Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

Milyen világítást válasszunk a kertbe?

Ha kertes házban, vagy belső udvarral rendelkező társasházban lakunk, jól megtervezett, ízléses világítással egyszerűen hangulatossá és látványossá varázsolhatjuk a külső tereket. Kültéri lámpáink kiválasztása azonban sem könnyű feladat, szánjunk időt rá!

Mire kell figyeljünk, amikor kültéri lámpákat választunk?

Elsősorban nézzük át a kínálkozó lehetőségeket és mindenképpen fém lámpatest mellett döntsünk. Gyakori probléma, hogy a műanyag lámpatestek nem bírják az uv-sugárzást, vagy a nagyobb téli hidegeket, könnyen törékennyé válnak. Fényforrás tekintetében lehetőleg LED-et válaszunk, mert ez jól tűri a hideget. A kompakt fényforrásokkal mindig az volt a baj, hogy nem jól tűrték sem a kapcsolgatást, sem a hideget. (A hidegben lassabban érték el fényáramuk maximumát.) Minden kültéri lámpatest, mely nem napelemes, villamos betáplálást igényel. Ezt a megfelelő mélységben gondosan kivitelezzük a földbe süllyesztett gégecsővel. Egy sérült vezeték nagy gondot tud okozni!

Kültéri világítás, kerti lámpa
Kültéri világítás, kerti lámpa

A leggyakrabban alkalmazott lámpatestek az út szelén alkalmazott, úgynevezett pollerek. Ezek a modern megjelenésű, hengeres lámpatestek praktikusak, mert csak az utat világítják meg. Magasságuk általában 30, 60, 90 cm. Ezekből a lecsavarozható megoldást részesítsük előnyben, mivel így lesz stabil a rögzítése. Leszúrható változatokat csak kisforgalmú helyekre javasolt szerelni. A pollert szokták alkalmazni teraszok oldalsávjainak megvilágítására is.

Kültéri világítás, kerti lámpa: poller
Kültéri világítás, kerti lámpa: poller

Hogyan legyen egységes kertünk megvilágítása?

A nagyobb gyártók kínálatában a kültéri lámpatest családokban minden szerelési módra találunk megoldást. Választhatunk lefele, vagy felfele álló, mozgásérzékelős, vagy éppen függesztett lámpákat, de az álló lámpák is részei a termékcsaládoknak. A felfele, vagy lefele állókat oldalfalak ízléses megvilágítására használjuk, míg a függesztékek teraszmennyezetekhez praktikusak.

A mozgásérzékelős változatok ideálisak kis forgalmú utak közelébe. A mozgásérzékelőnek köszönhetően csak akkor kapcsol fel, amikor arra szükségünk van és nem marad felkapcsolva. A lámpatesteken mindig beállítható a mozgás érzékelés érzékenysége és az is, hogy milyen sötétségnél legyen aktív (a nappali fényben ne kapcsoljon fel mozgás hatására). A mozgási érzékenység beállítása nagyon fontos, ugyanis nem akarjuk, hogy egy macskára, vagy egy kisebb állatra folyton felkapcsoljon. Beállíthatjuk a kapcsolás idejét is, így tudjuk szabályozni, hogy meddig maradjon felkapcsolva a lámpa.

Kültéri világítás, kerti lámpa
Kültéri világítás, kerti lámpa

Egy jól megválasztott lámpatesttel kiemelhetünk egy-egy láltványos területet, pl. a ház homlokzatát, kerti tavakat, csobogókat, sziklakertet is. A homlokzatmegvilágítás hasznos eszközei az oldalfalon elhelyezett indirekt lámpatestek. Súrlófényként felfele, lefele, vagy épp mindkét irányba a falat világítja meg. Ezekkel hangsúlyos falakat tudunk kiemelni, de hangsúlyossá is tehetünk fontos részeket.

Homlokzat megvilágítása
Homlokzat megvilágítása

Kertünk megvilágításához tartoznak még az oldalfalba süllyesztett, lámpatestek, melyek közvetlenül a falak melletti utak megvilágítását szolgálják. A falsíkba süllyesztett lámpatestek alacsony magasságban helyezkednek el, így nem zavarják a szemet és beépítő keretüknek köszönhetően nem csak falba, hanem szigetelésbe is behelyezhetők.

Hangulatos kerti világítás
Hangulatos kerti világítás

Egyszerűbb kerti ágyások, virágoskertek, tavak díszítésére alkalmazzunk napelemes lámpákat. Ezek minden szaküzletben, vagy akár áruházakban is kaphatók. Egyszerűek, olcsók és különösen feldobják az éjszakai kertet.

Kapcsolódó cikkek

Árnyas kert és terasz pergolával

A pergola bizonyos mértékig a lakás területének egyfajta virtuális kibővítését is jelentheti, miközben jelentősen növeli otthonunk értékét és fokozza vizuális színvonalát. Úgy is mondhatnánk, hogy a pergola egy kényelmes szoba a kertben, vagy a teraszon mely nemcsak védelmet nyújt a külső szemlélők elől, de óv a széltől, kellemes árnyékot biztosít a tűző nap ellen, és látványnak sem utolsó.

Kültéri fafelületek kezelése

A teraszon, kertben mindenképpen, de még egy apró balkonon is elengedhetetlen a kültéri fafelületek megfelelő kezelése, legyen szó kerti bútorról, teraszburkolatról, korlátról, pergoláról, vagy bármilyen, fából készült kiegészítőről. Ápolás nélkül ugyanis a fafelületek idővel nem csak színüket vesztik, de repednek, korhadnak és jó eséllyel hamarabb tönkremennek, mint szeretnénk.

Biztonságos és esztétikus kültéri lépcsők – Típusok, anyagok, kialakítás

Ha a telkünk már néhány 10 cm-nél több szintkülönbségeket tartalmaz, akkor szükséges a személyi közlekedés kiszolgálására a lépcsők kialakítása. Hideg évszakban a lépcsőn való járás biztonságosabb, mint a lejtő, főként, ha a lejtés 15% felett van.

A világítás és a fényforrások jelentősége kül- és beltéren

A belső terek dekorálásához, a hangulatos látvány megteremtéséhez számos eszközt bevethetünk. A sok lehetőség közül az egyik – egyben a legfontosabb – a világítás, valamint a megfelelő világító testek, lámpák, izzók kiválasztása.

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.

Plusz egy helyiség tavasztól őszig - Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek

Egy újabb helyiséggel növelhetjük otthonunk alapterületét, csupán a kertbe vagy a teraszra kell kitelepülnünk és gondoskodnunk a megfelelő szél- és napvédelemről, a kellemes klímáról. Ehhez hívhatjuk segítségül a modern kert- és teraszárnyékoló rendszereket.

A világítás, mint esztétikai élmény

Ha a lakás világítása, a lámpák kiválasztása kerül szóba, már korántsem érhetjük be azokkal a megoldásokkal, mint egy-két évtizeddel ezelőtt. Mind a lámpatestek, mind a műszaki részletek terén számtalan innovációval találkozunk.

Térformálás és világító dekoráció LED szalaggal

Az elmúlt években valóságos forradalmat generált a világítási piacon a LED szalag, mely nem csupán rendkívül energiatakarékosságának köszönheti hírnevét. Ha jól tervezünk, segítségével látványossá és egyedivé varázsolhatjuk belső tereinket.

Fontos információk az energiacímkén! Miért ajánlott vásárlás előtt elolvasnunk?

Az elektromos lámpák és lámpatestek energiacímkézése (a 874/2012 EU-rendelet) pár éve jelent meg a köztudatban. Konyhanyelven: az energiacímke megmutatja, hogy a lámpatestben van-e beépített fényforrás, illetve milyen energiaosztályú fényforrással tudjuk azt használni.

Önnek ajánljuk