Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Mit, mivel hőszigeteljünk?

A hatékonyság szempontjából nem mindegy, hogy az épület különböző részei milyen anyagú szigetelést kapnak, ahogy az is nagyon fontos, hogy a különféle szigetelő anyagokat a megfelelő technológiával helyezzék a felületre.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Távolról is jól látható felületek hőszigetelése

Homlokzati hőszigetelés

A homlokzat az a része a háznak, amelyet már távolról is jól látunk. Megjelenése belső tereinek jellegzetességeit hordozza magában. Többféle homlokzatot különböztetünk meg, attól függően, merre néz:

  • homlokzat, amely főleg forgalmas utcára, főtérre néz
  • hátsó homlokzat, a főhomlokzattal „szemközt” helyezkedik el
  • oldalhomlokzat, kevésbé szem előtt lévő terekről láthatjuk
  • udvarhomlokzat, az udvar felől.

Homlokzatunk megjelenése, színezése a rajta kialakított elemektől is függ, mint például: telepített növényzet, teraszok, erkélyek, lépcsők, korlátok, ajtók, ablakok, párkányok, árnyékolók. Nagy felület lévén, a homlokzat helytelen hőszigetelése, szigetelésének hiánya jelentősen befolyásolja otthonunk fűtésköltségeit. Ezért kell nagy figyelmet szentelni hőszigetelésének kialakítására. Hagyományos épületek homlokzatát ragasztott hőszigeteléssel valósítják meg, EPS, grafitos (szürke) EPS vagy kőzetgyapot felhasználásával. Ne feledkezzünk meg a szabályozások folyamatos szigorodásáról sem, 2020-tól az előírt minimális hőszigetelés vastagsága 20 cm.  

Austrotherm

Lábazat hőszigetelése

A lábazati hőszigetelés kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy jelentős mennyiségben éri a nedvesség, melynek káros hatásai jól ismertek. Ennek megfelelően olyan hőszigetelő anyagot kell alkalmazni, mely a környezeti hatásoknak ellenáll. A hőszigetelő rendszerbe jutott nedvesség az épület szerkezeteibe is beszivárog, ez pedig némi idő elteltével a falszerkezet penészesedéséhez, terhelhetőségének csökkenéséhez vezet. Figyelembe véve a környezet hatásait ajánlatos FPS vagy XPS hőszigetelést alkalmazni. Érdemes a korábban elhelyezett talaj felőli vízszigetelést felvezetni a lábazathoz.

A vízszintes tér(el)határoló elemek hőszigetelése

Vízszintes térelhatároló elemeknek nevezzük a födémeket, melyek hőszigetelése attól függ, hogy az épület mely szintjén helyezkednek el. Bár a talajon fekvő padló (ha nem épül pince az épülethez) nem födém, de soroljuk ide, a vízszintes térelhatároló épületszerkezetek közé. Ezen kívül megkülönböztetünk alulról hűlő födémet, tetőtéri födémet, padlásfödémet.  

Talajon fekvő padló esetében olyan hőszigetelést kell választani, amelyik a nagymértékű nyomó terhelésnek képes ellenállni, továbbá nem szabad elfeledkezni a vízszigetelésről sem.  Alsó rétegként lefektetjük a vízszigetelést, majd erre kerül a hőszigetelés. Fedésként technológiai fólia kerül rá, amely védelmet nyújt a híg betonnal szemben. A réteg utolsó eleme az aljzatbeton. De elképzelhető fordított rétegrend is, amelynél a zártcellás hőszigeteléssel kezdjük a sort és erre kerül a vízszigetelés.

A tetőtéri födém szigetelésének kialakításakor ne feledjük, hogy két olyan szintet választ el egymástól, amelyek fűtöttek és, amelyeken az aktív mindennapok történései folynak. Mivel a tetőtéri födém fűtött tereket választ el egymástól, ezért elsősorban a hangszigetelés kialakítására van szükség, amely rétegrendje a következő: nyers monolit födém, két rétegben hangszigetelés, technológiai fólia, esztrich beton, végső burkolat.  

A padlásfödém ismertetőjegyei: nem lakják, fűtött és fűtetlen tereket választ el egymástól, mivel nem lakott, nem szükséges hangszigeteléssel ellátni és túl nagy mechanikai terhelésnek sincs kitéve. Rétegeit így építsük fel monolit vasbeton födém esetén:

  • párazáró fólia
  • hőszigetelés - szálas szigetelések közül választhatunk, ha rakodási célokra szeretnénk a padlásteret használni, zárjuk járható felülettel.  

Az alulról hűlő födém (árkádfödém) olyan szintje az épületnek, amely a fűtött lakóteret és fűtetlen külteret választja el egymástól vízszintesen, ezért kell gondoskodni szakszerű hőszigeteléséről.  A hideg oldalra kell kerülnie, hangszigetelés beépítése csak bizonyos esetekben szükséges, például, amikor a szigetelni kívánt felület terasz felett helyezkedik el. Választhatjuk például: a kőzetgyapotot, üveggyapotot, fagyapotot. 

Hogyan szigeteljük a tetőt?

Attól függően, hogy a tető lapos vagy magas-e, kell a hőszigetelést megválasztani. Magas tetők vonatkozásában további bontás lehetséges aszerint, hogy a szarufák alatt és között vagy csak a szarufák felett szeretnénk szigetelni. Magas tető hőszigetelését a szarufák alatt és között kőzetgyapot vagy ásványgyapot beépítésével valósíthatjuk meg, szarufák felett pedig EPS, XPS vagy PUR szigeteléssel. Lapos tetők hőszigeteléséhez ugyanolyan anyagokat használhatunk fel, mint a magas tetők szarufák feletti hőszigetelésekor (EPS, XPS, PUR). 

Tetőtér hőszigetelése

Láthattuk, a hőszigetelés nagyon fontos része a háznak. Helytelen kivitelezésének eredménye nemcsak a pénztárcánkat karcsúsítja, hanem épületünk szerkezetében is kárt tehet. Ezért kell megfontoltan dönteni a szakember és alapanyagok kiválasztásakor, munkafolyamatok megtervezésekor.

Népszerűek a témában

Az energiapazarló családi házak szinte eladhatatlanok - Soha nem volt ennyire sürgető és zsebbe vágó egy-egy családi ház szigetelése

Szorult helyzetben - Hatékony hőszigetelés kis vastagságban

Csökkentse energiaköltségét 25 százalékkal akár egy nap alatt – mutatjuk hogyan!

Ez is érdekelhet

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Így segít a profi zuhanykabin a maximális vízbiztonság elérésben

Erre figyeljünk oda, ha redőnyt vásárolunk! – válaszol a szakértő

Outdoor-otthonok modern árnyékoló és pergola megoldásai - kültéri életterek tervezése az Archishade szakértőivel

Mindent a hőszigetelésről: anyagok, módszerek és árak

Az energiapazarló családi házak szinte eladhatatlanok - Soha nem volt ennyire sürgető és zsebbe vágó egy-egy családi ház szigetelése

Hogyan fizessünk kevesebbet a fűtésért? Gáz helyett klíma és fontos a hatékony hőszigetelés - Számoljunk együtt!

Tippek és tanácsok a panelek energetikai korszerűsítéséhez

Régi családi házak felújítása Ytong építési rendszerrel

10 + 1 tipp otthonunk sikeres energetikai korszerűsítéséért

Hőszigeteléssel a valódi és tartós rezsicsökkentésért

Rövid- és hosszútávú megoldások az elszálló rezsiköltségek ellen

Közel nulla energiaigényű épület – Így is építhetünk házat az új anyagok használatával

PIR, az új generációs hőszigetelés

Optimális lakóklíma környezetbarát hőszigeteléssel – akár belső oldali hőszigetelésként is

Miértek és hogyanok a hőszigetelésben – Gondolkodjunk rendszerben!

Kell-e szigetelni és hogyan a talajjal érintkező épületszerkezeteket? Kezdjük az alapoknál!

A lapostető mint lehetőség - Austrotherm Tervezői Konferencia