Rendhagyó konyhaburkolatok

A konyha otthonunk egyik legfontosabb helyisége, igazán megérdemli, hogy látványossá tegyük. A praktikus és szép konyhabútor, a jó munkalap nélkülözhetetlenek, most azonban vessünk egy pillantást a falakra is. Ezek adják ugyanis a konyha lelkét, a helyiség harmóniáját.

Márvány és egyéb kőfajták

Ezek az alapanyagok igencsak népszerűek, hiszen gyönyörűek és látványosak, azonban az áruk meglehetősen borsos. A márványt ráadásul mind megjelenésben, mind tartósságban nehéz felülmúlni. A természetes kövek tehát esztétikusak és strapabíróak, főként, ha munkapultként szolgálnak, ezért érdemes ezekkel hosszútávra tervezni. A falon ugyancsak praktikusak, hiszen a csiszolásnak köszönhetően felületüket rendkívül könnyen tisztán lehet tartani.
A kereskedőknél, forgalmazóknál több ezer minta és szín szerezhető be, és mind egyedi, hiszen nincs két egyforma mintázatú márvány- vagy mészkőlap. Nagy előnyük, hogy szinte nyom nélkül szerelhetők a falra. Leggyakrabban hatalmas darabokban kerülnek értékesítésre.
Magyarországon számos kereskedésben vásárolható márványlap a konyhába, igaz, ha nem munkalapról van szó extra egyeztetések szükségesek, amit mindenképp a konyhapult beszerelése előtt tegyünk meg. A lapok vágása egyedi felmérés alapján történik, ahol a minta és szín kiválasztására is lehetőség nyílik.

Márvány burkolat

Manapság egyre divatosabb a nyers téglafal vagy éppen a terméskő beltéri használata, így érthető, hogy előbb-utóbb a konyhában is megjelennek. Érdemes jó előre átgondolni, hogy milyen irányba szeretnénk elmenni a konyha dekorálásában, hiszen amíg a márvány elegánsabb megjelenést adhat, addig a nyers téglafal és a terméskő sokkal rusztikusabb ambientet teremt. Nagy hátránya a téglának és a terméskőnek, hogy a felületük sokkal porózusabb, így takarításuk nehezebb és bonyolultabb lehet.

Téglafal

Kerámia és csempe

Ez a falborítás igen közkedvelt, mivel rendkívül olcsó, bár a magyar otthonokban elsősorban a hagyományosabb csempék és csempefelrakások a népszerűbbek, léteznek egyéb stílusok és lehetőségek is, melyekkel, egy elegánsabb és melegebb, esetenként újszerűbb megjelenést adhatunk konyhánknak.
A kerámia és a csempe nagyon praktikus, könnyen takarítható és időtálló is. Egyedül a felrakást segítő fugák tisztántartása lehet problémás, hiszen az gyakran elszíneződhet.

Üveg

Nagyon praktikus és esztétikus, ám valahogy mégsem sikerül feljebb kerülnie a népszerűségi listán. Az üveg borítást ugyancsak nagyobb táblákban lehet felszerelni a falra. Rengeteg színben érhető el, akár egészen extrém megoldások is elképzelhetők, és ma akár már arra is van lehetőségünk, hogy az üvegre tetszőleges mintát vagy képet applikáljunk az üvegfóliának köszönhetően. A közhiedelemmel ellentétben biztonságosak, hiszen edzett üvegről van szó, könnyű tisztántartani, és akár a meglévő csempére is felragasztható.

Üveg burkolat

Tükör

Szokatlan, de különleges megoldás és méltatlanul ritkán kerül felhasználásra, pedig a kis konyhák megmentője lehetne. Régóta tudjuk, hogy a tükör optikailag megnöveli a teret, így csak bátran szereljünk fel tükröt a kis konyhánk falára. Könnyen tisztántartható, csak úgy, mint az üveg.

Fém

A fém manapság elsősorban a professzionális konyhák egyik jellemzője a falon, de nem szükségszerű ez az állapot. A rozsdamentes felület rendkívül modern megjelenést kölcsönöz gyakorlatilag mindennek, így van ez a konyhában is; így elsősorban az indusztriális, vagyis az ipari stílus híveinek lesz ez szerelem első látásra. Az alumínium vagy inox felületek nagy hátránya, hogy könnyen karcolódnak, így a tisztítás során kerüljük az efféle anyagok használatát.

Fémburkolat

Még látványosabb hatást érhetünk el konyhánkban, ha nem a „hagyományos” fém színű fém felületet használjuk, hanem rezesebb színű fémlapot helyezünk fel a falra. Manapság már Magyarországon is elérhető a fémmozaik csempe, melyek egészen extravagáns külsőt kölcsönöznek konyhánknak.

Beton

Ez a megoldás otthonunkban még nem annyira ismert, külföldön azonban nagy rajongótábora van. Csak úgy, mint a fém, ez is igen rideg és ipari jellegű megjelenést kínál. A betont egyedi igényre gyártják, és készítése a helyszínen történik. A felszínt mindenképp fontos utókezelni, impregnálni, mivel extrém módon nyeli el a nedvességet. Nagyon strapabíró, de rendszeres tisztítása nélkülözhetetlen.

Betonfal

Nagy Brigitta vagyok, a Junior Art Center lakberendező hallgatója. Sokáig teljesen más pályán tevékenykedtem, így én semmiképp nem tartozok azok közé, akik már kiskoruk óta tudták, hogy lakberendezők lesznek. Angoltanárként végeztem és egy ideig ez elég is volt. Persze mindig is gyűjtögettem a lakberendezős és dizájn magazinokat, bújtam a blogokat és faltam a lakás-átalakítós műsorokat a tévében, aztán amikor befejeztem egy inspiráló cikk olvasását vagy egy látványos műsor nézését, mindig jött egy nagy sóhaj, hogy „de jó nekik… bárcsak én is csinálhatnám.”

És akkor egyszer hirtelen jött egy gondolat, hogy miért is ne. Nos, így kerültem én ide. A Blogtár és az Inspirációtár tartalmának frissítésében is részt veszek, sőt alkalmanként a Tudástárban még cikkeket is találhattok tőlem.
Kapcsolódó cikkek

15 tipp a konyha környezetbarát takarításához

A konyha életünk egyik fontos színtere, itt készítjük az ennivalót, és sok időt töltünk benne, így tisztasága nagyon fontos. Ha már kirepültünk a családi fészkünkből és nincs kéznél ügyes anyukánk, bizony ránk marad a feladat, hogy tisztán tartsuk ezt a teret (is).

7 ötletes faldekoráció

Egy látványos lakásdekoráció nem csak a szemnek, a léleknek is jól esik. Hiszen ki ne szeretne egy fárasztó nap után kellemes környezetbe hazatérni. Tévedés, hogy ezt csak drága bútorok és kiegészítők vásárlásával teremthetjük meg.

Kamra kisokos

Kamra, spájz, éléstár, éléskamra régen minden ház elhagyhatatlan kicsi helyisége, ma viszont szerencsésnek mondhatja magát az, akinek van az otthonában. Ahol kényelmesen, szép rendben tárolhatóak a család finomságai.

A színek hatása otthonunkban. Így válasszunk falszínt

Nem is gondolnánk, hogy környezetünk színei mekkora hatással vannak ránk, milyen reakciókat váltanak ki belőlünk. Pedig a falak színének kiválasztásakor jól jöhetnek ezek az információk, hiszen könnyebben döntünk, ha tudjuk, hogy az egyes színek milyen hangulatot tükröznek.

5 tanács a tökéletes falszín kiválasztásához

Minden átalakításnál a tervezés a legfontosabb feladat, hiszen egy lakás, vagy akár csak egy szoba újrafestése nem kis feladat. Amennyiben követjük az alábbi lépéseket, könnyebben hozzuk meg a legnehezebb döntéseket is.

Beton a lakásban – stílusos és egyedi megoldások

A betonról, mint belsőépítészeti és design elemről sok szó esik manapság, ennek köszönhetően egyre inkább elfogadottá és természetessé, sőt, gyakorivá válik a használata.

Találjuk meg a tökéletes szőnyeget!

A szőnyeg kiválasztása egyike a legnehezebb feladatoknak otthonunk berendezésekor. A megfelelő méretű szőnyeg tereket határol körbe, a tökéletes szín a helyiség egész hangulatát meghatározza, míg a textúra melegséget adhat otthonunknak.

Üvegbeton, a 21. század innovatív építőeleme

Az elmúlt századokban a beton felhasználása, alkalmazása forradalmi fejlődésen ment keresztül. Az egyre magasabb házaknak, az egyre hosszabbra tervezett hidaknak köszönhetően a szilárd, ám törékeny beton önmagában nem bizonyult elegendőnek.

Saját sziget a konyhában

A háziasszonyok álma, a konyhasziget, nemcsak népszerű napjainkban, hanem könnyen meg is valósítható. Rendkívül egyedi, látványos megoldás. Az alapos átgondolás és tervezés persze elengedhetetlen szigetünk kialakításához.

Önnek ajánljuk