Milyen világítást válasszunk a kertbe?

Ha kertes házban, vagy belső udvarral rendelkező társasházban lakunk, jól megtervezett, ízléses világítással egyszerűen hangulatossá és látványossá varázsolhatjuk a külső tereket. Kültéri lámpáink kiválasztása azonban sem könnyű feladat, szánjunk időt rá!

Mire kell figyeljünk, amikor kültéri lámpákat választunk?

Elsősorban nézzük át a kínálkozó lehetőségeket és mindenképpen fém lámpatest mellett döntsünk. Gyakori probléma, hogy a műanyag lámpatestek nem bírják az uv-sugárzást, vagy a nagyobb téli hidegeket, könnyen törékennyé válnak. Fényforrás tekintetében lehetőleg LED-et válaszunk, mert ez jól tűri a hideget. A kompakt fényforrásokkal mindig az volt a baj, hogy nem jól tűrték sem a kapcsolgatást, sem a hideget. (A hidegben lassabban érték el fényáramuk maximumát.) Minden kültéri lámpatest, mely nem napelemes, villamos betáplálást igényel. Ezt a megfelelő mélységben gondosan kivitelezzük a földbe süllyesztett gégecsővel. Egy sérült vezeték nagy gondot tud okozni!

Kültéri világítás, kerti lámpa
Kültéri világítás, kerti lámpa

A leggyakrabban alkalmazott lámpatestek az út szelén alkalmazott, úgynevezett pollerek. Ezek a modern megjelenésű, hengeres lámpatestek praktikusak, mert csak az utat világítják meg. Magasságuk általában 30, 60, 90 cm. Ezekből a lecsavarozható megoldást részesítsük előnyben, mivel így lesz stabil a rögzítése. Leszúrható változatokat csak kisforgalmú helyekre javasolt szerelni. A pollert szokták alkalmazni teraszok oldalsávjainak megvilágítására is.

Kültéri világítás, kerti lámpa: poller
Kültéri világítás, kerti lámpa: poller

Hogyan legyen egységes kertünk megvilágítása?

A nagyobb gyártók kínálatában a kültéri lámpatest családokban minden szerelési módra találunk megoldást. Választhatunk lefele, vagy felfele álló, mozgásérzékelős, vagy éppen függesztett lámpákat, de az álló lámpák is részei a termékcsaládoknak. A felfele, vagy lefele állókat oldalfalak ízléses megvilágítására használjuk, míg a függesztékek teraszmennyezetekhez praktikusak.

A mozgásérzékelős változatok ideálisak kis forgalmú utak közelébe. A mozgásérzékelőnek köszönhetően csak akkor kapcsol fel, amikor arra szükségünk van és nem marad felkapcsolva. A lámpatesteken mindig beállítható a mozgás érzékelés érzékenysége és az is, hogy milyen sötétségnél legyen aktív (a nappali fényben ne kapcsoljon fel mozgás hatására). A mozgási érzékenység beállítása nagyon fontos, ugyanis nem akarjuk, hogy egy macskára, vagy egy kisebb állatra folyton felkapcsoljon. Beállíthatjuk a kapcsolás idejét is, így tudjuk szabályozni, hogy meddig maradjon felkapcsolva a lámpa.

Kültéri világítás, kerti lámpa
Kültéri világítás, kerti lámpa

Egy jól megválasztott lámpatesttel kiemelhetünk egy-egy láltványos területet, pl. a ház homlokzatát, kerti tavakat, csobogókat, sziklakertet is. A homlokzatmegvilágítás hasznos eszközei az oldalfalon elhelyezett indirekt lámpatestek. Súrlófényként felfele, lefele, vagy épp mindkét irányba a falat világítja meg. Ezekkel hangsúlyos falakat tudunk kiemelni, de hangsúlyossá is tehetünk fontos részeket.

Homlokzat megvilágítása
Homlokzat megvilágítása

Kertünk megvilágításához tartoznak még az oldalfalba süllyesztett, lámpatestek, melyek közvetlenül a falak melletti utak megvilágítását szolgálják. A falsíkba süllyesztett lámpatestek alacsony magasságban helyezkednek el, így nem zavarják a szemet és beépítő keretüknek köszönhetően nem csak falba, hanem szigetelésbe is behelyezhetők.

Hangulatos kerti világítás
Hangulatos kerti világítás

Egyszerűbb kerti ágyások, virágoskertek, tavak díszítésére alkalmazzunk napelemes lámpákat. Ezek minden szaküzletben, vagy akár áruházakban is kaphatók. Egyszerűek, olcsók és különösen feldobják az éjszakai kertet.

Kapcsolódó cikkek

Lumenet: a világítás itt kezdődik

Amikor lámpát, fényforrást vásárolunk, bőven van mit mérlegelnünk, hiszen a technikai fejlődésnek köszönhetően a világítás az utóbbi időben olyan új funkciókat, szempontokat kapott, melyekkel tisztában kell lennünk ahhoz, hogy jó döntést hozzunk.

Stílushoz hangolt világítás – Inspirációk EGLO lámpa választáshoz

Megfelelő lámpát választani csupán látszólag tűnik egyszerű feladatnak. Már a világítás megtervezése is szakértelmet kíván, ám az út végén vár ránk a kérdés: milyen lámpák illenek az adott helyiségekbe? Hogyan tudjuk ezeket minden szempontnak megfelelően úgy összehangolni a bútorzattal, színekkel, anyagokkal és egymással, hogy a funkció mellett az esztétikum is tökéletesen érvényesüljön? Bemutatjuk, hogyan segít ebben a mára már világmárkát képviselő lámpagyártó és forgalmazó cég az EGLO.

Kerti kisházak a Ketertől: a tárolás gyors és időtálló megoldása

A Curver név évtizedek óta jól cseng Magyarországon, hiszen a cég műanyagból készült háztartási kellékei egyet jelentenek a magas minőséggel, megbízhatósággal, tartóssággal. Ugyanezek a tulajdonságok jellemzik a cég anyavállalatának, a világszerte 27 gyárat üzemeltető KETER-nek a kisházait is, melyek egyre több magyar háztartásban jelentenek megoldást a kerti tárolásra.

Üzlettervezés mesterfokon: hangulatos és egyedi butik enteriőr

A belső tér praktikus kialakítása, a megfelelő hangulat megteremtése, mely számos egyéb szempont mellett a vásárlást is ösztönzi, az egyik legfontosabb momentuma egy új üzlet megnyitásának. A részletekbe avat be Vermes Dóri, tervező.

Magaságyás, a kertészkedés új formája

Sokan szívesen kertészkednének, nevelnének növényeket, gondoznának konyhakertet, de vagy a kert hiánya, a nem megfelelő minőségű talaj, a kevés hely, esetleg valamilyen mozgásbeli korlátozottság akadályt gördít eléjük. Ezek a problémák egy magaságyás segítségével egyszerűen megoldhatók.

Otthon a kertben – Kiegészítőkkel lesznek igazán hangulatosak a külső terek

Miután kertünk funkcióit az igényeinkhez igazítottuk és a kerti bútorok, árnyékolók, lámpák, tárolók is a helyükre kerültek, már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy mindez otthonunk igazán hangulatos szegletévé váljon. Az i-re a pontot a kiegészítőkkel tehetjük fel.

A kert az új szoba – Kert és terasz trendek 2019-ben

A kert egyre inkább többet jelent a házunkat körülvevő, növényekkel övezett területnél. Ideje, hogy belső tereink kibővített részeit lássuk benne és ennek megfelelően gondoskodjunk róla.

A világítás és a fényforrások jelentősége kül- és beltéren

A belső terek dekorálásához, a hangulatos látvány megteremtéséhez számos eszközt bevethetünk. A sok lehetőség közül az egyik – egyben a legfontosabb – a világítás, valamint a megfelelő világító testek, lámpák, izzók kiválasztása.

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.