Ahogy tetszik: szabályozható világítás LED-del

Holux

A LED-lámpákkal történő világítás jelentősen csökkenti az energiafogyasztást, ráadásul a világítás fényereje mellett a színhőmérséklet is szabályozható: meleg vagy hideg fény is könnyedén beállítható.

A LED-es fényforrások az utóbbi időben komoly vetélytársává kezdtek válni az eddig alkalmazott fényforrásoknak – mind belsőtéri, mind pedig külsőtéri alkalmazás szempontjából egyaránt.
A hagyományos izzólámpákat elsősorban energetikai jellemzőjük miatt használjuk egyre kevésbé, helyettük az „energiatakarékos” jelzővel illetett kompakt fénycsövek alkalmazása kezdett egyre nagyobb teret hódítani az elmúlt 10–15 évben. A technológia rohamos fejlődése viszont a félvezető alapú fényemittáló diódákat (LED) napjainkra már az eddig alkalmazott izzólámpák és kompakt fénycsövek vetélytársává tette.
A LED fényforrások ma már mind

  • fényhasznosításában (lm/W),
  • színvisszaadásában (CRI),
  • színhőmérsékletében (meleg, semleges, hideg tartományok), mind pedig
  • üzemeltetési tulajdonságaiban valóban alternatív utat jelenthetnek a világítástechnika általános világítási – tehát nem dekorációs – területén.

Egyre nagyobb egységteljesítménnyel, egyre kiválóbb fényminőséggel és kellemes érzetet biztosító színvisszaadással rendelkeznek.

Világítás LED-el

Világítástechnikai területen a mindenkori elsődleges cél az adott funkcióhoz rendelt világítási igény kielégítése kell, hogy legyen. Minden más igény – mint például az energiafogyasztás – biztosítása csak ezek után következhet, és nem mehet a világítási igény kárára. Amennyiben arra vagyunk kíváncsiak, milyen körülmények között éri meg a már meglévő világítási rendszer felújítása LED-es fényforrással szerelt lámpatestekkel, akkor nem elsősorban az energia fogyasztását, hanem a fényforrások által szolgáltatott fény teljesítményét, illetve annak minőségét kell összehasonlítani. Csak ezek után következhet a teljesítmények és a villamosenergia-fogyasztások összehasonlítása.

Mint minden fényforrást, így a LED-eket is azért használjuk, hogy világítsunk velük, és nem pedig azért, hogy energiát fogyasszunk. Ennek alapján az összehasonlításokban a keletkező fényteljesítményt, szakszóval a fényáramát kell összevetni egymással. A fényáram (mértékegysége a lumen, rövidítve lm) bármely fényforrás által kibocsátott sugárzás emberi szem által érzékelhető hányada. Ha például egy kompakt fénycső villamos teljesítményét és fényáramát hasonlítjuk össze egy izzólámpával, akkor azt találjuk, hogy a kompakt fénycső kisebb elektromos teljesítmény (W) felhasználásával tud ugyanakkora fényteljesítményt (fényáramot, lumen) előállítani, mint az izzólámpa. Hasonló a helyzet az izzólámpák és a LED-ek összehasonlításakor is. Ennek oka a különböző fénykeltési fizikai folyamat. Azonban a kompakt fénycsövek és LED-ek összevetésekor már nem annyira egyértelmű a helyzet, ezért kell mindig pontosan tisztázni a műszaki paramétereket.

Világítás LED-el

Egy adott rendeltetésű helyiség, mint például oktatási terem világításának megtervezését megkönnyíti, hogy pontosan tudjuk, az adott helyiségben milyen tevékenységet fognak folytatni (oktatás esetében: írás, olvasás, rajzolás). Az érvényben levő szabványból ki kell választani a szükséges paramétereket, és ennek alapján lehet elkezdeni a tervezést.
Olyan helyiségben azonban, ahol előre nem lehet pontosan tudni, milyen igények léphetnek fel, nem lehet a szabványból kikeresni a megfelelő paramétereket, így bármily féle fénytechnikai tervezés sokféleképpen sikerülhet, de jól biztosan nem. Ezért azoknál a tereknél, amelyeket a mindennapokban csak sokfunkciós (multifunkciós) tereknek hívnak, mindenféleképpen tisztázni kell, milyen feladatok ellátására lesz alkalmas, és mire biztosan nem. Ha például egy tér lehet kiállítás, konferencia helyszíne, de alkalmanként akár táncterem is, biztosan szakítani kell a hagyományos tervezéssel, és sokkal összetettebb, de kompromisszum kész megoldást kell kitalálni.
Kiállítótér esetén például függően attól, hogy mit állítunk ki (térbeli tárgyakat, mint szobrokat, vagy papír alapú tárgyakat, például könyveket, kottákat), a világítást adó lámpatesteket mindig az adott kiállítási tárgyak helyéhez kell tudni igazítani. A megvilágítási szintek, ami a fényáram egy felület által felfogott hányadát jelenti (mértékegysége a lux, rövidítve lx), szintén a kiállítás elrendezésétől, hangulatától függ, így a megvilágítás értéke ezek alapján lehet több vagy kevesebb is.
Konferenciaterem esetén biztosítani kell, hogy az előadó és a hallgatóság más fényviszonyok között legyenek: az előadó jól megvilágítva, hallgatóság számára a megvilágítás alacsonyabb legyen a jegyzetelés miatt.
Bizonyos esetekben olyan igény is előfordulhat, hogy nem csupán a fényáram szabályozhatósága (dimmelés) merül fel, hanem a fényszín (színhőmérséklet) változtatásának igénye is. Előbbi esetben még a fénycsöves, illetve kompakt fénycsöves világítási rendszerek kiváló megoldást jelentettek, azonban kisülőcsöves fényforrásokkal nehézkes megoldani a színhőmérséklet változtatását. Az előbbi két igény együttes kielégítésre megoldás a LED-es rendszer, ahol nem csak fényáram szabályozást, hanem gyakorlatilag végtelen számú színhőmérséklet beállítását is lehetővé lehet tenni.

Világítás LED-del

A fényforrás változtatható színhőmérsékletű LED-ekből áll, a fekete doboz a működtető elektronikát tartalmazza, amely lehetővé teszi, hogy 230 voltos hálózati feszültségről üzemeljen a lámpatest. A képen látható hűtőborda fontos kelléke ezeknek a rendszereknek, mert ellentétben a sok helyen tévesen megjelenő információkkal, a LED-es fényforrásokkal szerelt lámpatestek is melegednek, mint minden elektromos berendezés – kisebb vagy nagyobb mértékben. Hűtőbordák nélkül ezek az úgynevezett teljesítmény LED-ek (ezek olyan LED-ek, amelyek villamos teljesítménye néhány wattól a néhány tíz wattig terjedhet) túlmelegedhetnek, és tönkre mehetnek.

Ezért nagyon >fontos a megfelelő hűtési lehetőség biztosítása. Függően attól, hogy a hűtőbordákat önállóan vagy kiegészítő elemmel, például ventillátorral használják, előbbi esetben passzív utóbbi esetben aktív hűtésről beszélünk. Az aktív hűtés előnye, hogy kisebb méretű hűtőbordát igényelnek, hátrányuk, hogy a ventillátorok működésük során zajt kelthetnek, valamint, hogy ha a ventillátorok elromlanak, az egész világítási rendszer üzemképessége kerül veszélybe – a rendszer biztonsági okokból csökkenti a lámpák fényét a túlmelegedés elkerülése érdekében.

Világítás LED-del

Világítás LED-del

A képeken látható, hogy melegebb fénynél a LED-ekből elsősorban a piros LED-ek világítanak a legintenzívebben, amíg hideg fehér fénynél a kék LED-ek világítanak erősebben.
Ennek a fokozatmentes változtatásnak köszönhetően lehet tetszőleges fényszínt beállítani kellő fényteljesítményben.

Világítás LED-del

A mobilitásnak (szabadon pozícionálhatóságnak helyben és helyzetben), valamint a fényáram és színhőmérséklet szabályozásnak köszönhetően ilyen és ehhez hasonló lámpatestekkel már valóban komplex világítási igény elégíthető ki kiváló műszaki és fénytechnikai minőségben egyaránt.

www.holux.hu

Kapcsolódó cikkek

Higiénikus használati meleg víz készítés - A megújult ML Complete 2.0 hőszivattyú HGL technikával

Az IDM levegős hőszivattyúi közül az egyik leg elterjedtebb az    ML Complete HGL 11-18 kW, ez a hőszivattyú 2017-ben megújult szabályozással és külsővel kerül forgalomba. A hőszivattyú megkapta a NAVIGATOR 2.0 szabályzást az érintőképernyős kijelzővel és természetesen egyben a NAVIGATOR Pro helységhőmérséklet szabályzás központját is tartalmazza.

Formabontó világítás

Izgalmas és formabontó, új termékcsalád jelent meg a hazai piacon a világítástechnika világában. Ez a magyar design termék saját fejlesztésű, kézzel készített alkotás.

Okosvilágítás a lakberendezésben

A LED-ek megjelenése óta egyre inkább alapvetés, hogy otthonunk kialakításakor a fények tervezésére is kiemelt figyelmet fordítunk. Az okosvilágítások pár évvel ezelőtti debütálásával pedig még szélesebbre nyílt a lehetőségek tárháza, így a trend is töretlenül erősödik.

25 éves az Austrotherm Hőszigetelés

25 éves az Austrotherm Hőszigetelés.

Borostyánfallal egy élhetőbb Budapestért – Zöldfalaké a jövő

A borostyanfal.hu csapatát kérdeztük: mégis hogyan lehetne Budapestet zöldebbé, élhetőbbé tenni a városlakók számára? Az urbanizáció szükségszerűen hozta magával a mesterséges épített környezet térnyerését, és ezzel párhuzamosan szorította vissza az élő zöldterületek mennyiségét.

LED-del vagy LED nélkül? Ez itt a kérdés!

Egyre inkább környezettudatos világunkban mindennapos kérdés az energiafogyasztás csökkentése, nemcsak ipari, egyéni szinten is. Nem véletlen tehát, hogy lakásunk kialakításánál, felújításánál kiemelt figyelmet kell fordítanunk a világítás körültekintő megtervezésére.

Praktikus és hangulatos világítás – Hálószoba és gardrób

A hálószoba fényeinek megtervezése a világítástechnika egyik legelhanyagoltabb területe. Talán arra gondolunk, hogy ide úgyis aludni járunk, ahhoz meg nem kell sok fény. Pedig néhány trükkel hangulatossá és meghitté varázsolhatjuk ezt az intim helyiséget.

25 kérdés a villanyszerelőhöz a világítástervezés kapcsán

Vágyaink netovábbja, hogy otthonunk egy új, minden tekintetben korszerű és minden napszakban kielégítően működő, esztétikus és energiatakarékos elektromos hálózattal rendelkezzen. Ezt azonban ki kell gondolni és meg kell valósítani.

Fürdőszobai fények

A fürdőszoba, gyakran kerül a főhelyiségek által behatárolt sötét, ablaktalan területre, kényszerűen igazodva a szükséges víz és csatorna kiállásokhoz is. A mai tisztálkodási és testápolási igényekhez igazodó világítás nagyobb hangsúlyt kap, mint korábban bármikor.

Álmennyezet tudástár