Színtrendek a fejünk felett

Homeinfo Iroda


Előbb-utóbb minden cserépvásárló találkozik azzal a ténnyel, hogy a cserepek formája befolyásolja a vízzárás funkcióját vagy éppen elősegíti a csapadék gyors és irányított elvezetését a tetőfelületről. A forma a tetőcserepeknél így egyértelműen szolgálja a praktikumot, míg a színkérdés „csak” esztétikum lenne?


Ha régről kezdjük a vizsgálódást, akkor a házépítés már évezredekkel ezelőtt is a tetővel kezdődött, csak egy kis kunyhó volt náddal vagy száraz fával a tetején, akkor még falak nélkül. Ahogy teltek az évezredek, úgy épült a menedék, lettek falai és alakult át házzá vagy akár palotává, ahol már nemcsak a védelmi funkció lett fontos az évszázadok során, hanem a látvány is.  A klasszikus tető a mai napig az a piros cserép, melyet a gyerekek is rajzolgatnak már az óvodában is. Ez a hódfarkú cserép, a klasszikus darab, de a cserépkínálat ennél napjainkban már sokkal összetettebb, a cserepek formája és színe szinte végtelen kombinációs lehetőséget kínál.

CREATON kerámia tetőcserép

Ahogy a ruha árulkodik a viselőjéről, úgy a ház is az építtetőjéről. Nagy, látványos felületről beszélünk, így a homlokzat kialakításánál fontos szempont, hogy összhangban legyen a ház stílusa, a homlokzat színe, a nyílászárók felületkezelése és természetesen a cserép színe is. Ha látunk egy kis fehér házikót kék ablakokkal, lapos tetővel, akkor szinte már halljuk is a tenger zúgását, míg egy narancs házfal és a mediterrán stílusú tető esetén már érezzük is a napsütést a bőrünkön. Fontosak a színek az életünkben és nem tűnik túlzásnak, amikor az új tulajdonos napokon át töpreng, hogy vörös, natúrszürke vagy sötétzöld üvegmázas cserepet szeretne-e a tetőre, hiszen tisztában van vele, hogy évtizedekre választ. Az évről évre megjelenő új cserépszínek pedig mindig frissességet hoznak és alkalmazkodnak a színtrendekhez, a stílusok állandó változásához.

CREATON kerámia tetőcserép

A CREATON-nak is fontos, hogy termékeik kövessék a trendeket és a fogyasztói ízlések változását, és emellett nagy gondot fordítanak a cserepek minőségi fejlesztésére is. Ennek eredményeként szerepel a nagysikerű Balance és Rapido cserepek színpalettáján már a palaszürke és a sötétbarna szín is.

Az új színek bevezetését alapos piacelemzés és fejlesztés előzi meg. Az iránykijelölés során kikérik az érintett célcsoportok: a magánépíttetők, építészek és beruházók véleményét is, akik a tesztek során például egyöntetűen egy sötétebb barna színre szavaztak a korábbi barna helyett, mely hasonlít a nedves föld természetes színére és használata illeszkedik napjaink divatos homlokzati színeihez, az aktuális natúr trendekhez.

Színtrendek a fejünk felett

A tetőszín megválasztása lakossági vásárlás esetén egyértelműen egyéni ízlés kérdése, ez jelentősen meghatározza az épület megjelenését. Talán ma még nem mindenki gondol arra a döntéskor, hogy a látványt vajon meddig élvezhetik? A CREATON kiemelt fontosságúnak tartja a vásárlók tájékoztatását a termékek színtartósságáról és időtállóságáról, és ezt az 50 év írásos formában vállalt garanciával is bizonyítja.

Nézzünk a „színek mögé”!

Nem is gondolnánk, hogyan függ a tetőcserép színe az alapanyag, az agyag anyagától és a színezési eljárás során használt szintén természetes anyagoktól. Ha szeretne belelátni, mi is történik a kemencében, hogyan lesznek színesek az agyagcserepek, akkor olvassa bátran tovább kis gyorstalpalónkat.

CREATON kerámia tetőcserép

Az még talán középiskolából ismerős információ, hogy az agyag fő összetevői a szilikát ásványok és fém-oxidok. Az engób pedig – ezt az elnevezést sokszor olvashatjuk a katalógusokban - egy természetes színezőanyag, ami szintén tartalmaz agyagásványt és fém-oxidokat. Így fő összetevői azonosak az agyagcserépével, ezért a két anyag azonos tulajdonságokkal rendelkezik. A fazekasok már évezredek óta alkalmazzák ezt az eljárást, hogy edényeik színes és finom megjelenésűek és főként tartósak legyenek. Az ipari gyártás ma is hasonlóan végzi a cserepek felületképzését, az engóbozást, de természetesen felhasználva a tudomány vívmányait az összetétel meghatározásához. A szárító kemencéből kikerülő megformázott és kiszárított nyers agyagcserép megkapja a nedves engób színt, így az beleívódik a cserép anyagába és az égetés során az engób eggyé válik a cseréppel. Ez az „összeolvadás” akkor lehet tökéletes és lesz az engób és a cserép elválaszthatatlan, ha a két anyag azonos kémiai anyagösszetétellel rendelkezik. Ezért mondhatjuk, hogy az engób nemcsak egy bevonat, hanem maga a cserép és így egy különösen ellenálló felület jön létre. Az engóbozott kerámia cserép főbb tulajdonságai a színtartósság és UV állóság mellett a jó vízlepergető képesség és az, hogy remekül ellenáll a mechanikai igénybevételnek. De ami egy családi házon is nagyon fontos szempont lehet, hogy az évek alatt nem koszolódik és nem mohásodik, ami esztétikailag sokat ronthat az egyébként jól karbantartott ház kinézetén.

