Árnyas kert és terasz pergolával

Tarpataki Károly

A pergola bizonyos mértékig a lakás területének egyfajta virtuális kibővítését is jelentheti, miközben jelentősen növeli otthonunk értékét és fokozza vizuális színvonalát. Úgy is mondhatnánk, hogy a pergola egy kényelmes szoba a kertben, vagy a teraszon mely nemcsak védelmet nyújt a külső szemlélők elől, de óv a széltől, kellemes árnyékot biztosít a tűző nap ellen, és látványnak sem utolsó.


A fából készült, tartó oszlopokból, hosszanti gerendákból és azokra keresztirányú lamellákból álló szerkezet kellemes, áttört árnyékot kínál és elegendő támasztékot biztosít egyes növényeknek, így akár lugasként is használható. A déli égövi napsütötte országok találmánya, már az ókortól kezdve ismeretes és használatos. Építészetileg nem sokat változott, alapvető anyaga a fa, de lehet márvány és kő, illetve ezek kombinációi.

A pergola előnye, hogy nagyobb telkekre és sorházhoz tartozó kisebb kertbe egyaránt megfelel, hiszen adott méretre készül. A vidéki és külvárosi kertek kedvenc díszítő eleme. A nagyobb telkeken, de sorházaknál is, egy széltől és éles napsugárzástól védett, ülő és társalgó helyet építhetünk ki a szabadban, kerti bútorokkal berendezve. De szolgálhatja a gépjármű‑beállások védelmét is.

Terasz-szerű pergolaOptikai térelválasztóként is működik kültéren, jól megtervezve kellő intimitást biztosít. A megfelelően kialakított felső, akár állítható lamellák önmagukban is kiváló árnyékoló hatásúak lehetnek.

Kerítés és pergola


A pergola típusai

Az alapvetően fa tartószerkezetes pergola kiegészítő, megfelelő statikát biztosító alapozó anyaga lehet kő vagy tégla, de leggyakoribb a teljesen fa szerkezet. Lehet teljesen kő, vagy tégla tartóoszlopos, fa gerendával és lamellákkal. A korszerű anyagok közül szóba jöhetnek a fémek, a vas és az alumínium, megfelelő felülettel.

Térbeli elhelyezkedését illetően lehet:

  • szabadon, a kertben vagy teraszon önállóan álló
  • épületnek támaszkodó, félszer vagy lugasszerű
  • tetőteraszon, zöld‑tetőn is építhetünk pergolát
  • egy telken álló épületeket is összeköthet egy pergola alagút.

Formailag lehet:

  • egysoros, egyenesen vagy ívesen állított főtartókkal
  • kétsoros, árkádos, lugasszerű, illetve alagút hatású felül összekötő, egyenes vagy íves (bógnis) lamellákkal
  • a kettő kombinációja, az egysoros megszakítva kis pihenő lugasokkal, kapukkal
  • a főtartók közei lécrácsozattal, apácaráccsal fedve, kiváló árnyékolást biztosítanak főleg, ha be is futtatjuk valamivel, rózsával, szőlővel, stb.
  • fokozott napsütés ellen ponyvákat is feszíthetünk rá.

Az egy főtartós (egysoros) pergola alatt nem, csak mellette tudunk elhelyezni pihenésre szolgáló kerti bútorokat. Az árkádos, lugasszerű típus viszont részben vagy egészben árnyékoló tetőt ad a pihenőhely fölé. Az építmény kialakításakor és elhelyezésekor fontos követelmény, hogy stabil és biztonságos legyen, bírja ki a saját, illetve a ráfuttatott növények súlyát, valamint a szélnyomást.

Szoba a pergola alatt

Fontos, hogy kerti faépítményeinknél ne feledkezzünk meg a fa védelméről, de még jobb, ha nem nyers, hanem már impregnált elemeket használunk fel az építésüknél.

A pergola készítése

A pergola lehet egy igazi „csináld magad” építmény, és még engedély sem kell hozzá, mert nincs lefedve a teteje. A pergola saját kezű összeállítása nem túl bonyolult folyamat. A kereskedelemben kapható szabvány anyagokból, kevés hulladékkal összeállítható.

Étkező a pergola alatt

A legszebb és legtökéletesebb faanyag pergola építéséhez természetesen az akác. Kiváló tartósságát a benne található természetes favédő vegyületeknek, a csersavaknak és robinetin-féleségeknek köszönheti, melyek biztosítják a korhasztó gombák és a kártevő rovarok távol maradását. Az akác kiválóan tűri a napsugárzást és a nedves közeget, nem hajlamos a korhadásra, vetemedése pedig megfelelő szereléssel megakadályozható.

A tervezéskor alaposan végig kell gondolni, hogy mit, hova építünk, vagy mással készíttetünk, hiszen hosszútávú megoldást szeretnénk.

Tetőterasz pergolával

A főtartók telepítése

Árnyékos pergola

Ha mindenképpen fából szeretnénk a főtartókat is, érdemes a tartós megoldások közül választani. Ha a fát nem szeretnénk vegyileg kezelni, célszerű betonba ágyazni azt, vagy beton talapzatot önteni az építés előtt.

