Milyen világítást válasszunk a kertbe?

Ha kertes házban, vagy belső udvarral rendelkező társasházban lakunk, jól megtervezett, ízléses világítással egyszerűen hangulatossá és látványossá varázsolhatjuk a külső tereket. Kültéri lámpáink kiválasztása azonban sem könnyű feladat, szánjunk időt rá!

Mire kell figyeljünk, amikor kültéri lámpákat választunk?

Elsősorban nézzük át a kínálkozó lehetőségeket és mindenképpen fém lámpatest mellett döntsünk. Gyakori probléma, hogy a műanyag lámpatestek nem bírják az uv-sugárzást, vagy a nagyobb téli hidegeket, könnyen törékennyé válnak. Fényforrás tekintetében lehetőleg LED-et válaszunk, mert ez jól tűri a hideget. A kompakt fényforrásokkal mindig az volt a baj, hogy nem jól tűrték sem a kapcsolgatást, sem a hideget. (A hidegben lassabban érték el fényáramuk maximumát.) Minden kültéri lámpatest, mely nem napelemes, villamos betáplálást igényel. Ezt a megfelelő mélységben gondosan kivitelezzük a földbe süllyesztett gégecsővel. Egy sérült vezeték nagy gondot tud okozni!

Kültéri világítás, kerti lámpa
Kültéri világítás, kerti lámpa

A leggyakrabban alkalmazott lámpatestek az út szelén alkalmazott, úgynevezett pollerek. Ezek a modern megjelenésű, hengeres lámpatestek praktikusak, mert csak az utat világítják meg. Magasságuk általában 30, 60, 90 cm. Ezekből a lecsavarozható megoldást részesítsük előnyben, mivel így lesz stabil a rögzítése. Leszúrható változatokat csak kisforgalmú helyekre javasolt szerelni. A pollert szokták alkalmazni teraszok oldalsávjainak megvilágítására is.

Kültéri világítás, kerti lámpa: poller
Kültéri világítás, kerti lámpa: poller

Hogyan legyen egységes kertünk megvilágítása?

A nagyobb gyártók kínálatában a kültéri lámpatest családokban minden szerelési módra találunk megoldást. Választhatunk lefele, vagy felfele álló, mozgásérzékelős, vagy éppen függesztett lámpákat, de az álló lámpák is részei a termékcsaládoknak. A felfele, vagy lefele állókat oldalfalak ízléses megvilágítására használjuk, míg a függesztékek teraszmennyezetekhez praktikusak.

A mozgásérzékelős változatok ideálisak kis forgalmú utak közelébe. A mozgásérzékelőnek köszönhetően csak akkor kapcsol fel, amikor arra szükségünk van és nem marad felkapcsolva. A lámpatesteken mindig beállítható a mozgás érzékelés érzékenysége és az is, hogy milyen sötétségnél legyen aktív (a nappali fényben ne kapcsoljon fel mozgás hatására). A mozgási érzékenység beállítása nagyon fontos, ugyanis nem akarjuk, hogy egy macskára, vagy egy kisebb állatra folyton felkapcsoljon. Beállíthatjuk a kapcsolás idejét is, így tudjuk szabályozni, hogy meddig maradjon felkapcsolva a lámpa.

Kültéri világítás, kerti lámpa
Kültéri világítás, kerti lámpa

Egy jól megválasztott lámpatesttel kiemelhetünk egy-egy láltványos területet, pl. a ház homlokzatát, kerti tavakat, csobogókat, sziklakertet is. A homlokzatmegvilágítás hasznos eszközei az oldalfalon elhelyezett indirekt lámpatestek. Súrlófényként felfele, lefele, vagy épp mindkét irányba a falat világítja meg. Ezekkel hangsúlyos falakat tudunk kiemelni, de hangsúlyossá is tehetünk fontos részeket.

Homlokzat megvilágítása
Homlokzat megvilágítása

Kertünk megvilágításához tartoznak még az oldalfalba süllyesztett, lámpatestek, melyek közvetlenül a falak melletti utak megvilágítását szolgálják. A falsíkba süllyesztett lámpatestek alacsony magasságban helyezkednek el, így nem zavarják a szemet és beépítő keretüknek köszönhetően nem csak falba, hanem szigetelésbe is behelyezhetők.

