Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Lépcsők kültérre - A legfontosabb tudnivalók a kültéri lépcsők anyagairól és kialakításáról

A házból a kertbe vagy a teraszra vezető, illetve a telek szintkülönbségeit áthidaló lépcsők kialakításánál az egyik legfontosabb szempont a biztonságos használat. Ehhez pedig megfelelő anyagok és méretek, valamint esztétikus kivitelezés szükséges.

A kültéri lépcső egyszerűbb kivitele besüllyed a kert szintjébe, a talaj elvételével és átrendezésével alakítják ki.

A másik megoldás azonban kiemelkedik a felszínből és szabadon álló lépcsőként működik. Ez utóbbi elkészítése bizonyos szakértelmet kíván, ezért házilagosan inkább a rézsűbe besüllyesztett lépcső kialakítását javasoljuk.

Kültéri lépcső

Lépcsők kialakítása

Először a terep adottságait, lehetőségeit figyelembe véve meg kell tervezni a lépcsőt. A lépcsőfokokat úgy kell méretezni, hogy a gyerekek, a felnőttek és az idősek is kényelmesen használhassák.

Kültéri lépcső

Kültéri lépcső többféle anyagból

  • Kő lépcső – terméskő
  • Tégla
  • Fa
  • Öntött beton
  • Előregyártott lépcsőelemek

Természetesen egy nagy telken, a felsorolt anyagok kombinációi is használhatók, alkalmazkodva a kert és a kerítés stílusához, illetve a homlokzat jellegéhez. A kőlépcsőnél könnyebb fából vagy kis méretű téglából elkészíteni a lépcsőt. Ma már előregyártott lépcső elemeket is vásárolhatunk, így a kivitelezés még egyszerűbb, de a tartósságra és a stabilitásra feltétlenül ügyeljünk.

Általános alapelv, hogy egy helyen legfeljebb három burkolattípust használjunk, de esztétikai szempontból inkább csak egyet. Balesetvédelmi okokból a lépcsőnél fontos a fokok függőleges és vízszintes részének jól elkülönítése.

Kültéri lépcső

Kő lépcső

Akik természetközelibb hatást szeretnének, választhatnak terméskövet (pl.: mészkő), különböző természetes kőzetet (pl.: gránit, márvány). Vásárlás előtt érdeklődjünk az eladótól, mert a kitermelés helyétől is függ, hogy a kő alkalmas-e kültéri használatra.

Kültéri lépcső

Tégla lépcső

Ez lehet fagyálló klinkertéglából, vagy pillértéglából. A lépcső tégláit habarcskötéssel kell lerakni az alapra. Aljzata lehet salak, homokos kavics, vagy murva, a hézagolása cementhabarccsal történik.

Fa lépcső

Használhatunk impregnált keményfát, amely szintén fagytűrő, viszont jóval drágább. Ezek az anyagok minimális vízfelvevő képességgel rendelkeznek, ezáltal nem szívják magukba a nedvességet, így télen a fagy nem tesz bennük kárt. A fát évente legalább egyszer kezelni kell, és a kopással is számolni kell kisebb nagyobb mértékben.

Előregyártott lépcsőelemek

Meggyorsítja a kerti lépcsők kialakítását a kész lépcsők, illetve lépcsőelemek használata. Anyaguk teljesen fagyálló beton és műkő, fontos viszont, hogy jól legyen lerakva, érdemes szakembert hívni ehhez a munkához.

Lépcső fajták funkció szerint

Az előlépcső
Akkor használjuk, ha a földszinti padló magasabb, mint a külső talaj szintje. Ha a lépcső több mint 3 fokból áll, akkor korlátot kell kiépíteni. Az előlépcső mindig az épülethez csatlakozik a lábazathoz betonacéllal, vagy külön alaptest készül hozzá.
A tereplépcső
A telek szintkülönbségeinek áthidalására szolgál egy családi háznál. Készülhet fából, terméskőből, vagy beton járólapból is. A fellépési magassága jóval kisebb, mint a többi lépcsőnek, akár csak 8-10 cm is lehet.
Alapozás
Készítsünk szilárd alapot, öntsön betonsávot a legalsó lépcsőfok alá, nélküle a szerkezet lassan megsüllyedne. Akkora terjedelmű legyen, mint a legalsó lépcsőfok és 10 cm vastag. Legalább 48 óra hosszat hagyjuk kötni, mielőtt ráépítünk.
Pihenők kialakítása
Tíz vagy több fokból álló lépcsőknél már célszerű lehet vízszintes pihenőt kialakítani. Biztonságosabbá teszi a járást és hasznos, ha kanyarodni kell a lépcsővel. Legalább olyan hosszú legyen, amilyen széles a lépcső.
Lejtős fokok
A vízszintes lépcsőfokon megáll az esővíz, ez veszélyes, ha ráfagya felületre. Enyhén lejtsen a lépcsőfok előre, hogy lefolyhasson róla a víz. Általában 1-2 cm lejtést adunk, a pihenőkön a nagyobb, 5-10% lejtés a megfelelő.
Árnyékkal biztonságosabb
Biztonsági szempontból fontos, hogy a lépcsőfokok éleit minél jobban lássuk. Ha a lépcsőfok járólapja kissé előre ugrik az alatta lévő homloklaptól, akkor a perem árnyékot vet, ezzel jól láthatóvá teszi a fokokat.
Csúszás mentes fokok
Burkoláshoz érdes, dudoros, barázdált felületű fagyálló gres járólapokat válasszunk. A falépcső csúszósságát a járófelületre szögelt dróthálóval csökkenthetjük.
Korlát
Közterületen kötelező korláttal ellátni a lépcsőket, de magánkertben is célszerű. Anyaga lehet fa, vagy fém, az oszlopok épülhetnek kőből is. A korlát magassága úgy 90 cm legyen.