Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Milyen anyagokból és hogyan készüljön a kerti grillező hely?

A készre épített kerti grill egyik legnagyobb előnye, hogy akkora lesz és olyan funkciókkal rendelkezik majd, amilyet szeretnénk. Kialakíthatunk benne kemencét kenyér- vagy pizzasütéshez, külön rostélyokat húsoknak, edény- illetve fatárolót. Az átgondolt tervezés azonban itt sem elhagyható.

Az ételkészítés a szabadban még manapság is gyakran a bogrács felállításával kezdődik, de egyre gyakoribb a grillsütő használata is. A családi házak kertjeiben megszokottá vált a grillezők építése, sőt, már elképesztő kerti konyha komplexumok épülnek, melyekben grillsütő, bográcsozó, és sütő kemence is helyet kap. Akár szakembert bízunk meg, vagy magunk vesszük kézbe a munkát, a következőkre érdemes odafigyelni.

építsünk grillsütőt, de hogyan?

A hely kiválasztása

A kerti grillsütő létesítése főleg, ha magáncélú, nem engedély köteles, de azért érdemes betartani néhány szabályt a tűzvédelem és a szomszédokkal való békés egymás mellett élés érdekében. A megfelelő hely kiválasztásakor vegyük figyelembe, hogy milyen tájolású a telek, mi az uralkodó szélirány. A szakács ne álljon külön a társaságtól, ugyanakkor elég távol legyen a grillező az ablakoktól és egyébtől, ahol a füst zavaró lehet. Feltételezhető az is, hogy a szomszéddal megegyeztünk, miszerint időnként kölcsönösen füstölhetünk egymás orra alá. A grillezőnek hagyjunk körös‑körül 1,5 méter szabad teret, kerítéstől, épülettől, mindentől távol. Véletlenül se az előkertbe, hanem a hátsókert nyugalmasabb részére építsük, de ne túl távol a konyhától.

Házfalhoz támaszkodó kerti grill

Megfelelő építőanyagok

A kerti grillezők anyaga a tűzállóságot figyelembe véve is elég változatos lehet. Kiválóan felhasználhatók a házépítés során megmaradt különféle kövek és téglák. A méretre faragott termésköveken túl, a betontéglák, a homokkő és a régi bontott téglák is megfelelnek. Ez az egyik leginkább költséghatékony megoldás.

Házfalhoz támaszkodó kerti grill

érdemes szót ejteni egy újszerű megoldás, a gabion (kőkosár) használatáról, amely kövekkel megtömött, különféle formájú fém rácsos kasok, mint lehetséges építési elemek. Ezek magukban, vagy egymáshoz csatoltan használhatók, a céltól függően. 

A kerti grill formája

A formai változatosság meglehetősen gazdag, mivel az épített kerti grillek létrehozása többnyire a házigazda fantáziadús kétkezi munkáját vagy terveit szokta dicsérni. Azonban így is leszűkíthetjük a kört három alaptípusra:

  • hagyományos grillezők téglából, kőből
  • többszintes grillezők
  • kéményes grillezők.

A hagyományos grillezők, melyeket a kevésbé gyakorlottak is fel tudnak építeni szakértelem nélkül. általában köralakban rakott téglák, terméskövek, betonkövek egymás fölötti sorokban, felül egy lerakó, vagy ülő peremet és koszorút képező fedő sorral, mely lehet öntött beton is. ügyes tervezéssel és összerakással, még kötőanyag (habarcs) sem kell. Az alapforma persze lehet három, vagy négyszög és másmilyen is a kertünk stílusához illően. Magassága 40-60 cm. A grillező rács átfekszik rajta, vagy saját lábakon (ha van neki) áll a parázs felett, de lehet függesztett is egy megfelelő teherbírású, elfordítható fa vagy fém ostorról lógatva, mely bográcsolásra is lehetőséget ad, illetve füllel ellátott vas tárcsa is felfüggeszthető sütéshez.

A többszintes grillező építése kicsit bonyolultabb, de még mindig nem igényel komoly szakértelmet, csak a kő vagy téglafal habarcsos felrakásában némi jártasságot. Ide tehát már kell a kötőanyag. Használata sokkal kényelmesebb, hiszen a magassága lehet a konyhai munkapultok átlag mérete (90 cm), és 2‑3 rostélyt is használhatunk egyszerre, a felsőket inkább melegen tartásra. üzemeltethetjük hagyományosan fával, akkor legalul rakunk tüzet, vagy feljebb egy hamutálca és széntartórostély elhelyezésével faszénnel is. Hozzáépíthetünk akár kétoldalt is előkészítésre, tálalásra szolgáló vízálló munkalapokat, az alsó részt szárazfa, illetve faszén, továbbá edények, eszközök tárolására is használhatjuk.

A kéményes grillezők gyakorlatilag ugyanígy készülnek mint a többszintesek, csak felül kiegészülnek egy magas kéménnyel (abszolút magasság legalább 2 m). így jobban szabályozható a huzat, és a füst terjengése. Ezt már talán jobb szakemberre bízni.

Házfalhoz támaszkodó kerti grill

Tervezés, építés

Tervezzük meg a grillezőt papíron, vagy aki tudja számítógépen, készítsünk vázlatos látványterveket, jelöljük a tervezett méreteket, amely alapján még az anyagszükségletet is kiszámíthatjuk. érdemes először nagyjából kötőanyag nélkül összerakni, hogy lássuk mennyire tetszik, vagy változtatnánk‑e rajta?

Ne építsük közvetlen a talaj felületére, mert a súly miatt a grillezőnk idővel megsüllyedhet. ássunk tehát alapot, úgy 30 cm mélyen, az aljára szórjunk kavicságyat, majd öntsük rá vagy 7 cm vastag betonréteget.

Ne sajnáljuk a vasat az alapból! Télen fokozottan ki van téve a víznek és a fagynak, könnyen tönkre mehet. A beton alap kiöntéséhez készítsünk deszka, vagy fémszalag zsalut, a formától függően.
Vízmértékkel és zsinórral folyamatosan ellenőrizzük a fal vízszintességét.

Ha habarcsot használunk, a fugát mindenhol hagyjuk kitüremkedni 1 cm vastagon, és alaposan simítsuk el.

Ha elkészültünk és megvártuk, hogy megszáradt, vegyük is használatba családunk és barátaink nagy örömére. Helyezzük be a már megvásárolt rostélyokat, és ki is próbálhatjuk.

Rusztikus kerti grill

Biztonság

A begyújtáshoz (főként a faszénhez) grillbegyújtó folyadékot is használhatunk, de soha ne spirituszt, vagy benzint mert az robbanást okozhat. Ha fával tüzelünk, akkor hagyományosan gyújtósfával és papírral, ha nem eléggé száraz minden, egy kevéske étolajjal rásegíthetünk.
Használjunk edényfogó kesztyűt, fanyelű eszközöket, húsvillát és bánjunk óvatosan a forró eszközökkel.

Ne engedjük a gyermekeket túl közel a grillezőhöz! Mindig legyen kéznél egy vödör oltó‑víz, de hasznos a házi tűzoltó készülék is.

Ez is érdekelhet

Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállítás a BOK Csarnokban, február utolsó hétvégéjén! - 2024. február 23-25., BOK Csarnok

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Fürdőszoba-felújítás - amire érdemes odafigyelni

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

5 újítás a könnyen tisztántartható zuhanyzóért

Ha számít az energiatakarékosság: így válasszunk árnyékolót! Válaszol a szakértő

Halkabb WC használat a család és a szomszédok örömére

Lakóépületek építése, avagy az előírások és a lehetőségek találkozása

Tudatos tervezéssel hangulatos és stílusos lesz a kert és a terasz

Legyen a kert otthonunk legjobb része!

Vegyszermentes kert - Biológiai hatóanyagok is óvhatják zöldségeinket, gyümölcsfáinkat

Harmóniában a kertünkkel: esztétikus és praktikus megoldások a Ketertől

Élet a zöldben – Otthon a kertben

Kézzel fogható és lábbal járható az „életre kelt” kertépítő katalógus

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Élvezd a kerted egész évben! Teraszmelegítés felsőfokon

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Kicsi vagy nagy terasz? Burkoljuk, bútorozzuk, tegyük hangulatossá!

Nyaralás a kertben – a kerti vakáció nélkülözhetetlen kellékei