Hirdetés

Biztonságos és esztétikus kültéri lépcsők – Típusok, anyagok, kialakítás

Ha a telkünk már néhány 10 cm-nél több szintkülönbségeket tartalmaz, akkor szükséges a személyi közlekedés kiszolgálására a lépcsők kialakítása. Hideg évszakban a lépcsőn való járás biztonságosabb, mint a lejtő, főként, ha a lejtés 15% felett van.

A kültéri lépcső egyszerűbb kivitele besüllyed a kert szintjébe, a talaj elvételével és átrendezésével alakítják ki.

A másik megoldás azonban kiemelkedik a felszínből és szabadon álló lépcsőként működik. Ez utóbbi elkészítése bizonyos szakértelmet kíván, ezért házilagosan inkább a rézsűbe besüllyesztett lépcső kialakítását javasoljuk.

Kültéri lépcső

Lépcsők kialakítása

Először a terep adottságait, lehetőségeit figyelembe véve meg kell tervezni a lépcsőt. A lépcsőfokokat úgy kell méretezni, hogy a gyerekek, a felnőttek és az idősek is kényelmesen használhassák.

Kültéri lépcső

Kültéri lépcső többféle anyagból

  • Kő lépcső – terméskő
  • Tégla
  • Fa
  • Öntött beton
  • Előregyártott lépcsőelemek

Természetesen egy nagy telken, a felsorolt anyagok kombinációi is használhatók, alkalmazkodva a kert és a kerítés stílusához, illetve a homlokzat jellegéhez. A kőlépcsőnél könnyebb fából vagy kis méretű téglából elkészíteni a lépcsőt. Ma már előregyártott lépcső elemeket is vásárolhatunk, így a kivitelezés még egyszerűbb, de a tartósságra és a stabilitásra feltétlenül ügyeljünk.

Általános alapelv, hogy egy helyen legfeljebb három burkolattípust használjunk, de esztétikai szempontból inkább csak egyet. Balesetvédelmi okokból a lépcsőnél fontos a fokok függőleges és vízszintes részének jól elkülönítése.

Kültéri lépcső

Kő lépcső

Akik természetközelibb hatást szeretnének, választhatnak terméskövet (pl.: mészkő), különböző természetes kőzetet (pl.: gránit, márvány). Vásárlás előtt érdeklődjünk az eladótól, mert a kitermelés helyétől is függ, hogy a kő alkalmas-e kültéri használatra.

Kültéri lépcső

Tégla lépcső

Ez lehet fagyálló klinkertéglából, vagy pillértéglából. A lépcső tégláit habarcskötéssel kell lerakni az alapra. Aljzata lehet salak, homokos kavics, vagy murva, a hézagolása cementhabarccsal történik.

Fa lépcső

Használhatunk impregnált keményfát, amely szintén fagytűrő, viszont jóval drágább. Ezek az anyagok minimális vízfelvevő képességgel rendelkeznek, ezáltal nem szívják magukba a nedvességet, így télen a fagy nem tesz bennük kárt. A fát évente legalább egyszer kezelni kell, és a kopással is számolni kell kisebb nagyobb mértékben.

Előregyártott lépcsőelemek

Meggyorsítja a kerti lépcsők kialakítását a kész lépcsők, illetve lépcsőelemek használata. Anyaguk teljesen fagyálló beton és műkő, fontos viszont, hogy jól legyen lerakva, érdemes szakembert hívni ehhez a munkához.

Lépcső fajták funkció szerint

Az előlépcső
Akkor használjuk, ha a földszinti padló magasabb, mint a külső talaj szintje. Ha a lépcső több mint 3 fokból áll, akkor korlátot kell kiépíteni. Az előlépcső mindig az épülethez csatlakozik a lábazathoz betonacéllal, vagy külön alaptest készül hozzá.
A tereplépcső
A telek szintkülönbségeinek áthidalására szolgál egy családi háznál. Készülhet fából, terméskőből, vagy beton járólapból is. A fellépési magassága jóval kisebb, mint a többi lépcsőnek, akár csak 8-10 cm is lehet.
Alapozás
Készítsünk szilárd alapot, öntsön betonsávot a legalsó lépcsőfok alá, nélküle a szerkezet lassan megsüllyedne. Akkora terjedelmű legyen, mint a legalsó lépcsőfok és 10 cm vastag. Legalább 48 óra hosszat hagyjuk kötni, mielőtt ráépítünk.
Pihenők kialakítása
Tíz vagy több fokból álló lépcsőknél már célszerű lehet vízszintes pihenőt kialakítani. Biztonságosabbá teszi a járást és hasznos, ha kanyarodni kell a lépcsővel. Legalább olyan hosszú legyen, amilyen széles a lépcső.
Lejtős fokok
A vízszintes lépcsőfokon megáll az esővíz, ez veszélyes, ha ráfagya felületre. Enyhén lejtsen a lépcsőfok előre, hogy lefolyhasson róla a víz. Általában 1-2 cm lejtést adunk, a pihenőkön a nagyobb, 5-10% lejtés a megfelelő.
Árnyékkal biztonságosabb
Biztonsági szempontból fontos, hogy a lépcsőfokok éleit minél jobban lássuk. Ha a lépcsőfok járólapja kissé előre ugrik az alatta lévő homloklaptól, akkor a perem árnyékot vet, ezzel jól láthatóvá teszi a fokokat.
Csúszás mentes fokok
Burkoláshoz érdes, dudoros, barázdált felületű fagyálló gres járólapokat válasszunk. A falépcső csúszósságát a járófelületre szögelt dróthálóval csökkenthetjük.
Korlát
Közterületen kötelező korláttal ellátni a lépcsőket, de magánkertben is célszerű. Anyaga lehet fa, vagy fém, az oszlopok épülhetnek kőből is. A korlát magassága úgy 90 cm legyen.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

Tárolási ötletek, nem csak kis lakásba

Sokak számára a kisebb tárgyak, használati eszközök tárolása komoly stresszforrást jelent. Pedig néhány furfangos ötlettel egyszerűen találhatunk megoldást a problémára.

10 szuper ötlet tárolókra

Egy kisméretű lakás egyik legnagyobb problémája a tárolási lehetőségek hiánya. A nem mindennap használatos, kisebb-nagyobb holmik elrejtésére már alig-alig jut hely. Pedig lehetőség akad bőven.

5 tipp tiniszoba kialakításához a tetőtérben

A legtöbb otthonban a padlásterek vagy kihasználatlanok, vagy raktárhelységekként funkcionálnak, ezért amikor felújításra, átalakításra kerül sor, a tetőterek gyakran lemaradnak a listáról.

Tervezzen falépcsőt

A lépcső nemcsak házunk meghatározó eleme, otthonunk dísze, hanem a teret kitöltő forma végtelen tárháza is. Nézzünk pár hasznos tudnivalót.

Rendezkedjünk be görög stílusban!

Miért ne nyaralhatnánk egész évben? Rendezkedjünk be görög stílusban, és máris valamelyik déli szigeten érezhetjük magunkat. Íme néhány ötlet.

Házat, de gyorsan! - 2. rész – Hűtés, fűtés, villanyszerelés: előkészítve

Manapság olyan kivitelezőt találni, aki belátható időn belül elvállalja új családi házunk megépítését, vagy egy komolyabb felújítás elvégzését, nem könnyű vállalkozás. Mutatunk egy olyan, az új trendnek megfelelő megoldást, mellyel a házak szerkezetei gyorsan és akár határidőre elkészülnek, és ahol a gépészet beépítése is egyszerűbb a megszokottnál.

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A modern technológiai háttérnek köszönhetően, előregyártott betonelemekkel végezhető el a falazat, a lépcsők gyors és minőségi építése.