Hirdetés

Szempontok házi kedvenc választáshoz

Az ember társas lény, és legyen szó felnőttről vagy gyerekről, családos vagy egyedülálló emberről, egy kis állat mindig jó társ lehet bárkinek. Azonban nem mindegy, hogy ki milyen állatot választ, hiszen házi kedvenceink érző lények, saját igényekkel, életritmussal, akikért felelősséggel tartozunk.

Ha már megfogalmazódott bennünk a gondolat, hogy szeretnénk otthonunkba, kertünkbe egy kis állatot is beköltöztetni, érdemes alaposan mérlegelni, hogy milyen állatot válasszunk. Figyelembe kell venni saját lehetőségeinket: életritmusunkat, alaptermészetünket, otthonunk adottságait, és bizony az anyagi szempontokról sem szabad megfeledkezni. Ha ezek valamelyikéről megfeledkezünk a döntés során, az sem nekünk, sem a kis kedvencünknek nem lesz jó hosszú távon.

Az életritmus meghatározó

Választás előtt vegyük figyelembe az életritmusunkat. Gondoljuk át, hogy a nap melyik szakában vagyunk otthon legtöbbet. Mikor kelünk, mikor fekszünk, mennyit utazunk, kire tudjuk bízni kedvencünket, amikor távol vagyunk. Olvassunk utána, hogy a választott állattal mennyit kell foglalkozni, milyen gyakorisággal kell etetni, orvoshoz vinni. Ajánlatos úgy választani állatot, hogy akkor legyen a legelevenebb, amikor mi ráérünk foglalkozni vele. A hörcsögök például éjszaka sokkal élénkebbek, mint nappal, így inkább fiataloknak ajánljuk őket.

Doromboló lustaság

Amilyen a kutya, olyan a gazdája!

A mondás nem csak a kutyákra igaz. Az egyik legjobb megoldás a házi kedvenc választás előtt, ha tartunk egy kis önismeretet.  Ha későn kelők vagyunk, nem a legjobb választás például egy kutyus, akit naponta többször kell sétálni vinni. Ha munka után szívesen megyünk ki a szabadba, a kutya jó társ lehet, de ha inkább csak fáradtan elnyúlunk a kanapén akkor egy doromboló lustaság jobban illik hozzánk.  Érdemes azon is elgondolkodni, mennyire vagyunk rendszeresek és rendszeretők. A szobacicáknak, nyusziknak alomra van szüksége, amit nem árt 1-2 naponta takarítani. A lakásban szabadon közlekedő állatok szőre mindenhol megtapad, karmukkal, fogukkal pedig bútorainkban is kárt tudnak okozni.  Ha ez túlságosan zavar minket, jobb olyan állatot választanunk, ami terráriumban, akváriumban vagy kalitkában nevelhető.  Érdemes allergiatesztet is csináltatnunk a döntés előtt, nehogy utólag derüljön ki, hogy nem tudunk egy légtérben tartózkodni a kis jövevénnyel.

Amilyen a kutya, olyan a gazdája Amilyen a kutya, olyan a gazdája!

Forrás: 123RF Stock Photos

Kényelmes otthon midnenkinek

Az otthonunk nem csak nekünk kell lakályosnak lennie, hanem a háziállatainknak is. Ezen a téren is gondoljuk át lehetőségeinket. Ha lakásban tartjuk az állatot, vegyünk figyelembe, hogy olyat válaszunk, aminek kisebb a mozgás igénye. Nagyobb testű kutyát például sose tartsunk kis lakásban.  Ha nem akarjuk, hogy a kis kedvenc minden szobába bejárást kapjon, azt is gondoljuk végig, hogy ez hogyan kivitelezhető.

Ha van kertkapcsolata is a háznak több a lehetőségünk, de ez esetben is el kell döntenünk, hogy csak kint akár vagy bent is szívesen látjuk az állatot. Mérlegelni kell, hogy mi a fontosabb: a csodálatos virágágyás, vagy egy játékos kutya. Ugyanis még a legjobban nevelt ebek is szeretik letördelni a színpompás tavaszi tulipánokat.

Kényelmes otthon mindenkinek

Az állattartás anyagi oldala

Végül, de nem utolsó sorban olvassunk utána, hogy mennyibe fog nekünk kerülni egy kis állat. Ne csak a kezdeti költségekkel számoljunk. A kölyökként befogadott állatok idővel többet esznek, rendszeres orvosi ellenőrzésre van szükségük, és a kötelező oltásokkal is számolnunk kell.  Állattartó ismerőseinktől vagy internetse fórumokon is érdeklődhetünk a várható költségekről.  Ha olyan állatot választunk, ami nagyobb beruházást igényel a kezdetekben, érdemes a használt áruk piacán és árverezős weboldalakon is szétnézni. Jelentősen olcsóbban szerezhetünk be így akváriumot, kalitkát, vagy cica, kutya kosarat, játékot.

>Akvárium

Ha ezen szempontokat átgondolva döntünk az állat fajtáját illetően, biztosak lehetünk abban, hogy házi kedvencünk boldog és kiegyensúlyozott társunk lesz , aki sok örömet fog nekünk okozni.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

A kellemeset az egészségessel – jakuzzik otthonra, élmény minden napra

Az elmúlt évtizedekben talán soha nem volt akkora jelentősége az otthon eltöltött időszak minőségének, s vele együtt az egészségmegőrzésnek, mint ebben az évben.

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Mindaz, amit eddig csak filmekben láttál, mára valósággá vált: az intelligens otthon ma már olyan összehangolt rendszerként működik, mely szinte önálló életre kel. A te igényeidre szabva, a te kényelmedet szolgálva távolról is vezérelhetővé teszi a ház és a kert működését a világítási és biztonsági rendszerektől az árnyékolásig és medencefűtésig, a legújabb anyagok segítségével pedig minimálisra csökkenti kerti bútoraid karbantartási idejét – így még több időd marad pihenésre!

Akinek kertje van, pergolája is lesz - napfény és árnyék harmóniája a Sunwoodtól

Kint, és mégis bent. Vagy bent, és mégis kint? Nézőpont kérdése, de a lényeg, hogy nyári- és télikertjeihez hasonlóan a Sunwood Kft. pergolái is tökéletes kapcsolatot biztosítanak a lakótér és a kert között, komplex megoldásaival jelentősen emelve otthoni komfortérzetünket, életminőségünket.

Tiszta udvar, rendes ház újratöltve: Kärcher megoldások kintre, bentre

Függőleges vagy vízszintes, sarok vagy lépcső, kint vagy bent, szőnyeg vagy padló, csempe vagy üveg – nehéz olyan felületet találni, amelyet nem lehet hatékonyan tisztítani a Kärcher háztartási gépeivel. A tisztítástechnika világpiaci éllovasa több, mint 80 év tapasztalatát gyúrta össze a felhasználói igényekkel, hogy az ennek eredményeként kifejlesztett eszközök használatával időt és energiát takaríthassunk meg a takarítással.

Kerti kisházak a Ketertől: a tárolás gyors és időtálló megoldása

A Curver név évtizedek óta jól cseng Magyarországon, hiszen a cég műanyagból készült háztartási kellékei egyet jelentenek a magas minőséggel, megbízhatósággal, tartóssággal. Ugyanezek a tulajdonságok jellemzik a cég anyavállalatának, a világszerte 27 gyárat üzemeltető KETER-nek a kisházait is, melyek egyre több magyar háztartásban jelentenek megoldást a kerti tárolásra.

Magaságyás, a kertészkedés új formája

Sokan szívesen kertészkednének, nevelnének növényeket, gondoznának konyhakertet, de vagy a kert hiánya, a nem megfelelő minőségű talaj, a kevés hely, esetleg valamilyen mozgásbeli korlátozottság akadályt gördít eléjük. Ezek a problémák egy magaságyás segítségével egyszerűen megoldhatók.

Otthon a kertben – Kiegészítőkkel lesznek igazán hangulatosak a külső terek

Miután kertünk funkcióit az igényeinkhez igazítottuk és a kerti bútorok, árnyékolók, lámpák, tárolók is a helyükre kerültek, már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy mindez otthonunk igazán hangulatos szegletévé váljon. Az i-re a pontot a kiegészítőkkel tehetjük fel.

A kert az új szoba – Kert és terasz trendek 2019-ben

A kert egyre inkább többet jelent a házunkat körülvevő, növényekkel övezett területnél. Ideje, hogy belső tereink kibővített részeit lássuk benne és ennek megfelelően gondoskodjunk róla.