Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Kerti tó, fürdő tó, dísz tó – Milyen legyen és hogyan készüljön el saját tavunk?

Egy apró kertben is lehet egy parányi dísz tavunk, akár halakkal és növényekkel, de ha nagyobb a kert, érdemes elgondolkodni egy komolyabb, akár fürdőzésre is alkalmas kerti tó kialakításán.

Ha kertünk mérete megengedi, fontolóra vehetjük egy tavacska kialakítását. A megfelelően gondozott kerti tó különlegessé, üdévé és látványossá teszi kis birtokunkat.

Mi a kerti tó?

A szokásos kerti tó mesterségesen létrehozott tereptárgy, de a természetes tavakat és vízgyűjtőket utánozza. Funkciója alapvetően a kerti környezet esztétikussá tétele: növénytársulásokkal körbeültetve, szép kövekkel kirakva, a nagyobbaknál esetleg kis híddal, aprócska szigettel, benne vízinövényekkel, halakkal.

Kellemes látvány a kertben, csobogóval kiegészítve a víz jelenléte megnyugtató és természetes hatású, nyáron enyhíti a nagy meleget, de más igazán praktikus funkciója nincs. Nem szükséges a vizét télen leengedni, nincsenek szezonális korlátai. Megfelelő mikróökológiai egyensúlyt kialakítva gondozást is alig igényel.

Készítsünk terveket

A kerti tó építésének első lépése természetesen a tervezés. A legfontosabb szempont, hogy jövendőbeli tavunk passzoljon a kert stílusához, és a kert többi részéhez: a lugashoz, a kerti bútorokhoz, a padokhoz, szobrokhoz, oszlopokhoz, a formára nyírt sövényekhez, tehát mindenhez, amivel korábban már feldobtuk a kertünket.

Kerti tó

Választhatunk szabályos vagy szabálytalan formájú díszmedencét is. Míg előbbi nem titkolja, hogy mesterséges építmény, utóbbi inkább kelti egy természetes víztükör benyomását.

Döntenünk kell a tó pozicionálásáról, helyéről is. Lehet a tavacska a kert centrumában, azaz olyan központi helyen, hogy úgy tűnjön, ez a fő attrakció a területen. De megépíthetjük egy félreeső szegletbe is, ez a megoldás szintén garantálja, hogy hangulatosabb lesz tőle ingatlanunk.

Ideális, ha az ablakból vagy a teraszról éppen a tóra látunk. Arra is gondoljunk, hogy egyes növények igénylik a sok napfényt, viszont az erős és folyamatos nyári napsütés túlzott felmelegedéshez vezethet. A víz felszínét csak akkor árnyékoljuk fákkal, ha nem okoz gondot a tó rendszeres megtisztítása a fákról a vízbe hulló levelektől, virágoktól, termésektől.

Minél nagyobb és mélyebb tavat építünk, annál valószínűbb, hogy a vízben kialakul a természetben megszokott ökológiai egyensúly. Ezt persze nem mindenki engedheti meg magának, egy kisméretű kertben furcsán hat egy nagyobb tó. A túl kicsi kerti tó hátulütője, hogy eltűnhet a fejlődő növényzetben. Összefoglalva: fontos, hogy a tervezésnél ügyeljünk a kerti tó és a kert között fennálló helyes arányra!

Végül gondoljunk arra is, hogy szívesen látnánk-e valamilyen extra kiegészítőt a tóban vagy a tavon: kisebb vízesést, hidat, szigetet, szökőkutat, csobogót, világítást is kialakíthatunk. Ezekkel azért érdemes már előre számolni, mert jelentősen meghatározzák azt, hogy hová kerüljön a tó, ugyanis a tavi kiegészítők az összhatást is komolyan befolyásolják. Ráadásul némelyik kiegészítőhöz áramra, szivattyúra, vízutánpótlásra is szükség lehet, amelyekről gondoskodnunk kell, és utólag lehet, hogy már nehéz lenne ezeket beépíteni.

Kerti tó

Formák és anyagok

Mire idáig eljutunk gondolatban, nagyjából kialakul az is, hogy milyen anyagból és milyen jellegű tavat fogunk építeni. Ha a szabályos forma mellett döntünk, akkor a legideálisabb betonból építkezni és kőburkolattal szegélyezni. Ha a természetes formát részesítjük előnyben, akkor válasszuk a fóliát, kisebb tavakhoz pedig az előre gyártott medencéket.

Kerti tó

Leggyakrabban a különböző fóliákat használják a kerti tavak építéséhez. A fólia rugalmas, jól kezelhető anyag, a segítségével könnyen alakíthatunk ki természetes alakú tavat. A hagyományos fóliánál jobb a PVC fólia: tartósabb, közel tíz évig nem kell cserélni. Hátránya, hogy a napsugárzást nehezen bírja. Javítani addig lehet, amíg még rugalmas, és nem keményedett meg.

Az alábbi videóból megtudhatja, hogyan tudja elhelyezni a fóliát egy szabályos alakú kerti tóban! Miután megnézte, akár szakember jelenléte nélkül is elvégezheti a műveletet.

A mi tippünk, hogy tófóliának a szintetikus gumiból gyártott butil- vagy gumifóliát használja! Rugalmasságát több évtizeden át megtartja,és még könnyen is javítható. Bármilyen forma kialakítható belőle, ugyanis forrasztható, azaz több kisebb darab összeolvasztásával bármi megvalósítható gyűrődés nélkül ebből az anyagból. Kiválóan ellenáll a napsugárzásnak is, és hidegben is rugalmas marad. Egy legalább 0,75 milliméter vastagságú gumifólia már megfelel egy kerti tó igénybevételének, de ha ennél vastagabbat választunk, akkor a tavunk csak jobb és tartósabb lesz. A gumifólia könnyen szállítható és beépíthető, azonban viszonylag könnyen sérül, ezért vigyázni kell rá.

Kerti tó

Az előre gyártott medencék különböző erős műanyagokból, a drágábbak üvegszál erősítésű műgyantából készülnek. Élettartamuk minőségüktől függően elég hosszú, akár 10-30 év is lehet. Jobban ellenállnak a sérüléseknek, mint a fóliák, és beépítésük is egyszerű. Amíg rugalmasak, addig egyszerűen javíthatók és közepesen ellenállnak a napsugárzásnak is. Hátrányuk, hogy a forma előre gyártott sablon, nincsenek egyedi megoldások és így a későbbi bővítés lehetőség kizárt. Mivel nem alakíthatóak, ezért a mélységük sem mindig megfelelő. Arra is számítsunk, hogy a méretük a földbe ásva jóval kisebbnek tűnik majd, mint a vásárlás helyén.

Kerti tó

Az alábbi videó alapján megtudhatja, hogyan tudja elhelyezni az előre gyártott, merev falú medencét a kertben, hogy abból tavacska lehessen! A videó alapján egy napos délután ön is nyugodtan belevághat ennek elhelyezésébe, szakember jelenléte nélkül is!

A betonból általában csak szabályos formájú díszmedencéket készítenek. A megfelelően megépített betonmedence hosszú éveken át dísze lehet kertünknek: erős szerkezetének köszönhetően remekül ellenáll a talaj kisebb megcsúszásának, nem sérülékeny, szilárd, és meredek partok is kialakíthatók betonból. A napsugárzásra közömbös, különösebb karbantartást nem igényel, csak a kisebb repedéseket kell helyrehoznunk. Azonban nehéz megépíteni, kialakításához szakértelem szükséges. Ha valamilyen okból kifolyólag meg szeretnénk szüntetni a tavunkat, akkor bontanunk kell a betont, ami rendszerint vasbeton. A beton és a víz közé mindenképp burkolatot kell helyeznünk, mert a mész mérgező a halakra és a növényekre.

Kerti tó

Növények és állatok

Tudta, hogy a víz alatti növények a legjobb oxigéntermelők? A kerti tavak építésekor ezt azért jó tudnunk, mert ebből következően a növekedési ütemük igen gyors, tehát óvatosan kell telepítenünk belőlük.

Népszerű választások a különféle tavirózsák, amelyek mélyvízi növények. Árnyékoló hatásuk akkor megfelelő, ha a levelek kifejlett állapotban a vízfelszín 40-50 százalékát takarják. Mellettük különféle mocsári és sekélyvízi növények megfelelő összeállításával megteremthető a harmónia a tó és a kert többi része között.