Íves pergola

A kezeletlen, földbe ásott fa, a földdel és levegővel találkozás határán, már öt-hét év alatt elkorhadhat. Ezt megakadályozhatjuk egyszerű házi módszerrel is: a gerenda alját tűzön üszkösítjük, majd fóliába csavarjuk. Természetesen elegánsabb módszer a betonba ágyazás.
Az impregnált gerendák földbe süllyesztésekor érdemes nagyobb átmérőjű lyukat ásni, és a gerenda körüli rést, vízelvezetési célból, kaviccsal kitölteni.

Korszerűbb módszer, ha a fa egyáltalán nem érintkezik a földdel, hanem egy fém saruhoz csavarozzuk a föld felett, melynek szára kerül egyenként bebetonozásra, vagy az alapját dübelezéssel rögzítjük a terasz beton padozatához.

További tartósság növelő, ha a ház stílusával összhangban terméskő, illetve beton talapzatot építünk minden oszlopnak a föld felett, megfelelő alapozással, vagy a terasz alapját használva. Az impregnálás ebben az esetben is növeli az élettartamot.

Mediterrán pergola

Felépítmény

A felépítménynél fontos a tartók, a gerendázat és a lamellák kereszteződéseinek megerősítése, ide használhatunk speciális fém kötőelemeket, hosszú kapupánt csavarokkal. A szélnyomás elviselésére a sor elején és végén - ha hosszú az építmény, akkor a közepén is - a belső szögletekbe ferde támasztékokat rögzítsünk.

Rózsalugas pergola

Ha a pergola elkészült és nem elégszünk meg a natúr felülettel, akkor elgondolkodhatunk, hogy felületkezeljük egyszerű színtelen beeresztéssel, lakkozással, vagy időjárásálló vastag lazúrral, esetleg színre festéssel.

Fedett pergola

Kapcsolódó cikkek

Legyen saját tavunk

Ha kertünk mérete megengedi, vegyük fontolóra egy tavacska kialakítását. A megfelelően gondozott kerti tó különlegessé, üdévé és látványossá teszi apró birtokunkat.

A kültéri lámpák világa – Kerti világítás az alapoktól

Természetesen a kerti lámpa mindenki nagy kedvence, hiszen sokan vágynak rá, hogy házuk környéke este is mutatós vagy jól látható legyen, és ez a kültéri világítási rendszerekkel, valamint némi kreativitással könnyen megvalósíthatóvá válik.

Fűtőtestek szabadtérre

A tavasz beköszöntével egyre több időt töltenénk el a szabadban, ücsörögnénk a teraszon. Azonban a korai napos idő még csalfa, a föld hideg, egy ilyen kint tartózkodás alkalmával könnyen felfázhatunk. Bármilyen jól felöltözünk a sugárzó meleg, ami igazán hiányzik.

Kertben és lakásban is jól alkalmazható az újra felfedezett gabion

Biztosan sokak fantáziáját megmozgatja hirtelen ez a rejtélyes szó, mely egy egészen hétköznapi, de zseniális, újra gondolt eszközt, módszert és tájépítészeti elemet takar. Alkalmazását érdemes sok esetben érdemes fontolóra venni.

Motoros védelem a nap ellen

Otthonunk, irodánk, helyiségeink megfelelő hőmérsékleten való tartása, a szükséges fényviszonyok előállítása az árnyékolástechnika eszközeinek szakszerű beépítésével támogatható. Cikkünkben összegyűjtjük az ismert mozgatási megoldásokat és azok legfontosabb tulajdonságait.

Kültéri fafelületek kezelése

A teraszon, kertben mindenképpen, de még egy apró balkonon is elengedhetetlen a kültéri fafelületek megfelelő kezelése, legyen szó kerti bútorról, teraszburkolatról, korlátról, pergoláról, vagy bármilyen, fából készült kiegészítőről. Ápolás nélkül ugyanis a fafelületek idővel nem csak színüket vesztik, de repednek, korhadnak és jó eséllyel hamarabb tönkremennek, mint szeretnénk.

Vakolható tokos redőny – 2017 szenzációja

Sokak számára ismerős probléma, hogy a redőny külső tokos kivitelezésénél a szerkezet nem rejthető el megfelelően. A vakolható tokos redőny erre kínál tartós és látványos megoldást.

Hogyan lesz a tetőterasz otthonunk legjobb része?

Mindenki arra törekszik, hogy a lehető legtöbb hasznos terület alakítsa ki otthonában. Sokan jönnek rá a beköltözést követően, hogy milyen jó is lenne egy terasz. Kiváló megoldásként szolgálhatnak a problémára a tetőteraszok. Nézzük, milyen fontos szempontokat kell szem előtt tartanunk, ha tetőteraszt vagy tetőkertet szeretnénk kialakítani!

Mozgatható padlójú medencék

Kertünk és teraszunk értékes részét képezik otthonainknak, ezért meggondoltan kell cselekednünk, ha azok méretén szeretnénk változtatni, valami jobb érdekében. Erre kínálnak megoldást a mozgatható padlójú medencék.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár