Energia a Napból

Elekes Attila

A megújuló energiaforrások környezet- és pénztárcakímélő hatásairól egyre többet tudunk, de még mindig nem eleget. Íme, néhány meggyőző érv a napenergia hasznosítása mellett.

Ha otthonunk hőenergia szükségletét földgázzal vagy villamosárammal elégítjük ki, akkor:

 • kiszolgáltatottak vagyunk az egyre jobban növekvő energiaszámláknak
 • szennyezzük környezetünket és hozzájárulunk az üvegházhatás növekedéséhez
 • kimerítjük a Föld mélyén évmilliók során felhalmozódott energiahordozó készleteket
 • energia ellátásunkat a változó nemzetközi politikai csatározáskora bízzuk.

Ezzel szemben megtérülő befektetést jelent a napenergia hasznosítására kialakított rendszerek telepítése, mert ezek függetlenek a bizonytalan energia áraktól, egyben környezetbarát beruházások.

Napenergia

Miért válasszuk a napenergiát?

A Nap energiája mindenhol korlátlanul rendelkezésünkre áll. A Föld felszínére érkező napsugárzás több ezerszeresen meghaladja az emberiség energiaigényét. A napsugárzás egyszerű berendezésekkel átalakítható, közvetlenül felhasználható hőenergiává. Minden négyzetméterre érkező napsugárzás energiájával közel 100 liter 50 fokos vizet lehetne előállítani naponta. Ha energiát takarítunk meg, pénzt takarítunk meg. A napsugárzás energiája Magyarországon is elegendő ahhoz, hogy segítségével jelentős részarányban fedezni lehessen az épületek hőenergia igényét.

Számoljunk utána! Egy személy naponta kb. 50 liter melegvizet használ el, aminek előállításához 2-3 kWh hőenergia szükséges. 1 m2 napkollektorral pedig a nyári időszakban napi 2-2,5 kWh, téli időszakban 0,5-1 kWh napenergia hasznosítható. Ezek szerint személyenként közel 1-1,5 m2 felületű napkollektorral elő lehet állítani a szükséges napi melegvíz mennyiséget.

Napkollektor

Mi történik télen?

A lakások számára a legnagyobb tételt a fűtés költségei jelentik. Fűteni pedig télen kell, amikor a napsugárzás mennyisége alacsony, a nyáron összegyűjtött napsugárzást sajnos reális beruházással nem lehet télire elraktározni. Hazánk éghajlati adottságai mellett csak napkollektorokkal nem lehet megoldani az épületek fűtését. Ilyenkor a napkollektor a fűtés rásegítésnél kap szerepet. A megfelelően szigetelt épületek hőszükséglete minimális.

Tetőre való

Egyszerű és esztétikus megoldásra érdemes szavazni, ha a napenergia hasznosításáról van szó. Válasszunk komplett tetőrendszert, mely kiegészülhet innovatív napkollektor elemekkel.

Előnyös, mert:

 • a napsugárzás nem terheli az alatta lévő szerkezetet, hanem hasznosul
 • több mint 30 éves élettartam, mely alatt kiadásaink jelentősen csökkennek
 • megbízható és kényelmes, mivel a rendszer felszerelés után külön kezelés nélkül működik
 • minden tető hajlásszög esetén alkalmazható
 • gyorsan felszerelhető
 • technológiája környezetbarát
 • modern megjelenésével igazodik a napjaink igényeihez.
Kapcsolódó cikkek

Van új a nap alatt - Napelem fejlesztések, újdonságok

A napelemek fejlődése olyan ugrásszerűen változik, hogy lassan a hagyományos és jól bevált szilíciumlapkás táblákat említeni szinte korszerűtlen. Mielőtt sorolnánk a jobb és ígéretesebb, zseniális újdonságokat, tegyünk említést a hagyományos és jelenleg is általánosan használatban lévő szilícium napelemekről.

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

Egy általános összefoglalóban tekintsük át, hogy egy régi építésű családi ház villamos felújításánál mire figyeljünk, miről beszélgessünk el a kivitelezővel. Egy felújításnál ugyanis nem készülnek villamos tervek, így a helyszíni felmérés során tudjuk megadni igényeinket.

Tetőrendszerek, energiahatékonyság és tetődivat - Körkép a Bramac tetőcserepek világából

Ha tetőcserepekről van szó, sokunknak a Bramac neve jut elsőként eszébe – nem véletlenül. A világ legnagyobb, hazánkban több évtizede jelenlévő tetőfedőanyag gyártó vállalata mind technikai újításait, mind pedig trenddiktáló szerepét tekintve a “leg-ek” kategória egyik éllovasa.

Fedezze a tető a lakás energiaszükségletét!

Véges energiakészleteink arra figyelmeztetnek, hogy egyre sürgősebbé váltak a megújuló energiák hasznosítása. A Bramac Napelem Rendszerei a Nap erejét használva állítanak elő energiát, amely egy családi ház szükségleteit is képes fedezni.

Búcsú a hagyományoktól – Megújuló napelemek, figyelemreméltó innovációk

Mondhatni, az egész világ napelem fejlesztési lázban ég, csak úgy röpködnek a jobbnál jobb ötletek. Az új típusú napelemek fejlesztését egyébiránt több tengerendtúli nagyvállalat is támogatja.

Fűtsünk medencét megújulóval!

Amikor otthoni medencékről olvashatunk fórumokon, vagy elkapunk egy-egy beszélgetést a témában, sokszor találkozunk olyan “Zöld harcosokkal”, akik minden erejükkel a medencék ellen kampányolnak. Mivel azok sok energiát, vizet és vegyszert használnak fel, amely trió valóban kedvezőtlen Földanyánk számára.

0%-os hitel a napelemre, szigetelésre. A legfontosabb tudnivalók

Április 24-től lehet pályázni a 0%-os uniós pénzre, mely ugyan kemény megkötéseket tartalmaz, de a feltételek alapos ismeretével komoly támogatás érhető el.

A legfontosabb vissza nem térítendő támogatások és energetikai pályázatok magánszemélyek részére

Itt a lehetőség a kazáncserékre, napelemek telepítésére, nyílászárók felújítására, hőszigetelésre, stb. Sokan szeretnének pénzhez jutni, azonban a rendelkezésre álló anyagi források végesek.

Napelemek és innovációk - Átlátszó megoldások

A fejlesztők újabb építészeti szerkezeti felületeket kezdtek kutatni, amelyek alkalmasak lennének napelemek céljára, így terelődött a figyelem az épületek üvegezett síkjainak irányába.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár