Hirdetés

Szaniter kisokos

A vizes helyiségeknek is nevezett fürdő és vécé alapvető kellékei a korszerű, minőségi, könnyen tisztítható, higiénikus és időtálló anyagból készült szaniterek, melyek nem mellékesen harmonizálnak a fürdőszoba egyéb berendezéseivel, illetve annak burkolatával.

A korszerű életmód természetes higiéniájának napi igényeihez tartozik az akár többszöri tisztálkodás, tetőtől talpi való lemosakodás, vagy csak részlegesen, arc és kézmosás. A tisztálkodás rituáléja azonban tágabb értelemben magában foglalja a szépségápolást, a testi lelkim intim kényeztetést, kikapcsolódást, relaxációt is.
Ennek azonban meg kell teremteni otthonunkban a körülményeit, melynek már kialakult formája a korszerű mellékhelyiségek gondosan tervezett kialakítása. Lakás alapterülettől függően lehetnek külön fürdőszoba és külön vécé helyiségek, vagy mindkét funkció egy helyiségben elhelyezve. A fürdőszoba legfontosabb alapfelszerelései, a mai modern szaniterek, általánosan azonban az utolsó 100 évben jelentek meg - még fél évszázada is készültek komfort nélküli otthonok, és vidéken még ma is sokan laknak ilyen házban.
Ma már teljesen természetesnek tekintjük, hogy minden lakásban van fürdőszoba és vécé, ezek nélkül új lakás nem is építhető (építési engedélyt nem adnak rá).

Porcelán mosdó

 Szaniter-féleségek

Szorosabb értelemben a szaniterek, az anyaguk alapján besorolva, melyek leggyakrabban porcelán‑kerámia, a következők:

  • mosdókagyló, mosdótál
  • vécé csésze
  • bidé
  • piszoár

 Ide sorolhatjuk még hasonló funkciókört tekintve az alábbiakat, melyeket azonban jellemzően más anyagokból gyártanak (öntöttvas, vaslemez, akril):

  • fürdőkád
  • zuhanytálca, komplett zuhanykabin.

 A korszerű gyártási és design igényeknek eleget téve, már az alapanyagok használata is szerteágazóbb, gyakrabban tűnnek fel a szintetikus, kompozit összetevők is.

  

Szaniterek anyagai

A szanitereknek sokféle követelményt kell kielégíteniük. Ki kell bírniuk a mechanikai igénybevételt, mert ráülünk, beleülünk, netán ráállunk, naponta hosszú éveken keresztül. A másik fontos a vízállóság, vízlepergetés, valamint a kemény karcálló felület a tisztíthatóság végett. Ez utóbbi komoly képességet jelent a súrolással és a háztartási vegyszerekkel szemben. Mindezt viszonylag alacsony előállítási költségek mellett kell nyújtaniuk, hogy bárki számára megfizethetők legyenek.

Szaniterek a fürdőszobában

A zománcozott fémek a szaniterek kezdeti alapanyaga. Valamikor ebből készültek a lavórok, mosdókancsók, szappantartók, de még manapság is gyártanak ilyen úgynevezett lemez‑kádakat és zuhanytálcákat is. Gyenge pontja maga a zománc, ami hosszú távon rosszul bírja a súrolószereket, és az esetleges ütődést. A hibás, zománc mentes helyeken, azonnal rozsdásodásnak indul a fém.

Rozsdamentes acélból készült termékeket a nagy igénybevételre, elsősorban közösségi helyekre, vasúti kocsikba, repülőgépekre, börtönökbe gyártanak a törhetetlenségük és könnyű súlyuk miatt. Mosdók, WC-k, bidék, piszoárok egyaránt kaphatók ebből az anyagból. Design szempontból egyes ipari hangulatú stúdió és loft lakások felszerelésében is találhatók ilyen különleges gyártmányok. Az áruk jócskán meghaladja a porcelánokét.

Üvegből is készülnek főleg mosdótálak. Ezek inkább a drága design kategóriában szélesítik a kínálatot. Az üveg alapanyag a hátránya a sérülékenység, hasonlóan a zománchoz, hiszen az is tulajdonképpen üveg.

Természetes kövek a márvány, a gránit ugyancsak feltűnnek a szaniter kínálatban, de inkább egyedi luxus választékban. Jellemzően ezek is a mosdótálak választékát bővítik. Megmunkálásuk nehéz és költséges, így áruk is magas.

Fürdőkád kőből

A szintetikus anyagokból készült szaniterek gyártása és kínálata egyre szélesebb. Az olcsóbb kategóriájú műanyag termékek felületét sajnos a vegyszerek, és a súrolás gyorsan tönkreteszi. A felsőbb kategóriába tartoznak a különleges vonalvezetésű akril, és akril‑szilikát kompozit anyagú szaniterek. Felületük szép, kényes, áruk magas.

A porcelán maradt a verhetetlen alapanyag, mely szinte mindent kibír hosszú távon, és általában az esztétikai elvárásoknak is bőven megfelel. Vízálló, bírja vegyszereket és a durvább súrolást, ráadásul viszonylag olcsón gyártható. Gyártótól függően azonban a porcelán minősége eltérő lehet.

