Fogadj örökbe!

Hazánkban évente körülbelül 10 ezer kutyát altatnak el, mert nem kellenek senkinek. Mit tehetünk, hogy a megszületett kiskutyák ne a kukában végezzék vagy menhelyre kerüljenek, esetleg a gyepmester telepén altassák el őket.

A rengeteg megszületett kiskutyának képtelenség otthont találni, többségük a kukába, az utcára vagy menhelyre kerül. De itt a következő baj, a menhelyi férőhelyek száma véges, túlnyomó részük már ma sem tud több állatot befogadni. Így azután kutyabarátok százai élnek 8–10 állattal, mert nincs szívük kitenni a befogadott kutyákat.

De ez sem megoldás az állatok túlszaporodására. Végső megoldásként maradnak a sintértelepek, más néven gyepmesteri telepek, ahol a kutyákra altatás vár. Megszülettek, azért, hogy utána megöljék őket, mindezt az embernek felelőtlen magatartásának köszönhetően.

kutyák ivartalanítása

A hatalmas túlszaporulat ellen tennünk kell. Kötelességünk, hiszen a kutyát mi emberek szelídítettük meg, hogy társunk legyen az életben.

Mit tehet tehát az ember, ha jól akar cselekedni, ha a felelős kutyatartást választja? Egy biztos megoldás létezik, az ivartalanítás. A műtét elsődleges célja a nem kívánatos túlszaporulat megelőzése, de az állatra is sok jó hatással van ez a megoldás.

kutyák ivartalanítása kutyák ivartalanítása

Egészségügyi szempontból azért hasznos az ivartalanítás, mert számos súlyos betegség megelőzhető vele. Szuka kutyák esetében jelentősen csökken a tejmirigydaganat és az emlődaganat gyakorisága, megszűnik a méhdaganat, a méhgyulladás esélye.

Kan kutyák esetében a szinte minden idősödő egyed eseten előforduló prosztata rendellenességeket kerülhetjük el.

A műtét jelentős változást nem okoz a kutya személyiségében, de az ivartalanított állatok viselkedésében pozitív változások figyelhetők meg, kan kutyák esetében csökken az agresszió, és ritkábban szöknek el. Szuka kutyáknál a tüzelés elmaradásával megszűnnek az ezzel járó kellemetlenségek és fájdalmak. A beavatkozást az állatorvosok már 6 hónapos kortól javasolják.

kutyák ivartalanítása

Szaporítás helyett válassza az ivartalanítást. És mivel zsúfolásig megteltek a menhelyek, ne vásároljon kutyát, hanem fogadjon örökbe.

Tévhitek a kutyák és cicák ivartalanításával kapcsolatban

Az ivartalanítás természetellenes

A kutyák és a macskák állatok, ösztöneik szerint cselekszenek, nem gondolják végig a tetteik következményeit. Mi emberek vagyunk felelősek azért, hogy minden kölyök gazdához kerüljön, aki később gondoskodik róluk. Ha minden ember felelősen tartaná állatát, nem lenne szükség ivartalanításra. De ez sajnos nem így van, ezért másképp nem tudunk tenni a nemkívánatos túlszaporulat ellen. Orvosilag kell beavatkoznunk, ez természetellenes folyamat. Ahogy természetellenes az is, hogy egyesek láncra verve tartanak állatot, hogy a fölösleges szaporulatokat sok helyen még ma is agyonütik vagy vízbe fojtják, hogy a menhelyek zsúfolásig vannak kidobott, gazdátlan állatokkal, hogy hazánkban a sintértelepeken évente tízezres nagyságrendben altatnak el állatokat, hogy az utcákon körülbelül ugyanennyit ütnek el, kínoznak meg.

Az ivartalanítás csonkítás

Az ivartalanítást nem szabad így felfogni. Az ivartalanítás valóban műtéti beavatkozás, de az ivartalanított állat életminősége nem romlik, pszichésen nem károsul, nem csökken munkaképessége, teherbírása, sőt, az ivartalanított állatok egészségesebben és évekkel tovább élnek, sok betegség nem érinti őket. Az ivartalanítás nem járhat káros mellékhatásokkal.

A szukának legalább egyszer tüzelnie vagy ellenie kell

Ez nem igaz. Elleniük semmiképpen, de még a tüzelést sem indokolja sem fizikailag, sem orvosilag semmi, sőt az első tüzelés előtt műtött szukáknál a legkisebb az esély későbbi daganatos megbetegedésekre. Egyik állatnak sincs igénye kölykök világra hozatalára, nem tudatosan, hanem ösztönösen választanak párt, gondozzák kölykeiket, és amikor a kölykök elég éretté válnak, leválasztják őket.

Az összes kölyöknek lesz gazdája

Nem igaz. Hazánkban évente több 10 ezer kutyát altatnak el sintértelepeken. Sajnos a tapasztalat az, hogy aki kölyök állatért jelentkezik, az meggondolja magát, mire a kölyköt magához vehetné. Jobbik esetben sikerül gazdát találni mindnek, (ha egy alomról beszélünk) ha a kutyának szerencséje van, akkor olyat, aki felelős gazdaként élete végéig gondoskodni fog róla. De valljuk be, például 8 kisállat esetén erre elég kicsi az esély. Ha nincs szerencséje, akkor egy lesz azok közül, akik menhelyeken várják a szebb jövőt, vagy a gyepmesteri telepeken elaltatják, utcán elütik, állatkínzók megkínozzák, vagy egyszerűen az utcán él a legnagyobb hidegben, a legnagyobb hőségben, csont sovánnyá fogyva, betegen, magányosan.

Aki szereti a kutyáját, az ne tegye ezt a kölykeivel, és azok kölykeivel. És gondoljon a menhelyeken, sintértelepeken élő kutyákra, akiktől az újonnan születettek – nehéz így mondani –, de elveszik az esélyt arra, hogy a sok szenvedés után ők kerüljenek gazdához.

Ennél a kérdésnél a folyamatot is gondoljuk végig. Mondjuk a szuka kutya vagy cica 3 alkalommal hozott világra kölyköket. Tegyük fel, hogy összesen 18 kölyök született. (Nem valószínű, hogy mind felelős gazdához kerül…). A 18 kölyökből mondjuk 9 a szuka, ha a 9 nőstény állatka ugyanígy egyesével 18 utódot fial, az eredmény újabb 162 utód. És ez a folyamat egy szuka kutyától, cicától indult el és 4-5 év alatt zajlik le.

Kapcsolódó cikkek

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

A térkő tavaszi tisztítása, felújítása

A növényápolás mellett a tavaszi kerti munkák része a díszburkolat, a térkő felújítása, gondozása. Ha hosszú ideig szeretnénk gyönyörködni a lerakott térburkolatban, akkor szenteljünk időt a térkövek rendszeres karbantartására.

Földházak

Földházak a földréteggel fedett épületek, előnyeik közé tartozik az energiatakarékos a fenntartásuk, hogy belső klímájuk állandó, és beolvadnak a természetes környezetbe.

Szempontok a kémény kiválasztásához

Milyen az ideális kémény? Érdemes alaposan körülnézni a kémény kiválasztása előtt építkezés, felújítás, fűtéskorszerűsítés vagy épp tetőtér-beépítés során. A készkémény, elemes kémény, szerelt kémény mára általánossá vált, mivel számos előnnyel bír a falazott kényekhez viszonyítva.

Készkémény, elemes kémény, szerelt kémény

Több dolgot is végig kell gondolni a kéménnyel kapcsolatban építkezés, felújítás, fűtéskorszerűsítés vagy épp tetőtér-beépítés során. A legfontosabb szempont a biztonság, ezt szorosan követi az energiatakarékosság.

Közös tulajdon 4. – A kötelezettségek

A közös tulajdon esetén is igaz, hogy a tulajdonosokat a tulajdonukat képező dologgal kapcsolatban kötelezettségek is terhelik. A dolog fenntartásával járó és a dologgal kapcsolatos egyéb kiadások, a közös tulajdoni viszonyból eredő kötelezettségek mértékét is a tulajdoni hányad határozza meg.

Megváltozott a Gázipari Műszaki Biztonsági Szabályzat

Megváltozott a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról szóló rendelet és a Gázipari Műszaki Biztonsági Szabályzat.

Építési hibák – fűtéstervezés

Lakásunk, házunk fűtésének kiépítésekor, felújításakor a tervezéshez feltétlenül épületgépész szakember segítségét kell kérni, aki szakszerű számítások alapján tesz javaslatot az új fűtési rendszerre, a kéményre, a fűtőtestek elhelyezésére. A tervezéskor évtizedekre eldőlhet, hogy mennyi energiát kell a fűtésre fordítanunk.