Hirdetés

5 tanács a tökéletes falszín kiválasztásához

Minden átalakításnál a tervezés a legfontosabb feladat, hiszen egy lakás, vagy akár csak egy szoba újrafestése nem kis feladat. Amennyiben követjük az alábbi lépéseket, könnyebben hozzuk meg a legnehezebb döntéseket is.

Inspirálódjunk!

Ez a legfontosabb és egyben az első lépés. Nézzük át a magazinokat, böngésszük az internetet. Gyűjtsünk olyan képeket, melyek kedvesek a számunkra. No, de mi a helyzet akkor, ha éppen a kedvenc kávézónk dizájnja tetszik meg? Sebaj! Készítsünk egy fotót arról is, és tegyük be a gyűjteményünkbe. De bátran kérdezzük meg a kávézó dolgozóit a fal színe felől, hátha tudnak segíteni.

Színes falak

Elemezzük a helyiségeket

Alaposan figyeljük meg, melyik irányból esik a fény a szobába, ez lehet a kulcsa a tökéletes szín kiválasztásának. A közhiedelemmel ellentétben a ragyogó fehér szín nem láttatja nagyobbnak az aprócska teret, inkább ront rajta, hiszen könnyen unalmassá teheti a légkört.

Színes falak

Íme, néhány szabály, amit nem árt megjegyezni:

  • Az északi irányból érkező fény a színeket kékesebbé, kissé hideggé teheti, tehát ilyen fekvésű szobákban jó, ha kerüljük a zöld vagy szürke alapú színeket és inkább sárgásabb, pirosabb vagy rózsaszínűbb meleg árnyalatokkal próbálkozunk.
  • A keleti irányú szobák reggel fényesebbek, délutánra pedig már kissé sötétebbek, szóval itt nyugodtan használhatunk hidegebb tónusokat is.
  • Nyugati tájolású helyiségekben éppen az ellenkezője történik: itt reggel inkább hidegebbnek tűnnek a színek, hiszen közvetlen fényt csak délután kapnak. Itt a meleg árnyalatok mutatnak jól.
  • Figyeljünk arra is, hogy mely napszakban használjuk a szobát. Ha főként esténként, akkor érdemes a színeket a lámpafénynél is alaposan átelemezni.
  • Kisebb helyiségek, mint például a fürdőszoba, remekül mutatnak egy sötétebb falszínnel is. Itt semmi szükség arra, hogy a térhatást egy természetesebb, esetleg fehér színnel növeljük, hiszen a helyiség az ablakhiánytól, vagy a falak közelségétől sosem fog nagyobbnak tűnni. Játsszunk bátran egy sötét árnyalattal!

 Harmonizáló, ellentétes vagy inkább egymás árnyalatai?

Hisszük vagy sem, a színek, melyeket összeválogatunk, nagymértékben befolyásolják a szoba légkörét és így a benne lakók életét is.

Színes falak

 
Egy szín tónus rendszerében 12 árnyalat követi egymást a sötétebbtől a világosig, így a vibrálótól a nyugodtabb árnyalatig.
Ne feledkezzünk meg arról, hogy fontos az anyagok variálása is, ha a tónusos irányba szeretnénk elmenni, hiszen ellenkező esetben túl egysíkúnak tűnhet a szoba. Sokkal vagányabb, ha egymással ellentétes színeket alkalmazunk és ezeket is különböző textúrákkal variáljuk. Ha inkább a romantikusabb, elegánsabb vonal áll közelebb hozzánk, válasszunk színeket, melyek egymással harmonizálnak, tehát közelebb esnek egymáshoz a színskálán.
 

Készítsünk hangulattáblát

Azzal, hogy összeválogatunk olyan színeket, anyagokat, mintákat, esetleg bútorokat, melyek tetszenek, nagyban megkönnyítjük később a munkánkat. Ezzel már a kezdetektől meghatározhatjuk a számunkra kedves színpalettát, és később nem kell feleslegesen több ezer színt végigpróbálnunk a falon minden napszakban. Ez megvéd attól is, hogy esetleg egy hirtelen impulzus hatására vásároljunk meg olyan festéket, amely valójában nem is tetszene az egész falon.

A hangulattábla nagyon jó eszköz arra is, hogy a meglévő bútorokat, a szőnyeget, vagy a függönyöket is bevonjuk a játékba. Ha nem szeretnénk ezektől megválni, akkor mindenképp érdemes megnézni, hogy mi illik hozzájuk.

Színes falak

Ma már rengeteg weboldal létezik, melyek segítenek egyedi hangulattáblát létrehozni. Ide saját képeinket is feltölthetjük, de persze a legegyszerűbb és legjobb szórakozás, ha magunknak készítjük el egy hatalmas papíron. Rajzoljuk fel a lakás vagy a szoba alaprajzát és indulhat a móka.

Mindent próbáljunk ki

Soha ne válasszunk színt vagy bútort, amit előtte nem elemeztünk át alaposan. Minden festékboltban kaphatunk színpalettát, melyet akár fel is ragaszthatunk a falra, így könnyen meggyőződhetünk arról, hogyan mutatna a kinézett szín a különböző napszakokban. De igaz ez a bútorokra is. Gondoljunk arra, hogy mit teszünk akkor, ha valami nem fér majd el. Előtte inkább mérjük le a helyet, és csak utána döntsünk arról, hogy megvesszük-e. Ha már a vásárlásnál tartunk, minden anyaghoz, textúrához bátran mérjük oda a favorit színt, nézzük meg mennyire harmonikus, vagy éppen kontrasztos.

Színes falak

 | 
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Hetek

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Üzem, raktár, üzlet, vállalati telephely – modern acélvázas csarnokokban

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Enteriőr átalakítás modern, organikus stílusjegyekkel – Mihálydeák Krisztina és Csomor László munkája

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Megéri az árát? Mit kell tudnunk a minőségi lakberendezési termékekről?

Izgalmas részletek egy étterem belső átalakításakor – Mihálydeák Krisztina lakberendező munkája

Mitől lesz egy bútor valóban minőségi? Teszteltük a Lamello termékeit

Az eklektikus, a bohém, a japandi és a többiek – Lakberendezési trend prognózis 2020-ra

Pfiffer Bútor – Örök érték

Tömörfa bútorok – Amikor a magas szintű kiszolgálás, a minőségi alapanyag és a professzionális gyártás az érték

Lazítson stílusos környezetben! A MobilaDalin modern kanapéi minden teret elegánssá varázsolnak!

A RAUVOLET redőnymegoldások egyesítik a designt és a funkciót

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Még több hely a fürdőszobában – tárolás okosan. Helytakarékos megoldások a Geberittől

REHAU RAUVISIO noir: a szépség érintése

Vásárlási listák
További vásárlási listák