Hangulatos kerti világítás
Hangulatos kerti világítás

Egyszerűbb kerti ágyások, virágoskertek, tavak díszítésére alkalmazzunk napelemes lámpákat. Ezek minden szaküzletben, vagy akár áruházakban is kaphatók. Egyszerűek, olcsók és különösen feldobják az éjszakai kertet.

Kapcsolódó cikkek

Akinek kertje van, pergolája is lesz - napfény és árnyék harmóniája a Sunwoodtól

Kint, és mégis bent. Vagy bent, és mégis kint? Nézőpont kérdése, de a lényeg, hogy nyári- és télikertjeihez hasonlóan a Sunwood Kft. pergolái is tökéletes kapcsolatot biztosítanak a lakótér és a kert között, komplex megoldásaival jelentősen emelve otthoni komfortérzetünket, életminőségünket.

Ilyen volt, ilyen lett sorozat - EGLO

A belvárosi lakás átalakítása során a lámpatestek, fényforrások kiválasztására különösen nagy hangsúlyt helyeztek a tervezők.

EGLO okoslámpa - Több, mint fényforrás: a jövő megoldása a jelenben

Élmény, kényelem és biztonság – mindezeket szavatolják otthonunkban a világhíres osztrák gyártó, az EGLO okoslámpái és fényforrásai.

Modern otthonok világítása – EGLO Frania lámpacsalád

Világítás tekintetében egy modern otthonnak számtalan kihívással kell szembenéznie: energiatakarékosság, hosszú élettartam, megfelelő hatékonyság, könnyű kezelhetőség és esztétikus megjelenés. Azonban ne gondoljuk, hogy ezeknek az elvárásoknak lehetetlen eleget tenni!

Tiszta udvar, rendes ház újratöltve: Kärcher megoldások kintre, bentre

Függőleges vagy vízszintes, sarok vagy lépcső, kint vagy bent, szőnyeg vagy padló, csempe vagy üveg – nehéz olyan felületet találni, amelyet nem lehet hatékonyan tisztítani a Kärcher háztartási gépeivel. A tisztítástechnika világpiaci éllovasa több, mint 80 év tapasztalatát gyúrta össze a felhasználói igényekkel, hogy az ennek eredményeként kifejlesztett eszközök használatával időt és energiát takaríthassunk meg a takarítással.

Lumenet: a világítás itt kezdődik

Amikor lámpát, fényforrást vásárolunk, bőven van mit mérlegelnünk, hiszen a technikai fejlődésnek köszönhetően a világítás az utóbbi időben olyan új funkciókat, szempontokat kapott, melyekkel tisztában kell lennünk ahhoz, hogy jó döntést hozzunk.

Stílushoz hangolt világítás – Inspirációk EGLO lámpa választáshoz

Megfelelő lámpát választani csupán látszólag tűnik egyszerű feladatnak. Már a világítás megtervezése is szakértelmet kíván, ám az út végén vár ránk a kérdés: milyen lámpák illenek az adott helyiségekbe? Hogyan tudjuk ezeket minden szempontnak megfelelően úgy összehangolni a bútorzattal, színekkel, anyagokkal és egymással, hogy a funkció mellett az esztétikum is tökéletesen érvényesüljön? Bemutatjuk, hogyan segít ebben a mára már világmárkát képviselő lámpagyártó és forgalmazó cég az EGLO.

Kerti kisházak a Ketertől: a tárolás gyors és időtálló megoldása

A Curver név évtizedek óta jól cseng Magyarországon, hiszen a cég műanyagból készült háztartási kellékei egyet jelentenek a magas minőséggel, megbízhatósággal, tartóssággal. Ugyanezek a tulajdonságok jellemzik a cég anyavállalatának, a világszerte 27 gyárat üzemeltető KETER-nek a kisházait is, melyek egyre több magyar háztartásban jelentenek megoldást a kerti tárolásra.

Üzlettervezés mesterfokon: hangulatos és egyedi butik enteriőr

A belső tér praktikus kialakítása, a megfelelő hangulat megteremtése, mely számos egyéb szempont mellett a vásárlást is ösztönzi, az egyik legfontosabb momentuma egy új üzlet megnyitásának. A részletekbe avat be Vermes Dóri, tervező.