Kerti tó

Az új kerti tóban a növényeket ültető kosárban vagy zsákban helyezzük el, így elkerüljük a túlzott elszaporodást és kevesebb felesleges tápanyag kerül a vízbe. A növények elhelyezésénél legyünk tekintettel azok igényeire is. Ha tavunk oldala teraszos kiképzésű, a növényeket a számukra kedvező vízmélységbe helyezhetjük.

Kerti tó

Népszerű tavi növények még a vízi hídőr, a virágkáka, a sárkánygyökér, a mocsári gólyahír, az óriás sás, a fekete sás, a vízi jácint, a sásliliom, a nőszirom, az apró békalencse, a mocsári nefelejcs, a vízitök, a nyílfű.

Kerti tó

Ne legyünk türelmetlenek, a biológiai egyensúly kialakulása hetekig is eltarthat!

A telepíthető halak számát a kerti tó legalább 1 méter mély részének alapterülete határozza meg. Az így meghatározott területre négyzetméterenként 60-80 centiméter összhosszúságú hal telepíthető.

Halakat a tó egyensúlyának kialakulása után telepítsünk, de inkább csak a második évtől, a szűrő és a levegőztető berendezés egyidejű beépítésével.

A teknősök segítenek a kerti tó növény és halállományának szabályozásában, bár ezt néha túlzásba is viszik. Meglehetősen igénytelenek, viszont legalább 30 centiméter magas, a tó felől függőleges falú kerítés szükséges a mozgásterük szabályozására. A kerítés ne közvetlenül a tó partjára kerüljön, legyen egy kis száraz hely, ahová kijöhetnek napozni. Gondoljunk arra is, hogy télire egy fagymentes helyen kialakított terrárium álljon a rendelkezésükre.

Körbekerítés

Nagyon eltérő hatásokat érhetünk el attól függően, hogy milyen technikával, anyaggal kerítjük körbe a tavunkat. Használhatunk terméskövet, kőburkolatot, díszburkolatot, vagy akár téglát is.

Ha a terméskövet választjuk, akár magunk is körberakhatjuk vele a tavunkat. Csak arra figyeljünk, hogy nagyjából egy vonalba és szintbe kerüljenek a kövek. Ha kell, használhatunk kalapácsot a kövek megfelelő formára, méretre töréséhez, így csökken a hézagok száma, és szebb lesz a végeredmény. A hézagokat kitölthetjük homokkal is, ha úgy jobban tetszik.

A kőburkolatoknál figyeljünk a szintezésre, mert az egyenetlenül felrakott burkolat balesetveszélyes lehet. A kődarabokat habarccsal rögzítsük. A habarcs kötési ideje nagyjából három nap, de ezt az anyag csomagolásán jelölik. Amíg nem köt meg a habarcs, semmiképp ne töltsük meg vízzel a tavat, különben kezdhetjük elölről a munkát.

A tégla és a díszburkolat használata is hasonló elven alapszik. Ezek használatával elegánsabb, klasszikusabb hatást érhetünk el.

A tó köré telepíthetünk további növényeket, füvesíthetjük a területet, kialakíthatunk sziklakertet, szórhatunk kavicsot, murvát. Egyszóval számos kombinációt hozhatunk létre egyedi ízlésünknek, igényünknek megfelelően.

Vízpumpák, szivattyúk

A kerti tavi vízpumpa, illetve tószivattyú az egyik legfontosabb részei a kerti tavaknak. A tavi szivattyú a megfelelően működő szűrőrendszer elengedhetetlen tartozéka, ez által lesz tiszta és algamentes a víz, így óvja a növény- és állatvilág épségét, egészségét is.

A szivattyúhoz nem csak a szűrőt lehet csatlakoztatni, azaz nem csak a vízminőséget óvja, hanem vízesés, vízfolyás és szökőkút is csatlakoztatható bizonyos típusokhoz. Azaz látványelemek beépítését is segíti ez az egyébként nélkülözhetetlen kiegészítő. A szökőkút pumpa egyébiránt oxigénnel is dúsítja a vizet, ami egészségesebbé és szebbé teheti kerti tavát. Ezért szükséges a tavakhoz a szűrő.

A szivattyúk és pumpák teljesítménye liter/órában van megadva: ez a szám minél nagyobb, annál erősebb a felszerelés természetszerűleg. Ha látványelemet is szeretnénk ezekre rákötni, úgy keressük a nagyobb teljesítményű modelleket.

Fürödni a kerti tóban - vegyszerek nélkül

Ha van lehetőségünk nagyobb tavat építeni kertünkbe, akkor megfontolhatjuk, hogy azt fürdésre, úszásra is alkalmassá tesszük. Így azok is megtalálhatják a számításukat, akik otthon is természetes környezetben szeretnének úszni.

A fürdőtó új és előremutató kombináció: a kerti tó és a medence keveréke, mindkettőnek az előnyeit ötvözve és csökkentve az egyenkénti hátrányokat.

A fürdőtó tökéletes megoldás mindazoknak, akik egy teljesen egyedileg megtervezett, saját kerti tavat szeretnének sok zöld növénnyel, és időnként csobbannának, úsznának ebben az idilli környezetben. További előnye, hogy napsütésben viszonylag gyorsan felmelegszik, ami a strandolásnak kedvez, és így az üzemeltetési költsége is alacsony.

Fürdőtó a kertben

Mi az a fürdőtó?

A fürdőtó egy olyan, természetes tónak látszó épített medence, amelyben a víz biológiai úton tisztul. Képzeljük el pontosan úgy, mint egy kis tavat, ha tetszik növényekkel, kövekkel, sziklákkal.

A fürdőtó sajátossága, hogy a vízfelület körülbelül 80 százalékán nincs semmilyen növény, vagy állat: ez az úgynevezett úszózóna. Az ilyen tavak általában legalább 1,5 méter mélyek, de lehetnek akár 3 méter mélyek is.

Fürdőtó a kertben

A fennmaradó részen kap helyet a növényekkel beültetett zóna, szakszerű nevén szűrőzóna. Ez a rész működik úgy nevezett biofilterként, azaz természetes szűrőként. Ez átlagosan 20-30 cm mély, és természetes úton (aerob baktériumkultúrákkal) gondoskodik a víz tisztaságáról.

Az arány akár el is tolódhat a sekély rész javára. A gépészeti aknára is szükségünk lesz, viszont ez a földbe süllyesztett, így biztonsági és esztétikai szempontoknak is megfelel.

A fürdőtavak három típusa

A kisebbik változatokat nevezzük fürdőtavaknak. Ezek hagyományosabb kialakításúak 30-70% körüli fürdőfelület-növény aránnyal bírnak, természetes tavat imitálnak, tehát inkább szabálytalan formájú tavak mint medencék.

A modernebb úszótó változatok kiegyensúlyozottan rendelkeznek a tó és a medence előnyeivel, a hátrányok nélkül. Felerészben használhatóak fürdésre, formájuk még inkább az igazi tóra jellemző, de az épített jelleg már jellemzően megjelenik.

A biomedencék már nagy részben medenceszerűek, némi növényzettel természetessé téve. Itt a növényzet aránya 20% körüli a fürdőfelülethez képest, ami az alsó határ, hogy még működjön az öntisztítás. Formája inkább a tervezett és épített szögletes úszómedencére, mint a természetes tóra emlékeztet.

A biomedencék és fürdőtavak közös jellemzője a vízkezelés módja: a fürdővíz egész évben áttetsző vegyszerek használata nélkül is, nem irritálja a bőrt, nem vált ki allergiás reakciókat.

Kialakítását tekintve a fürdőtó bonyolultabb és a fenntartása is némileg összetettebb, mint a sima tavaké és medencéké. Elvileg a betelepített, biológiai szűrőként működő növények miatt nincs szükség egészségtelen klórozásra, vegyszerezésre, különösen halak betelepítése és más tavi élőlények megjelenése esetén ez amúgy is szigorúan kerülendő.

Ha az úszáshoz mégis inkább hagyományos medencét szeretne, itt mindent elolvashat róluk!

Kerti fürdőtó

Zónák a fürdőtóban

A kerti fürdőtó különlegessége és lényege, hogy a regenerációs zóna és a fürdőterület nem különül el egymástól, így a víz szabadon áramolhat a két terület között.
Mivel a tó kémiai szerektől mentes, ezért kellemes, lágy vize megfelel az ökológiai elvárásoknak. A növények elegendő oxigénnel dúsítják a tavat, amely így ideális életfeltételeket teremt a halaknak is.

A sekély parti zóna hamar felmelegszik és ezzel a mélyebb fürdőrész felmelegedését is elősegíti. Nincs tehát szükség külön elektronikus eszközökre.
A fürdőrész használatát egy stég biztosítja létrával, vagy lépcsővel.

Növények elhelyezése

A tó tisztulását jelentős mennyiségű, növényzet biztosítja. A szükséges vízszintet folyamatosan pótolni kell.

A kerti tavaknál különböző mélységű és méretű ültetőzónákat hoznak létre. A tómeder kiásásakor lépcsőzetesen alakítják ki az ültetőzónákat, ezeken a víz alatti teraszokon kerülnek elhelyezésre a vízinövény csoportok.

A kerti fürdőtó feltöltése

Célszerű, ha a tó vízzel való feltöltése több lépésben történik. Feltöltés közben a bélelő tófólia még helyezkedik a mederben, erre elegendő időt kell biztosítani.
A vezetékes vízzel való feltöltést javasoljuk, mivel annak összetétele ismert és már szűrt. A kútvizekkel való feltöltésnél zavarosság léphet fel.

A kerti tó tisztán tartása

Még a nagyobb tavaknál sem lehet csupán vízinövényekkel biztosítani a biológiai egyensúlyt. Célszerű új tavaknál indító folyadékot alkalmazni. A megfelelő vízminőség fenntartásához lehet, hogy szükséges a külső technikai eszközök működtetése. Ilyenek a kerti tó szűrő, kerti tó vízpumpa, és algamentesítő. Amennyiben a kerti tó méretéhez, a halak fajtájához és mennyiségéhez megfelelő technikai eszközöket szereljük fel, akkor nem sok gond lesz a kerti fürdőtavunkkal.

Költségek és időráfordítás

Egy átlagos (80-200 m2) családi fürdőtó kivitelezési ideje a helyszínen 8-12 nap. A víz feltöltése után azonnal birtokba is vehetjük saját tavunkat. A szigetelés árak nem tartalmazzák a szükséges kiegészítők árát. A pontos árak kivitelezőnként változhatnak.

Mekkora és mennyibe kerül?

A biológiai szűrőrendszer körülbelül 25 négyzetmétertől működőképes, ekkora tavat tehát mindenképpen építenünk kell. Négyzetméterenként nagyjából 90.000 forinttal kell számolnunk, de minél nagyobb a tó, annál kisebb a négyzetméterár: egy nagyobb tó esetén 70.000 forint/m2-ig csökkenhet.

Kerti fürdőtó

Semmi sem tökéletes, így aztán tisztítani ezt a tavat is kell. Kéthetente szivattyúzással kell benne a vizet részben cserélni. A medence alját porszívózni kell, de ez a hagyományos típusnál is így működik.

Mivel beépített vízforgatóval működik, a sekély részen könnyebben felmelegedő víz beljebb sodródik, és ettől a fürdőtó gyorsan felmelegszik, ezért májustól szeptemberig nyugodtan használhatjuk, télen pedig gyönyörködhetünk benne. A folyamatos vízmozgásnak köszönhetően nem maradnak meg benne a szúnyogok, de ha beköltöztetünk néhány halat, azok megeszik a próbálkozó rovarokat is.

Kerti fürdőtó

A fürdőtó előnyei

 • bármilyen formájú lehet
 • természetes módon tisztul, vegyszermentes
 • érzékeny bőrűeknek, allergiásoknak is megfelelő
 • a vizet nem kell télen leengedni
 • fenntartása olcsóbb, mint a hagyományos medencéé
 • gyorsan felmelegszik, nincs szükség melegítésre
 • télen a kert dísze lehet
 • ha befagy, saját korcsolyapályát tudhatunk magunkénak
Kerti fürdőtó

Hátrányok

 • Míg egy simán kibetonozott, csempével burkolt, vagy öntött műanyag medence viszonylag egyszerűen tisztítható, addig egy ökológiailag kialakult fürdőtó már sokkal nagyobb figyelmet igényel. A növényeket gondozni kell, az állatokat etetni, és kordában tartani a természetes folyamatokat.
 • Mivel a fürdőtó hasonló az élővizekhez, számolni lehet a szúnyogokkal, bár a halak és a betelepült békák jól kezelik a helyzetet.
 • Fontos tudni, hogy a biológiai szűrőrendszer életképességéhez legalább 25-30 négyzetméteres vízfelület kell, így kis kertekben nem igazán megvalósítható.
 • További negatívum, hogy kisgyermekek esetén a fürdőtó plusz veszélyforrás, több odafigyelést, felügyeletet igényel.
 • A magas bekerülési ár sem elhanyagolható körülmény.
Kerti fürdőtó

Így készül a kerti fürdőtó

A biomedence formája lehet bármilyen geometriai alakzat, úgy mint téglalap, négyzet, kör, ellipszis stb. Lehet természetes formájú, amorf, szabad alakítású medencénk is, hasonlóan a természetes tavakhoz, ilyenkor fürdőtavakról beszélünk. De lehetséges az is, hogy az előző két alaptípus keveredik: ilyenkor a geometrikus úszózóna kiegészül a természetes szabadformájú ökológiai növényzónával.

A fürdőtavak nagy előnye a rendkívüli változatosság. Mivel a fürdőtó létesítése gondos és szakszerű technikai előkészületeket és műveleteket igényel, érdemes ezzel szakértő céget, gyakorlott mesterembert megbízni. Ezzel sok költséget megtakarítunk és későbbi váratlan problémáktól szabadulunk meg. Ha azonban eléggé gyakorlottnak érezzük magunkat és elég tárgyi ismerettel rendelkezünk a tóépítésben, akkor magunk is belevághatunk.

Kerti tó

Fürdőtó építése saját kezűleg

Ha már kijelöltük a tó helyét, akkor neki is állhatunk a kemény földmunkának. A tó telepítése akkor a legmegfelelőbb, ha a kert olyan részébe kerül, ahol nincs közvetlen föléje nyúló lombhullató fa, de azért kellemesen árnyékos a terület.

A kerti dísztavak átmérője legkevesebb 3-4 m legyen. El kell dönteni, hogy a tóba kívánunk-e halakat is telepíteni, mert úgy legalább 1-1,5 m mélységet kell kialakítani. A tómeder kiásásakor a tó középrészén alakítjuk ki a mélyebb úszó zónát, a peremrészeken körben a jóval sekélyebb ültető zónát. Ügyeljünk arra, hogy az ültető zóna legalább 30 cm mély legyen, mert a sekély víz túlzottan felmelegszik.

Kerti fürdőtó

Szükséges engedélyek

A bruttó 50 m3-nél nem nagyobb térfogatú vagy a 1,5 m-nél nem mélyebb, magáncélú kerti víz- és fürdőmedence esetén nem kell engedély.

Fóliázás

A kiszámíthatatlan talajviszonyok miatt célszerű a fóliázást minden esetben elvégezni. A fólia vastagsága minimum 1 mm legyen.

A fólia szükséglet kiszámítása ezzel a képlettel számolható ki:
Szükséges fólia hosszúsága/szélessége = tó hosszúsága/szélessége + 2 × a mélység + 2 × 50 cm ráhagyás + 1 × padka szélessége.

Kerti tó fóliázás ára 1.000-1.500,- Ft/m2.

Kerti fürdőtó

Kerti tavak téliesítése

Ha olyan helyen élünk, ahol szokványosak a fagypont alatti hőmérsékletek, akkor gondolnunk kell a tavunk téliesítésére is. Erre több megoldás is adott, de ami biztos, figyelnünk kell a megfelelő mélységre, hogy ne fagyjon be a tó. Erre nézve rengeteg helyen találhatunk táblázatokat, amelyekben leírják, hogy mekkora alapterülető tónál mekkora mélységet javasolnak minimum hőmérsékletekhez rendelve.

A tavakban használhatunk tóvízfűtőket és mechanikus befagyásgátlókat. Előbbiek -20 Celsius fokig, utóbbiak -10 Celsius fokig akadályozzák meg a kis tavaink befagyását. Megoldás lehet, hogy télre egyszerűen „bezárjuk” a tavunkat. Ekkor a növényeket és az állatokat a ház egy megfelelően kialakított belső terében tárolhatjuk a hideg időkben. Arra is figyeljünk, hogy ha más égövek növényeit ültetjük a tóba, azokat mindenképpen a házba kell költöztetnünk télen, különben nem élnek túl.