Árnyékolók és üvegezés a télikertben

Tarpataki Károly

A technikailag és stílusban is megfelelő árnyékolók, valamint a jól megválasztott üvegezés nélkülözhetetlen elemei a télikertnek.

Télikertek üvegezése

A télikertek szerkezetét legnagyobb részben az üveg felületek alkotják, így fontos annak fajtája, minősége. Alapvető követelmény az időjárásállóság, a tökéletes vízszigetelés és a kiváló hőszigetelés. A háromrétegű üvegezés speciális kialakítása csökkenti a fűtési és hűtési költségeket. Nyári időszakban a túlzott felmelegedés ellen árnyékolással, megfelelő számú és funkciójú szellőztető nyílászáróval, vagy légkondicionálással védekezhetünk.

Télikert növényekkel

Árnyékolók

A déli és nyugati, illetve ahhoz közelítő tájolású építményeknél ajánlatos az árnyékolók felszerelése. Egy ilyen üveg építmény ősztől tavaszig aktív hőcsapdaként működik, ami segítheti a lakás fűtését, de nyáron a nagy üvegezett felületek begyűjtik a meleget. Gyakorlatilag az összes, általánosan ismert árnyékoló megoldás közül választhatunk, mint az egyszerű roletta, római roló, reluxa, de akár a külső-belső redőnyös megoldások is, akár kézi, motoros működtetéssel, sőt távirányítós, vagy fényerősség vezérléssel.

Külső árnyékolók

A külső árnyékolókkal lehet a leghatékonyabban védekezni a kánikula ellen. Előnyük, hogy a forró nyári levegőt már kint felfogják, így hatásfokuk lényegesen jobb. A kültéri árnyékolók elhelyezkedésük miatt jobban ki vannak téve az időjárásnak.

Belső árnyékolók

Megakadályozzák az erős napsugarak behatolását és az alkalmazott anyag minőségétől, színétől, áttetszőségétől függően szabályozhatjuk a helyiség hangulatát. Előnyük, hogy az időjárásnak nincsenek kitéve, viszont a hatásfokuk lényegesen kisebb.

Nyílászárók

Elhelyezésük, típusai

A télikertek sem lehetnek meg nyílászárók, ajtók nélkül, kivéve, ha kifejezetten csak egy belső helyiség bővítéseként szolgálnak. Megfontolandó egy nyári terasz, vagy kertkapcsolat nyitás lehetősége, nem beszélve a különféle felső elhelyezésű szellőztető ablakokról, fülekről.
A ház, amihez építjük a télikertet, jórészt meghatározza, hogy hova kerüljenek a nyílászárók és milyenek legyenek. Fontos a nyílászárók száma és a nyitás módja is.

Szoba a télikertben
 • Bejárató ajtó (nyíló)
  Amennyiben a télikerten keresztül kívánunk a házunkba jutni, akkor szükség lesz a bejárati ajtóra. Alacsony, hőhídmentes küszöbbel készüljön, hogy ne jelentsen problémát az átjárás. Kizárólag nyílni tud.
 • Erkély ajtó (bukó-nyíló)
  Buktatható és nyitható is, nem átmenő kilincses, ezért csak belülről tudjuk zárni. Előnye, hogy olcsóbb a bejárati ajtónál, viszont nem zárható. Készülhet 2 szárnyas kivitelben is, ekkor a fő szárny buktatható és mindkét szárny nyitható.
 • Toló-ajtó (bukó)
  Legkevesebb helyet foglalja el nyitott állapotban. Készülhet 2 szárnyas kivitelben is, ilyenkor a gyakrabban használt szárnyon lehet átmenő kilincs, amit kívülről is be lehet csukni. Van csak toló és létezik emelő-toló ajtó is.
 • Harmonika ajtó
  A harmonika szerkezetű nyitás a legpraktikusabb megoldás, mert nagy felületen nyitható. Hátránya, hogy drága.

Szellőztetés – légcsere

A nyílászárók alkalmazása behozza az árát, ez a legolcsóbb módja a télikert egyszerűbb légkondicionálásnak. Ha mindent kinyitunk, akkor szinte a szabadban vagyunk, csak a télikert teteje van a fejünk fölött.

A jó szellőzés titka a nyílászárók jó elhelyezése, például ellentétes sarkokon, a legalacsonyabb és legmagasabb pontokon. Jól jönnek még a sávszellőzők, melyek az üvegtáblák alatt, illetve felett helyezkednek el, nyithatók és zárhatók.

Fontos a hőmérséklet

Az uralkodó, átlag hőmérsékleti viszonyok, a szellőztethetőség, a fűthetőség és az árnyékolók megléte mind befolyásolják a télikert lakófunkcióit, használhatóságát.

Klimatikus típusok

Hideg télikert – az ilyen helyiségekben a hőmérséklet a téli időszakban nem emelkedik 5 °C fok fölé. Lakószobának nem alkalmas, de fenntartása minimális és plusz hőszigetelést biztosít az épület számára. Egyes növények jól érzik magukat itt.

Szubtropikus télikert – a helyiség hőmérséklete nem csökken 16-18 °C fok alá. Lakószobaként nem funkcionálhat a téli hónapokban, de sok növény idetelepíthető.

Trópusi télikert – a hőmérséklet sohasem csökken 20 °C alá, az optimális a 25 °C fok. Lakószobaként való alkalmazása szempontjából komfortos a lakók számára is. A növények egész évben jól érzik itt magukat.

A télikert fűtése

 • A legjobb megoldás bármely hőáramlással működő fűtéstípus.
 • A radiátor, vagy a különböző hő-légbefúvók a leghatékonyabbak a télikert fűtésére.
 • Jó hőérzetet biztosít még a télikertben az infra hősugárzó.
 • A padlóban elhelyezett szegélyfűtés szép és praktikus megoldás.
 • Költséghatékony lehet a falak mentén szakaszosan elhelyezett kisméretű radiátorok sora.
Télikert kertkapcsolattal

Építési engedély

A hőszigetelt télikert építése bejelentési kötelezettséggel jár, területe beleszámít a beépítettségbe.
Külön építési engedélyre nincs szükség az ilyen átalakításhoz, viszont, ha alapterület növeléssel jár az átépítés, akkor már igen, amihez komplett tervezési dokumentációt is mellékelni kell. Minden esetben javasolt a területi illetékes önkormányzatnál érdeklődni.

Kapcsolódó cikkek

Télikertekről bővebben

A télikertek méretét a helyi adottságok határozzák meg, de minél magasabb a belső tere, annál kellemesebb és hangulatosabb időtöltést garantál, főként a melegebb, nyári időszakban. Folytatjuk korábbi cikkünket.

Télikert – Télen is a természetben

Egyre népszerűbb lehetőség a lakóterület akár utólagos bővítése, fedett, de mégis világos, napos élettér kialakítása. Szeretnénk, ha eddigi kedvelt teraszunk, esetleg a mellé épült medencénk télen, vagy rossz időben is használható lenne. Miért hasznos a télikert?

Milyen legyen a télikertünk? Anyagok, formák, tájolás

A télikertek, bár szerkezetileg nagyon hasonló elvek alapján épülnek fel, elég sok választási lehetőséget hagynak az előzetes tervezgetéseknél, az elképzelések kialakításánál. Választási lehetőség a különféle keretanyagok és az üvegfelületek minőségének esetére is vonatkozik. Ehhez jönnek még a nyílászárók, nem beszélve a számtalan árnyékoló lehetőségről és szellőztető ablakokról.

Kilincs a stílus szolgálatában

Mindennapi használata során fel sem merül, hogy létezhet-e az ajtó kilincs nélkül. Akkor azonban feltűnővé válhat, ha stílusidegen az adott környezetben, ha a használata nehézkes, nem praktikus, illetve ha Olivari kilincsről van szó.

Zsaluzia, a külső árnyékolók sztárja

Az utóbbi időben egyre többen fedezik fel a zsaluziát, ami egy tartós, jó ár-érték arányt képviselő, nem mellesleg pedig modern megjelenésű árnyékoló is egyben.

Mellékajtók főszerepben

Az alagsori, illetve pinceajtók viszonylag kevés figyelmet kapnak. Pedig mind biztonsági, mind energiatakarékossági szempontból érdemes ezekre is nagyobb gondot fordítanunk.

Stílusos, hőszigetelt és biztonságos bejárati ajtók

Bejárati ajtónk legyen esztétikus, biztonságos, időtálló és illeszkedjen a ház stílusához! Ugyancsak fontos tényező, hogy rendelkezzen megfelelően magas hőszigetelési értékekkel is.

Speciális nyílászáró: a felülvilágító vagy bevilágító ablak. Miért érdemes beszerelni?

A felülvilágítók klasszikusan három funkciót látnak el: bevilágítás, hő- és füstelvezetés és szellőztetés. Mindhárom egyformán fontos lenne, ám a költségminimalizálásnak köszönhetően csak a hő- és füstelvezetés kap megfelelő hangsúlyt.

Kilincs választás, a fogós kérdés

Nem árt néhány műszaki parametérnek, illetve némi stílus ismeretnek a birtokában lennünk, hogy az ajtóinkhoz leginkább megfelelő és az enteriőrökbe is tökéletesen illeszkedő kilincset kiválasszuk.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár