Motoros védelem a nap ellen

Kovács Gergő

Otthonunk, irodánk, helyiségeink megfelelő hőmérsékleten való tartása, a szükséges fényviszonyok előállítása az árnyékolástechnika eszközeinek szakszerű beépítésével támogatható. Cikkünkben összegyűjtjük az ismert mozgatási megoldásokat és azok legfontosabb tulajdonságait.


Milyen árnyékolási technikák közül választhatunk szerkezetük alapján?

A tokozott árnyékoló zárt állapotban egy tokban helyezkedik el, amely minden oldalról védelmet nyújt a környezet káros hatásai ellen.

Választhatunk nyitott árnyékolót is. Ez esetben a vászon és a karok nem kapnak akkora védelmet, mint a tokozott árnyékoló esetében. Ez az ellenzők legelterjedtebb formája ára és könnyebb felszerelhetősége miatt.

A télikertek fölé is szerelhetünk árnyékolót, de sajátos elhelyezkedéséből adódóan szinte lehetetlen a kézi működtetés. Ezért megköveteli a motor rendszerbe építését.

Motoros terasz árnyékoló

Éttermek, kávézók  teraszain találkozhatunk az ollókaros napellenzővel (úgy csukódik és nyílik, mint egy olló). Esetükben is nehézkes a kézi működtetés és jobb fényt vet az étteremre, ha az alkalmazottai nem kurbliznak a vendégek között.

Íme, az árnyékolási technikák fontosabb tulajdonságai

Következőkben összegyűjtjük azon tulajdonságokat, amelyekkel összehasonlíthatjuk az árnyékolókat és kiválaszthatjuk a számunkra megfelelőt!

Helyigény: Árnyékolóink “behúzott” és kitekert állapotban is helyet foglalnak. Kiválasztásnál ezt figyelembe kell vennünk. A kellemetlen, beszűrődő napsugarak ellen akkor kapunk megfelelő védelmet, ha az árnyékoló és a védendő tér mérete összhangban van egymással.

Motoros terasz árnyékoló

  • UV szűrés: Fontos, hogy az árnyékoló alatt ülő személyek, bútorok valós védelmet kapjanak az UV sugárzás ellen. Vásárlás előtt győződjön meg az árnyékoló UV sugarakkal szembeni ellenállóságáról.
  • Viharállóság: Mivel az árnyékolók erős környezeti hatásnak vannak kitéve, ezért érdemes azok viharállóságáról ismereteket gyűjteni: pl.: szerkezeti elemek teherbírása, ponyva erőssége.
  • Tartósság: Mértéke függ a felhasznált anyagok és a kivitelezés minőségétől, a mindennapi használat módjától. Ha előírás szerint bánunk árnyékolónkkal - tisztítás, vihar idején behúzás, karbantartás (csavarok, olajozás átvizsgálása) - akkor hosszú élettartamra számíthatunk.

 

Milyen vezérlést érdemes választanunk?

  • Választhatunk falra szerelt kapcsolót - ez esetben ki kell alakítani a vezeték nyomvonalát a motor és a kapcsoló között. Utólagos kivitelezés során ez falvésést, falbontást igényel. Egy pontból vezérelhetjük az árnyékolót.

 

  • Kényelmesebb megoldás a távirányító bevetése. Nem helyhezkötött vezérlés, így tetszés szerinti helyről vezérelhetjük árnyékolónkat. Csak ne feledjük, hova tettük előzőleg a vezérlőt!
  • A smart home technológia alkalmazása még nagyobb kényelmet és biztonságot eredményez. Szenzorok figyelik az időjárást, nagy vihar és szél előtt biztonságos állapotba helyezik a napellenzőt. A telefonunkból applikációval távirányítót varázsolhatunk, így az mindig kéznél lesz.

 
Első elgondolásra egyszerűnek tűnik a napellenző kiválasztása, felszerelése automatikával való ellátása. Aztán rájövünk, hogy mennyi részletre kell ügyelni, ahhoz, hogy zavartalanul működjön a rendszerünk, ezért mindenképpen érdemes szakember tanácsát kérni.

Motoros terasz árnyékoló

Kapcsolódó cikkek

Eljött az árnyékolók ideje

Hamarosan beköszöntenek a meleg nyári napok. Alig múlt el a tél, és vártuk az átmelegítő napfényt, máris védekezünk az égető sugarak ellen. A kerti asztalba szúrható színes napernyőknek akadnak különféle, homlokzatra, bejáratra és erkélyek fölé szerelhető alternatívái.

Kültéri hűtők, terasz klímák

Ami a kánikulát illeti, a kora őszi napok még szolgálhatnak meglepetésekkel. Érdemes tehát fontolóra venni a kültéri klimatizálást is.

Árnyas kert és terasz pergolával

A pergola bizonyos mértékig a lakás területének egyfajta virtuális kibővítését is jelentheti, miközben jelentősen növeli otthonunk értékét és fokozza vizuális színvonalát. Úgy is mondhatnánk, hogy a pergola egy kényelmes szoba a kertben, vagy a teraszon mely nemcsak védelmet nyújt a külső szemlélők elől, de óv a széltől, kellemes árnyékot biztosít a tűző nap ellen, és látványnak sem utolsó.

Tanácsok építkezőknek 5. – Hőháztartás

Tetőtér-beépítés után a házban élők legfontosabb igénye a tetőtérben, hogy télen ne fázzanak, nyáron ne legyen melegük, elég világos legyen az otthonuk és ne ázzon be.

Redőnyök: árnyékolás, hőszigetelés, biztonság

Forró nyári napon mindannyian érezzük az árnyékolás fontosságát. De télen is segíti a hőszigetelést a redőny, felszerelésével akár húsz-harminc százalékkal mérsékelhetjük lakásunk energiafogyasztását.

Árnyékolás – télen-nyáron hasznos lehet

Az árnyékolók szerepe évszakonként eltérő, feladatuk azonban télen is, nyáron is a maximális hővédelem – hol bent, hol kint kell tartani a meleget. A jól megválasztott külső árnyékolóval szabályozható a lakások, családi házak klímája a meleg nyári, s a hideg téli napokon is.

Energiatakarékos és környezettudatos ház a Construma 2012 építőipari kiállításon

Construma 2012 építőipari kiállításon, Budapesten, a Hungexpo területén április 18. és 22. között az A pavilon 203-as standján megismerhetik a látogatók, milyen ma az energiatakarékos és környezettudatos épület.

Takarékoskodás a világítással

A villanyvilágítás a Földön élő emberek egyötödének nem természetes dolog. Számukra a napelemmel történő világítás adhat megoldást.

Hogyan takarékoskodjunk a villamos energiával

Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, hogyan takarékoskodhatunk a villamos energiával befektetés nélkül, csak odafigyeléssel. A haszon kettős: pénzt takarítunk meg és védjük környezetünket is.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár