A konyha életünk egyik fontos színtere, itt készítjük az ennivalót, és sok időt töltünk benne, így tisztasága nagyon fontos. Ha már kirepültünk a családi fészkünkből és nincs kéznél ügyes anyukánk, bizony ránk marad a feladat, hogy tisztán tartsuk ezt a teret (is).
Mivel sokat tartózkodunk itt, és a baktériumok is nagy számban jelenhetnek meg, nagy figyelmet kell szentelnünk az ott használt eszközök, felületek tisztán tartására.
Íme, 15 tipp a konyha környezetbarát tisztítására:
- A munkapultot naponta törölgessük át, mivel nap, mint nap használjuk, felületén hamar megtelepednek a baktériumok. Nem kellenek különleges fertőtlenítőszerek, tisztítószerek, mivel azok habja megtapadhatnak a kisebb résekben, így ott könnyebben szaporodnak a baktériumok. Használjunk a konyhai pult tisztításához egyszerű szódabikarbónát, amit alkalmazhatjuk még tűzhelyek felületének tisztításához is. A mosogató csaptelepeiről és a csempéről ecettel oldhatjuk le a vízkövet.
- A zöldségek és húsok szeletelésére használt vágódeszkát elmosás után, függőlegesen állítsuk a csepegtetőbe és hagyjuk teljesen megszáradni. Felületüket időnként mossuk ecettel vagy citrommal, ezzel nem csak fertőtlenítjük, hanem szagtalaníthatjuk is.
- Mosogatóban használjunk lefolyó szűrőt, ami megakadályozza, hogy a lefolyóba került maradékdarabok eltömítsék azt.
- A lefolyó tisztításához a szódabikarbónát kis vízzel paszta állagúra keverjük, és kenjük a lefolyóra, majd fogkefével súroljuk át, és öblítsük le. Ezt követően néhány papírszalvétát áztassunk ecetbe, s fedjük le a lefolyót és környékét, majd 20 perc után levehetjük, szivaccsal áttörölgetjük és leöblítjük.
5. A konyhamalac tisztításához kétcsészényi jeget öntsünk a lefolyóba, majd erre egy csészényi durva szemű sót, s a kettő keverékére kis hideg vizet engedjünk. Majd kapcsoljuk be a konyhamalacot, és hagyjuk, hogy a jég elolvadjon. Végül citrom vagy lime szeleteket helyezünk daráljuk a konyhamalacba. A citrom nem csak kitisztítja, hanem kellemes illatot is áraszt.
6. Mosogatás után mindig mossuk át forró vízben a szivacsot, majd hagyjuk megszáradni.
7. Sót használhatunk az odaégett szennyeződésekre, teás és kávés edények barna foltjainak eltávolítására is.
8. A hűtőszekrényt 2–3 hetente törölgessük át meleg, ecetes vízzel, az ételeket tároljuk lefedve benne. Kistálban tegyünk a hűtőszekrénybe szódabikarbónát, ez elveszi a kellemetlen szagokat.
9. A mikrohullámú sütőt hetente törölgessük át, vegyük ki a benne lévő üveglapot is, és mossuk el. Továbbá használjunk műanyag fedőt, amivel a melegíteni kívánt ételt lefedjük, így nem kerül ételmaradék a mikró falára.
10. Egyszerű megoldás a mikró tisztítására még, pohárba töltve egy deciliter ecetet mikróba tenni, majd 2–3 percre bekapcsolni. Ezalatt az ecet gőze „dolgozik”, majd az idő lejártával csak át kell törölni a belső felületet.