Télikert – Télen is a természetben

Tarpataki Károly

Egyre népszerűbb lehetőség a lakóterület akár utólagos bővítése, fedett, de mégis világos, napos élettér kialakítása. Szeretnénk, ha eddigi kedvelt teraszunk, esetleg a mellé épült medencénk télen, vagy rossz időben is használható lenne. Miért hasznos a télikert?

A télikert a hagyományos üvegházak tovább fejlődött változata, melynek már nem a növénytermesztés vagy dísznövények szaporítás a célja, hanem egy olyan kellemes, akár lakható környezet megteremtése. Ez a kellemetlen időjárási viszonyoktól függetlenül biztosíthatja a lakók számára a természettel való vizuális és tényleges kapcsolatot, beépített nyílászáró elemek mozgatásával, nyitásával rugalmasan alkalmazkodva az aktuális időjárás viszonyaihoz. Nem elhanyagolható, hogy a télikert építése tovább növeli ingatlanunk értékét.

Klasszikus télikert

A télikertek kialakítása valamikor csak a módosabb társadalmi réteg luxus igényeit szolgálták. Manapság viszont sok családnak adódik lehetősége ilyen praktikus és jól kihasználható napfényes, védett épületrész kialakítására.

A jól szigetelt télikert a házunk hőháztartásában is jelentős szerepet játszhat, hiszen a nagy üvegfelületek összegyűjtik a napfényt, ezzel fűtési energia spórolható télen, közben védi azt az épületrészt, melyhez támaszkodik.

A télikertünk céljának, funkciójának meghatározása után jöhet a gondos tervezés, majd a megvalósítás, de előtte a pénzügyi lehetőségeink mérlegelése. Teljesen új konstrukciót hozunk-e létre az aljzattal együtt, vagy egy meglévő teraszt, esetleg medencét építünk körbe, illetve fedünk le.

Klasszikus télikert

Kell-e nekünk télikert?

Mivel egy valamirevaló télikert megvalósítása nem olcsó mulatság, érdemes végiggondolni valódi szükségességét, mérlegelni annak megvalósíthatóságát és valójában mennyire fogjuk tudni kihasználni ezt a plusz, különleges lakóterületet.

Gondoljuk végig a következőket:

 • Szükségünk van-e az időjárástól függetlenül biztosított napfényes területre, mely révén még borús időben is extra fényhez juthat otthonunk?
 • Igényeljük-e, hogy a télikert kielégítse a természet kis szeletét, a napfény, az ott elhelyezett zöld növények és virágok közelségét, ápolását?
 • A stresszes munkanapok után, vagy ha kevés időnk van kirándulni, ki tudjuk-e használni ezt az új helyiséget?
 • Gyerekeink számára megfelelő játszóhelyet tudunk-e itt biztosítani, ahol megfelelő felügyelet alatt is vannak, és ha szükséges ott velük lehetünk?
 • Házi kedvenceink, kisállataink számára is akarunk egy megfelelően védett napfényes jól berendezhető életteret?
 • Akarunk-e egy különleges helyiséget az otthon végzett munkánk, vállalkozásunk ellátására, akár iroda, valamilyen műhely, festő vagy kézműves műterem céljára, ahol a természetes külső fény áldásait élvezhetjük?

Szeretnénk, ha költségesen létrehozott, esetleg fűthető úszómedencénket, jacuzzinkat rossz időben, de akár télen is használhatnánk, wellness körülményeket és élményt teremtve?

A télikert több funkciók alapján osztályozva

Általános célok:

 • A télkertek lehetnek az épülethez közvetlenül kapcsolódóak, függetlenül a lakóhelyiségektől, vagy azzal egybefüggő légtérrel.
 • A télikert lehet a házunktól független, attól távolabb álló kerti szabadidős, munka vagy pihenő funkciót betöltő építmény.
 • A lucskos őszi-téli időben egyfajta zsilip a zord külső világ és a barátságos meleg otthonunk között.
 • A télikert funkcionálhat, mint második étkező, vagy egy új nappali és közösségi tér.
 • Szükség esetén lehet vendégszoba, megfelelő takarásokkal, függönyökkel.
 • Lehet például házi konditerem, amire már régóta vágytunk.
 • Lehet hátsó kijárat, a ház és a kert közötti fedett átmenet.
 • Lehet a bejárati ajtónak helyet adó hangulatos napfényes előtér, előszoba.
 • A lakás belső részeinek is fényt adó épület kiterjesztés.
 • Lehet a már óriásira nőtt, kedvenc növény gyűjteményünk méltó élettere.

A lehetséges funkcióknak csak a képzelet szab határt.

Klasszikus télikert

Idény jellegű:

 • Elsősorban szél és eső ellen védő, tavasztól őszig használható verzió, leginkább a hagyományos üvegházaknak megfelelő konstrukció, a létesítése költséghatékony. A lakástól célszerű jól szigetelt ajtóval elválasztani, ha a háznak támaszkodik.
 • Bár az egyrétegű üvegezés már kevéssé használatos, de a fűthetőség megléte is eldöntheti az idény jelleget.

Négy évszakos télikert:

 • Kialakítása feltételezi a téli fűthetőséget, nyáron a klimatizálást, árnyékolást.
 • Az üvegezés legyen 2-3 rétegű, nemesgázzal töltött, ez utóbbi a nyári hővisszaverést is szolgálhatja, szükség esetén biztonsági réteggel. A hővédelem hővisszaverő fóliával is fokozható.
 • Ilyenkor az elérhető legjobb minőségű anyagok használata a célszerű, mint a 7 kamrás hőszigetelt keret-profilok, garantáltan vízzáró szigeteléssel.
 • Gondosan és a megrendelővel közösen megtervezett nyíló, vagy toló nyílászárókkal, itt az előbbi a jóval költséghatékonyabb.
Klasszikus télikert

Mobil télikert

 • Nyáron egy fedett terasz, télen egy üvegezett, jól szigetelt télikert előnyeit ötvözi. A különleges vázszerkezetnek köszönhetően az oldalfalak igény szerint kivehetők.
 • Az üveg, illetve üvegezett oldalfalak eltávolítása lehet egyenkénti kiszerelésű. Ez a körülményesebb, de költségkímélőbb megoldás, ami némi szakértelmet igényel.
 • A tökéletes mobil télikert oldalfalai az alumínium tolóajtók szárnyai, melyek alumínium síneken mozognak és kialakítástól függően 50-80%-ra nyithatók.
 • Nyáron valamennyi tolóajtó kiemelhető, így a nyílás 100%-a átjárható, a kiemelés nem igényel szerelést vagy szakmunkát, percek alatt elvégezhető.
Klasszikus télikert
Kapcsolódó cikkek

Miért jó a télikert?

A télikert megépítése mellett számos érv szól: hasznos négyzetméterekkel gazdagítja és látványossá teszi lakásunkat, egész évben zöld oázisként funkcionál és valószínűleg ez lesz otthonunk kedvenc helyisége.

Télikert, hogy mindig tavasz legyen

Ki ne szeretné a természet melegségét a hideg évszakokban is az otthonába csempészni? Erre a tökéletes megoldás a lakótérbővítéssel kialakított télikert.

Télikertekről bővebben

A télikertek méretét a helyi adottságok határozzák meg, de minél magasabb a belső tere, annál kellemesebb és hangulatosabb időtöltést garantál, főként a melegebb, nyári időszakban. Folytatjuk korábbi cikkünket.

Milyen legyen a télikertünk? Anyagok, formák, tájolás

A télikertek, bár szerkezetileg nagyon hasonló elvek alapján épülnek fel, elég sok választási lehetőséget hagynak az előzetes tervezgetéseknél, az elképzelések kialakításánál. Választási lehetőség a különféle keretanyagok és az üvegfelületek minőségének esetére is vonatkozik. Ehhez jönnek még a nyílászárók, nem beszélve a számtalan árnyékoló lehetőségről és szellőztető ablakokról.

Árnyékolók és üvegezés a télikertben

A technikailag és stílusban is megfelelő árnyékolók, valamint a jól megválasztott üvegezés nélkülözhetetlen elemei a télikertnek.

Zöldövezet az otthonunkban

Talán még soha ekkora népszerűségnek nem örvendett a lakáson belüli növény dekoráció: fikuszok, pálmák és pozsgások borítják el az enteriőrök bizonyos részeit. Lessük el a fogásokat, a kellékekhez pedig mutatjuk a lelőhelyeket.

Kültéri burkolatok 1. rész – Anyagok és felhasználásuk

A kültéri burkolatok a beltériekkel szemben erőteljesebb, súlyosabb és többnyire vastagabb, keményebb alapanyagot igényelnek. A beltéri burkolatokhoz hasonlóan kétféle síkban, vízszintesen és függőlegesen használatosak. Lerakásuk szakértelmet, gyakorlatot igényel.

Járni a vízen, avagy medence mozgatható padlóval

Sokan csupán azért mondanak le a kerti medencéről, mert aprócska a kert, kevés a hely. Néhány hónapot leszámítva pedig nem használnák a medencét, az viszont arányaiban jelentős területet elvenne a kertből. Ennek áthidalására született egy zseniális mérnöki megoldás.

Kert klasszikus stílusban

Gondozott cserjék, csobogó és kerti tó pihenőpaddal, egy-egy szobor, idilli környezet. A klasszikus stílusú kert kialakításához legjobb, ha ódon villák vagy kastélyok kertjeiből merítünk ötletet.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár