Hirdetés

Milyen legyen az épített kerti grill?

A kerti grill, és egyáltalán a kültéri grillezés az utóbbi évtizedekben lett rendkívül népszerű. A finom fogásokhoz és a zavartalan működéshez azonban néhány szempontra muszáj figyelmet fordítanunk a tervezés, építés során.


Az ételkészítés a szabadban még manapság is gyakran a bogrács felállításával kezdődik, de egyre gyakoribb a grillsütő használata is. A családi házak kertjeiben megszokottá vált a grillezők építése, sőt, már elképesztő kerti konyha komplexumok épülnek, melyekben grillsütő, bográcsozó, és sütő kemence is helyet kap. Akár szakembert bízunk meg, vagy magunk vesszük kézbe a munkát, a következőkre érdemes odafigyelni.

Építsünk grillsütőt, de hogyan?

A hely kiválasztása

A kerti grillsütő létesítése főleg, ha magáncélú, nem engedély köteles, de azért érdemes betartani néhány szabályt a tűzvédelem és a szomszédokkal való békés egymás mellett élés érdekében. A megfelelő hely kiválasztásakor vegyük figyelembe, hogy milyen tájolású a telek, mi az uralkodó szélirány. A szakács ne álljon külön a társaságtól, ugyanakkor elég távol legyen a grillező az ablakoktól és egyébtől, ahol a füst zavaró lehet. Feltételezhető az is, hogy a szomszéddal megegyeztünk, miszerint időnként kölcsönösen füstölhetünk egymás orra alá. A grillezőnek hagyjunk körös‑körül 1,5 méter szabad teret, kerítéstől, épülettől, mindentől távol. Véletlenül se az előkertbe, hanem a hátsókert nyugalmasabb részére építsük, de ne túl távol a konyhától.

Házfalhoz támaszkodó kerti grill

 
Megfelelő építőanyagok

A kerti grillezők anyaga a tűzállóságot figyelembe véve is elég változatos lehet. Kiválóan felhasználhatók a házépítés során megmaradt különféle kövek és téglák. A méretre faragott termésköveken túl, a betontéglák, a homokkő és a régi bontott téglák is megfelelnek. Ez az egyik leginkább költséghatékony megoldás.

Házfalhoz támaszkodó kerti grill

Érdemes szót ejteni egy újszerű megoldás, a gabion (kőkosár) használatáról, amely kövekkel megtömött, különféle formájú fém rácsos kasok, mint lehetséges építési elemek. Ezek magukban, vagy egymáshoz csatoltan használhatók, a céltól függően. 

A kerti grill formája

A formai változatosság meglehetősen gazdag, mivel az épített kerti grillek létrehozása többnyire a házigazda fantáziadús kétkezi munkáját vagy terveit szokta dicsérni. Azonban így is leszűkíthetjük a kört három alaptípusra:

  • hagyományos grillezők téglából, kőből
  • többszintes grillezők
  • kéményes grillezők.

 

A hagyományos grillezők, melyeket a kevésbé gyakorlottak is fel tudnak építeni szakértelem nélkül. Általában köralakban rakott téglák, terméskövek, betonkövek egymás fölötti sorokban, felül egy lerakó, vagy ülő peremet és koszorút képező fedő sorral, mely lehet öntött beton is. Ügyes tervezéssel és összerakással, még kötőanyag (habarcs) sem kell. Az alapforma persze lehet három, vagy négyszög és másmilyen is a kertünk stílusához illően. Magassága 40-60 cm. A grillező rács átfekszik rajta, vagy saját lábakon (ha van neki) áll a parázs felett, de lehet függesztett is egy megfelelő teherbírású, elfordítható fa vagy fém ostorról lógatva, mely bográcsolásra is lehetőséget ad, illetve füllel ellátott vas tárcsa is felfüggeszthető sütéshez.

A többszintes grillező építése kicsit bonyolultabb, de még mindig nem igényel komoly szakértelmet, csak a kő vagy téglafal habarcsos felrakásában némi jártasságot. Ide tehát már kell a kötőanyag. Használata sokkal kényelmesebb, hiszen a magassága lehet a konyhai munkapultok átlag mérete (90 cm), és 2‑3 rostélyt is használhatunk egyszerre, a felsőket inkább melegen tartásra. Üzemeltethetjük hagyományosan fával, akkor legalul rakunk tüzet, vagy feljebb egy hamutálca és széntartórostély elhelyezésével faszénnel is. Hozzáépíthetünk akár kétoldalt is előkészítésre, tálalásra szolgáló vízálló munkalapokat, az alsó részt szárazfa, illetve faszén, továbbá edények, eszközök tárolására is használhatjuk.

A kéményes grillezők gyakorlatilag ugyanígy készülnek mint a többszintesek, csak felül kiegészülnek egy magas kéménnyel (abszolút magasság legalább 2 m). Így jobban szabályozható a huzat, és a füst terjengése. Ezt már talán jobb szakemberre bízni.

Házfalhoz támaszkodó kerti grill

Tervezés, építés

Tervezzük meg a grillezőt papíron, vagy aki tudja számítógépen, készítsünk vázlatos látványterveket, jelöljük a tervezett méreteket, amely alapján még az anyagszükségletet is kiszámíthatjuk. Érdemes először nagyjából kötőanyag nélkül összerakni, hogy lássuk mennyire tetszik, vagy változtatnánk‑e rajta?

Ne építsük közvetlen a talaj felületére, mert a súly miatt a grillezőnk idővel megsüllyedhet. Ássunk tehát alapot, úgy 30 cm mélyen, az aljára szórjunk kavicságyat, majd öntsük rá vagy 7 cm vastag betonréteget.

Ne sajnáljuk a vasat az alapból! Télen fokozottan ki van téve a víznek és a fagynak, könnyen tönkre mehet. A beton alap kiöntéséhez készítsünk deszka, vagy fémszalag zsalut, a formától függően.
Vízmértékkel és zsinórral folyamatosan ellenőrizzük a fal vízszintességét.

Ha habarcsot használunk, a fugát mindenhol hagyjuk kitüremkedni 1 cm vastagon, és alaposan simítsuk el.

Ha elkészültünk és megvártuk, hogy megszáradt, vegyük is használatba családunk és barátaink nagy örömére. Helyezzük be a már megvásárolt rostélyokat, és ki is próbálhatjuk.

Rusztikus kerti grill

 

Biztonság

A begyújtáshoz (főként a faszénhez) grillbegyújtó folyadékot is használhatunk, de soha ne spirituszt, vagy benzint mert az robbanást okozhat. Ha fával tüzelünk, akkor hagyományosan gyújtósfával és papírral, ha nem eléggé száraz minden, egy kevéske étolajjal rásegíthetünk.
Használjunk edényfogó kesztyűt, fanyelű eszközöket, húsvillát és bánjunk óvatosan a forró eszközökkel.

Ne engedjük a gyermekeket túl közel a grillezőhöz! Mindig legyen kéznél egy vödör oltó‑víz, de hasznos a házi tűzoltó készülék is.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

A kalkulátort a 70-240 m2 közötti lakások, családi házak központi hővisszanyerős rendszereinek bekerülési árának becsléséhez terveztük.

Kis erkélytől a nagy teraszig – burkolatok, világítás, berendezés

A tavasztól őszig tartó időszakban különösen felértékelődnek még a tágasnak nem mondható külső terek is. A legapróbb erkélynek is örülni tudunk, ha pedig a talpalattnyinál több hely is jutott, azt már szinte felér a mennyországgal. Feltéve, ha jól használjuk és paradicsomi állapotot teremtünk.

Nyaralás a kertben – a kerti vakáció nélkülözhetetlen kellékei

A kertünk - legyen bármekkora méretű - az egyik legjobb helyszíne lehet nyaralásunknak. Nincs más teendőnk tehát, mint minden kényelemmel és extrával felszerelni otthonunk külső tereit és kezdődhet a vakáció!

Akinek kertje van, pergolája is lesz - napfény és árnyék harmóniája a Sunwoodtól

Kint, és mégis bent. Vagy bent, és mégis kint? Nézőpont kérdése, de a lényeg, hogy nyári- és télikertjeihez hasonlóan a Sunwood Kft. pergolái is tökéletes kapcsolatot biztosítanak a lakótér és a kert között, komplex megoldásaival jelentősen emelve otthoni komfortérzetünket, életminőségünket.

Tiszta udvar, rendes ház újratöltve: Kärcher megoldások kintre, bentre

Függőleges vagy vízszintes, sarok vagy lépcső, kint vagy bent, szőnyeg vagy padló, csempe vagy üveg – nehéz olyan felületet találni, amelyet nem lehet hatékonyan tisztítani a Kärcher háztartási gépeivel. A tisztítástechnika világpiaci éllovasa több, mint 80 év tapasztalatát gyúrta össze a felhasználói igényekkel, hogy az ennek eredményeként kifejlesztett eszközök használatával időt és energiát takaríthassunk meg a takarítással.

Kerti kisházak a Ketertől: a tárolás gyors és időtálló megoldása

A Curver név évtizedek óta jól cseng Magyarországon, hiszen a cég műanyagból készült háztartási kellékei egyet jelentenek a magas minőséggel, megbízhatósággal, tartóssággal. Ugyanezek a tulajdonságok jellemzik a cég anyavállalatának, a világszerte 27 gyárat üzemeltető KETER-nek a kisházait is, melyek egyre több magyar háztartásban jelentenek megoldást a kerti tárolásra.

Magaságyás, a kertészkedés új formája

Sokan szívesen kertészkednének, nevelnének növényeket, gondoznának konyhakertet, de vagy a kert hiánya, a nem megfelelő minőségű talaj, a kevés hely, esetleg valamilyen mozgásbeli korlátozottság akadályt gördít eléjük. Ezek a problémák egy magaságyás segítségével egyszerűen megoldhatók.

Otthon a kertben – Kiegészítőkkel lesznek igazán hangulatosak a külső terek

Miután kertünk funkcióit az igényeinkhez igazítottuk és a kerti bútorok, árnyékolók, lámpák, tárolók is a helyükre kerültek, már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy mindez otthonunk igazán hangulatos szegletévé váljon. Az i-re a pontot a kiegészítőkkel tehetjük fel.