Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Az étkező

Már Szókratész is megmondta, hogy „nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk”, mégis a legtöbb embernek – több okból is – központi kérdés az étkezés. Az ételek minőségén és mennyiségén kívül fontos lehet az is, hogy a napi rendszerességgel elköltött reggelink, ebédünk és vacsoránk hogyan, hol, milyen adottságokkal, berendezéssel és eszközükkel felszerelt helyszínen történik.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Az étkező

A legtöbb esetben persze sajnos nem adottak a lehetőségek egy külön étkezőhelyiség kialakítására. Ilyenkor jöhetnek a praktikus ötletek, hogy hogyan helyezzük el az étkezőrészt a konyhán belül.
Az alábbiakban szereplő beméretezett ábrák segítségével könnyen eldönthetjük, hogy a rendelkezésre álló térben melyik típusú és mekkora méretű étkezőasztalt és székeket tudunk elhelyezni.

Az étkező

Az általánosan használatos méretek a következők: az étkező asztal magassága 75 cm, ehhez méretezik az étkező székeket, amiknek az ülési magassága 45 cm, valamint az ülőfelület mérete körülbelül 45 × 45 cm.

Az étkező

Az asztalhoz való leüléshez legalább 60 cm széles helyre van szükség személyenként, és ha nem beépített ülőpadról van szó, akkor számolnunk kell a szék kihúzott állapotban mért helyigényével is. Ha konyhabútor munkapult részéhez étkezésre is alkalmas részt, amolyan bárpult féleséget építünk, 120 cm-es magassággal számoljunk. Ehhez a magassághoz 90 cm ülési magasságú bárszékek illenek.

Az étkező

Sok helyet takaríthatunk meg a falra felszerelhető, és használaton kívül le-, illetve felcsukható asztal alkalmazásával, valamint ha a székeink is összecsukhatók, sokkal kisebb helyen elférnek, amikor éppen nem ül rajtuk senki.

Az étkező

Fülkeszerűen beépített étkezőrészt csak abban az esetben tervezzünk, ha az étkezésben résztvevő személyek elviselik, hogy a megszokottnál szűkebb helyen kell „bemászniuk” a helyükre, illetve ha nem vesznek részt a tálalásban.

Az étkező

Tárolóhelyek

Az étkezőhöz kapcsolódó tárolóhelyek alapvetően a terítékhez szükséges tányérokat, tálakat, eszközöket kell, hogy elrejtsék vagy épp megmutassák. 


Ha van elég helyünk és az étkészleteink is kellőképpen dekoratívak, bátran helyezzünk el a rendelkezésre álló térben egy üvegezett tálalószekrényt vagy polcot, és rendezzük el rajta úgy a tárgyakat, hogy könnyen elérhessük és használhassuk őket.

Az étkező

Az alsó polcokon megfelelő helye lehet az abroszoknak, textilszalvétáknak, konyharuháknak és a szezonálisan használt dekorációknak is.

Az étkező

Világítás

Ha már van egy kényelmes és szép asztalunk, amelyet körbeülhetünk, fontos, hogy a hozzá kapcsolódó világításról is gondoskodjunk. Legjobb, ha az étkezőasztalt felülről megvilágítja egy olyan magasságba elhelyezett mennyezeti lámpa vagy csillár, amelyet az asztalnál ülő személyek az asztal fölé behajolva, álló helyzetben sem fejelnek le.

Az étkező

A hangulatos megvilágítást kedvelők helyezzenek a térbe állólámpákat, amelyek fényét a mennyezetre is lehet irányítani, illetve ne fukarkodjanak a gyertyákkal. Játékos fényük még a legkommerszebb melegszendvics evést is hangulatos, meghitt eseménnyé változtathatja.

Az étkező

Fal- és padlóburkolat

Lakberendezési magazinok hasábjain gyakran láthatunk csodaszép tapétát az étkező falán, és bolyhos zseníliaszőnyeget az asztal alatt elhelyezve. Ezek a holmik nagyszerű hátteret nyújthatnak egy enteriőrfotózás esetében, de valószínűleg a hétköznapi életben csak bosszúságot okoznak a tulajdonosoknak.

Az étkező

Amikor fal- és padlóburkolatot választunk az étkezőhelyiségbe vagy sarokba, mindenek előtt a könnyű tisztántarthatóságra gondoljunk. Lehet szép tapétánk, ha lemosható, és lehet szőnyegünk is, ha vállaljuk, hogy a szokásosnál még alaposabban takarítjuk vagy törzsvásárlói kártyát szeretnénk a közeli tisztítóba…

Az étkező

Ezt a szempontot fokozottan vegyük figyelembe, ha gyermekek is vannak a családban, hiszen az ő „segítségükkel” még gyakrabban fordulhat elő, hogy maszatok kerülnek a falra, és kisebb, nagyobb morzsákat taposunk a szőnyegbe.

A velünk élő gyermekek szemszögéből a lakás, a ház is egy nagy játszótér… Gondolkodjunk mi is az ő fejükkel. A következő részben a gyerekszobáról és a biztonságos otthonról lesz szó.
Tartsatok velünk!