Teraszok télen – Télikert, avagy plusz egy szoba a házban?

Kármán Nikola

Azt gondolnánk, hogy télen felesleges a házunk terasza, pedig egy-egy apró trükkel sokféleképpen lehet hasznosítani. A teraszt átmenetileg a ház belső részévé tehetjük megnövelve mozgásterünket, időleges télikertet, de akár mobil látványteraszt is kialakíthatunk.

A kertes házban élők speciális helyzetben vannak, hiszen házuk minden részletét úgy lakhatják be, ahogyan akarják. Miért ne lenne ez másképp a terasszal is? Nyáron a ház és a kert legkedveltebb tere, napközben itt sütkérezhetnek a napon, éjjel itt hallgathatják a tücskök zenéjét vagy gyönyörködhetnek a csillagokban. Télen azonban a legtöbb háztulajdonosnak csak nyűg ez a terület. Pedig egy kis kreativitással, minimális anyagi ráfordítással hihetetlen előnyökre tehetnek szert általa.

Télikert a nappali mellett

Sokaknak ismerős lehet a helyzet, amikor beköszönt a tél, és az addig féltve őrzött, nevelgetett növényeket a házban lévő helyhiány miatt a pincébe kell zsúfolni a fagy elől. Kiváló megoldást ad azonban, ha a növényeket a teraszon hagyjuk, amelynek a hideg évszakban mobilfedést adunk. Megtehetjük ezt profi, erre a célra kialakított ponyvákkal, amelyeket a hideg kezdetekor egyszerűen ráhúzunk a teraszra, tavasszal pedig levesszük róla. A házból áradó melegben a növények kényelmesen telelhetnek, arról nem is beszélve, hogy nekünk is egyszerűbb így karban tartani azokat, és tisztán tartani a teraszt.

Teraszok télen – Télikert, avagy plusz egy szoba a házban? (Forrás: www.decorationinterior.net)

Látványterasz a kandallónál

Talán nincs annál tökéletesebb hangulat, amikor a szobából, a kandalló mellett üldögélve nézzük a hóesést a kinti fények kíséretében. Megtehetjük, ha a teraszt mobil üvegfüggönnyel téliesítjük, gyönyörű panorámát varázsolva a nappalinkba. Az üvegablakos megoldás a rezsiszámlán is sokat könnyíthet, hiszen a kinti hideg nem közvetlenül a ház belső részeit éri, hanem sokat lefog belőle a házhoz kapcsolt üvegterasz, gyakorlatilag még egy szigetelőrétegünk lesz ezáltal.

Kapjon még egy szobát a házunk!

Akár a ponyvás, akár az üvegfüggönyös megoldást választjuk, a házunk mindenképpen plusz területtel bővül. A teraszra nyíló ajtót kinyitva, a kinti-benti teret egybekötve megnő a ház használati része. A téliesítés ponyvás formájára egyébként nemcsak a kertesház-tulajdonosoknak, hanem az emeletes házakban lakóknak is lehetőségük van: befedhetik az erkélyeket, és a lakás részévé tehetik azokat a téli időszakban

Kapcsolódó cikkek

Kint vagyunk bent? - Az üvegezett teraszajtók világa

A korszerű háztervezésben, felújításban, kiváltképp egy önálló telken létesített ingatlan esetében, jogosan felmerül az épületet körülölelő kültér hasznosítása, és annak hozzákapcsolása a napi életvitelhez.

Milyen legyen a télikertünk? Anyagok, formák, tájolás

A télikertek, bár szerkezetileg nagyon hasonló elvek alapján épülnek fel, elég sok választási lehetőséget hagynak az előzetes tervezgetéseknél, az elképzelések kialakításánál. Választási lehetőség a különféle keretanyagok és az üvegfelületek minőségének esetére is vonatkozik. Ehhez jönnek még a nyílászárók, nem beszélve a számtalan árnyékoló lehetőségről és szellőztető ablakokról.

Ülve mindenütt kényelmesebb!

A szilárd beton- vagy téglafalra szerelhető, praktikus RAVAK ülőkék nem csupán a zuhanyzás perceit teszik kényelmesebbé, jól alkalmazhatók a lakás bármely helyiségében, vagy akár a liftben is.

Kültéri hűtők, terasz klímák

Ami a kánikulát illeti, a kora őszi napok még szolgálhatnak meglepetésekkel. Érdemes tehát fontolóra venni a kültéri klimatizálást is.

A bent kényelme a szabadban

Itt a tavasz és közel a nyár, tehát egyre több időt tölthetünk a szabadban. Miért ne tennénk mindezt ugyanolyan kényelemben, mintha a nappalinkban relaxálnánk? Bátran hangoljuk erkélyünket, teraszunkat egy szép, komfortos kültéri szobává.

Talpalatnyi erkélyek sok ötlettel

Már csak párat kell aludnunk addig, míg kitavaszodik, de akkor aztán a szabadba csábít a napfény és a friss levegő. Remek alkalom arra, hogy terveket szövögessünk erkélyünk, balkonunk kicsinosításáról és ezeket mielőbb meg is valósítsuk.

Kültéri burkolatok 1. rész – Anyagok és felhasználásuk

A kültéri burkolatok a beltériekkel szemben erőteljesebb, súlyosabb és többnyire vastagabb, keményebb alapanyagot igényelnek. A beltéri burkolatokhoz hasonlóan kétféle síkban, vízszintesen és függőlegesen használatosak. Lerakásuk szakértelmet, gyakorlatot igényel.

Fűtőtestek szabadtérre

A tavasz beköszöntével egyre több időt töltenénk el a szabadban, ücsörögnénk a teraszon. Azonban a korai napos idő még csalfa, a föld hideg, egy ilyen kint tartózkodás alkalmával könnyen felfázhatunk. Bármilyen jól felöltözünk a sugárzó meleg, ami igazán hiányzik.

Így épült a teraszunk – 50 képben bemutatva

Nem kis fába vágja a fejszéjét az, aki kertjének átalakítására és teraszépítésre adja a fejét. Ahogy az alábbi, képekkel gazdagon illusztrált történet is igazolja, egy kisméretű előkert vagy tetőkert pedig különös körültekintést és extra figyelmet igényel.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár