Hirdetés

15 tipp a konyha környezetbarát takarításához

A konyha életünk egyik fontos színtere, itt készítjük az ennivalót, és sok időt töltünk benne, így tisztasága nagyon fontos. Ha már kirepültünk a családi fészkünkből és nincs kéznél ügyes anyukánk, bizony ránk marad a feladat, hogy tisztán tartsuk ezt a teret (is).


Mivel sokat tartózkodunk itt, és a baktériumok is nagy számban jelenhetnek meg, nagy figyelmet kell szentelnünk az ott használt eszközök, felületek tisztán tartására.

A konyha környezetbarát takarítása (Kép: Zalakerámia)

Íme, 15 tipp a konyha környezetbarát tisztítására:

  1. A munkapultot naponta törölgessük át, mivel nap, mint nap használjuk, felületén hamar megtelepednek a baktériumok. Nem kellenek különleges fertőtlenítőszerek, tisztítószerek, mivel azok habja megtapadhatnak a kisebb résekben, így ott könnyebben szaporodnak a baktériumok. Használjunk a konyhai pult tisztításához egyszerű szódabikarbónát, amit alkalmazhatjuk még tűzhelyek felületének tisztításához is. A mosogató csaptelepeiről és a csempéről ecettel oldhatjuk le a vízkövet.
  2. A zöldségek és húsok szeletelésére használt vágódeszkát elmosás után, függőlegesen állítsuk a csepegtetőbe és hagyjuk teljesen megszáradni. Felületüket időnként mossuk ecettel vagy citrommal, ezzel nem csak fertőtlenítjük, hanem szagtalaníthatjuk is.
  3. Mosogatóban használjunk lefolyó szűrőt, ami megakadályozza, hogy a lefolyóba került maradékdarabok eltömítsék azt.
  4. A lefolyó tisztításához a szódabikarbónát kis vízzel paszta állagúra keverjük, és kenjük a lefolyóra, majd fogkefével súroljuk át, és öblítsük le. Ezt követően néhány papírszalvétát áztassunk ecetbe, s fedjük le a lefolyót és környékét, majd 20 perc után levehetjük, szivaccsal áttörölgetjük és leöblítjük.

A konyha környezetbarát takarítása (Kép: http://www.goodshomedesign.com/clean-kitchen-sink/)

5. A konyhamalac tisztításához kétcsészényi jeget öntsünk a lefolyóba, majd erre egy csészényi durva szemű sót, s a kettő keverékére kis hideg vizet engedjünk. Majd kapcsoljuk be a konyhamalacot, és hagyjuk, hogy a jég elolvadjon. Végül citrom vagy lime szeleteket helyezünk daráljuk a konyhamalacba. A citrom nem csak kitisztítja, hanem kellemes illatot is áraszt.

6. Mosogatás után mindig mossuk át forró vízben a szivacsot, majd hagyjuk megszáradni.

7. Sót használhatunk az odaégett szennyeződésekre, teás és kávés edények barna foltjainak eltávolítására is.

A konyha környezetbarát takarítása (Kép: Zalakerámia)

8. A hűtőszekrényt 2–3 hetente törölgessük át meleg, ecetes vízzel, az ételeket tároljuk lefedve benne. Kistálban tegyünk a hűtőszekrénybe szódabikarbónát, ez elveszi a kellemetlen szagokat.

9. A mikrohullámú sütőt hetente törölgessük át, vegyük ki a benne lévő üveglapot is, és mossuk el. Továbbá használjunk műanyag fedőt, amivel a melegíteni kívánt ételt lefedjük, így nem kerül ételmaradék a mikró falára.

10. Egyszerű megoldás a mikró tisztítására még, pohárba töltve egy deciliter ecetet mikróba tenni, majd 2–3 percre bekapcsolni. Ezalatt az ecet gőze „dolgozik”, majd az idő lejártával csak át kell törölni a belső felületet.

11. A sütőt és a tepsiket szintén ecet és szódabikarbóna segítségével tisztíthatjuk meg. Szórófejes flakonba töltsünk ecetet, spricceljük a szennyezett felületre, majd ezután szódabikarbónás vízzel törölgessük át a sütő belsejét.

12. A páraelszívót ne csak kívül, hanem belül is tisztítsuk meg zsíroldószerrel. A szűrőt meleg vizes, mosogatószeres vízben moshatjuk ki.

13. A kávéfőzőt és a vízforralót 2–3 hetente ecetes vízzel főzzük át, így távolíthatjuk el belőle a vízkövet. Ezzel energiát is megtakarítunk, mert a vízkőmentes készülék gyorsabban fölforralja a vizet.

14. A szemetest naponta, kétnaponta ürítsük ki, hisz kellemetlen szagok és fertőzések forrása lehet.

15. Konyhapadló felmosása legalább hetente egyszer ajánlott, használjunk hozzá mosószódát.

 

A konyha környezetbarát takarítása (Kép: Zalakerámia)

 

Konyhánkban találhatók a legmakacsabb szennyeződések, így fontos a rendszeres tisztítása. A legfőbb dolog, hogy ne halogassuk a szennyeződések takarítását, hanem frissen távolítsuk el azokat, így időt is megtakarítunk magunknak, de főképp energiát. Fontos szempont még, hogy a lehető legkevesebb tisztítószert használjunk, odafigyelve az ételek előkészítésére, elkészítésére és tárolására. Mosogatásnál a sorrend is fontos, először a kevésbé szennyezett edényeket mossuk el, végére hagyva a zsírosakat.
Kis odafigyelés, de nagy hatékonyság. Ecet, szódabikarbóna, mosószóda és só – ezek az alapanyagok segíthetnek a tisztítás során. Olcsó, gyors és hasznos, mellékhatások nélkül használhatók, szemben az üzletekben található tisztítószerekkel, amelyek körülbelül ugyanazt tartalmazzál, csak a nevük és az áruk más, ráadásul nem túl környezetbarátak.
Nézzünk körül otthon és használjunk olcsóbb és hatásos megoldásokat!

 

 

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák