Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Notice: Undefined offset: 2 in /home/dasl1/homeinfo.hu/public_html/plugins/content/homeinfo_sectionmenu/homeinfo_sectionmenu.php on line 142

A konyha II. – Gyakorlati(as) tanácsok konyhatervezéshez

Az előző részben szó volt a különböző lehetőségekről, ami konyha elrendezési sémáját illeti, a mostani részben pedig sorra vesszük, hogy mik azok a – lehetőség szerint – betartani ajánlott szempontok, amelyeket jó, ha figyelembe veszünk már a tervezés fázisában.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A konyha II. – Gyakorlati(as) tanácsok konyhatervezéshez

Ha nem bízzuk szakemberre (lakberendező, bútortervező, konyhabútor asztalos) a tervezést, hanem magunk szeretnénk kihozni a lehetőségeinkből a maximumot, és nem áll rendelkezésünkre számítógépes tervezőprogram, mindenképp érdemes egy négyzethálós füzetet, és egy kartonpapírt beszereznünk. Ingyenesen letölthető tervezőprogramokat az interneten is találhatunk, de ha a füzetbe rajzoljuk fel a konyhánk alaprajzát, és a kartonból kivágjuk a főbb elemek (tűzhely, hűtő, mosogató, mosogatógép, kamraszekrény, előkészítő pult stb.) méretarányos moduljait, akkor egészen jó „terepet” kaphatunk a házilagos tervezésre.

A konyha II. – Gyakorlati(as) tanácsok konyhatervezéshez

Az alaprajzra vigyük fel az ajtók, ablakok helyét, méretét (parapet magasságot is!), víz, gáz, szellőző és elektromos bekötések helyét, és már indulhat is a munka.

A konyha II. – Gyakorlati(as) tanácsok konyhatervezéshez5

Az általános modulméretek a következők (szélesség × mélység)

 • hűtőszekrény: 60 × 60 cm
 • 4 égős tűzhely: 60 × 60 cm
 • 5 égős vagy grill lappal kombinált tűzhely: 80 (esetenként 100) × 60 cm
 • egymedencés mosogató: 40 vagy 50 × 60 cm,
 • kétmedencés vagy csepegtetőtálcás mosogató: 70 vagy 80 × 60 cm,
 • mosogatógép: 60 × 60 cm (kisebb egységek 40 cm szélesek)

A konyha II. – Gyakorlati(as) tanácsok konyhatervezéshez

 • konyhapult: bármilyen széles lehet, a mélységét általában 60 cm-ben szokás megállapítani
 • konyhasziget: legalább 80 × 100 cm-es méret legyen, ez alatt a méret alatt nem nagyon van értelme betervezni
 • étkezőasztal 4 személyre: legalább 70 × 100 cm,
 • székek: kényelmesen vegyünk 50 × 50 cm-t.
 • az alsó szekrény munkapulttal együtt 90 cm magas,
 • a felső szekrények mélysége 30–35 cm, magasságuk 70 és 90 cm között választható,
 • a munkapult felülete és a felső szekrény közötti távolság körülbelül 50 cm.

A konyha II. – Gyakorlati(as) tanácsok konyhatervezéshez

Ha több olyan elemünk van, amely már megvan, és az új konyha berendezésénél is használni szeretnénk, érdemes pontosan lemérni azokat, így egyedi modulokat is alkothatunk.

Most jöjjenek a betartásra ajánlott szabályok:

 • A konyhai háromszögbe (link az előző cikkhez) ne helyezzünk el magas bútorrészeket, ezeket lehetőleg a pult végén helyezzük el. Ugyanez vonatkozik a beépített hűtőre is.
 • Ha a konyhaajtó befelé nyílik (a konyha tere felé), akkor a konyhabútor széle és az ajtó tokja között legalább 40 cm helyet kell hagynunk, hogy elkerüljük a „rányitásból” adódó gondokat.
 • A víz- és gázvezeték beérkezési helye általában meghatározza a mosogató/mosogatógép és a tűzhely helyét a konyhában. Ha nem szeretnénk a vezetékek áthelyezése miatt többletköltségeket vállalni, akkor a tervezést kezdjük ezeknél az elemeknél. A mosó és/vagy mosogatógépet tehát érdemes a mosogató közelében elhelyezni úgy, hogy a használatukat a mosogató előtt álló ember ne akadályozza.

 A konyha II. – Gyakorlati(as) tanácsok konyhatervezéshez

 • Gondoljuk át, hogy milyen elektromos berendezések lesznek a konyhában. Régebbi építésű házban vagy lakásban előfordulhat, hogy az elektromos hálózat nem képes a mai igényeknek megfelelő mennyiségű fogyasztó egységet (hűtő, légkeveréses sütő, mosogatógép, mikrohullámú sütő, tévé, vízforraló, kávéfőző, szendvicssütő, fritőz stb.) kiszolgálni. Ezt a problémát mindenképp érdemes szakember segítségével megoldani, a házilagos barkácsolás sok kellemetlenséget okozhat a későbbiekben…
 • A tűzhely és a sütő elhelyezésére legkézenfekvőbb megoldás, ha a külső fal mentén találunk nekik helyet. Így könnyebb és gazdaságosabb megoldani a kiszellőztetés és a szagelszívás problémáját. Kivételt képeznek a lakótelepi konyhák, ahol általában a három vizes helyiség (konyha, fürdőszoba, vécé) egy közös kürtőbe szellőzik, ami a lakás belsejében található.
 • Sem a mosogatót, sem a sütőt nem szabad a konyha sarkába, a fal mellé elhelyeznünk. A saroktól legalább 40 cm-re helyezzük el ezeket, így sem a könyökünk, sem a sütés-főzés közben használt edény nem ütődik a falnak.

A konyha II. – Gyakorlati(as) tanácsok konyhatervezéshez

 

 • Figyeljünk oda a hűtőszekrény ajtajának nyitási irányára. Általában minden készüléken változtatható ez, válasszuk ki a saját és a konyhánk szempontjából is kényelmesebb megoldást.
 • A bútorok elhelyezésekor nem elég azt figyelembe vennünk, hogy mekkora helyet foglalnak el, azt is alaposan át kell gondolnunk, hogy a kinyitott ajtók, kihúzott fiókok és/vagy székek mellett kényelmesen elférünk-e mi magunk, miközben a konyhában sürgölődünk. Az optimális az lenne, ha a nyitott ajtó vagy a kihúzott szék mellett még maradna legalább 50 cm hely a konyhában dolgozó ember számára.
 • A három fő munkaterület (főzés, előkészítés/mosogatás, tárolás) egymástól való távolsága ne legyen nagyobb, mint 90 cm, mert az megnehezíti a hatékony munkát, és még balesetveszélyes is lehet, ha a forró, leszűrni való zöldségekkel vagy tésztával métereket kell lavíroznunk a tűzhelytől a mosogatóig.

A konyha II. – Gyakorlati(as) tanácsok konyhatervezéshez

A következő részben: ahová megérkezünk, avagy előszobák és fogadócsarnokok.    

Kapcsolódó írásunk: itt