Újragondolt dekoráció – a 3D falpanel

Janik Szantina

Az utóbbi években egyre több helyen találhatunk ún. 3D falpaneleket. Először inkább csak a  terekben jelentek meg, majd szépen lassan beszivárgott a nappalik, hálószobák, vagy akár fürdőszobák falaira is. Akik egyedi, különleges, innovatív hatást szeretnének elérni, azoknak mindenképpen érdemes megismerkedniük ezzel a modern burkolattal.

A 3D falpanel ötlete Amerikából származik.  A trendek egyre inkább a markáns megjenelés felé vezettek, így jött létre a burkolatok új generációja, melyek azzal érnek el látványos hatást, hogy kiemelkednek a felületből.

3D falpanel

3D falpanel

Ezek a burkolatok legtöbbször gipszből vagy műanyagból készülnek, de a vásárolhatunk bio darabokat is kizárólag természetes anyagokból, különböző növényi rostokból – ezeknél dombornyomással érik el a kiemelkedést.

Léteznek bőrpanelek is, ezek nagy előnye, hogy a dekoratív szerepen kívül hang- és hőszigetelő funkcióval is rendelkeznek.  Luxus árkategóriában már találhatunk keményfából készült darabokat is.

3D falpanel

Legnagyobb előnyük, hogy szinte bármilyen területen felhasználhatjuk, az installációktól a reggelizőpultok burkolatáig a kirakatokon át bármit burkolhatunk velük. Felhelyezésükhöz sem feltétlenül szükséges szakember, egyszerű és gyors ragasztással ez is megoldható. Általában 50x50 cm-es panelekben kaphatók, de természetesen vannak ennél kisebb, és nagyobbak is.

3D falpanel

Tipp: A kiemelkedést fokozza a színek használata, valamint érdemes felülről megvilágítani a paneleket, így az árnyékok még izgalmasabbá teszik a felületet.

Kapcsolódó cikkek

7 ötletes faldekoráció

Egy látványos lakásdekoráció nem csak a szemnek, a léleknek is jól esik. Hiszen ki ne szeretne egy fárasztó nap után kellemes környezetbe hazatérni. Tévedés, hogy ezt csak drága bútorok és kiegészítők vásárlásával teremthetjük meg.

Lenyűgöző falburkolatok

Unalmas a falfestés, a tapéta? Aki valami másra, egyedibbre, különlegesebbre vágyik, annak van egy jó hírünk. A hagyományos, jól bejáratott lehetőségeken túl több megoldás is létezik a szobák falának burkolására.

Kreatív faldekoráció 3D falpanellel

Az üres és unalmas falat ma már számtalan módon különlegessé tehetjük, ami sokat segít az otthonos környezet kialakításában. Az egyedi tervezésű falpanelek könnyen és gyorsan felhelyezhetők, akár szakértelem nélkül is.  Legfőbb erényük a szín- és formabeli variálhatóság, valamint a tartósság.

Hidegburkolat helyett: betonpadló

A loft lakások, az indusztriális és a minimál stílus népszerűsége egyre nagyobb teret adott az olyan természetes épületszerkezeti anyagoknak és felületeknek, mint a betonpadló.

Vinyl, a melegburkolatok jolly jokere

Bizonyos helyiségekbe szinte illetlenségnek számít a melegburkolat alkalmazása. Pedig olykor-olykor megszeghetjük a szabályokat, különösen akkor, ha ebben a választott anyag is segítségünkre van.

7 érv a laminált padló mellett

Az egyik legnépszerűbb melegburkolat a laminált padló, nem véletlenül. Számos előnyös tulajdonságából most a hét legfontosabbat mutatjuk be.

Vinyl, a trendi és tartós melegburkolat

Mi lehet a megoldás, ha egy helyiség funkciójából adódóan a hidegburkolat lenne praktikus, de mi mégis melegburkolatot szeretnénk? Ekkor léphet színre a vinyl.

Marmoleum burkolat, a természetes talp alá való

Itt az ideje szintet lépnünk és nyitnunk az új, természetes és egészséges padlóburkolás irányába. Gondolkodjunk el a ma oly sűrűn választott laminált padlóról, ami lássuk be, nem lesz soha hosszúéletű és strapabíró burkolat otthonunkban. Sőt, talán el is engedhetnénk ezt.

Térnyerés galériával

A galéria a lakáson belüli térnyerés talán a leggyakrabban alkalmazott módja. A helyiség légterének részleges (az alapterület legfeljebb 75%-a), vízszintesen épített szerkezettel történő megosztásával kialakított új szint. Így bővíthetjük a lakható területet, ezáltal nő a lakásunk értéke is. A galériát legtöbben hálóhelynek szokták használni.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár