Flexibilis belsőtéri világítás – kompromisszumok nélkül

Parcsami Piroska

Új létesítmények – üzletek, raktárak, iskolák, ipari csarnokok – világításának tervezése és kivitelezése, valamint az elavult rendszerek korszerűsítése esetén a megbízó, a tervező, a kivitelező és az üzemeltető összehangolt munkája szükséges.

Új létesítmények – üzletek, raktárak, iskolák, ipari csarnokok – világításának tervezése és kivitelezése, valamint az elavult rendszerek korszerűsítése esetén a megbízó, a tervező, a kivitelező és az üzemeltető összehangolt munkája szükséges.

Ennek ellenére gyakorta lehet találkozni a következő szituációkkal:

 • Amíg a villamos tervező a lumeneket számolja, és keresi a legnagyobb wattú fényforrást,
 • addig a megbízó a beruházás költségeit próbája csökkenteni,
 • az üzemeltető pedig a felvett wattok és egyúttal a magas villanyszámla miatt aggódik.
 • Persze ne feledkezzünk meg a beruházás negyedik szereplőjéről sem, a fényforrásgyártóról, aki az egyre nagyobb lumen per wattokra, valamint legkisebb wattokra és a fényforrások halhatatlanságra esküszik.

Flexibilis belsőtéri világítás

Az előbb leírt mértékegység-kavalkád rendszeresen hangzik el egy-egy beruházási folyamat során, és a helytelenül használt mértékegységek, valamint a szakzsargont kevésbé ismerők számára már tényleg nehéz eligazodni benne.

Az előbb említett jelenség szakmailag lefordítva a következőket jelenti: a világítási rendszer tervezését az ismert látási feladatok világítástechnikai követelményeinek figyelembe vételével kell elvégezni. A belsőtéri világítástechnikai szabvány ajánlásai a munkafelületen szükséges átlagos megvilágítási értékre, térbeli egyenletességre tesznek javaslatot. A villamos tervező feladata, hogy ezek ismeretében válassza ki a megfelelő típusú, teljesítményű és mennyiségű lámpatestet, valamint fényforrást.

Flexibilis belsőtéri világítás Flexibilis belsőtéri világítás

A rendszer ipari, valamint irodai világításra egyaránt alkalmazható

A megbízó és kivitelező igénye a beruházás költségeinek lehetőség szerinti csökkentése, azaz jó esetben „A legolcsóbban a legjobbat!” elvet követve zajlik le a kivitelezés.

Az üzemeltető számára a legfontosabb szempont az alacsony üzemeltetési és karbantartási költség, de emellett kiemelt jelentőséggel bír, hogy a látási feladathoz szükséges vizuális komfort megvalósuljon, hisz ez növeli a munkavégzés hatékonyságát.

A fényforrások fontos műszaki paraméterei a villamos teljesítmény, a fényáram, a fényhasznosítás, a színhőmérséklet, a színvisszaadási index és az élettartam. Ezeket az adatokat a gyártók katalógusaikban közlik. Fontos kihangsúlyozni, hogy a megfelelő termék kiválasztásakor nem elég egy-egy paraméterre optimalizálni, hiszen ezek szoros kapcsolatban állnak egymással.

Flexibilis belsőtéri világítás

Vajon az egyes szereplők részéről felmerülő igények látszólagos, vagy valós ellentétet generálnak? Vegyük nagyító alá az egyes igényeket!

A megfelelő vizuális komfort megteremtése nagyobb termelékenységet, hatékonyabb munkavégzést eredményez. Így cél az adott tevékenységhez szükséges látási feladatok, továbbá az üzembiztonság megteremtése. Vajon kellően magas megvilágítás tényleg csak nagy teljesítményfelvételű rendszerrel érhető el?

A világítási rendszer beruházási költsége a lámpatest és fényforrás árából, a szerelési anyag és a szerelés költségéből tevődik össze. Biztos, hogy csak a legolcsóbb egységárú lámpatestet tartalmazó tervjavaslat adja a legolcsóbb megoldást?

Az üzemeltetés a rendszer üzemeltetésének és karbantartásának költségét tartalmazza. Vajon melyik megoldás a költséghatékonyabb?

Flexibilis belsőtéri világítás

Az előbb felsorolt látszólagos ellentétek feloldhatóak egy korszerű, fénycsöves világítási rendszer alkalmazásával. Az úgynevezett „gyorsszerelésű” fénycsöves lámpatestek használata széleskörű és energiahatékony világítási megoldást ad. A folytonos sávba szerelhető rendszer használata már elterjedt nagyterű bevásárlóközpontok, raktárak, ipari csarnokok világításaként. A LINIA-rendszerrel megtervezett világítási rendszer korszerű megoldást ad már exkluzív terek, irodák, oktatási helyiségek világítása esetén is.

A lámpatestrendszer fontosabb jellemzői, amelyeknek köszönhetően az előbb felsorolt igényeknek egyszerre, kompromisszumok nélkül tud megfelelni:

 • A világítástechnikai szabvány által ajánlott átlagos megvilágítási érték pontosan beállítható, mert a lámpatestek az áramvezető sínekre bárhova tetszőlegesen bepattinthatóak.
 • A fénycsöves rendszer fényszabályozásra alkalmas, így szabályozás alkalmazásával további energiamegtakarítás érhető el.
 • Mozgás-, valamint jelenlét érzékelővel kapcsolható, ezáltal ott és addig működik a rendszer, ahol erre feltétlenül szükség van.
 • A széles reflektorválaszték a rendszer alkalmazásának kellő rugalmasságot biztosít.
 • A fénycsöves szerelvénylapok mellett a modulok széles választékával rendelkezik, így az adott világítási feladatnak megfelelően tetszőlegesen bővíthető akár sínes, kiemelő világításra alkalmas lámpatestekkel vagy dugaljakkal is.
 • Tartalékvilágítás kiépítésére alkalmas, így a biztonsági utak világítása és kijáratjelző táblák felszerelése is egyszerre megoldható.
 • Kiegészítő, tömítő elemekkel IP54 védetté tehető a lámpatest és az áramvezető sín.
 • A továbbfejlesztett áramvezető sínek és szerelvénylapok a gyors és pontos szerelést támogatják.
 • A három fajta (5-, 7-, és 11-pólusú) átmenő vezetékezéssel készült áramvezető sínek adják a rendszer kompatibilitását.

Flexibilis belsőtéri világítás

Tehát összegezve a LINIA-rendszer alkalmazásával bármilyen belsőtéri világítási feladatra olyan optimális megoldás készíthető, amely összhangot teremt a megvilágítási igény, a beruházási költség és a rendszer energiafelhasználása között.

holux.hu

Flexibilis belsőtéri világítás

Kapcsolódó cikkek

Szeptembertől módosulnak a lakossági „ingyenhitel” feltételei

Az iskolakezdéssel egyidőben módosulnak a kamattámogatott lakossági energetikai hitel feltételei. Igény lenne az energiatakarékos lakások iránt. A kérdés inkább az, elég vonzó-e a támogatott hitel, hogy akár a családi házak tulajdonosai, akár a társasházakban vagy lakásszövetkezetekben élők ebből a pénzből újítsák fel otthonaikat. 115 milliárd forint sorsa és több tízezer háztartás energiahatékonyságának a növelése a tét.

Higiénikus használati meleg víz készítés - A megújult ML Complete 2.0 hőszivattyú HGL technikával

Az IDM levegős hőszivattyúi közül az egyik leg elterjedtebb az    ML Complete HGL 11-18 kW, ez a hőszivattyú 2017-ben megújult szabályozással és külsővel kerül forgalomba. A hőszivattyú megkapta a NAVIGATOR 2.0 szabályzást az érintőképernyős kijelzővel és természetesen egyben a NAVIGATOR Pro helységhőmérséklet szabályzás központját is tartalmazza.

Formabontó világítás

Izgalmas és formabontó, új termékcsalád jelent meg a hazai piacon a világítástechnika világában. Ez a magyar design termék saját fejlesztésű, kézzel készített alkotás.

Modern, mediterrán stílus a fürdőszobában. Válasszunk stílusos bútorokat és kiegészítőket!

Úgy tűnik, a mediterrán stílus örök kedvenc marad, ám egyre népszerűbb ennek egy modern, letisztult megjelenésű változata. Jellegzetessége, hogy az egyes elemek nagyon jól variálhatók egymással.

Konyhatervezés - A leggyakoribb hibák és a lehetséges megoldások

A lakás építése vagy felújítása során számos, fejtörést okozó kérdéssel találjuk szembe magunkat. A belső terek kialakításakor az egyik legkeményebb diót a konyha megtervezése jelenti, mely még a profik számára is alapos körültekintést igényel. Laikusként pedig – legyünk bármilyen alaposak – könnyen futunk olyan hibákba, melyeket aztán csak komoly idő és költség ráfordítással tudunk orvosolni.

Napelem és/vagy napkollektor?

Vajon mikor melyiket célszerű használni, illetve használható‑e mindkettő egy háztartási háztartási rendszerben? Az átlagember számára a kettő szinte ugyanaz, pedig működési elvüket és a kimeneti energia formát tekintve jelentősen különbözőek, bár a betáplált energiát valóban a napsugárzás biztosítja mindkét esetben.

Okosvilágítás a lakberendezésben

A LED-ek megjelenése óta egyre inkább alapvetés, hogy otthonunk kialakításakor a fények tervezésére is kiemelt figyelmet fordítunk. Az okosvilágítások pár évvel ezelőtti debütálásával pedig még szélesebbre nyílt a lehetőségek tárháza, így a trend is töretlenül erősödik.

Attraktív csőlámpák

Az indusztriális és a loft design elkötelezett hívei igencsak szeretni fogják ezt az egyedi kézműves terméket. A csőlámpák egy új, igazán attraktív megjelenésű csoportja jelent meg a design piacon.

Ajtócsengők a 21. század stílusában

Ha alaposan belegondolunk, hosszasan tudnánk sorolni, milyen lenne a megfelelő ajtócsengő. Nem túl halk, nem túl hangos, kellemes tónusú, esetleg dallamos, ne csak a lakásban, hanem a kertben vagy a garázsban is érjen utol minket, lehetne jelzőfénye és legyen tartós.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár