Biztonságos és esztétikus kültéri lépcsők – Típusok, anyagok, kialakítás

Tarpataki Károly

Ha a telkünk már néhány 10 cm-nél több szintkülönbségeket tartalmaz, akkor szükséges a személyi közlekedés kiszolgálására a lépcsők kialakítása. Hideg évszakban a lépcsőn való járás biztonságosabb, mint a lejtő, főként, ha a lejtés 15% felett van.

A kültéri lépcső egyszerűbb kivitele besüllyed a kert szintjébe, a talaj elvételével és átrendezésével alakítják ki.

A másik megoldás azonban kiemelkedik a felszínből és szabadon álló lépcsőként működik. Ez utóbbi elkészítése bizonyos szakértelmet kíván, ezért házilagosan inkább a rézsűbe besüllyesztett lépcső kialakítását javasoljuk.

Kültéri lépcső

Lépcsők kialakítása

Először a terep adottságait, lehetőségeit figyelembe véve meg kell tervezni a lépcsőt. A lépcsőfokokat úgy kell méretezni, hogy a gyerekek, a felnőttek és az idősek is kényelmesen használhassák.

Kültéri lépcső

Kültéri lépcső többféle anyagból

  • Kő lépcső – terméskő
  • Tégla
  • Fa
  • Öntött beton
  • Előregyártott lépcsőelemek

Természetesen egy nagy telken, a felsorolt anyagok kombinációi is használhatók, alkalmazkodva a kert és a kerítés stílusához, illetve a homlokzat jellegéhez. A kőlépcsőnél könnyebb fából vagy kis méretű téglából elkészíteni a lépcsőt. Ma már előregyártott lépcső elemeket is vásárolhatunk, így a kivitelezés még egyszerűbb, de a tartósságra és a stabilitásra feltétlenül ügyeljünk.

Általános alapelv, hogy egy helyen legfeljebb három burkolattípust használjunk, de esztétikai szempontból inkább csak egyet. Balesetvédelmi okokból a lépcsőnél fontos a fokok függőleges és vízszintes részének jól elkülönítése.

Kültéri lépcső

Kő lépcső

Akik természetközelibb hatást szeretnének, választhatnak terméskövet (pl.: mészkő), különböző természetes kőzetet (pl.: gránit, márvány). Vásárlás előtt érdeklődjünk az eladótól, mert a kitermelés helyétől is függ, hogy a kő alkalmas-e kültéri használatra.

Kültéri lépcső

Tégla lépcső

Ez lehet fagyálló klinkertéglából, vagy pillértéglából. A lépcső tégláit habarcskötéssel kell lerakni az alapra. Aljzata lehet salak, homokos kavics, vagy murva, a hézagolása cementhabarccsal történik.

Fa lépcső

Használhatunk impregnált keményfát, amely szintén fagytűrő, viszont jóval drágább. Ezek az anyagok minimális vízfelvevő képességgel rendelkeznek, ezáltal nem szívják magukba a nedvességet, így télen a fagy nem tesz bennük kárt. A fát évente legalább egyszer kezelni kell, és a kopással is számolni kell kisebb nagyobb mértékben.

Előregyártott lépcsőelemek

Meggyorsítja a kerti lépcsők kialakítását a kész lépcsők, illetve lépcsőelemek használata. Anyaguk teljesen fagyálló beton és műkő, fontos viszont, hogy jól legyen lerakva, érdemes szakembert hívni ehhez a munkához.

Lépcső fajták funkció szerint

Az előlépcső
Akkor használjuk, ha a földszinti padló magasabb, mint a külső talaj szintje. Ha a lépcső több mint 3 fokból áll, akkor korlátot kell kiépíteni. Az előlépcső mindig az épülethez csatlakozik a lábazathoz betonacéllal, vagy külön alaptest készül hozzá.
A tereplépcső
A telek szintkülönbségeinek áthidalására szolgál egy családi háznál. Készülhet fából, terméskőből, vagy beton járólapból is. A fellépési magassága jóval kisebb, mint a többi lépcsőnek, akár csak 8-10 cm is lehet.
Alapozás
Készítsünk szilárd alapot, öntsön betonsávot a legalsó lépcsőfok alá, nélküle a szerkezet lassan megsüllyedne. Akkora terjedelmű legyen, mint a legalsó lépcsőfok és 10 cm vastag. Legalább 48 óra hosszat hagyjuk kötni, mielőtt ráépítünk.
Pihenők kialakítása
Tíz vagy több fokból álló lépcsőknél már célszerű lehet vízszintes pihenőt kialakítani. Biztonságosabbá teszi a járást és hasznos, ha kanyarodni kell a lépcsővel. Legalább olyan hosszú legyen, amilyen széles a lépcső.
Lejtős fokok
A vízszintes lépcsőfokon megáll az esővíz, ez veszélyes, ha ráfagya felületre. Enyhén lejtsen a lépcsőfok előre, hogy lefolyhasson róla a víz. Általában 1-2 cm lejtést adunk, a pihenőkön a nagyobb, 5-10% lejtés a megfelelő.
Árnyékkal biztonságosabb
Biztonsági szempontból fontos, hogy a lépcsőfokok éleit minél jobban lássuk. Ha a lépcsőfok járólapja kissé előre ugrik az alatta lévő homloklaptól, akkor a perem árnyékot vet, ezzel jól láthatóvá teszi a fokokat.
Csúszás mentes fokok
Burkoláshoz érdes, dudoros, barázdált felületű fagyálló gres járólapokat válasszunk. A falépcső csúszósságát a járófelületre szögelt dróthálóval csökkenthetjük.
Korlát
Közterületen kötelező korláttal ellátni a lépcsőket, de magánkertben is célszerű. Anyaga lehet fa, vagy fém, az oszlopok épülhetnek kőből is. A korlát magassága úgy 90 cm legyen.
Kapcsolódó cikkek

Milyen legyen a beltéri lépcső?

Az emeletre, tetőtérre, galériára vezető lépcsőről gyakran nem is gondoljuk előre, hogy tervezése és kivitelezése milyen nehézségekkel jár. Íme, a legfontosabb szempontok beltéri lépcsőnk kiválasztása előtt.

Kertben és lakásban is jól alkalmazható az újra felfedezett gabion

Biztosan sokak fantáziáját megmozgatja hirtelen ez a rejtélyes szó, mely egy egészen hétköznapi, de zseniális, újra gondolt eszközt, módszert és tájépítészeti elemet takar. Alkalmazását érdemes sok esetben érdemes fontolóra venni.

Kültéri fafelületek kezelése

A teraszon, kertben mindenképpen, de még egy apró balkonon is elengedhetetlen a kültéri fafelületek megfelelő kezelése, legyen szó kerti bútorról, teraszburkolatról, korlátról, pergoláról, vagy bármilyen, fából készült kiegészítőről. Ápolás nélkül ugyanis a fafelületek idővel nem csak színüket vesztik, de repednek, korhadnak és jó eséllyel hamarabb tönkremennek, mint szeretnénk.

Tervezzen falépcsőt

A lépcső nemcsak házunk meghatározó eleme, otthonunk dísze, hanem a teret kitöltő forma végtelen tárháza is. Nézzünk pár hasznos tudnivalót.

Lépcsők lépésről lépésre

A lépcső segítségével létrehozott szintváltozás mozgalmassá teszi a teret, biztonságos tervezése azonban komoly feladat elé állítja az építészt.

Rendezkedjünk be görög stílusban!

Miért ne nyaralhatnánk egész évben? Rendezkedjünk be görög stílusban, és máris valamelyik déli szigeten érezhetjük magunkat. Íme néhány ötlet.

Üvegkorlát – elegancia kül- és beltéren

Az üvegkorlát nagyon népszerűvé vált a modern épített környezetünkben. Nyilván ennek lehetőséget ad az egyre korszerűbb és biztonsági tényezőket is teljesítő üveggyártási technológia.

Térnyerés galériával

A galéria a lakáson belüli térnyerés talán a leggyakrabban alkalmazott módja. A helyiség légterének részleges (az alapterület legfeljebb 75%-a), vízszintesen épített szerkezettel történő megosztásával kialakított új szint. Így bővíthetjük a lakható területet, ezáltal nő a lakásunk értéke is. A galériát legtöbben hálóhelynek szokták használni.

Otthon őszi hangulatban

Évszak váltáskor érdemes újrahangolni otthonunkat az adott évszak színei, jellemző formái segítségével. Íme, néhány tipp a hangulat teremtéshez.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár