Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

Szaniter kisokos

A vizes helyiségeknek is nevezett fürdő és vécé alapvető kellékei a korszerű, minőségi, könnyen tisztítható, higiénikus és időtálló anyagból készült szaniterek, melyek nem mellékesen harmonizálnak a fürdőszoba egyéb berendezéseivel, illetve annak burkolatával.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A korszerű életmód természetes higiéniájának napi igényeihez tartozik az akár többszöri tisztálkodás, tetőtől talpi való lemosakodás, vagy csak részlegesen, arc és kézmosás. A tisztálkodás rituáléja azonban tágabb értelemben magában foglalja a szépségápolást, a testi lelkim intim kényeztetést, kikapcsolódást, relaxációt is.
Ennek azonban meg kell teremteni otthonunkban a körülményeit, melynek már kialakult formája a korszerű mellékhelyiségek gondosan tervezett kialakítása. Lakás alapterülettől függően lehetnek külön fürdőszoba és külön vécé helyiségek, vagy mindkét funkció egy helyiségben elhelyezve. A fürdőszoba legfontosabb alapfelszerelései, a mai modern szaniterek, általánosan azonban az utolsó 100 évben jelentek meg - még fél évszázada is készültek komfort nélküli otthonok, és vidéken még ma is sokan laknak ilyen házban.
Ma már teljesen természetesnek tekintjük, hogy minden lakásban van fürdőszoba és vécé, ezek nélkül új lakás nem is építhető (építési engedélyt nem adnak rá).

Porcelán mosdó

 Szaniter-féleségek

Szorosabb értelemben a szaniterek, az anyaguk alapján besorolva, melyek leggyakrabban porcelán‑kerámia, a következők:

  • mosdókagyló, mosdótál
  • vécé csésze
  • bidé
  • piszoár

 Ide sorolhatjuk még hasonló funkciókört tekintve az alábbiakat, melyeket azonban jellemzően más anyagokból gyártanak (öntöttvas, vaslemez, akril):

  • fürdőkád
  • zuhanytálca, komplett zuhanykabin.

 A korszerű gyártási és design igényeknek eleget téve, már az alapanyagok használata is szerteágazóbb, gyakrabban tűnnek fel a szintetikus, kompozit összetevők is.

  

Szaniterek anyagai

A szanitereknek sokféle követelményt kell kielégíteniük. Ki kell bírniuk a mechanikai igénybevételt, mert ráülünk, beleülünk, netán ráállunk, naponta hosszú éveken keresztül. A másik fontos a vízállóság, vízlepergetés, valamint a kemény karcálló felület a tisztíthatóság végett. Ez utóbbi komoly képességet jelent a súrolással és a háztartási vegyszerekkel szemben. Mindezt viszonylag alacsony előállítási költségek mellett kell nyújtaniuk, hogy bárki számára megfizethetők legyenek.

Szaniterek a fürdőszobában

A zománcozott fémek a szaniterek kezdeti alapanyaga. Valamikor ebből készültek a lavórok, mosdókancsók, szappantartók, de még manapság is gyártanak ilyen úgynevezett lemez‑kádakat és zuhanytálcákat is. Gyenge pontja maga a zománc, ami hosszú távon rosszul bírja a súrolószereket, és az esetleges ütődést. A hibás, zománc mentes helyeken, azonnal rozsdásodásnak indul a fém.

Rozsdamentes acélból készült termékeket a nagy igénybevételre, elsősorban közösségi helyekre, vasúti kocsikba, repülőgépekre, börtönökbe gyártanak a törhetetlenségük és könnyű súlyuk miatt. Mosdók, WC-k, bidék, piszoárok egyaránt kaphatók ebből az anyagból. Design szempontból egyes ipari hangulatú stúdió és loft lakások felszerelésében is találhatók ilyen különleges gyártmányok. Az áruk jócskán meghaladja a porcelánokét.

Üvegből is készülnek főleg mosdótálak. Ezek inkább a drága design kategóriában szélesítik a kínálatot. Az üveg alapanyag a hátránya a sérülékenység, hasonlóan a zománchoz, hiszen az is tulajdonképpen üveg.

Természetes kövek a márvány, a gránit ugyancsak feltűnnek a szaniter kínálatban, de inkább egyedi luxus választékban. Jellemzően ezek is a mosdótálak választékát bővítik. Megmunkálásuk nehéz és költséges, így áruk is magas.

Fürdőkád kőből

A szintetikus anyagokból készült szaniterek gyártása és kínálata egyre szélesebb. Az olcsóbb kategóriájú műanyag termékek felületét sajnos a vegyszerek, és a súrolás gyorsan tönkreteszi. A felsőbb kategóriába tartoznak a különleges vonalvezetésű akril, és akril‑szilikát kompozit anyagú szaniterek. Felületük szép, kényes, áruk magas.

A porcelán maradt a verhetetlen alapanyag, mely szinte mindent kibír hosszú távon, és általában az esztétikai elvárásoknak is bőven megfelel. Vízálló, bírja vegyszereket és a durvább súrolást, ráadásul viszonylag olcsón gyártható. Gyártótól függően azonban a porcelán minősége eltérő lehet.

Kétféle anyagot különböztetünk meg a szaniterkerámia-gyártásban: a kristályporcelánt és a félporcelánt (fajansz). Az előbbi a magasabb hőfokon való égetésnek köszönheti a különleges keménységet és ellenálló képességet. A minőségi félporcelánok eléggé elterjedtek, előállításuk egyszerűbb, áruk megfizethetőbb. Az Alföldi szaniterekre adott 10 év garancia például jó ajánlásnak számít.

Szaniterek a fürdőszobában

Az utóbbi évek fejlesztése a porózusmentes, teljesen vízlepergető és foltmentes felület. A kerámia másodszori kiégetésével biztosítják a máz mikroszkopikus pórusainak tökéletes befedését.

Fontos lehet a szín

A nagy európai gyártók színskálájukat egymással, és a többi fürdőszobai berendezéseket gyártó nagy céggel egyeztetik, így a színeik közel azonosak. Jelenleg is a fehér a legnépszerűbb szaniterszín, könnyen meglátszik rajta a kosz, így könnyebben tisztán tartható.
Sokan gyártanak világos pasztellszíneket, de előfordulnak egészen élénk árnyalatok is.

A legmenőbbek az utóbbi években az elegáns matt‑fehér szaniterek. A legújabb design irányzat a fémes színű kerámia szaniterek. Nálunk még csak a lakberendezők, és belsőépítészek érdeklődnek iránta, mivel ezek az extravagáns darabok a legfelső árkategóriába tartoznak.

A folytatásban az egyes szaniter-féleségeket vesszük sorra.

Népszerűek a témában

LED világítási rendszer – ahogy a profik csinálják

Érjük be kevesebbel! - Design csaptelepek alacsony vízfogyasztással

A rendezett fürdőszoba titka – hasznos tippek a tároláshoz

Ez is érdekelhet

Tervezd meg tetődet egyszerűen, 6 lépésben!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Ezeket érdemes mérlegelni, ha napelem telepítésén gondolkozunk

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Kád is, zuhany is - melyik az idális fürdőkád számomra

Outdoor-otthonok modern árnyékoló és pergola megoldásai - kültéri életterek tervezése az Archishade szakértőivel

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Milyen jelzéseket keressen a katalógusban, ha néhány mozdulattal tisztán tartható zuhanykabint szeretne?

Forma, funkció és érzékiség – újdonságok a fürdőszoba berendezésben

Wellness helyiség és fürdőszoba prémium minőségben berendezve

Monolith szaniter szerelőmodulok a Geberittől: funkcionalitás és design kompromisszumok nélkül

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

Még szebbek, még jobbak: megújult zuhanykabinok a Radawaytől – Eos & Torrenta 2021

Alacsony belépő magasság, magas minőség: ECO fürdőkádak az M-Acryltól

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Okos tárolással tágasabb lesz a fürdőszoba – Mit kínál ehhez a Geberit?

Kád vagy zuhany – a fürdőszoba legnagyobb kérdése. Vagy nem is?

Trópusi eső és masszázs a zuhany alatt

Fürdőkádak neked: extra széles kínálat a választás szabadságáért

Újraszervezett terek és különleges részletek - 55 négyzetméteres lakás felújítása

„Nem tudtam, hogy fontos ez a szempont” – az alábbiakat egy jó zuhanyzó-tanácsadótól hallania kell

Különleges csaptelepek, melyek feldobják a fürdőt, konyhát