A térkő kiválasztása – körkép

A bőség zavarával küzdünk a térkövek kiválasztásakor. Akkora a választék, hogy ember legyen a talpán, aki családi háza udvarára a legjobb térköveket szeretné lerakni. A gyártókat arról kérdeztünk, mire figyeljünk, ha térkövet választunk, és mit tegyen az, aki maga szeretné lerakni a kertbe.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A térkövek anyagáról Brieber László, a Leier Hungária Kft. díszburkolatok üzletágának vezetője elmondta természetes és mesterséges anyagú térkövek is kaphatók. A kültéri felületek kialakítására különféle ásványokból többféle megmunkálással készítenek térköveket, mint például hasítással, faragással, vágással, csiszolással, lánggal érdesítéssel. Mesterséges burkolóanyag lehet beton, fa vagy gumi, ezek közül a beépítés mennyiségét tekintve a betonból készült térburkolat a legismertebb és legelterjedtebb. A fa kockaburkolatokat jellemzően műemléki környezetben használják, amíg a gumit játszóterek csúszdái, mászókái körül alkalmazzák. A térkövek kiválasztása

A térkő kiválasztása

Pál Péter tervező, a Semmelrock Stein+Design Burkolatkő Kft. építési szaktanácsadója is a betont emelte ki, mint a legtöbbet alkalmazott alapanyagot. Majd hozzátette a klinkert is sok helyen használják. A klinker agyagból készül – hasonlóan a téglához és a kerámia tetőcseréphez. Amíg a betontérkövek színe avul, fakul, a klinkereké nem, mert nincs bennük festék. A térkő kiválasztása

Melyiket hova?

Brieber László, elmondása szerint a térburkolatok különböző típusainak felhasználása többféle minősítő, rendező elv alapján történhet.
A megjelenés szempontjából el kell döntenünk, hogy klasszikus jellegűt, amilyen a hullámkő vagy inkább a nemesített felületű terméket szeretnénk beépíteni.

Ha a felhasználást nézzük, akkor a terhelés szempontjából

 • kicsi – csak gyalogos, kerékpáros forgalom számára,
 • közepes – személygépkocsis forgalom lesz a térkőn vagy
 • nehéz – teherautós, autóbuszos, nehezebb kommunális járműves forgalom zajlik-e az építeni kívánt burkolaton.

A lapok mérete a forgalomtól függ

 • kis forgalom estén 2,5–5 cm vastagságú lapok, 6 cm alatti vastagságú térkövek ajánlottak,
 • közepes forgalomnál a 6–8 cm vastagságú térkövek klasszikus vagy nemesített felülettel, a jobb teherbírás érdekében akár már rejtett oldalirányú fésűs kapcsolattal rendelkező úgynevezett nútféderes (N + F) kialakítással, amíg
 • nehéz forgalom esetén 8 cm vastagság feletti termékek klasszikus vagy nemesített felületi kialakítással, hagyományos vagy az említett N + F kialakítással.

A térkő kiválasztása

Boros István, mérnök, szaktanácsadó, a KK Kavics Beton munkatársa véleménye szerint, sajnos sok esetben a kövek kiválasztásánál a vizuális megjelenés az elsődleges szempont a műszaki terhelhetőséggel szemben. Pedig nagyon fontos a teherbírás. A burkolat teherbírása függ a kő formájától, rakási mintájától, vastagságától és a burkolat síkjának a vízszintes síktól való eltérésétől (meredek felületre nagyobb teherbírású burkolat szükséges). Ezért minden esetben először a burkolat élettartama alatti terhelést kell meghatározni, ami behatárolja a lehetséges formaválasztékot. Érdemes minden esetben szakember segítségét kérni. A térkő kiválasztása

A térkő kiválasztása

Kopásállóság, teherbírás, stabilitás

Brieber László arról tájékoztatta a Homeinfót, hogy a térkövek kopásállóságáról az MSZ EN 1338 számú harmonizált uniós szabvány rendelkezik. A kopással szembeni ellenállás minősítő értéke 18 cm³ / 50 cm². Ez gyakorlatilag minden térburkolati betontermékre vonatkozik, így tehát kopásállóságban a felhasználás tekintetében nem tesznek különbséget az egyes termékek között.
Majd hozzátette teherbírás szempontjából meghatározó a forma. Kapcsolódási osztály szerint egyszerűsítve az előírásokat

 • a hullámos oldalkontúrral rendelkező termék a legmagasabb,
 • a dupla T-kontúrral rendelkező a közepes, amíg
 • az egyenes oldalélekkel rendelkező kövek a legalacsonyabb minősítésűek.

A burkolat stabilitását még a kővastagság növelésével lehet biztosítani, de ez nem gazdaságos megoldás, mivel előállítása és fuvarozása anyag- és energiaigény szempontjából nagyobb környezeti terhelést is okoz. Az építészeti és téralakítási irányvonalak ma szinte kizárólag letisztult formavilágú, egyenes oldalélekkel rendelkező termékek beépítését részesítik előnyben. Ezek teherbírását tudják a gyártók fent említett N + F rendszerű termékekkel biztosítani.

Pál Péter hozzátette valamennyi térkő lerakható kertbe vagy akár főtérre, csak a megfelelő méretezés és az annak megfelelő használat a fontos.
Minden kőnek magas a kopássállósága, a nagy igénybevételű felületekre – ipari parkok, repülőtér, benzinkút, logosztikai csarnok, vámudvar stb. – célszerű 8–10 centiméteres köveket használni, olyanokat, amelyek mindkét irányba kötnek.

A térkő kiválasztása

Boros István szerint a KK Kavics Beton Kft. választékában az antikolt, négy méretben kapható formák (kistégla, négyzet, tégla, nagytégla) a legkedveltebbek. E termékcsoporthoz tartozó kövek vastagsága 7 cm, amelyek kis terhelésű burkolatnak alkalmasak. Elsősorban családi házakhoz, autóforgalomtól mentes területekhez ajánlott.
A burkolat akár egyféle, akár mind a négyméretű kő felhasználásával kialakítható. Nem szükséges szabályos mintában fektetni. Csak a fantázia szab határt felhasználásának. Mivel a burkolókő öregbített (antikolt), így a hagyományos szegélykövek felülete eltérne a burkolókőétől. A burkolat szélének lezárására inkább a termékcsaládhoz tartozó nagytéglát érdemes használni, amely alkalmas süllyesztett és kiemelt szegély építésére is. Szintén az antikolt burkolócsalád tagja az úgynevezett blokk, amely használható paliszádként, építhető belőle tám- és kerti fal, de akár kerítés vagy lépcső is. A család tagjaival egységes kertet építhetünk, ahol a különböző funkciójú szerkezetek harmonikusan illeszkednek egymáshoz.
A természetes hatású, antikolt kövek kitűnően illenek romantikus vidéki villákhoz, családi házakhoz, de impozáns sétálóutcákban is megállják helyüket.

Boros István kiemelte a KK Kavics Beton egyik speciális termékét is, a segítőkövet. E különleges burkolóelem a bordázott felületének köszönhetően érzékelhetővé teszi a veszélyes területeket. Csúszásgátló felülete nagy segítséget nyújt a vakok és gyengénlátók számára. Használata elengedhetetlen pályaudvarokon, kereszteződésben és gyalogátkelők környékén.

A térkő kiválasztása

Növényekkel beültethető térkövek

Brieber László elmondta, hogy növényekkel történő kombinált beépítésre a legősibb termék a gyeprácskő, ennek a lapfelületben kialakított szivárgó nyílásaiba gyep ültethető. Ez a nyári időszakban folyamatos öntözést, ápolást igényel, ellenkező esetbe a beton mellett nem jut elég nedvesség a fű gyökérzetének, így az kiszáradhat.

A gyeprács mellett ma az úgynevezett rézsűelemek használatosak növényekkel kombináltan történő beépítésre. Ezeknél a termékeknél a növény nem csupán dekorációs célokat szolgál, hanem fejlődése folyamán gyökérzetével átszövi a teljes rézsűelemet, illetve ennek hátoldali megtámasztó anyagát. Így jelentős mértékben hozzájárul az épített szerkezet stabilitásának növeléséhez.

A térkő kiválasztása

Pál Péter a növényfalak kialakításához többféle növényekkel beültethető követ ajánl, van, amelyik inkább a kiskertekbe való, de van olyan is, amelyik vasalható, nagy teherbírású, ebből akár három méter magas növénnyel beültetett falat is lehet építeni.

Vízáteresztő térkő

Brieber László szerint, ha fontos a térkő vízáteresztése, akkor gyeprácsot vagy más, olyan kialakítású térkövet érdemes választani, amelyek között könnyen elszivároghat az esővíz.

Boros István a legnagyobb vízáteresztő keresztmetszettel a rácskövek rendelkeznek, ezek füvesíthetők is. De van kisebb vízáteresztő keresztmetszettel rendelkező is, amely nem füvesíthető, a hézagokat jó vízáteresztő képességű szemcsés anyaggal kell feltölteni és általában ipari felületeken, parkolókban alkalmazzák.
Növényfalak építéséhez a bordás kosár terméküket javasolta. Tám- és kerti falak építhetők a támfalból és a blokkból, ezekkel a síkból kiemelt növényszigetek készíthetők.

A térkő kiválasztása

A lerakás

Brieber László szerint általában javasolt szakemberrel burkoltatni, de kisebb terhelésre igénybevett, egyszerűbb burkolatokat ügyesebb kezűek maguk is lerakhatják. Elsősorban a különböző burkolatkialakítási előírások betartására érdemes figyelni a lerakás során. Ezek a beépítési útmutatókban valamennyi komoly gyártó honlapján elérhetők.
Viszont ha szakemberre bízzuk, minden esetben kérjünk legalább 1–1,5 éves használatnak kitett referenciát.

Boros István véleménye szerint kellő felkészültséggel házilag is lerakható a térkő. A termékismertetőjükben megtalálható az erre vonatkozó leírás. A kivitelezéshez szükséges célgépek ma már a gépkölcsönzőkben is megtalálhatók.

A kövek vágásához mechanikus roppantó vagy gyémántkorongos vizes vágó használható. Mechanikus roppantóval a kővastagság felénél kisebb méret fizikailag nem vágható és a vágott felület nem mindig teljesen sík. A vízhűtéses vágóberendezésekhez szükséges gyémántkorongok nagyon drágák, de bármekkora méretet le lehet vágni velük a kőből teljesen egyenes vonal mentén.
A burkolat és a teherhordó réteg tömörítéséhez legfeljebb 16 kN rázóerejű lapvibrátor szükséges. A burkolókő bevibrálásánál gumi vagy vulkolán lapot kell a lapvibrátor aljára erősíteni, ellenkező esetben a vibrátor acéllapja megsértheti a kövek felületét. A fenti berendezések közül a legkisebb a mechanikus roppantó, amely az átlagos csomagtartóban elfér. A vízhűtéses vágóberendezés és a lapvibrátor szállításához viszont mindenképpen utánfutó vagy platós kisteherautó szükséges.
Mint minden szakipari munkánál, itt is elmondható, hogy az a szakember, aki nap, mint nap ezzel foglalkozik, sokkal gyorsabban, kevesebb energiával végzi el az adott munkát.

Pál Péter szerint házilag is lerakható a térkő, de néhány dologra figyelni kell, így például, hogy az előkészített ágyra nem szabad rálépni. A raklapokon lévő követ keverni kell, hogy egyöntetűbb legyen a lerakott térkő színvilága. Vásárláskor 3 százalék vágási veszteséggel kell számolni. Célszerű 1–1,5 centiméterrel magasabbra fektetni a követ, majd utána besöpörni a fugázó anyagot, és vibrátorral tömöríteni. Figyelni kell a vízelvezetésre, ez vagy pontszerű legyen vagy oldalirányú lejtéssel kell kialakítani.

A trékő kiválasztása

Néhány jó tanács a térburkoló klinkertégla lerakáshoz

 • kötetlen építési módnál, legalább 3–5 mm-es fugát kell alkalmazni,
 • kötött építési mód esetében legalább 5–10 mm-es fuga ajánlott,
 • ragasztáshoz, fugázáshoz trassos középágyazású flexragasztót, klinkerfugázókat illetve klinkerhabarcsokat használjon,
 • célszerű egyszerre több raklapnyi, kevert térkövet lerakni,
 • meszes, aluminátos alépítményt és meszes besöprőanyagot ne használjon, (ilyenek például a telki murva, Dráva-menti homok),
 • kerülje a klinkerek felesleges mozgatását, dobálását,
 • a vágási veszteség 3–4 százalék,
 • autóval nem járható a 4,5 cm-es klinker,
 • nem javasolják klinkerolaj használatát.
Ez is érdekelhet

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Ezeket érdemes mérlegelni, ha napelem telepítésén gondolkozunk

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Medence kompromisszumok nélkül

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Ne mondjon le a fürdés élményéről, válasszon inkább akadálymentes kádat

Outdoor-otthonok modern árnyékoló és pergola megoldásai - kültéri életterek tervezése az Archishade szakértőivel

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

Minőségi építőanyagok környezettudatos szemlélettel

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

Mikor szükséges kéményt cserélni?

Magaságyás, a kertészkedés új formája

Zajárnyékoló falakkal őrizhetjük meg legjobban otthonunk csendjét

Mire jó a klinkertégla?

A CSOK bővítésének következményei: telek és ingatlan ár növekedés

Kicsi házak, nagyszerű megoldások

Anglikán templomból káprázatos lakóház

Újra változik a Gázipari Műszaki Biztonsági Szabályzat

A térkő tavaszi tisztítása, felújítása

Így könnyebb elképzelni is! Nézze meg és inspirálódjon!

Gyors, kalkulálható, Típusház – érdemes utánanézni! Házat, de gyorsan! 7. rész

Vásárlási listák
További vásárlási listák