőre a legkisebbek kerüljenek. Soha ne pakoljunk két nagyméretű párnát két aprócska párnával, mert a végeredmény borzasztó lesz.

Figyelmesen a mintákkal!

Most válik izgalmassá a dolog, ugyanis már régóta nem él az anyáink korában népszerű szabály, miszerint a pöttyöset ne keverjük a csíkossal, vagy a virágosat egy másik, hangsúlyos mintával.

Díszpárnák

Van azonban egy pár lépés, amit ajánlott követni:

 • Először a színeket párosítsuk egymáshoz. Aztán jó, ha megjegyezzük a következő sorrendet: szín, minta mérete, forma és textúra. Ezt kell követnünk, amikor díszpárnák vásárlására adjuk a fejünket.
 • A színek kiválasztásához gyűjtsünk ötleteket. Egy hangulattábla, ún. moodboard remek lehetőség arra, hogy összegyűjtük kedvenc színeinket. Nézzük meg, mely színek mutatnak jól egymással, és ami nagyon elüt, vagy valamiért nem tetszik, azt rögtön zárjuk is ki. Ha megvannak a kedvenc árnyalataink, keressünk egy kontrasztos színt hozzá. Például a kékek mellé egy kis narancssárgát.
 • A szövetminták méretének kiválasztása nehézkés feladat lehet. Figyeljünk arra, hogyha különböző mintákat is választottunk, a méretük ne legyen egyforma. Ez nagyon zavaró lehet és az összkép sem harmonikus. Az ideális, ha minden méretből választunk egy-egy darabot, vagyis egy apró mintás, egy közepes mintás és egy nagy mintás párnát.
 • Érdemes egy erőteljesebb mintát választani, ám ebben az esetben a többi párna mintája ne legyen harsány, inkább visszafogott maradjon, sőt, akár lehet egyszínű is az egyik csoport.
 • Ha végképp eluralkodik rajtunk a tanácsatalanság, kövessük a következő szabályt: geometriai + virágos + apró mintás. Ezzel nem lőhetünk mellé.

Díszpárnák

Kényelmes is legyen

Annak ellenére, hogy a párnák elsődlegesen látványelemek, mindannyian tudjuk, hogy a világ másként működik. A lényeg: kényelmes is legyen a párna, ne csak szép. Sőt, az sem jó, ha a kanapé attól válik kényelmetlenné, mert telepakoltuk fura alakú párnákkal.

Kezdjük a töltettel. A legtöbb üzletben pehely, toll vagy poliészter párnákat lehet kapni. Mindegyiknek megvan az előnye és hátránya, ráadásul fontos szempont az is, hogy némely töltet allergizál.

 • Általában a toll és pehely párnák kényelmesek és melegek, de 4-5 éveként érdemes cserélni.
 • A poliészter töltetből több fajta is elérhető, ezek nagyon hamar összemennek és a tisztítása is macerásabb, mint a tollpárnáké. Sajnos mindkettőnek megvan az a rossz tulajdonsága, hogy allergizál, így ebben az esetben érdemes bio párnatölteteket vásárolni (tönkölypelyva, köleshéj, levendula). Ezek egy kissé „hangosak”, röviden a délutáni szunyókáláshoz nem igazán kényelmesek.

 Díszpárnák

4+1 tipp díszpárna választáshoz

 • A díszpárnák kanapén történő elhelyezésénél kövessük a keretes szabályt, így a látvány biztosan harmonikus lesz.
 • Bátran keverjük a méreteket: a nagyobbak hátra, a kisebbek előre kerüljenek.
 • Kedvenc színeinket nyugodtan párosítsuk, törekedhetünk meglepő szín- és mintavariációkra is.
 • Figyeljünk arra, hogy a szövetek mintája nem legyen egyforma. A változatos motívumok látványosabbak.

+1 Olyan töltetű díszpárnát válasszunk, mely kényelmes, ugyanakkor nem allergizál.

20150913 a nagy parnacsata6

Nagy Brigitta vagyok, a Junior Art Center lakberendező hallgatója. Sokáig teljesen más pályán tevékenykedtem, így én semmiképp nem tartozok azok közé, akik már kiskoruk óta tudták, hogy lakberendezők lesznek. Angoltanárként végeztem és egy ideig ez elég is volt. Persze mindig is gyűjtögettem a lakberendezős és dizájn magazinokat, bújtam a blogokat és faltam a lakás-átalakítós műsorokat a tévében, aztán amikor befejeztem egy inspiráló cikk olvasását vagy egy látványos műsor nézését, mindig jött egy nagy sóhaj, hogy „de jó nekik… bárcsak én is csinálhatnám.”

És akkor egyszer hirtelen jött egy gondolat, hogy miért is ne. Nos, így kerültem én ide. A Blogtár és az Inspirációtár tartalmának frissítésében is részt veszek, sőt alkalmanként a Tudástárban még cikkeket is találhattok tőlem.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

Otthon őszi hangulatban

Évszak váltáskor érdemes újrahangolni otthonunkat az adott évszak színei, jellemző formái segítségével. Íme, néhány tipp a hangulat teremtéshez.

Nyaralóban is otthonosan

Egy jól megtervezett hétvégi ház sok örömet és valódi kikapcsolódásra alkalmas időt jelent tulajdonosainak.Sajnos sok nyaraló válik a retró bútorok raktárává, mert amit otthon megununk vagy nem fér el, azt kivisszük a nyaralóba. Pedig lehet ezt másképp is.

Divatos minták tapétán és textileken - dzsungel láz és dús virágok

Ha az idei minta trendet követjük, minden napunk kész nyaralás lesz otthonunk falai között. Mindenhonnan buja növényzet, pálmalevelek és rengeteg virág köszön vissza, a tapétákról, lakástextilekről és a kiegészítőkről is. Az életvidám hangulat garantálható.

Falra való szőnyegek

A faliszőnyegek használata komoly tradícióval, évezredekre visszatekintő múlttal rendelkezik. Népszerűségéből valójában soha nem vesztett, legfeljebb rövidebb időszakokban kevésbé volt divatos. Most azonban újra fénykorát éli a faliszőnyeg.

Fehérre hangolt otthon

Minden év utolsó hónapjában a nagy festékgyártók nyilvánosságra hozták, melyik szín lesz a következő esztendő trendje. Míg a Pantone két árnyalatot is választott, a Rózsakvarcot és a Derűs Kéket, másik négy vállalat a tört fehér mellett tette le a voksát.

4 rafinált ötlet lakás színezéshez

A lakásfelújítás során előbb-utóbb sor kerül a szín választásra: milyen legyen a falak, a burkolatok, a bútorok, a textíliák és a kiegészítők színe? Kikerülhetetlen téma, ám sokan még attól is visszarettenek, hogy letegyék voksukat egyetlen szín mellett.

Találjuk meg a tökéletes szőnyeget!

A szőnyeg kiválasztása egyike a legnehezebb feladatoknak otthonunk berendezésekor. A megfelelő méretű szőnyeg tereket határol körbe, a tökéletes szín a helyiség egész hangulatát meghatározza, míg a textúra melegséget adhat otthonunknak.