Minimál - az ezredkezdet stílusa

A minimál több múló divatnál. Legalább olyan meghatározó stílusirányzat, mint a 19-20. század fordulóján népszerű szecesszió, vagy a későbbi art deco. Bemutatjuk a legfontosabb stílusjegyeket.

Minimál, stílus

Kihez illik?

Modern, fiatalokhoz illő stílus, azoknak, akik nem kötődnek régi tárgyakhoz, nincs túl sok holmijuk, kiegészítőjük és szeretik a változást. Azok is szívesen használják, akik a keleties hangulatokhoz vonzódnak, hiszen az egyszerű vonalú berendezési tárgyak jól illeszthetőek az egzotikus kiegészítőkhöz, dekorációkhoz. Csakis akkor mutat jól, ha képesek vagyunk rendet tartani, és ha a néhány kifejezetten ide vásárolt kiegészítőn kívül semmi felesleges holmit, használati tárgyat nem hagyunk elől. Divatos és reprezentatív tereket rendezhetünk be vele, ám önmagában talán kicsit személytelen lehet.

Minimál hálószoba

Jellemzői

Letisztult vonalak, mértani formák, egyszerűség és design. A minimál stílus legjellegzetesebb jellemvonása a nevében is benne foglaltatik: a lehető legkevesebb ciráda, sallang, öncélú díszítés. Itt minden csak a funkcióról és a célszerűségről szól. Persze ez nem jelenti azt, hogy a minimál stílusú bútorok mentesek lennének a luxustól vagy fényűzéstől, hiszen a válogatottan nemes anyagok és a formatervezők révén egy-egy kockaforma bútordarab akár csillagászati összegbe is kerülhet. Természetesen olcsóbb kategóriájú bútorokkal is kialakíthatunk minimál stílusú enteriőröket. A minimál kezdetekor a stílus egyet jelentett a visszafogott, színtelen eleganciával, mára már sokkal élénkebb és változatosabb lett.

Minimál

Anyaghasználat és színvilág

Sok fából vagy laminált bútorlapból készült bútorok wenge, juhar, fehérített tölgy, zebrano, dió színekben. Világos gress lapok, sötét szalagparketta együttes használata jellemzi. Izgalmasabbá tehetjük terméskő, akár kontrasztos bontott tégla és különleges, plasztikus hatású tapéták alkalmazásával. Maga a fal legtöbbször világos, fehér, krémszín vagy tejeskávé, amit egy-egy falszakasz színesítésével tehetünk izgalmasabbá.
A fürdőszoba burkolata általában sötétbarna és nyersszín kombinációja. A vöröses, sárgás tónusokat nélkülöző barnás árnyalatok a krémszínnel kombinálva elegáns, de elég egyhangú összképet adnak, ezért aki élénkebb színekre vágyik, bátran keverhet hozzá egy-egy harsányabb színfoltot. Jól illik hozzá a kiwi zöld, az erős narancs, a bordó is.

Kapcsolódó cikkek

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Az eklektikus, a bohém, a japandi és a többiek – Lakberendezési trend prognózis 2020-ra

Itt az ideje túllépnünk a tiszta stílusokon, hozzászoknunk a szokatlan, ám nagyon is kellemesnek nevezhető megoldásokhoz és üdvözölni néhány rég elfeledett motívumot. Mi az év Pantone színe és melyek a legnépszerűbb tónusok mellette? Mutatjuk, hogy mi vár ránk 2020-ban a lakberendezésben.

Stílushoz hangolt világítás – Inspirációk EGLO lámpa választáshoz

Megfelelő lámpát választani csupán látszólag tűnik egyszerű feladatnak. Már a világítás megtervezése is szakértelmet kíván, ám az út végén vár ránk a kérdés: milyen lámpák illenek az adott helyiségekbe? Hogyan tudjuk ezeket minden szempontnak megfelelően úgy összehangolni a bútorzattal, színekkel, anyagokkal és egymással, hogy a funkció mellett az esztétikum is tökéletesen érvényesüljön? Bemutatjuk, hogyan segít ebben a mára már világmárkát képviselő lámpagyártó és forgalmazó cég az EGLO.

A bohém könnyedségtől a klasszikus eleganciáig – Trend prognózis Frankfurtból

A trendkutató ügynökségek évről évre kiadják kutatási eredményeiket, melyeket Frankfurtban a Heimtextil trendbemutatója foglal össze. A 2019/20-as trendelőrejelzés címe az “Utópia felé” (Towards Utopia).