Eljött az árnyékolók ideje

Hamarosan beköszöntenek a meleg nyári napok. Alig múlt el a tél, és vártuk az átmelegítő napfényt, máris védekezünk az égető sugarak ellen. A kerti asztalba szúrható színes napernyőknek akadnak különféle, homlokzatra, bejáratra és erkélyek fölé szerelhető alternatívái.

Napvitorla

Mielőtt azt gondolnánk, hogy bárhová elhajózhatnánk egy ilyen napvitorlával, akkor majdnem súroljuk az igazságot, hiszen szerkezetileg hasonlóak a kis vitorlás hajók első orrvitorláihoz, vitorlázatához, talán az ötlet és a megoldás is onnan jött. A teraszon, a kertünkben tökéletes és látványos megoldást nyújt a nap égető sugarai és a káros UV hatásokkal szemben. Speciális minőségű impregnált vásznakkal akár a hirtelen jött nyári zápor ellen is védelmet nyújthat.

  • A napvitorla design elemnek is kiváló
  • A vászon speciális kidolgozású, impregnált
  • Tetszőleges rögzítési pontokhoz feszíthető
  • Lehet fix vagy mozgatható (felcsévélhető)
  • Nagy terület is lefedhető (max. fesztáv 10 m / terület 60m2)
  • Időtálló, bontható tartóoszlopok
  • Könnyű kezelhetőség, az egyszerűbbek házilag is szerelhetők.

A mozgatható változat az elképzelésünknek és igényünknek megfelelően szét, illetve összehúzható. Hasonlóan felcsévélhető mint a vitorláshajók orrvitorlája. Ez történhet kézi erővel, vagy motorosan. Egyéb kiegészítőkkel is rendelhető, mint a szélérzékelő, a vitorla védő tok és sok más. Egyedi méretre is rendelhető, és kérhető a felszerelése is. A tartó oszlopok, szerkezetek egyéb tartozékok rozsdamentes acélból készülnek.

Napvitorla

Pergola árnyékolás

A pergolák adott esetben önmagukban is kiváló árnyékolók, ha elegendően sűrű és bőséges lugasnövényt sikerült futtatni rá. Ha ez mégsem lenne kielégítő, a pergolák árnyékolása történhet hagyományos napvitorlával is, de inkább az ehhez kitalált pergola-roló rendszer javasolt.

A pergola-roló rendszer olyan, mint egy vízszintesen elhelyezett római függöny, ami két nagyon vékony, de erős acél sodronyszálon húzható el (nem fel). A roló húzása közben a vászon harmonikaszerűen csukódik, illetve nyílik széjjel. Nagy területek is lefedhetők vele, akár a hatalmas kiterjedésű üvegtetőknél is jól alkalmazható. Több méretben kapható, de egyedileg is rendelhető, a csavarokkal, acélszállal, egyéb rögzítő elemekkel együtt. Mellékelt útmutatójuk alapján ügyes kezű ezermesterek akár házilag is felszerelhetik. Drágább változatok motorikusan, távirányítóval is működtethetők, de fotocellás vezérlésűek a külső fényviszonyoknak megfelelően automatikusan is működnek.

Pergola

Vászonroló és társai

A textilalapú árnyékolóknak egy nagyon elterjedt urbánus változata a vászonroló, vagy roletta, ahol az árnyékoló vászon hosszú farúdra tekeredik fel, illetve arról le. Hagyományosan a külső és belső ablakszárnyak közé szerelik. Belsejükben egy ügyes önfelhúzós rugós szerkezet biztosítja a gyors feltekeredést.

Vászonroló

Az árnyékolók egy másik ősi és nagyon egyszerű változata mely főként a Távol-Keleten használatos, egy létraszerű magas fakeret melyre könnyű textíliát feszítenek vagy csak egyszerűen terítenek, és a kívánt hely, ajtó, ablak elé támasztják.

Redőnyök

Az ablakok tokozásának felső részén kialakított kamrában egy tengelyre tekeredik fel az eredetileg fa lécekből, modern változatoknál alumíniumból készült, fém zsilettekkel sorba kapcsolt szerkezet. A nyílászáró teljes szélességét lefedi és a két oldalt futó fém sínben teljesen leeresztve egy zárt felületet ad. Olyan, mint egyfajta zsilip, a fényt, a hőt, és a hideget szinte teljesen kizárja, védi az ablak üvegét is. A nagyobb viharoknak is ellenáll, nyáron réseire felemelve kiváló árnyékoló, miközben a tökéletes szellőzést is biztosítja, a belül nyitott ablakoknál. A modern, utólag is könnyen felszerelhető, és sokféle színben gyártott, megfizethető változataik ma is elterjedtek. Egészen új fejlesztésűek a fém lamellás, belül hőszigetelő habbal töltött redőnyök, melyek egyben betörés-biztosak is, szakszerű felszereléssel. Motorikusan is működtethetők, akár időzítésre, vagy távirányítóval, de távolról interneten keresztül is, megfelelő elektronikával.

Redőny

Zsalugáter

Valószínűleg a mediterrán területeken találták fel, ellentétben a spalettával, mely inkább a hideg égövi építészetben alakult ki. Lényeges különbség, hogy a spaletta tömör táblás, tulajdonképpen egy deszka, a zsalugáter pedig fa keretben lévő egymást zsindely szerűen lazán fedő falemezekből áll, melyek lehetnek fixek, de modern kivitelben inkább billenthetők, azaz teljesen lecsukhatók, vagy lazán résnyire nyithatók. Így szabályozható a fény, illetve a szellőzés is biztosított, miközben a kisebb állatok, madarak de akár emberek sem hatolhatnak a lakásunkba. Az ablakok, ablakkeretek külső felére szerelik fel, és ha éppen nem kell, két oldalra kinyithatók. A zsalugáter lamelláit teljesen lezárva spalettaként funkcionál. Ezeket is készítik már fémből, különféle színes bevonatokkal, a drágább típusok elektromos nyitás-csukás vezérléssel.

Zsalugáter

Toló árnyékolók

Bizonyos értelemben japán hatásra jelentek meg a kortárs építészetben az óriási méretű, az épületek külső falán elhelyezett erős sínrendszeren tologatható zsaluzatok. Árnyékolásra és magánéletünk takarására is szolgálhatnak. Olyanok, mint az óriási pajtaajtók, akár két emeletet is átfoghatnak magasságban. Vannak tömör deszkaszerkezetűek, zsalus-lamellás rendszerűek, betonból öntöttek, vagy egyszerűbben hézagosan lécezettek, fából.

Toló árnyékoló

Fémből lehetnek akár áttört, csipkeszerű mintázatúak is. Minden esetben valamilyen fa vagy fém hordozókerettel, görgőkkel működnek. A nagy súly miatt az elektromos vezérlés, és motor meghajtás is lehetséges. Megfelelő helyzetbe tolva télen a hideg szelek és a hófúvás ellen is megfelelő védelmet nyújthatnak, de belső rolóval, függönyökkel kombinálva kiváló védelem a kánikulai nyári napokon.

Toló árnyékoló

Számtalan árnyékolással kapcsolatos ötlet található Inspirációtár oldalunkon.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Nyolc érv a fenyőkéreg mellett

Napjaink egyik legelterjedtebb természetes kerti borítása a fenyőkéreg. Felhasználási lehetőségei szerteágazók, jótékony hatásai új lehetőségeket nyitnak a zöldfelület kezelésben.

A kültéri lámpák világa – Kerti világítás az alapoktól

Természetesen a kerti lámpa mindenki nagy kedvence, hiszen sokan vágynak rá, hogy házuk környéke este is mutatós vagy jól látható legyen, és ez a kültéri világítási rendszerekkel, valamint némi kreativitással könnyen megvalósíthatóvá válik.

Fűtőtestek szabadtérre

A tavasz beköszöntével egyre több időt töltenénk el a szabadban, ücsörögnénk a teraszon. Azonban a korai napos idő még csalfa, a föld hideg, egy ilyen kint tartózkodás alkalmával könnyen felfázhatunk. Bármilyen jól felöltözünk a sugárzó meleg, ami igazán hiányzik.

Milyen legyen az épített kerti grill?

A kerti grill, és egyáltalán a kültéri grillezés az utóbbi évtizedekben lett rendkívül népszerű. A finom fogásokhoz és a zavartalan működéshez azonban néhány szempontra muszáj figyelmet fordítanunk a tervezés, építés során.

Kertben és lakásban is jól alkalmazható az újra felfedezett gabion

Biztosan sokak fantáziáját megmozgatja hirtelen ez a rejtélyes szó, mely egy egészen hétköznapi, de zseniális, újra gondolt eszközt, módszert és tájépítészeti elemet takar. Alkalmazását érdemes sok esetben érdemes fontolóra venni.

Motoros védelem a nap ellen

Otthonunk, irodánk, helyiségeink megfelelő hőmérsékleten való tartása, a szükséges fényviszonyok előállítása az árnyékolástechnika eszközeinek szakszerű beépítésével támogatható. Cikkünkben összegyűjtjük az ismert mozgatási megoldásokat és azok legfontosabb tulajdonságait.

A napellenző kiválasztása teraszra, erkélyre

A jól megválasztott, könnyen kezelhető és jó minőségű napellenzővel erkélyünket, teraszunkat otthonunk egyik legkényelmesebb zónájává alakíthatjuk a nyári időszakban.

A télikert nélkülözhetetlen eleme a megfelelően tervezett árnyékoló

Egy szépen és jól megépített télikert a lakás egyik legkedveltebb része lehet, teljes joggal. Ahhoz azonban, hogy a nyári, forró napsütésben is tökéletesen ki tudjuk használni az előnyös adottságokat, a megfelelő árnyékolásról feltétlenül gondoskodnunk kell.

Innovatív és esztétikus textil árnyékolók

Az erős, tartós textíliák felhasználása árnyékolási célokra, régi találmány és manapság is népszerű. Azonban a 21. század textil árnyékolói számos olyan tulajdonsággal és technikai megoldással rendelkeznek, melyekről elődeink nem is álmodhattak.

Önnek ajánljuk