Hirdetés

Szaniter kisokos

A vizes helyiségeknek is nevezett fürdő és vécé alapvető kellékei a korszerű, minőségi, könnyen tisztítható, higiénikus és időtálló anyagból készült szaniterek, melyek nem mellékesen harmonizálnak a fürdőszoba egyéb berendezéseivel, illetve annak burkolatával.

A korszerű életmód természetes higiéniájának napi igényeihez tartozik az akár többszöri tisztálkodás, tetőtől talpi való lemosakodás, vagy csak részlegesen, arc és kézmosás. A tisztálkodás rituáléja azonban tágabb értelemben magában foglalja a szépségápolást, a testi lelkim intim kényeztetést, kikapcsolódást, relaxációt is.
Ennek azonban meg kell teremteni otthonunkban a körülményeit, melynek már kialakult formája a korszerű mellékhelyiségek gondosan tervezett kialakítása. Lakás alapterülettől függően lehetnek külön fürdőszoba és külön vécé helyiségek, vagy mindkét funkció egy helyiségben elhelyezve. A fürdőszoba legfontosabb alapfelszerelései, a mai modern szaniterek, általánosan azonban az utolsó 100 évben jelentek meg - még fél évszázada is készültek komfort nélküli otthonok, és vidéken még ma is sokan laknak ilyen házban.
Ma már teljesen természetesnek tekintjük, hogy minden lakásban van fürdőszoba és vécé, ezek nélkül új lakás nem is építhető (építési engedélyt nem adnak rá).

Porcelán mosdó

 Szaniter-féleségek

Szorosabb értelemben a szaniterek, az anyaguk alapján besorolva, melyek leggyakrabban porcelán‑kerámia, a következők:

  • mosdókagyló, mosdótál
  • vécé csésze
  • bidé
  • piszoár

 Ide sorolhatjuk még hasonló funkciókört tekintve az alábbiakat, melyeket azonban jellemzően más anyagokból gyártanak (öntöttvas, vaslemez, akril):

  • fürdőkád
  • zuhanytálca, komplett zuhanykabin.

 A korszerű gyártási és design igényeknek eleget téve, már az alapanyagok használata is szerteágazóbb, gyakrabban tűnnek fel a szintetikus, kompozit összetevők is.

  

Szaniterek anyagai

A szanitereknek sokféle követelményt kell kielégíteniük. Ki kell bírniuk a mechanikai igénybevételt, mert ráülünk, beleülünk, netán ráállunk, naponta hosszú éveken keresztül. A másik fontos a vízállóság, vízlepergetés, valamint a kemény karcálló felület a tisztíthatóság végett. Ez utóbbi komoly képességet jelent a súrolással és a háztartási vegyszerekkel szemben. Mindezt viszonylag alacsony előállítási költségek mellett kell nyújtaniuk, hogy bárki számára megfizethetők legyenek.

Szaniterek a fürdőszobában

A zománcozott fémek a szaniterek kezdeti alapanyaga. Valamikor ebből készültek a lavórok, mosdókancsók, szappantartók, de még manapság is gyártanak ilyen úgynevezett lemez‑kádakat és zuhanytálcákat is. Gyenge pontja maga a zománc, ami hosszú távon rosszul bírja a súrolószereket, és az esetleges ütődést. A hibás, zománc mentes helyeken, azonnal rozsdásodásnak indul a fém.

Rozsdamentes acélból készült termékeket a nagy igénybevételre, elsősorban közösségi helyekre, vasúti kocsikba, repülőgépekre, börtönökbe gyártanak a törhetetlenségük és könnyű súlyuk miatt. Mosdók, WC-k, bidék, piszoárok egyaránt kaphatók ebből az anyagból. Design szempontból egyes ipari hangulatú stúdió és loft lakások felszerelésében is találhatók ilyen különleges gyártmányok. Az áruk jócskán meghaladja a porcelánokét.

Üvegből is készülnek főleg mosdótálak. Ezek inkább a drága design kategóriában szélesítik a kínálatot. Az üveg alapanyag a hátránya a sérülékenység, hasonlóan a zománchoz, hiszen az is tulajdonképpen üveg.

Természetes kövek a márvány, a gránit ugyancsak feltűnnek a szaniter kínálatban, de inkább egyedi luxus választékban. Jellemzően ezek is a mosdótálak választékát bővítik. Megmunkálásuk nehéz és költséges, így áruk is magas.

Fürdőkád kőből

A szintetikus anyagokból készült szaniterek gyártása és kínálata egyre szélesebb. Az olcsóbb kategóriájú műanyag termékek felületét sajnos a vegyszerek, és a súrolás gyorsan tönkreteszi. A felsőbb kategóriába tartoznak a különleges vonalvezetésű akril, és akril‑szilikát kompozit anyagú szaniterek. Felületük szép, kényes, áruk magas.

A porcelán maradt a verhetetlen alapanyag, mely szinte mindent kibír hosszú távon, és általában az esztétikai elvárásoknak is bőven megfelel. Vízálló, bírja vegyszereket és a durvább súrolást, ráadásul viszonylag olcsón gyártható. Gyártótól függően azonban a porcelán minősége eltérő lehet.

Kétféle anyagot különböztetünk meg a szaniterkerámia-gyártásban: a kristályporcelánt és a félporcelánt (fajansz). Az előbbi a magasabb hőfokon való égetésnek köszönheti a különleges keménységet és ellenálló képességet. A minőségi félporcelánok eléggé elterjedtek, előállításuk egyszerűbb, áruk megfizethetőbb. Az Alföldi szaniterekre adott 10 év garancia például jó ajánlásnak számít.

Szaniterek a fürdőszobában

Az utóbbi évek fejlesztése a porózusmentes, teljesen vízlepergető és foltmentes felület. A kerámia másodszori kiégetésével biztosítják a máz mikroszkopikus pórusainak tökéletes befedését.

Fontos lehet a szín

A nagy európai gyártók színskálájukat egymással, és a többi fürdőszobai berendezéseket gyártó nagy céggel egyeztetik, így a színeik közel azonosak. Jelenleg is a fehér a legnépszerűbb szaniterszín, könnyen meglátszik rajta a kosz, így könnyebben tisztán tartható.
Sokan gyártanak világos pasztellszíneket, de előfordulnak egészen élénk árnyalatok is.

A legmenőbbek az utóbbi években az elegáns matt‑fehér szaniterek. A legújabb design irányzat a fémes színű kerámia szaniterek. Nálunk még csak a lakberendezők, és belsőépítészek érdeklődnek iránta, mivel ezek az extravagáns darabok a legfelső árkategóriába tartoznak.

A folytatásban az egyes szaniter-féleségeket vesszük sorra.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

Megéri az árát? Mit kell tudnunk a minőségi lakberendezési termékekről?

“Mi kerül ezen ennyibe?” Ez a szállóigévé vált mondat lehet az első gondolatunk, amikor felvont szemöldökkel méregetjük a – szerintünk - rendesen túlárazott terméket. Vajon valóban túlárazott-e a termék, jelen esetben a bútor, a szaniter vagy a burkolat? Tudjuk-e, hogy a minőségnek miért annyi az ára? És laikusként miről ismerjük fel, hogy egy bútor valóban minőségi-e? Az eligazodásban segít a Momento design marketing vezetője, Bányász András.

Elsőre furcsa, de létezik: fény az éjszakában, a pihentető alvásért. Az éjszakai irányfény értékes segítséget nyújthat

Hogy napközben, a munkával, tanulással, bármilyen fizikai és/vagy szellemi tevékenységgel töltött időt milyen minőségben éljük meg, nagyban függ attól, hogy előtte milyen volt az éjszakánk.

A beton hatástól a levél mintáig – Mivel burkolunk 2021-ben?

Ami a hidegburkolatokat illeti, izgalmas trendeknek nézünk elébe. Sok minden továbbra is népszerű és találunk számos újdonságot, melyek felkelthetik a figyelmünket.

Kis fürdőszobák nagy kedvence: wc és bidé egyben

Egy modern és kényelmes fürdőszobából manapság már nem hiányozhat a bidé. Csakhogy a fürdőszobák alapterülete még mindig ritkán teszi lehetővé, hogy ennek a higiéniai szempontból is egyre inkább nélkülözhetetlen szaniternek helyet találjunk. Jó hír, hogy erre is van megoldás!

Checklist - Mire gondoljunk a fürdőszoba tervezéskor, felújításkor?

Vajon tudjuk-e mi mindent kell szem előtt tartanunk, mivel kell feltétlenül számolnunk, mielőtt a fürdőszoba felújításába belevágunk? Ezzel a check-listtel nem fogunk tévedni.

Okosotthon 46 négyzetméteren

Az Év fürdőszobája pályázat győztes lakberendező párosa, Pongó Kriszta és Magyar Tibor egyik legfrisebb munkája, a tetőtérben kialakított modern, sok szempontból rendhagyó kis lakás tervezése.

A rendezett fürdőszoba titka – hasznos tippek a tároláshoz

Aki már valaha építkezett vagy felújított (jó sokan vannak, vagyunk), az tudhatja, hogy konnektorból, illetve fürdőszobai tárolókapacitásból soha nem lehet elég. Erre sokszor már csak utólag jövünk rá, ilyenkor kerülnek használatba a hosszabbítók, elosztók, valamint az esztétikailag nem feltétlenül legjobban odaillő plusz fürdőszobai polcok, tárolók.