Hirdetés

5 tanács a tökéletes falszín kiválasztásához

Minden átalakításnál a tervezés a legfontosabb feladat, hiszen egy lakás, vagy akár csak egy szoba újrafestése nem kis feladat. Amennyiben követjük az alábbi lépéseket, könnyebben hozzuk meg a legnehezebb döntéseket is.

Inspirálódjunk!

Ez a legfontosabb és egyben az első lépés. Nézzük át a magazinokat, böngésszük az internetet. Gyűjtsünk olyan képeket, melyek kedvesek a számunkra. No, de mi a helyzet akkor, ha éppen a kedvenc kávézónk dizájnja tetszik meg? Sebaj! Készítsünk egy fotót arról is, és tegyük be a gyűjteményünkbe. De bátran kérdezzük meg a kávézó dolgozóit a fal színe felől, hátha tudnak segíteni.

Színes falak

Elemezzük a helyiségeket

Alaposan figyeljük meg, melyik irányból esik a fény a szobába, ez lehet a kulcsa a tökéletes szín kiválasztásának. A közhiedelemmel ellentétben a ragyogó fehér szín nem láttatja nagyobbnak az aprócska teret, inkább ront rajta, hiszen könnyen unalmassá teheti a légkört.

Színes falak

Íme, néhány szabály, amit nem árt megjegyezni:

  • Az északi irányból érkező fény a színeket kékesebbé, kissé hideggé teheti, tehát ilyen fekvésű szobákban jó, ha kerüljük a zöld vagy szürke alapú színeket és inkább sárgásabb, pirosabb vagy rózsaszínűbb meleg árnyalatokkal próbálkozunk.
  • A keleti irányú szobák reggel fényesebbek, délutánra pedig már kissé sötétebbek, szóval itt nyugodtan használhatunk hidegebb tónusokat is.
  • Nyugati tájolású helyiségekben éppen az ellenkezője történik: itt reggel inkább hidegebbnek tűnnek a színek, hiszen közvetlen fényt csak délután kapnak. Itt a meleg árnyalatok mutatnak jól.
  • Figyeljünk arra is, hogy mely napszakban használjuk a szobát. Ha főként esténként, akkor érdemes a színeket a lámpafénynél is alaposan átelemezni.
  • Kisebb helyiségek, mint például a fürdőszoba, remekül mutatnak egy sötétebb falszínnel is. Itt semmi szükség arra, hogy a térhatást egy természetesebb, esetleg fehér színnel növeljük, hiszen a helyiség az ablakhiánytól, vagy a falak közelségétől sosem fog nagyobbnak tűnni. Játsszunk bátran egy sötét árnyalattal!

 Harmonizáló, ellentétes vagy inkább egymás árnyalatai?

Hisszük vagy sem, a színek, melyeket összeválogatunk, nagymértékben befolyásolják a szoba légkörét és így a benne lakók életét is.

Színes falak

 
Egy szín tónus rendszerében 12 árnyalat követi egymást a sötétebbtől a világosig, így a vibrálótól a nyugodtabb árnyalatig.
Ne feledkezzünk meg arról, hogy fontos az anyagok variálása is, ha a tónusos irányba szeretnénk elmenni, hiszen ellenkező esetben túl egysíkúnak tűnhet a szoba. Sokkal vagányabb, ha egymással ellentétes színeket alkalmazunk és ezeket is különböző textúrákkal variáljuk. Ha inkább a romantikusabb, elegánsabb vonal áll közelebb hozzánk, válasszunk színeket, melyek egymással harmonizálnak, tehát közelebb esnek egymáshoz a színskálán.
 

Készítsünk hangulattáblát

Azzal, hogy összeválogatunk olyan színeket, anyagokat, mintákat, esetleg bútorokat, melyek tetszenek, nagyban megkönnyítjük később a munkánkat. Ezzel már a kezdetektől meghatározhatjuk a számunkra kedves színpalettát, és később nem kell feleslegesen több ezer színt végigpróbálnunk a falon minden napszakban. Ez megvéd attól is, hogy esetleg egy hirtelen impulzus hatására vásároljunk meg olyan festéket, amely valójában nem is tetszene az egész falon.

A hangulattábla nagyon jó eszköz arra is, hogy a meglévő bútorokat, a szőnyeget, vagy a függönyöket is bevonjuk a játékba. Ha nem szeretnénk ezektől megválni, akkor mindenképp érdemes megnézni, hogy mi illik hozzájuk.

Színes falak

Ma már rengeteg weboldal létezik, melyek segítenek egyedi hangulattáblát létrehozni. Ide saját képeinket is feltölthetjük, de persze a legegyszerűbb és legjobb szórakozás, ha magunknak készítjük el egy hatalmas papíron. Rajzoljuk fel a lakás vagy a szoba alaprajzát és indulhat a móka.

Mindent próbáljunk ki

Soha ne válasszunk színt vagy bútort, amit előtte nem elemeztünk át alaposan. Minden festékboltban kaphatunk színpalettát, melyet akár fel is ragaszthatunk a falra, így könnyen meggyőződhetünk arról, hogyan mutatna a kinézett szín a különböző napszakokban. De igaz ez a bútorokra is. Gondoljunk arra, hogy mit teszünk akkor, ha valami nem fér majd el. Előtte inkább mérjük le a helyet, és csak utána döntsünk arról, hogy megvesszük-e. Ha már a vásárlásnál tartunk, minden anyaghoz, textúrához bátran mérjük oda a favorit színt, nézzük meg mennyire harmonikus, vagy éppen kontrasztos.

Színes falak

Nagy Brigitta vagyok, a Junior Art Center lakberendező hallgatója. Sokáig teljesen más pályán tevékenykedtem, így én semmiképp nem tartozok azok közé, akik már kiskoruk óta tudták, hogy lakberendezők lesznek. Angoltanárként végeztem és egy ideig ez elég is volt. Persze mindig is gyűjtögettem a lakberendezős és dizájn magazinokat, bújtam a blogokat és faltam a lakás-átalakítós műsorokat a tévében, aztán amikor befejeztem egy inspiráló cikk olvasását vagy egy látványos műsor nézését, mindig jött egy nagy sóhaj, hogy „de jó nekik… bárcsak én is csinálhatnám.”

És akkor egyszer hirtelen jött egy gondolat, hogy miért is ne. Nos, így kerültem én ide. A Blogtár és az Inspirációtár tartalmának frissítésében is részt veszek, sőt alkalmanként a Tudástárban még cikkeket is találhattok tőlem.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Közel nulla

2021 január 1-től már minden épületre a közel nulla szabályozás vonatkozik. A tavalyi év végén elrendelt türelmi idővel azonban 2021. július 1-ig elhalasztották az új követelmények számonkérését. Változott a rendelkezés azon pontja is, mely a megújuló energia minimális részarányát írta elő. Bővebben a videóban.

Mitől lesz egy bútor valóban minőségi? Teszteltük a Lamello termékeit

Egy érdekes kísérlet során részleteiben vizsgáltunk meg néhány bútort és így mutatjuk meg, melyek a jó minőség leginkább árulkodó jelei. Ez után garantáltan másképp nézünk a kiszemelt bútorokra.

Az eklektikus, a bohém, a japandi és a többiek – Lakberendezési trend prognózis 2020-ra

Itt az ideje túllépnünk a tiszta stílusokon, hozzászoknunk a szokatlan, ám nagyon is kellemesnek nevezhető megoldásokhoz és üdvözölni néhány rég elfeledett motívumot. Mi az év Pantone színe és melyek a legnépszerűbb tónusok mellette? Mutatjuk, hogy mi vár ránk 2020-ban a lakberendezésben.

Pfiffer Bútor – Örök érték

A tömör fa bútorok manapság ugyanazt az értéket képviselik mint évtizedekkel ezelőtt. Minőségben azonban magasan többet nyújtanak, mint más, nem tömör fából készülő társaik.

Tömörfa bútorok – Amikor a magas szintű kiszolgálás, a minőségi alapanyag és a professzionális gyártás az érték

A tömörfa bútorok minden szempontból az értékállóságot, időtlenséget, esztétikumot képviselik a bútorok között. Pfiffer János, a Pfiffer Bútor Mór Kft. tulajdonos ügyvezetője több évtizedes tapasztalatait megosztva avat be a gyártás és a kiválasztás rejtelmeibe és olyan információkkal gazdagít bennünket, melyekre laikusként nem is gondolnánk.

Lazítson stílusos környezetben! A MobilaDalin modern kanapéi minden teret elegánssá varázsolnak!

Lehet egy kanapé egyszerre stílusos és kényelmes? A MobilaDalin modern kanapéi a lazítás magasabb dimenzióit jelentik.

Chesterfield modern csavarral - ezek a MobilaDalin kanapék elegánsabbá varázsolják otthonát!

Gondolkozott már azon, hogy szeretne egy Chesterfield-stílusú ülőgarnitúrát, de nem talált olyan egyedi megoldást, amely kielégítette volna minden igényét? Akkor ismerkedjen meg a Galla kanapékkal és ülőbútorokkal – szerintünk éppen ezt kereste!

Egyszerre játékos és klasszikus - ezek a MobilaDalin kanapék minden lakásban jól mutatnak!

Megbízhatóan játékos? Nonkonformista klasszikus? Egymásnak ellentmondó, értelmetlen szókapcsolatoknak tűnhetnek, egészen addig amíg nem látta ezeket a kanapékat!