Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Mi is az a lakberendezés? – II. rész

Cikksorozatunk első részében körbejártuk, hogy milyen a jó lakberendező, és mi mindent kell tudnia. Ebben a részben arról szólunk, hogy milyen szempontok alapján válasszunk lakberendezőt, és miként készüljünk a vele való találkozásra. 

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A lakberendezővel létesülő viszony meglehetősen bizalmi kapcsolat kell, hogy legyen, hiszen az otthonunk megfelelő kialakítását csak olyan személy tudja igényeink szerint megoldani, aki a lehető legközelebbről ismeri napi rutinjainkat, szokásainkat, hobbijainkat, alvási és étkezési szokásainkat, kedvenc színeinket, és minden olyan részletet, ami később – a lakberendezési folyamatban – komoly értelmet nyerhet.

Mi is az a lakberendezés? – II. rész

A választásról

Tudnunk kell, hogy a lakberendező – bármennyire is igyekszik – nem fog tudni kibújni a bőréből. Hiába van baráti ajánlás hozzá, és láttuk a megvalósult munkáit számos lakberendezési magazinban, ha egyszer nem tudunk azonosulni a stílusjegyeivel, akkor nem ő a mi emberünk.

Mi is az a lakberendezés? – II. rész

Szánjunk időt a megfelelő ember megtalálására, hívjuk segítségül az interneten fellelhető adatbázisok egyikét vagy akár mindegyikét. (például: http://lakberendezo.lap.hu/)

Mi is az a lakberendezés? – II. rész

Az első találkozás

Ez általában meghatározza a későbbi együttműködés minőségét. A folyamat végeredménye életre szóló, így fontos, hogy ne vegyük félvállról. Szánjunk rá elég időt, és teremtsünk nyugodt körülményeket. Kutyafuttában nem lehet a leendő jó minőségű, és igényeinknek mindenben megfelelő életterünkről dönteni. 

Mi is az a lakberendezés? – II. rész

Az esetek nagy részében a lakberendezőnek a már meglévő körülményekhez kell alkalmazkodni, a munkájával akkor kapcsolódik be a folyamatba, amikor már állnak a falak és/vagy helyükre kerültek a burkolatok is. Remélhetőleg ilyenkor sincs nagy gond, hiszen ma már egyre többen tudatos munkával és nagy körültekintéssel látnak hozzá otthonuk kialakításához. Mégis az elért eredmény sokkal hatásosabb, ha már a kezdetek kezdetén megkeressük a szakembert, és tanácsot kérünk tőle.

Mi is az a lakberendezés? – II. rész

Szükségünk lesz az átalakítani, berendezni kívánt lakás vagy ház alaprajzára. Ha ilyen nincs a birtokunkban, akkor a lakberendező a helyszínen leméri a szükséges méreteket, és ezek alapján elkészíti az alaprajzot. Itt jön el máris az a pont, amikor át kell gondolnunk, hogy milyen szempontok, igények és lehetőségek mentén induljon el a folyamat, amelyet lakberendezésnek hívunk.

Cikksorozatunk harmadik részében ezeket a szempontokat és a lakberendező munkájának részleteit elemezzük.

Képek forrása: lakbermagazin.hu, terkultura.com, foldespiroska.hu, belsoepiteszeti-megoldasok.hu, lakberendezok.hu, szentlak.blogspot.com