5 tanács a tökéletes falszín kiválasztásához

Minden átalakításnál a tervezés a legfontosabb feladat, hiszen egy lakás, vagy akár csak egy szoba újrafestése nem kis feladat. Amennyiben követjük az alábbi lépéseket, könnyebben hozzuk meg a legnehezebb döntéseket is.

Inspirálódjunk!

Ez a legfontosabb és egyben az első lépés. Nézzük át a magazinokat, böngésszük az internetet. Gyűjtsünk olyan képeket, melyek kedvesek a számunkra. No, de mi a helyzet akkor, ha éppen a kedvenc kávézónk dizájnja tetszik meg? Sebaj! Készítsünk egy fotót arról is, és tegyük be a gyűjteményünkbe. De bátran kérdezzük meg a kávézó dolgozóit a fal színe felől, hátha tudnak segíteni.

Színes falak

Elemezzük a helyiségeket

Alaposan figyeljük meg, melyik irányból esik a fény a szobába, ez lehet a kulcsa a tökéletes szín kiválasztásának. A közhiedelemmel ellentétben a ragyogó fehér szín nem láttatja nagyobbnak az aprócska teret, inkább ront rajta, hiszen könnyen unalmassá teheti a légkört.

Színes falak

Íme, néhány szabály, amit nem árt megjegyezni:

  • Az északi irányból érkező fény a színeket kékesebbé, kissé hideggé teheti, tehát ilyen fekvésű szobákban jó, ha kerüljük a zöld vagy szürke alapú színeket és inkább sárgásabb, pirosabb vagy rózsaszínűbb meleg árnyalatokkal próbálkozunk.
  • A keleti irányú szobák reggel fényesebbek, délutánra pedig már kissé sötétebbek, szóval itt nyugodtan használhatunk hidegebb tónusokat is.
  • Nyugati tájolású helyiségekben éppen az ellenkezője történik: itt reggel inkább hidegebbnek tűnnek a színek, hiszen közvetlen fényt csak délután kapnak. Itt a meleg árnyalatok mutatnak jól.
  • Figyeljünk arra is, hogy mely napszakban használjuk a szobát. Ha főként esténként, akkor érdemes a színeket a lámpafénynél is alaposan átelemezni.
  • Kisebb helyiségek, mint például a fürdőszoba, remekül mutatnak egy sötétebb falszínnel is. Itt semmi szükség arra, hogy a térhatást egy természetesebb, esetleg fehér színnel növeljük, hiszen a helyiség az ablakhiánytól, vagy a falak közelségétől sosem fog nagyobbnak tűnni. Játsszunk bátran egy sötét árnyalattal!

 Harmonizáló, ellentétes vagy inkább egymás árnyalatai?

Hisszük vagy sem, a színek, melyeket összeválogatunk, nagymértékben befolyásolják a szoba légkörét és így a benne lakók életét is.

Színes falak

 
Egy szín tónus rendszerében 12 árnyalat követi egymást a sötétebbtől a világosig, így a vibrálótól a nyugodtabb árnyalatig.
Ne feledkezzünk meg arról, hogy fontos az anyagok variálása is, ha a tónusos irányba szeretnénk elmenni, hiszen ellenkező esetben túl egysíkúnak tűnhet a szoba. Sokkal vagányabb, ha egymással ellentétes színeket alkalmazunk és ezeket is különböző textúrákkal variáljuk. Ha inkább a romantikusabb, elegánsabb vonal áll közelebb hozzánk, válasszunk színeket, melyek egymással harmonizálnak, tehát közelebb esnek egymáshoz a színskálán.
 

Készítsünk hangulattáblát

Azzal, hogy összeválogatunk olyan színeket, anyagokat, mintákat, esetleg bútorokat, melyek tetszenek, nagyban megkönnyítjük később a munkánkat. Ezzel már a kezdetektől meghatározhatjuk a számunkra kedves színpalettát, és később nem kell feleslegesen több ezer színt végigpróbálnunk a falon minden napszakban. Ez megvéd attól is, hogy esetleg egy hirtelen impulzus hatására vásároljunk meg olyan festéket, amely valójában nem is tetszene az egész falon.

A hangulattábla nagyon jó eszköz arra is, hogy a meglévő bútorokat, a szőnyeget, vagy a függönyöket is bevonjuk a játékba. Ha nem szeretnénk ezektől megválni, akkor mindenképp érdemes megnézni, hogy mi illik hozzájuk.

Színes falak

Ma már rengeteg weboldal létezik, melyek segítenek egyedi hangulattáblát létrehozni. Ide saját képeinket is feltölthetjük, de persze a legegyszerűbb és legjobb szórakozás, ha magunknak készítjük el egy hatalmas papíron. Rajzoljuk fel a lakás vagy a szoba alaprajzát és indulhat a móka.

Mindent próbáljunk ki

Soha ne válasszunk színt vagy bútort, amit előtte nem elemeztünk át alaposan. Minden festékboltban kaphatunk színpalettát, melyet akár fel is ragaszthatunk a falra, így könnyen meggyőződhetünk arról, hogyan mutatna a kinézett szín a különböző napszakokban. De igaz ez a bútorokra is. Gondoljunk arra, hogy mit teszünk akkor, ha valami nem fér majd el. Előtte inkább mérjük le a helyet, és csak utána döntsünk arról, hogy megvesszük-e. Ha már a vásárlásnál tartunk, minden anyaghoz, textúrához bátran mérjük oda a favorit színt, nézzük meg mennyire harmonikus, vagy éppen kontrasztos.

Színes falak

Nagy Brigitta vagyok, a Junior Art Center lakberendező hallgatója. Sokáig teljesen más pályán tevékenykedtem, így én semmiképp nem tartozok azok közé, akik már kiskoruk óta tudták, hogy lakberendezők lesznek. Angoltanárként végeztem és egy ideig ez elég is volt. Persze mindig is gyűjtögettem a lakberendezős és dizájn magazinokat, bújtam a blogokat és faltam a lakás-átalakítós műsorokat a tévében, aztán amikor befejeztem egy inspiráló cikk olvasását vagy egy látványos műsor nézését, mindig jött egy nagy sóhaj, hogy „de jó nekik… bárcsak én is csinálhatnám.”

És akkor egyszer hirtelen jött egy gondolat, hogy miért is ne. Nos, így kerültem én ide. A Blogtár és az Inspirációtár tartalmának frissítésében is részt veszek, sőt alkalmanként a Tudástárban még cikkeket is találhattok tőlem.
Kapcsolódó cikkek

Rendhagyó konyhaburkolatok

A konyha otthonunk egyik legfontosabb helyisége, igazán megérdemli, hogy látványossá tegyük. A praktikus és szép konyhabútor, a jó munkalap nélkülözhetetlenek, most azonban vessünk egy pillantást a falakra is. Ezek adják ugyanis a konyha lelkét, a helyiség harmóniáját.

7 ötletes faldekoráció

Egy látványos lakásdekoráció nem csak a szemnek, a léleknek is jól esik. Hiszen ki ne szeretne egy fárasztó nap után kellemes környezetbe hazatérni. Tévedés, hogy ezt csak drága bútorok és kiegészítők vásárlásával teremthetjük meg.

A színek hatása otthonunkban. Így válasszunk falszínt

Nem is gondolnánk, hogy környezetünk színei mekkora hatással vannak ránk, milyen reakciókat váltanak ki belőlünk. Pedig a falak színének kiválasztásakor jól jöhetnek ezek az információk, hiszen könnyebben döntünk, ha tudjuk, hogy az egyes színek milyen hangulatot tükröznek.

Jutazsákok új élete

A jutazsák sok gyárban, üzemben nélkülözhetetlen a termékek tárolásához. No, de mégis mi keresnivalója van az otthonunkban? Íme néhány remek ötlet azoknak, akik szeretik az egyedi kiegészítőket, a rusztikus részleteket.

Egyszerűen monokróm

A monokróm enteriőrök általában megosztóak: van, akinek tetszik a leegyszerűsített színvilág, sokan azonban hiányolják az erőteljes sokszínűséget. De egy biztos, hogy a látvány nem marad hatástalan.

Hajtóvadászat a tökéletes kanapé után

Lakástulajdonosok hőn áhított vágya az a kanapé, ahol jól esik egy baráti kibeszélő parti, ahol a délutáni szunyókálás kényeztető, ahol az esti film még élvezhetőbb és, ahol az egész család elfér. Egy szóval a „tökéletes” kanapé. No, de van ilyen?

4 rafinált ötlet lakás színezéshez

A lakásfelújítás során előbb-utóbb sor kerül a szín választásra: milyen legyen a falak, a burkolatok, a bútorok, a textíliák és a kiegészítők színe? Kikerülhetetlen téma, ám sokan még attól is visszarettenek, hogy letegyék voksukat egyetlen szín mellett.

Falfestés kisokos 1. – Ahány helyiség, annyiféle festék

Festeni egyszerű! – gondolhatnánk, pedig nem az. A bonyodalmak már ott elkezdődnek, hogy nem mindegy, milyen típusú festéket használunk otthonunk különféle helyiségeibe.

Metáleffekt hatás a falakon

A fémes hatás a falakon merész vállalkozás, ám a végeredményt látva érdemes belevágni. Íme, a legfontosabb anyagok és szerszámok a tökéletes felülethez.