Télikert, hogy mindig tavasz legyen

Sári Tünde

Ki ne szeretné a természet melegségét a hideg évszakokban is az otthonába csempészni? Erre a tökéletes megoldás a lakótérbővítéssel kialakított télikert. Bővítményünkkel mérsékelhetjük a ház hőveszteségét és csökkenthetjük a zaj- és porártalmat is.

Segítségével napfényt és életet varázsolhatunk a véget nem érő borús hónapok monotonitásába. Különleges atmoszférájával, lehet lakásunk ékköve és a nyugalom szigete is egyben.

Népszerűsége nem napjaink trendhóbortjainak egyike, már évszázadokkal ezelőtt is megjelent, mint az egzotikus növények megfigyelésének és kutatásának „melegágya".

kert_telikert

Sőt hamarabb funkcionált házrészként, mint maga a fürdőszoba. Később az 1600-as években a főúri paloták privilégiumai közé tartozott az orangerie, ami a télikert egyfajta elődjének tekinthető, de alapvetően trópusi gyümölcsöket termesztetek bennük. Hazai vonatkozásban az első üvegház a Pozsonyi Botanikus Kertben volt, amely Lippay György és unokaöccse, János nevéhez fűződik. A télikert fénykora az 1800-as évek végére teljesedett ki, amikor már a lakótér szerves részévé vált. A gazdagabb körökben státuszszimbólumként építették és használták. A legismertebb a londoni Kristálypalota volt.

Manapság ismét reneszánszukat élik, és bár már nem számít kuriózumnak számos tervezési-és kivitelezési megoldás közül választhatunk, ami nem csak a helyzetünket, hanem a pénztárcánkat is megkönnyítheti, ám a végeredmény mindenkit kárpótol.

A télkert hagyományos szerepétől elrugaszkodva, ma már teljes értékű lakótérként funkcionál, lehet akár nappaliként, tárgyalóként vagy konyhaként is használni.

kert_telikert

A tervezés első fázisaiban fontos építési engedélyt kérnünk az óhajtott építményünkre, hiszen megváltozik a ház homlokzata és látványa, ezzel egyidejűleg nő a beépített terület is.

Nélkülözhetetlen, hogy a kezdeti fázisok során részletesen megismerjük a télikertek formáját, szerkezetét, héjalási technikáit, az anyagok típusait és azok tulajdonságait, valamint a kivitelezés folyamatát, melyek nagymértékben befolyásolják a költségeket.

A télikertek méretét a helyi adottságok határozzák meg, de minél magasabb a belső tere, annál kellemesebb és hangulatosabb időtöltést garantál, főként a melegebb, nyári időszakban. A jól átlátható üvegfelületeknek köszönhetően megszűnnek a magassági terek.

kert_telikert

Az alacsonyabb télikertet könnyebb kifűteni, nyáron nehezebb hűteni, míg a magasabb esetében ez pont fordítva történik. Ez abból adódik, hogy a bővítmények gyorsabban reagálnak a külső időjárási viszonyokhoz, mint maga a lakóépület, könnyebben hűlnek ki, és melegednek át.

Folytatjuk...

Kapcsolódó cikkek

Télikert – Télen is a természetben

Egyre népszerűbb lehetőség a lakóterület akár utólagos bővítése, fedett, de mégis világos, napos élettér kialakítása. Szeretnénk, ha eddigi kedvelt teraszunk, esetleg a mellé épült medencénk télen, vagy rossz időben is használható lenne. Miért hasznos a télikert?

Zsaluzia, a külső árnyékolók sztárja

Az utóbbi időben egyre többen fedezik fel a zsaluziát, ami egy tartós, jó ár-érték arányt képviselő, nem mellesleg pedig modern megjelenésű árnyékoló is egyben.

Az elektronikus építési napló már az Apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető

Az apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető 2017. december 12-től az elektronikus építési napló. Az iOS-es mobilapplikáció segítségével a felhasználók napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket vihetnek fel a webes e-építési naplóval szinkronizált alkalmazásba, akárcsak az androidos, vagy a webes verzióban.

Vakolható tokos redőny – 2017 szenzációja

Sokak számára ismerős probléma, hogy a redőny külső tokos kivitelezésénél a szerkezet nem rejthető el megfelelően. A vakolható tokos redőny erre kínál tartós és látványos megoldást.

Mire jó az általános felelősségbiztosítás?

Szeptembertől bizonyos építési tevékenységeket végzőktől minimum 1 millió forint összegű felelősségbiztosítás meglétét várja el két kormányrendelet. Habár a jogszabályi követelménynek megfelelő felelősségbiztosítás eddig is elérhető volt a piacon, mindenkinek, aki rendelkezik ilyennel, érdemes ellenőrizni, hogy a konkrét szerződés mire nyújt fedezetet, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A rönkház tervezése, alapozása és építése

Rönkházban lakni valódi természetközeli élmény. Azonban a stabil, időtálló szerkezet megköveteli a körültekintő tervezést és kivitelezést.

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

Még ha sokszor átvitt értelemeben is használjuk, a “híd alatt lakás” mibenlétével sokan tisztában vannak. A fogalom, szerte a világon, kevés pozitív jelentést hordoz. Egy spanyol tervező, fittyet hányva a sztereotípiákra, saját pop-up stúdiót alakított ki egy valenciai híd alatt. Jól tette!

Szeptembertől módosulnak a lakossági „ingyenhitel” feltételei

Az iskolakezdéssel egyidőben módosulnak a kamattámogatott lakossági energetikai hitel feltételei. Igény lenne az energiatakarékos lakások iránt. A kérdés inkább az, elég vonzó-e a támogatott hitel, hogy akár a családi házak tulajdonosai, akár a társasházakban vagy lakásszövetkezetekben élők ebből a pénzből újítsák fel otthonaikat. 115 milliárd forint sorsa és több tízezer háztartás energiahatékonyságának a növelése a tét.

Rönkház, faház, gerendaház – Egyszerre modern és tradicionális

Sokan félnek fából építeni új otthonukat, vagy nyaralójukat, megalapozatlan tévhitek tömkelege terjeng ugyan is a fa- és rönkházakról. Pedig egy megfelelő módon kezelt fából emelt épület több generációnak adhat otthont. A könnyűszerkezetes házak, faházak száma növekszik az elmúlt évtizedekhez képest, igaz ez a gerendaházakra és rönkházakra is. Kialakulóban van egy új trend is Európában, ugyanis a faalapú lakóházaknak több előnye is mutatkozik a hagyományos épületekkel szemben.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár