Hogyan válasszunk csaptelepet?

Építkezés, felújítás során fontos döntés a csaptelepek kiválasztása, mert hosszú időre vásároljuk, és a jól kiválasztott csapteleppel megtakaríthatunk vizet, energiát és végső soron pénzt. A jó döntéssel egyszerre kíméljük a környezetet és a pénztárcánkat is.

Csaptelepeket nem egy-két évre, hanem hosszú távra választunk. Vásárláskor először is, nézzük a csaptelep súlyát. Minél nehezebb a csaptelep, „minél több benne az anyag”, annál nagyobb atmoszférájú nyomást bír, annál tartósabb a csaptelep. A legtöbb gyártó ma már kerámiabetétes csaptelepeket hoz forgalomba, ami lényegesen fejlettebb a gumibetétesnél. Bár ennek hátránya, hogy a kerámiabetét nehezebben bírja a szennyeződéseket, és hamarabb tönkremegy, ha olyan házakban, lakásokban használják, ahol túl régi a vízvezetékrendszer. A legtöbb csaptelepgyártó vízszűrő berendezés meglétéhez köti ezért a garanciát. Csaptelepek üzembe helyezése előtt nagyon fontos a csőrendszerben lévő víz megtisztítása, annak átfolyatása a csaptelep felszerelése előtt.

Ravak csaptelep

Hány csaptelepre van szükség?

Lakás építése vagy felújítása során több csaptelepet is beszerelnek. Ha egy fürdőszoba van a lakásban, oda is kell legalább kettő csaptelep, egy a mosdóhoz, egy a kádhoz vagy a zuhanykabinba. És természetesen a konyhába is kell egy.

Ravak csaptelep

Ha több fürdőszoba van a lakásban, és különálló vécé, akkor természetesen a mosdó-csaptelepekből arányosan többre lesz szükség, és a bidé csaptelepjére is gondoljunk.

Ravak csaptelep

Egy helyiségbe érdemes egy stílusú csaptelepet választani, és ezek lehetőleg igazodjanak a berendezési tárgyak stílusához. Antik bútorhoz, oroszlánlábas kádhoz a legszebb a bronz csaptelep, modern stílushoz pedig a szögletes stílusú, akár színes csaptelep. Általánosságban véve viszont az átlagos fürdők stílusához az átlagos, formában nem túl hivalkodó, visszafogott stílusú krómozott csaptelepek illenek, igazából ez a kategória adja a vásárlások 90 százalékát.

Ravak csaptelep

Egy a mosdóhoz, egy a kádhoz…

A mosdócsaptelep lehet mosdóra szerelt álló, de lehet falra szerelt is, lehet egykaros keverő csaptelep, vagy a hagyományos kétgombos csaptelep. Vagy épp a panellakásokban elterjedt úgynevezett kád-mosdó (KMT) csaptelep is, amely a kád és a mosdó töltésére egyaránt szolgál. Léteznek még csak hideg vizes kifolyók, valamint angolszász országokban elterjedt a hideg és meleg vizet külön kifolyón, de egyazon mosdóba, kádba eresztő változatok is. Izgalmas feladat a megfelelő hőmérsékletű víz keverése például arcmosáshoz… Bár árulnak arrafelé Y-formájú gumicsövet a vízkeveréshez.

Ravak csaptelep

A konyhai csaptelepek között egyre népszerűbb a kihúzható csövű csaptelep, amely kényelmes megoldás nagyobb fazekak elmosogatásához, a vödör feltöltésére, de akár a mosogató-szárogató könnyebb leöblítésére is. Szerelés szempontjából a konyhai mosogató csapok között is választhatunk falra szerelhetőt vagy a mosogatóra szerelhető álló kivitelt.

Ravak csaptelep

Nagyon mutatósak és szépek azok a konyhaelrendezések, amikor a mosogató az ablak elé kerül. Működés és funkcionalitás szempontjából azonban ez okozhat bosszús perceket, amikor beépítés után vesszük csak észre, hogy a mosogató csapteleptől például nem tudjuk kinyitni az ablakot. Ha már késő és csak utólag találkozott szembe ezzel a problémával, akkor is van megoldás. Léteznek ma már úgynevezett kivehető konyhai csaptelepek erre az esetre. Viszont ezek hátránya, hogy az áruk némileg magasabb, mint hagyományos társaiké.

A kádcsaptelepnek is több fajtája van. Magyarországon a leggyakoribb a falra szerelt 150 mm-es kiállású (más országokban létezik 100 mm-es változat is). Kádcsaptelepet lehet a kád peremébe fúrva, vagy a csempeperemre is elhelyezni, de akár a túlfolyónál megoldani a kádtöltést, ekkor általában falba süllyesztett vezérlőegység szükséges, amely váltógombbal akár a zuhanyozást is lehetővé teszi. Legexkluzívabb és egyben legdrágább fajtája a kádtöltő csaptelepeknek és általában a térbe állított kádakhoz alkalmazzák, az állványon álló csaptelep.

Ravak csaptelep

A zuhanycsaptelepek, úgy, mint a kádcsaptelepek, szintén lehetnek egykaros keverős csaptelepek, de kétgombosak is. Ezek is lehetnek süllyesztettek – belső egységgel (például Ravak R-Box) vagy anélkül –, ekkor a víz a falba szerelt csövön keresztül áramlik az esőztető zuhanyfejhez.

Víztakarékosság, energiatakarékosság

Vissza-visszatérő téma a fürdőszobában a takarékosság. A csaptelep lehet úgy víz- és energiatakarékos, hogy a kezelője „megakad” bizonyos hőmérsékleti és mennyiségi állásoknál. Gyermekes családok számára célszerű, és biztonságot ad.

Ravak csaptelep

A másik megoldás, hogy termosztátos csaptelepet szerelünk például a zuhanyzóba. Zuhanyozás közben tud elfolyni a legtöbb víz fölöslegesen, amíg beállítjuk a kívánt hőmérsékletét. Akár 30–50 százaléka megtakarítható a kifolyó víznek, és nyerhetünk vele 20–25 másodpercet is. A termosztátos csaptelepnél a hőfok előre vagy zuhanyozás közben beállítható, így samponozás után újra megnyitott csaptelepből az elzárás előtti hőfokú víz fog folyni azonnal. Ha változik a hideg víz nyomása – például leöblítik a vécét, miközben a fürdőszobában valaki zuhanyozik –, a termosztáton akkor sem változik a beállított víz hőmérséklete. A termosztátok falsík alatti és feletti kivitelben is kaphatók.

Ravak csaptelep

Fentieken túl a termosztátos csaptelep magasabb komfortfokozatot jelent minden olyan igényes fürdőszobában, ahol a legmodernebb technológiával készült műszaki berendezésekre és felszereltségre tartanak igényt.

Ravak csaptelep

Külön kategóriát jelentenek, és csak manapság kezdenek elterjedni a háztartásokban az infra csaptelepek. A csaptelepet használatkor nem kell megérinteni, csak közel tartani a kezünket. Víztakarékosság szempontjából ez a megoldás a nyertes, alkalmazásukkal akár 70 százalékkal csökkenhet a vízfogyasztás.


Tisztítási tippek
  • Só- vagy ecettartalmú tisztítószerek tartós kárt okozhatnak a krómozott csaptelepek felületén, ezért kerüljük ezek használatát!
  • Krómozott csaptelepek rendszeres tisztítására még a szappanos víz vagy az ecetes víz alkalmas. Ezután a csaptelepet langyos vízzel le kell öblíteni, majd puha ronggyal szárazra törölni. Az arany, antracit és bronz csaptelepekre csak szappanos vizet szabad használni.
  • Ne használjunk súrolószereket és dörzsfelületű szivacsokat, mert azok könnyen összekarcolják és megsértik a csaptelep felületét!
  • A vízkőlerakódások eltávolítására a higított ecetet vagy a speciális, vízkőlerakódás elleni tisztítószereket ajánljuk. Speciális, hatásos, de egyben kímélő tisztítószer a Ravak új fejlesztése, a Cleaner Chrome.
  • A csaptelepek esetén a perlátor tisztítását legtöbbször a gumi rész megdörzsölésével megoldhatjuk, kipergethetjük belőle a vízkövet.

Ravak csaptelep

  • A perlátorban makacsul lerakódott vízkő eltávolítására használhat nyugodtan ecetet is vagy speciális vízkőlerakódás elleni szereket. Vegye ki a perlátort a perlátorgyűrűből és tegye bele ecettel, vagy vízkőoldóval teli pohárba, de figyeljen arra, hogy csak a műanyag részt merítse bele, a krómozott gyűrűt nem szabad.

Forrás: Ravak

Kapcsolódó írásaink

Fürdőszoba tervezése 1.
Fürdőszoba tervezése 2. A fürdőkád
Fürdőszoba tervezése 3. Zuhanysarok
Zuhanyozás kádban vagy zuhanykabinban – takarítsunk egyszerűen
Dupla mosdó a fürdőszobában

Ravak

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Játék a térben: Freedom kád

A helyiségben szabadon elhelyezhető Freedom kád a kötöttségektől mentes, egyedi térélmény megvalósítására ad lehetőséget - elsősorban a nagyobb méretű fürdőszobákban

10° koncepció - Különleges megoldások kis és nagy fürdőszobákba

Az innovatív tervezésnek köszönhetően a 10 fokkal elforgatott mosdó, kád, zuhanykabin, fürdőszobabútor, valamint az egyéb kiegészítők a legkisebb méretű fürdőkben is kényelmesen használhatók. Nagyobb helyiségekben pedig az egyedi formavilág és az egységes látvány kínálnak vonzó alternatívát.

Minőségi és esztétikus zuhanykabinok – válasszunk jól!

Aki zuhanykabint használ, előbb-utóbb megtapasztalja, hogy az ajtó, a kabinfal, vagy a tálca körül valamilyen probléma adódik. A jól kiválasztott, minőségi kabinoknál viszont a működés biztosan zavartalan. Hol találunk megfelelő zuhanykabint és milyet válasszunk?

Szabadon álló kád – amikor a kád látványelem

Ismét reneszánszát éli a szabadon álló kádak használata, egyre jelennek meg az újabb és szebb, különlegesebb típusok. A régi lábas kádak nosztalgiája is újjáéledt.

Sarokkád vagy hagyományos? Milyen kádat válasszunk?

Egy fárasztó nap végén elmerülni a tágas sarokkádban, valóságos luxus élmény. Vagy mégsem? Rossz választás esetén a kád kényelmetlen lehet és elveheti a helyet más fontos szaniterek elől. Pro és kontra következik, megoldási javaslattal.

Válasszunk mosdót!

A legalapvetőbb tisztálkodáshoz is eszközök kellenek, mondjuk egy vízzel teli öblös alkalmatosság, és mellé egy lúgos kémhatású felületaktív anyag. Az a kör alakú tál forma, amelyet jórészt mosdótálként használunk és ismerünk, már a civilizáció kezdete óta létezik.

Fürdőszoba megtervezve

Hozzuk ki a lehető legtöbbet a fürdőszobánkból! Tervezzünk átgondoltan és sok bosszúságot megspórolunk.

Színes, ragyogó, karcálló – fürdőszobai és konyhai megoldások hosszú távra

Szinte bármilyen eszközre, berendezésre, használati tárgyra igaz, hogy ha funkciója szerint kifogástalanul működik, hosszú életű, ráadásul az egyéniségünkkel, az ízlésünkkel összhangba hozva még szép is, akkor az jó választás, ha ugyan nem egyenesen a legjobb a számunkra.

Checklist - Mire gondoljunk a fürdőszoba tervezéskor, felújításkor?

Vajon tudjuk-e mi mindent kell szem előtt tartanunk, mivel kell feltétlenül számolnunk, mielőtt a fürdőszoba felújításába belevágunk? Ezzel a check-listtel nem fogunk tévedni.