Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Tippek a kis lakások berendezéséhez: a legfontosabb bútorok

Tévedés azt gondolni, hogy egy kicsi lakás berendezése egyszerű! Hogyan oldjuk meg úgy, hogy kényelmes és funkcionális is legyen anélkül, hogy zsúfolt hatást keltene? Mutatjuk a megoldást!

Persze azzal azért tisztában van mindenki, hogy kisebb alapterület esetén magától értetődően kisebb, filigránabb darabokat érdemes választani. Ám, ha még ennél is okosabbak vagyunk, és nem csak könnyed, de praktikusabb, többfunkciós példányok mellett döntünk, rengeteg helyet spórolhatunk magunknak és mini lakásunkban tágas tér maradhat a beköltözés után is.

20100322_kislakas_berendezes_02

Minden lakás meghatározó alapeleme az ülőgarnitúra, amely állhat egy vagy több kanapéból, fotelből, puffból, illetve ezek kombinációiból. Kisméretű lakásba ne csak légiesebb darabokat keressünk, hanem olyanokat, amelyeket többféleképpen is használhatunk.

Ha nagyon kicsi a lakás, előfordulhat, hogy a kanapé állandó fekhelyünk is egyben. Ez semmiképpen nem nevezhető szerencsés megoldásnak, hiszen az állandó ki-be ágyazás nem kevés energiát igényel, ám, ha nincs más mód, feltétlenül olyan darabot keressünk, amely különösen kényelmes is. Megkeserítheti az éjszakáinkat, ha a kihajtható matracdarabok nincsenek egy szintben, rés van közöttük, pont a derekunk alá esik a váltás. Léteznek kifejezetten erre a célra gyártott, különleges rugózattal kialakított kihúzható kanapék, igaz az áruk lényegesen magasabb, de hosszú távon ez jobban megéri.

Kislakásba való bútorok

Érdemes akkor is kihúzható kanapét vennünk - még ha drágább is kicsit - ha van külön hálóhelyünk, ezzel ugyanis a vendégágy kérdését is megoldhatjuk. Mindenképpen keressünk olyan darabot, amely ágyneműtartóval is rendelkezik, ami a tárolási gondokon segít.

A méret a lényeg

Ha nagyon kicsi a lakás, előfordulhat, hogy annyi helyünk sincs a szobában, amennyi a kétszemélyes kanapé kihúzásához szükséges, vagy mindez túlságosan sok bútortologatással járna. Ebben az esetben keressünk olyan modellt, amely hosszában hajtható ki, így feleannyi területet igényel a kinyitása. Így 160 centiméter helyett csupán 90-et vesz el a térből. Ha kihúzható kanapét választunk, elé könnyen mozdítható, mobil kiegészítőket állítsunk, például görgős, vagy egymásba tolható könnyű dohányzóasztalt. Vannak olyan kétrészes kanapék is, amelyekkel kompletten megoldhatjuk az ülőgarnitúra kérdését, a kanapéból és szófából álló együttes összetolva azonban kényelmes franciaággyá válik.

Léteznek hatalmasnak tűnő, de kifejezetten kislakásokba ajánlott franciaággyal kombinált kanapék, melyek pihenőrésze valójában franciaágy méretű és természetesen ágyneműtartóval rendelkezik.

Kislakások bútorai

Hasznos darabja a garnitúrának a puff, amely vendégjárás idején is jó szolgálatot tehet. Ha nincs elég helyünk, készíttethetünk olyan dohányzóasztalt, amely alá elbújtathatjuk. Akár többet is. Ugyancsak alkalmas a puff a variálásra, ha akkora a mérete, hogy a kanapéhoz tolva fekvőheverővé válik tőle. Keresünk olyan puffot, amelynek a belseje tároló helyet rejt.

A dohányzóasztalok variálhatósága is végtelen: kihajtogatható, fiókos, többszintes modellek közül válogassunk.
Ha szélesebb, szögletes karfájú kanapét választunk, kis lerakóasztalt, tálcát helyettesítő fém vagy fa rátéttel mellőzhetjük a dohányzóasztalt, ezzel is helyet spórolva.

20100322_kislakas_berendezes_05

Többfunkciós elemek

Kis lakásban általában érdemes a bútorokat egyedileg megterveztetni, legyártatni, így azok biztosan méretre szabottak és praktikusak lesznek. Térelválasztó elemként is használhatók például a térbe fordított szekrények, amelyek mindkét oldalról működnek, vagy úgy, hogy két oldalról hozzáférhető a tartalmuk, vagy oly módon, hogy két, egymásnak hátat fordító szekrényt építenek egybe. Különösen jól alkalmazható ez a megoldás hálószobarész leválasztására, míg az egyik felére a hálóhoz tartozó gardrób kerül, addig a túloldalra például egy alacsonyabb tároló elem fölé, a televíziót tehetjük. A szekrény hátoldalát lefedhetjük gipszkartonnnal vagy tapétával.

Kislakás berendezése

Az amerikai konyha utolsó, magas eleme is lehet kétfunkciós, míg befelé konyhabútor, a külső része tálalószekrényként funkcionálhat. Jó megoldás, ha a térre merőlegesen állított konyhapult túloldalát étkezőként alakítjuk ki.

Az asztallap csatlakozhat közvetlenül a bútor hátoldalához, arra azonban vigyázzunk, hogy míg a konyhapult magasság 90 centiméter körül van, addig az étkezőasztal csupán 75 centiméter magas, így azt mindenképpen egy szinttel lejjebb tegyük. Ha nem asztalt, hanem étkezőpultot szeretnénk csak, akkor a szintet 110-115 centiméter magasra emeljük, a pultlap mélysége pedig 30-35 centiméter legyen, amelyen kényelmesen elfér tányér és pohár.

Kislakás konyhája

Állíthatunk a tér közepébe tengelyként akár pillérszerűen kialakított, mind a négy oldaláról hasznosítható polcot, szekrényt, tehetünk bele tv-t, hifit, könyveket, dísztárgyakat, cd-tartót - mindig annak a lakásrésznek funkciójához igazodva, amerre az adott oldal néz.

Helytakarékos megoldás a dohányzóasztal alá rejtett tároló

Eltüntethető bútorok

Igazán apró lakásokban nem csupán kicsi, de egészen eltüntethető darabokra is szükség lehet.  Így amikor nincsenek szolgálatban, nem zsúfolják a teret. Étkezőasztalból biztosan kihúzhatóra lesz szükség egy kis lakásban, ám még több helyet spórolhatunk, ha falhoz simuló, lehajtható darabot választunk, csináltatunk. Az asztallapot lehajthatjuk a falról, vagy egy másik bútor hátoldaláról, székekből is összecsukhatókat vegyünk.

Nem csak egy asztalt, de akár egy komplett konyhát is eltüntethetünk egyetlen mozdulattal, ha szekrénybe tesszük. A rendkívül ügyes mini-konyhák kombinált gépekkel működnek - sütő, főzőlap és mosogatógép egyben, hűtő-mosogató kombináció - és akár toló, akár hagyományos ajtóval zárhatók, amikor éppen nincsenek használatban.

Praktikus könyvtáróval kombinált kanapé

A szekrénykonyha ajtajára is szereltethetünk lehajtható asztallapot, így nem csak a konyhát, de az étkezőt is eltüntethetjük. Amerikai filmekben gyakran láthatunk az oldalfalról lehúzható franciaágyat. Előnye, hogy nagyobbnak tűnik a lakás, hátránya, hogy az előtte lévő teret üresen, bútorozatlanul kell hagynunk, így nem tudjuk hasznosítani a megnyert négyzetmétereket. Okosabb talán, ha ugyanezt horizontálisan, dobogó alól fiókszerűen kihúzott fekhellyel oldjuk meg.
Elrejthetünk fekhelyet a könyvespolc, gardrób mögött kialakított dobozban is, ám a matrac csak vendégágynak alkalmas megoldás.

Ha sok székre van szükségünk alkalmanként, de a hétköznapokon nem tudjuk hová tenni őket, sorolható, egymásba tehető modelleket válasszunk, így egy széknyi alapterületen akár 8-10 darab is elfér.

Népszerűek a témában

Így válassz lámpát!

„A legfőbb célom olyan életművet hátra hagyni, amiért nem volt hiába a sok küzdelem” – beszélgetés Papp Lindával, az Év Lakberendezője pályázat fődíjasával

Így lesz modern stílusú az otthonod – Trükkök a berendezéshez