A kültéri lámpák világa – Kerti világítás az alapoktól

Természetesen a kerti lámpa mindenki nagy kedvence, hiszen sokan vágynak rá, hogy házuk környéke este is mutatós vagy jól látható legyen, és ez a kültéri világítási rendszerekkel, valamint némi kreativitással könnyen megvalósíthatóvá válik.

A kerti lámpák kiválasztásának ugyanolyan buktatói vannak, mint a legtöbb házkörüli dolognak. Könnyű abba a hibába esni, hogy megtetszik egy fényhatás, egy design, és emiatt nem gondoljuk át alaposan, mire is van szükségünk.
A kültéri lámpák rendkívül széles választékban készülnek, és számtalan kategóriába sorolhatók méret, elhelyezési lehetőségek, fényerő, fényirány, szín, forma és terhelhetőség szempontjából. Megpróbáljuk röviden összefoglalni, mi mindent érdemes mérlegelni a kerti világítás tervezésekor.

napelemes kerti világítás

Ássuk fel az egész kertet?

Nagyon fontos, hogy az egész kertre kiterjedő világítási rendszernek valahonnan áramot kell felvennie, és ez 98%-ban kábelek segítségével történik, melyeket le kell fektetni. Hamég abban a helyzetben vagyunk, hogy nincs végérvényesen kialakított kertünk, vagy még csak most építkezünk, időben gondoljuk át a kerti világítás kérdését, mert a későbbiekben nagyon nagy munkával járhat a kábelek lefektetése.

Süt a nap, lesz fény estére!

A kábelezés kiküszöbölésére természetesen alternatívát jelenthet a napelem. Ma már szinte minden nagyobb áruházban megtalálhatók azok a lámpák, melyeket mindössze a földbe szúrva biztosíthatunk esti világítást kertünkben. Ha emellett a megoldás mellett döntünk, nem érdemes a legegyszerűbb, bárhol beszerezhető változatokat választani. Igaz, hogy nagyon olcsók, és persze egyszerű fényhatásokat elérhetünk, ám komplex fénytervezéshez nem elegendők. Ráadásul ilyenkor célszerű napelemes termékeket forgalmazó komoly céghez fordulni, mivel az áruházakban könnyen megvásárolható szolar lámpák akkumulátora legtöbb esetben túl kicsi ahhoz, hogy kellő mennyiségű energiát tudja elraktározni. Emellett a napenergiát is kis felületen tudja csak felvenni, ami borús idő esetén később gondot okozhat.

Alapvető tulajdonságok

A kerti lámpák vásárlásakor mindig nagyon oda kell figyelni az IP besorolásra. Ez az érték megmutatja, hogy az adott termék mennyire ellenálló a környezeti hatásokkal szemben, ebből pedig következtethetünk a tartósságára, illetőleg a minőségére is. A kültéri lámpák esetén elvárható minimális IP szám 44, ez a fröccsenő víztől, apró törmelékektől és rovaroktól való védelem szintje. Ezalatt nem érdemes terméket választanunk, mert csak rövid ideig bírja a megpróbáltatásokat. Másik nagyon fontos kérdés a kapcsoló: mindenképp védett helyre kell telepítenünk a kerti lámpák kapcsolóit, mert másképp az eső komoly károkat okozhat.

hangulatos kerti fények

A LED világítás a legjobb?

A kültéri lámpák között is egyre nagyobb jelentőséget kapott a LED izzó. A LED technológiának köszönhetően a lámpa fogyasztása jóval alacsonyabb, mint a hagyományos égővel működőké, ráadásul messze nem termel akkora hőt. A hőtermelésnek nagy jelentősége van, ugyanis a kerti lámpa gyakran kerül egy növény közvetlen közelébe, a LED izzó pedig nem perzseli meg kedvenc virágunkat. Ráadásul a LED világítás jóval alacsonyabb feszültség mellett működik, így nem kell tartani végzetes kimenetelű áramütéstől sem.

LED világítás a kertben

A kerti lámpák telepítése során fontos szempont, hogy ne nehezítsük vele saját életünket. Például nem érdemes olyan kerti fényeket helyezni a garázs elé, melyek a kiállásnál elvakítják a vezetőt, mert rossz magasságban vannak a világítótestek. LED izzók használatával magunk is gyorsan hangulatossá tehetjük kertünk esti látványát. Az igazán tökéletes eredmény érdekében érdemes szakemberhez fordulni, de amennyiben nincs rá módunk, mindig tartsuk szem előtt, hogy a kevesebb igenis több.

A Homeinfo.hu és a Securinfo.hu munkatársa vagyok, szeptemberben töltöttem be a harmadik X-et. Szabadidőmben regény- és drámaírással, illetőleg kertészkedéssel foglalkozom.

Kapcsolódó cikkek

4 fontos dolog, melyek nélkülözhetetlenek a jó tetőhöz

A megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel, minőségi anyagokból épített tető hosszú évtizedekig ellenáll az időjárás viszontagságainak, és hatékonyan támogatja az otthonok energia-megtakarítását. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a tető hibátlanul tegye a dolgát? Íme, a legfontosabb tényezők, melyek figyelmet érdemelnek az építés, felújítás során.

Térformálás és világító dekoráció LED szalaggal

Az elmúlt években valóságos forradalmat generált a világítási piacon a LED szalag, mely nem csupán rendkívül energiatakarékosságának köszönheti hírnevét. Ha jól tervezünk, segítségével látványossá és egyedivé varázsolhatjuk belső tereinket.

Napelem, napkollektor - Hogyan válasszunk megújuló energiaforrást? Tudnivalók a telepítéshez

A jó napelem, napkollektor rendszer kiépítéséhez néhány alapvető fogalommal tisztában kell lennünk ahhoz, hogy ne járjunk pórul sem a választásnál, sem pedig a szerelésnél.

Adj teret az élményeknek - Otthon, a kertben is!

Köztudott, hogy a fény hatással van hangulatunkra, közérzetünkre. Talán ez az egyik oka annak, hogy a napsütéses órák számának növekedésével párhuzamosan a szabadtéri programok iránti igényünk is növekszik.

Milyen világítást válasszunk a kertbe?

Ha kertes házban, vagy belső udvarral rendelkező társasházban lakunk, jól megtervezett, ízléses világítással egyszerűen hangulatossá és látványossá varázsolhatjuk a külső tereket. Kültéri lámpáink kiválasztása azonban sem könnyű feladat, szánjunk időt rá!

Olcsó vagy inkább minőségi LED-et válasszunk? Mit mond a szakember?

Ezen cikkemmel meg fogom osztani az olvasókat és nem is biztos, hogy sok gyártó örül majd neki! Azt gondolom hogy a lakosság figyelmét fel kell hívni pár dologra. Kezdjük a legelején a gyártásnál hiszen innen ered minden jó és rossz.

Fő világítás és dekorációs fények színes LED szalagokkal. Okos rendszerek

A színes LED szalagokat gyakran alkalmazzák hangulatvilágításokhoz, rendezvénytermek indirekt megvilágításaihoz, de okos testvéreikkel együtt különleges világítások is megvalósíthatók.

A LED szalag és a benne rejlő lehetőségek

A világítástechnikában a legsokoldalúbban alkalmazható technológia a LED szalag, melyen belül az egyszínű szalagoktól kezdve az RGBW szalagokig számos termékvariáció létezik. Ebben az összefoglalóban többet is elárulunk a LED szalagokról, mint amit egy termékkatalógus mutat.

Hogyan válasszunk fényforrást?

A LED forradalom elérte a csúcsát: minden világítástechnikai kereskedésben megjelent a LED. Éppen ezért fontos ismernünk, hogy a vásárlás során mire figyeljünk, és hogyan válasszuk ki ezt a típusú fényforrást.