Kétféle anyagot különböztetünk meg a szaniterkerámia-gyártásban: a kristályporcelánt és a félporcelánt (fajansz). Az előbbi a magasabb hőfokon való égetésnek köszönheti a különleges keménységet és ellenálló képességet. A minőségi félporcelánok eléggé elterjedtek, előállításuk egyszerűbb, áruk megfizethetőbb. Az Alföldi szaniterekre adott 10 év garancia például jó ajánlásnak számít.

Szaniterek a fürdőszobában

Az utóbbi évek fejlesztése a porózusmentes, teljesen vízlepergető és foltmentes felület. A kerámia másodszori kiégetésével biztosítják a máz mikroszkopikus pórusainak tökéletes befedését.

Fontos lehet a szín

A nagy európai gyártók színskálájukat egymással, és a többi fürdőszobai berendezéseket gyártó nagy céggel egyeztetik, így a színeik közel azonosak. Jelenleg is a fehér a legnépszerűbb szaniterszín, könnyen meglátszik rajta a kosz, így könnyebben tisztán tartható.
Sokan gyártanak világos pasztellszíneket, de előfordulnak egészen élénk árnyalatok is.

A legmenőbbek az utóbbi években az elegáns matt‑fehér szaniterek. A legújabb design irányzat a fémes színű kerámia szaniterek. Nálunk még csak a lakberendezők, és belsőépítészek érdeklődnek iránta, mivel ezek az extravagáns darabok a legfelső árkategóriába tartoznak.

A folytatásban az egyes szaniter-féleségeket vesszük sorra.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Zuhanytálca extrákkal: esztétikus, strapabíró, biztonságos és…

A Geberit legújabb zuhanytálca családja, a Geberit Sestra, tökéletesen illeszkedik a svájci gyártó prémium minőséget képviselő fürdőszobakínálatába. A Geberit Sestra ásványi anyagból készült zuhanytálca nemcsak elegáns megjelenésű, strapabíró és kiemelkedően csúszásmentes, de speciálisan kialakított szifonjának köszönhetően tökéletes megoldás alacsony padlószerkezetű fürdőszoba felújításánál is.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Fürdőszoba és design, azaz mitől lesz igazán különleges a fürdőszoba?

A fürdőszoba, méretétől függetlenül, tipikusan az a helyiség, ahol a funkcionalitás szempontjai fokozottan előtérbe kerülnek. Ahhoz azonban, hogy ez tökéletesen működjön, érdemes figyelmet fordítani a minőségi berendezési elemek és szaniterek kiválasztására.

“A maximumot kihozni a tervezésből, csak az ügyféllel együtt lehet” – beszélgetés Zámbó Tímea építészmérnök, belsőépítésszel, az Év fürdőszobája pályázat díjazottjával

Természetközeliség, a külső és belső terek határainak feszegetése, a hagyományos funkciók továbbgondolása, mindez kreatív formavilággal, igényes és harmonikus megjelenéssel. Ha röviden akarnánk összefoglalni, ez jellemezné legjobban Zámbó Tímea munkáit, aki formabontó megoldásokat is szívesen alkalmaz terveiben.

Tartós és esztétikus gránit mosogatók a FERRO-tól - 15 év garanciával!

A gránit a Földön leggyakrabban előforduló magmás kőzet, amit már az őskorban is használtak építőkővé formálva. Neve a latin granum szóból ered, ami magyarul szemcsét jelent, és éppen ebben az állapotában feldolgozva lehet egyszerre hasznos és esztétikus is a háztartásunk számára, mégpedig a konyhánkban, a FERRO gránit mosogatói által.

Funkcionalitás és design a fürdőszobában

Használat szempontjából otthonunk egyik legnyilvánvalóbb helyisége a fürdőszoba. Rendeltetése egyértelmű, tehát az is világos mindenki számára, hogy melyek a legszükségesebb és kevésbé elvárt berendezési elemei. Ezen a ponton azonban érdemes meghaladni a száraz tárgyszerűséget, hiszen azt is joggal szeretnénk, hogy ez a helyiség esztétikus, – mi több – kellemes és korszerű legyen, tükrözze ízlésünket. A design tehát megkerülhetetlen, ha a legtöbbet szeretnénk kihozni a legkisebb helyiségből.

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Működő design a Geberitnél

Újdonságok, innovációk a Geberittől

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Grohe innovációk

Mit hoz a jövő csaptelep fronton? Kovács Kevin, a Grohe projektmenedzsere mutatja be a cég innovációit.

Irányt mutatni a bőség zavarában: álomfürdőszoba győztes kivitelben - Interjú Az év fürdőszobája 2020 pályázat első helyezett tervezőpárosával

52 látványterv közül választotta ki a szakmai zsűri Az év fürdőszobája 2020 pályázat legjobbjait. A Homeinfo és a Lakberendezők Országos Szövetsége által kiírt megmérettetésen Pongó Kriszta és Magyar Tibor végzett az első helyen.