Annak érdekében, hogy mindez ne csak ígéret szintjén valósuljon meg, hogy a cserép 10-20 év múlva is kiállja az idők próbáját, a CREATON a normál MSZ EN 1304 szabványhoz képest szigorúbb feltételek között teszteli az engóbozott cserepek tartósságát és minőségét. A tesztlaborban a cserepeket majdnem 20 %-kal nagyobb igénybevételnek teszik ki, ezzel is bizonyítva a kerámia cserép és az engób „összeolvasztásának” létjogosultságát.

www.akcio.creaton.hu


www.creaton.hu

Kapcsolódó cikkek

Várépítő pályázat: másfél évtizede segíti építőanyaggal a gyermek-intézményeket és műemlékeket

56,8 millió Ft + Áfa értékű építőanyag, 562 pályázó, 95 nyertes intézmény. Ez az 5 éve újjáélesztett, gyermekintézmények és műemlékek kezelőinek beruházásaihoz építőanyagot biztosító Várépítő pályázat mérlege.

Tetőrendszerek, energiahatékonyság és tetődivat - Körkép a Bramac tetőcserepek világából

Ha tetőcserepekről van szó, sokunknak a Bramac neve jut elsőként eszébe – nem véletlenül. A világ legnagyobb, hazánkban több évtizede jelenlévő tetőfedőanyag gyártó vállalata mind technikai újításait, mind pedig trenddiktáló szerepét tekintve a “leg-ek” kategória egyik éllovasa.

Melyek a kémények kritikus pontjai és mit tehetünk a problémák megelőzéséért?

Bármilyen fűtést is tervezzünk házunkba, kéményt még akkor is ajánlott kialakítani, ha egyébként a fűtési rendszer ezt nem tenné indokolttá. Azonban fontos tudnunk, melyek azok a tényezők, kémény részek, melyek kialakítása, karbantartása különös figyelmet érdemel.

Fedezze a tető a lakás energiaszükségletét!

Véges energiakészleteink arra figyelmeztetnek, hogy egyre sürgősebbé váltak a megújuló energiák hasznosítása. A Bramac Napelem Rendszerei a Nap erejét használva állítanak elő energiát, amely egy családi ház szükségleteit is képes fedezni.

11 ok, amiért érdemes bitumenes bazaltzúzalékos zsindelyt választanunk

A bazaltzúzalékos zsindelyek 7 látványos modellel segítik a tető tervezését, de megtalálható a fémborítású, illetve az energiatermelő tetőzsindely is.

Dombház szupervályogból - egy alternatív építészeti technológia

A megszokottól eltérő dolgokra félve, kétkedve tekintünk. Biztonságos? Megéri belevágni? Nem történik ez az építkezésben sem  máshogyan. Valószínű, hogy itt az ideje elgondolkodnunk a jól bevált építési, építkezési módok leváltásán, ezzel is hozzásegítve magunkat egy fenntarthatóbb világ kialakításához.

A gyanúsan olcsó tetőár minőségbeli kockázatokkal jár

Felemás képet mutat az idehaza forgalmazott tetőfedő termékek és külső burkolati lemezek piaca. A pályázati forrásokból megvalósuló beruházások esetében, a szigorú követelményeknek is köszönhetően, minőségi anyagokat használnak az építkezéseken. Viszont a lakossági felújítások, illetve az önerős vállalkozói beruházásoknál már meghatározó szerephez jutnak a bizonytalan minőségű és eredetű alapanyagok és késztermékek.

Minőségi és látványos tetőfedő anyag - Bitumenes bazaltzúzalékos zsindelyek

A Tegola tradicionális zsindely gyártó cég a legszélesebb választékkal rendelkezik a magyar piacon. Több mint 25-éves múlttal az egyik legrégebbi márka, szakértelemmel, megbízhatósággal. A kőzúzalékos zsindelyek közül 7 modell áll a tervezők és vásárlók rendelkezésére, de megtalálhatók a fémborítású zsindelyek, illetve az energiatermelő zsindely is a termékpalettán.

Lapostetők hőszigetelése - Ilyen rétegrendet válasszunk!

A lapostetők szigetelése előtt fontos a tervezés, a rétegrendek végiggondolása. Ezekkel extra kiadásoktól és felesleges munkától kímélhetjük meg magunkat.

Álmennyezet tudástár