Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Hogyan válasszunk csaptelepet?

Építkezés, felújítás során fontos döntés a csaptelepek kiválasztása, mert hosszú időre vásároljuk, és a jól kiválasztott csapteleppel megtakaríthatunk vizet, energiát és végső soron pénzt. A jó döntéssel egyszerre kíméljük a környezetet és a pénztárcánkat is.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Csaptelepeket nem egy-két évre, hanem hosszú távra választunk. Vásárláskor először is, nézzük a csaptelep súlyát. Minél nehezebb a csaptelep, „minél több benne az anyag”, annál nagyobb atmoszférájú nyomást bír, annál tartósabb a csaptelep. A legtöbb gyártó ma már kerámiabetétes csaptelepeket hoz forgalomba, ami lényegesen fejlettebb a gumibetétesnél. Bár ennek hátránya, hogy a kerámiabetét nehezebben bírja a szennyeződéseket, és hamarabb tönkremegy, ha olyan házakban, lakásokban használják, ahol túl régi a vízvezetékrendszer. A legtöbb csaptelepgyártó vízszűrő berendezés meglétéhez köti ezért a garanciát. Csaptelepek üzembe helyezése előtt nagyon fontos a csőrendszerben lévő víz megtisztítása, annak átfolyatása a csaptelep felszerelése előtt.

Ravak csaptelep

Hány csaptelepre van szükség?

Lakás építése vagy felújítása során több csaptelepet is beszerelnek. Ha egy fürdőszoba van a lakásban, oda is kell legalább kettő csaptelep, egy a mosdóhoz, egy a kádhoz vagy a zuhanykabinba. És természetesen a konyhába is kell egy.

Ravak csaptelep

Ha több fürdőszoba van a lakásban, és különálló vécé, akkor természetesen a mosdó-csaptelepekből arányosan többre lesz szükség, és a bidé csaptelepjére is gondoljunk.

Ravak csaptelep

Egy helyiségbe érdemes egy stílusú csaptelepet választani, és ezek lehetőleg igazodjanak a berendezési tárgyak stílusához. Antik bútorhoz, oroszlánlábas kádhoz a legszebb a bronz csaptelep, modern stílushoz pedig a szögletes stílusú, akár színes csaptelep. Általánosságban véve viszont az átlagos fürdők stílusához az átlagos, formában nem túl hivalkodó, visszafogott stílusú krómozott csaptelepek illenek, igazából ez a kategória adja a vásárlások 90 százalékát.

Ravak csaptelep

Egy a mosdóhoz, egy a kádhoz…

A mosdócsaptelep lehet mosdóra szerelt álló, de lehet falra szerelt is, lehet egykaros keverő csaptelep, vagy a hagyományos kétgombos csaptelep. Vagy épp a panellakásokban elterjedt úgynevezett kád-mosdó (KMT) csaptelep is, amely a kád és a mosdó töltésére egyaránt szolgál. Léteznek még csak hideg vizes kifolyók, valamint angolszász országokban elterjedt a hideg és meleg vizet külön kifolyón, de egyazon mosdóba, kádba eresztő változatok is. Izgalmas feladat a megfelelő hőmérsékletű víz keverése például arcmosáshoz… Bár árulnak arrafelé Y-formájú gumicsövet a vízkeveréshez.

Ravak csaptelep

A konyhai csaptelepek között egyre népszerűbb a kihúzható csövű csaptelep, amely kényelmes megoldás nagyobb fazekak elmosogatásához, a vödör feltöltésére, de akár a mosogató-szárogató könnyebb leöblítésére is. Szerelés szempontjából a konyhai mosogató csapok között is választhatunk falra szerelhetőt vagy a mosogatóra szerelhető álló kivitelt.

Ravak csaptelep

Nagyon mutatósak és szépek azok a konyhaelrendezések, amikor a mosogató az ablak elé kerül. Működés és funkcionalitás szempontjából azonban ez okozhat bosszús perceket, amikor beépítés után vesszük csak észre, hogy a mosogató csapteleptől például nem tudjuk kinyitni az ablakot. Ha már késő és csak utólag találkozott szembe ezzel a problémával, akkor is van megoldás. Léteznek ma már úgynevezett kivehető konyhai csaptelepek erre az esetre. Viszont ezek hátránya, hogy az áruk némileg magasabb, mint hagyományos társaiké.

A kádcsaptelepnek is több fajtája van. Magyarországon a leggyakoribb a falra szerelt 150 mm-es kiállású (más országokban létezik 100 mm-es változat is). Kádcsaptelepet lehet a kád peremébe fúrva, vagy a csempeperemre is elhelyezni, de akár a túlfolyónál megoldani a kádtöltést, ekkor általában falba süllyesztett vezérlőegység szükséges, amely váltógombbal akár a zuhanyozást is lehetővé teszi. Legexkluzívabb és egyben legdrágább fajtája a kádtöltő csaptelepeknek és általában a térbe állított kádakhoz alkalmazzák, az állványon álló csaptelep.

Ravak csaptelep

A zuhanycsaptelepek, úgy, mint a kádcsaptelepek, szintén lehetnek egykaros keverős csaptelepek, de kétgombosak is. Ezek is lehetnek süllyesztettek – belső egységgel (például Ravak R-Box) vagy anélkül –, ekkor a víz a falba szerelt csövön keresztül áramlik az esőztető zuhanyfejhez.

Víztakarékosság, energiatakarékosság

Vissza-visszatérő téma a fürdőszobában a takarékosság. A csaptelep lehet úgy víz- és energiatakarékos, hogy a kezelője „megakad” bizonyos hőmérsékleti és mennyiségi állásoknál. Gyermekes családok számára célszerű, és biztonságot ad.

Ravak csaptelep

A másik megoldás, hogy termosztátos csaptelepet szerelünk például a zuhanyzóba. Zuhanyozás közben tud elfolyni a legtöbb víz fölöslegesen, amíg beállítjuk a kívánt hőmérsékletét. Akár 30–50 százaléka megtakarítható a kifolyó víznek, és nyerhetünk vele 20–25 másodpercet is. A termosztátos csaptelepnél a hőfok előre vagy zuhanyozás közben beállítható, így samponozás után újra megnyitott csaptelepből az elzárás előtti hőfokú víz fog folyni azonnal. Ha változik a hideg víz nyomása – például leöblítik a vécét, miközben a fürdőszobában valaki zuhanyozik –, a termosztáton akkor sem változik a beállított víz hőmérséklete. A termosztátok falsík alatti és feletti kivitelben is kaphatók.

Ravak csaptelep

Fentieken túl a termosztátos csaptelep magasabb komfortfokozatot jelent minden olyan igényes fürdőszobában, ahol a legmodernebb technológiával készült műszaki berendezésekre és felszereltségre tartanak igényt.

Ravak csaptelep

Külön kategóriát jelentenek, és csak manapság kezdenek elterjedni a háztartásokban az infra csaptelepek. A csaptelepet használatkor nem kell megérinteni, csak közel tartani a kezünket. Víztakarékosság szempontjából ez a megoldás a nyertes, alkalmazásukkal akár 70 százalékkal csökkenhet a vízfogyasztás.


Tisztítási tippek
  • Só- vagy ecettartalmú tisztítószerek tartós kárt okozhatnak a krómozott csaptelepek felületén, ezért kerüljük ezek használatát!
  • Krómozott csaptelepek rendszeres tisztítására még a szappanos víz vagy az ecetes víz alkalmas. Ezután a csaptelepet langyos vízzel le kell öblíteni, majd puha ronggyal szárazra törölni. Az arany, antracit és bronz csaptelepekre csak szappanos vizet szabad használni.
  • Ne használjunk súrolószereket és dörzsfelületű szivacsokat, mert azok könnyen összekarcolják és megsértik a csaptelep felületét!
  • A vízkőlerakódások eltávolítására a higított ecetet vagy a speciális, vízkőlerakódás elleni tisztítószereket ajánljuk. Speciális, hatásos, de egyben kímélő tisztítószer a Ravak új fejlesztése, a Cleaner Chrome.
  • A csaptelepek esetén a perlátor tisztítását legtöbbször a gumi rész megdörzsölésével megoldhatjuk, kipergethetjük belőle a vízkövet.

Ravak csaptelep

  • A perlátorban makacsul lerakódott vízkő eltávolítására használhat nyugodtan ecetet is vagy speciális vízkőlerakódás elleni szereket. Vegye ki a perlátort a perlátorgyűrűből és tegye bele ecettel, vagy vízkőoldóval teli pohárba, de figyeljen arra, hogy csak a műanyag részt merítse bele, a krómozott gyűrűt nem szabad.

Forrás: Ravak

Kapcsolódó írásaink

Fürdőszoba tervezése 1.
Fürdőszoba tervezése 2. A fürdőkád
Fürdőszoba tervezése 3. Zuhanysarok
Zuhanyozás kádban vagy zuhanykabinban – takarítsunk egyszerűen
Dupla mosdó a fürdőszobában

Ravak

Népszerűek a témában

Minden, amit tudni akarsz a gipszkartonról

„A legfőbb célom olyan életművet hátra hagyni, amiért nem volt hiába a sok küzdelem” – beszélgetés Papp Lindával, az Év Lakberendezője pályázat fődíjasával

Dekoratív és környezetbarát zöldfalak

Ez is érdekelhet

Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállítás a BOK Csarnokban, február utolsó hétvégéjén! - 2024. február 23-25., BOK Csarnok

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Lehet egyszerűbb a zuhanykabin építés! - ismerje meg a burkolható zuhanytálcáinkat

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

Halkabb WC használat a család és a szomszédok örömére

Lakóépületek építése, avagy az előírások és a lehetőségek találkozása

Az elegáns fekete – Szaniterek, csaptelepek és fürdőszobai kiegészítők feketében

Waldorf stílus a fürdőszobában – egyszerre régi és modern

Rejtett szerelvények – funkcionális megoldás minden fürdőszobába

Mesteri formák, tartós és megbízható működés – Ilyen a tökéletes konyhai csaptelep

Wellness helyiség és fürdőszoba prémium minőségben berendezve

Nem csak modern és minimál stílusú fürdőszobákban mutat jól a süllyesztett csaptelep

Energiatakarékos és komfortos megoldások a fürdőszobákba – Mit tudnak a termosztátos és Dual Control zuhanyrendszerek?

Tudatos tervezéssel a tökéletes fürdőszobáért

Ki sem kell mozdulnunk otthonról, hogy bejárjuk az Aqualand-ot – Virtuális séta a bemutatóteremben

Érjük be kevesebbel! - Design csaptelepek alacsony vízfogyasztással

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?