Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Sövény – Egy növény sok előnnyel. Kiválasztás, formázás, ültetés

Ápol, eltakar, dekorál, határol, ha kell, árnyat ad. Csak néhány funkció, melyre egy szépen gondozott és jól megválasztott sövény alkalmas. Emellett természetesen még számos olyan tulajdonsággal is rendelkezik, melyek miatt még a legkisebb kertből sem hiányozhat a sövény.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Milyen növények alkalmasak sövénynek?

Sövény kialakítására számos növény alkalmas, most a hazai éghajlatot leginkább kedvelő, viszonylag egyszerűen gondozható hét fajtát mutatjuk be:

  • Fagyal
  • Gyertyán
  • Júlia borbolya
  • Kerti gyöngyvessző
  • Leyland ciprus
  • Mirtuszlonc
  • Bambusz
Virágzó fagyal
A fagyal erőteljes növekedésű, fényes, sötétzöld levelű örökzöld cserje, az egyik legnépszerűbb, erre a célra ültetett növény. Télen is némi zöldet kínál a kopár kertben. Nyár közepén megjelennek illatos sárgás-fehér virágai. Évente egyszer, nyár közepén elegendő nyírni. Egysoros ültetésnél a töveket egymástól 25-40 cm-re ültessük egy 40 cm mély árokba. Dupla soros ültetésnél a sortávolság 40 cm, a tőtávolság 45 cm legyen. Ültetés után a töveket locsoljuk be.
Sövényként ültetett gyertyán
A gyertyán az egyik legjobban alkalmazkodó fajta, magassága miatt előszeretettel használják kerítés helyett is. Igénytelen növény, rossz talajon, szárazságban is megél. Örökzöld, télen érő gyümölcse a kertbe csalogatja a madarakat. Gyors növekedésű, dús lombozatú, kellemes árnyékot is ad. Ültetésnél a tőtávolság 25-40 cm legyen. Metszését nyár végén végezzük, a tavaszi metszés árthat a növénynek.
Júlia borbolya
Az áthatolhatatlan védősövényként tökéletesen megfelelő Júlia borbolya előnyös tulajdonságát főként töviseinek köszönheti. 3 méter magasra nő, örökzöld, szárazság- és várostűrő, minden talajon és fekvésben megélő növény. Levelei különösen késő ősszel látványosak, ekkor sárgára, majd pirosra szineződnek. Tavasszal, virágzás után ajánlott nyírni. Egész évben ültethető, a tövek 40-60 cm-re legyenek egymástól.
Júlia borbolya
A különösen virágzáskor látványos kerti gyöngyvessző levelei ilyenkor alig látszanak ki a virágzuhatag alól. 2 méter magasra nő, lombhullató, szárazságtűrő fajta, bármilyen talajba ültethező. Gyors növekedésű, a metszést jól tűri. Metszeni a lombhullatás előtt ajánlott. Az ültetési tőtávolság 40-80 cm.
Leyland ciprus
Magas és alacsony sövényként is jól alkalmazható a Leyland ciprus, melynek magassága 20 éves korában elérheti a 15, szélessége a 4,5 métert. A növekedésnek rendszeres nyírással elejét vehetjük, igényli is a rendszeres visszametszést. Örökzöld fenyőfajta, bármilyen talajban megél, bírja a szárazságot. Nyírni márciusban kell. Ültetésénél 60-100 cm-t hagyjunk a tövek között.
Mirtuszlonc
Sűrű, tömött ágrendszerű sövényt alakíthatunk ki a mirtuszlonccal, mely 60-80 cm-re nő meg. Jól nyírható, főként rézsükre, a kert egyes részeinek határolására alkalmas. Kedveli a félárnyékot. Örökzöld, egész évben ültethető. 30-50 cm ültetési tőtávolságot tartsunk.
Bambusz
Az utóbbi évtizedben lett kedvelt növény a sövények kialakításakor a bambusz. Fontos tudni, hogy agresszíven terjed, tehát figyelmet és gondozást kíván. 4-5 méter magasra nő, örökzöld sűrű lombot nevel, azonban ha a téli hőmérséklet tartósan -10 fok alatt marad, a lombozat lefagyhat. A föld alatt terjedő hajtások 4-10 métert is képesek elkúszni a föld alatt, a tűhegyes hajtásvég pedig bármit átszúr. Felnyomja a térkövet, sőt, a ház falán a szigetlést is megrongálhatja. Kellő figyelemmel és rendszeres nyírással a talaj közelében mindez megakadályozható.

5 tipp a sövény gondozásához

1. Tervezzünk!

Alaposan gondoljuk át, hogy kertünknek mely részébe és milyen célra szeretnénk sövényt ültetni, ennek megfelelően válasszuk ki a növény fajtát. Találjuk ki, hogy milyen legyen a megjelenése – szabályosan nyírt, vagy természetesebb, szabadabb -, mert ennek megfelelően kell majd a nyírásról gondoskodnunk. Ezt egyben a sövény kora is meghatározza, mivel a fiatal növények még több formáló metszést igényelnek, mint a korosabbak.

2. Vágás

A formázott sövényekkel lényegesen több a tennivaló, hiszen a formát meg kell őrizni, tehát a vágással is csínján kell bánnunk. A szabálytalanabb, természetesebb alakzatoknál elegendő az éves ápoló nyírás.

Az új sövényeket az első néhány évben tudjuk legjobban formázni, a nyírási időszak a növény fajtájától függhet, erre legyünk tekintettel. Ajánlott a növény alsó részét szélesebben hagyni, így a napsugarak egyenletesen érik az egész növényt, a növekedés is egyenletesebb.

3. Akadályozzuk meg a gyomok bejutását!

Annak érdekében, hogy a növények a lehető legjobb körülmények között növekedjenek, biztosítani kell, hogy elegendő fény és nedvesség álljon rendelkezésre. A gyomok ellophatják a szükséges tápanyagokat, ami befolyásolhatja a növekedést. Ideális esetben kézzel kell keresni ezeket a területeket (kesztyűvel), így a sövény szép és egészséges marad. Egyes gyomok, különösen a kúszó fajták, összenőhetnek a gyökerekkel, és ha ez megtörténik, nagyon nehéz felszámolni. Az organikus talajtakaró – faforgács, fenyőmulcs – jól működhet a gyomok ellen.

4. Öntözés

Előfordulhat, hogy a csapadék önmagában nem elegendő a sövénynek. A hiányzó nedvességet rendszeres öntözéssel, vagy automata öntözőrendszerrel – legjobb a csepegtető öntözés - biztosíthatjuk a száraz hónapokban. Ez különösen a fiatal és a vízigényes fajtáknál lehet fontos. Azonban a túlöntözés legalább ennyire káros, mert pusztító gombák megtelepedéséhez vagy a csigák elszaporodásához vezet.

5. Ellenőrizzük a fészkelő állatokat!

Az év bizonyos időszakaiban a sövény több madárfaj és kisebb emlősök menedékévé válhat, közöttük akár védett fajok is lehetnek. Ha ez megtörténik, fontos, hogy ne zavarjuk ezeket az állatokat, a nyírást végezzük nagyon körültekintően.

A büntetés meglehetősen súlyos lehet, a kerítésként kialakított sövénynél pedig a felelősséget a két fél megosztja.

A sövény gondozása

A forma sövényeknél az ideális alakzatot a rendszeres és szoros vágással érhetjük el. A formára alakított sövény előnye, hogy valóságos látványeleme lehet a kertünknek, tehát sokkal inkább díszítő, mint határoló funkciója lesz, persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást.

A természetes, csak a szükséges metszéssel gondozott sövények inkább finomíthatják a kert megjelenését.

A következő dolog, amit figyelembe kell venni a gondozásnál, maga a növény fajtája, ami két kategóriába sorolható: lombhullató vagy örökzöld. Az örökzöld sövények egész évben biztosítják a védelmet a kíváncsi tekintetek elől, hiszen vastag leveleikkel tömött lombot képeznek. Az örökzöld sövényeket évente nagyjából kétszer le kell metszeni. Ha elhanyagoljuk, akkor túlburjánzanak és előfordulhat, hogy a kívánt formát már nem tudjuk visszaállítani.

Eszközök a sövény gondozásához, nyírásához

A sövények nyírásához, metszéséhez számos olyan eszköz és gép áll rendelkezésre, melyek hatékony segítséget nyújtanak, legyen szó formázásról, vagy a szükséges metszésről. Egy nagyobb sövényhez szükség lehet elektromos sövénynyíróra, míg egy kisebb sövényhez elegendő egy trimmelő vagy néhány metszőolló. A benzines modellek nagyobb teljesítményűek, míg az elektromosak csendesebbek, környezetkímélőbbek.

Ha a levelek nagyon sűrűek, az ágak vastagok, akkor válasszunk erősebb gépet! Ha a sövény lényegesen magasabb nálunk, gondoskodjunk egy hosszú sövénynyíróról, így megúszhatjuk a kevésbé biztonságos létra használatát.

A nyírásnál mindig viseljünk védőkesztyűt és a védőszemüveget!

Ha hosszú kábellel rendelkező elektromos trimmert használunk, ajánlott az ún. RCD (maradékáram-eszköz) használata. Meglepően könnyű átvágni a kábelt és egy ilyen eszköz szó szerint életmentő lehet. A sövényvágók automata fékekkel is rendelkezhetnek, amelyek a kinyitást követően azonnal leállítják a pengéket - érdemes ellenőrizni ezt a funkciót.

Motoros trimmelővel egyszerűen alakíthatunk ki formákat
Motoros trimmelővel egyszerűen alakíthatunk ki formákat

Vágási technikák

Mielőtt megkezdenénk a sövényvágást, érdemes egy ponyvát helyezni a talajra, hogy a vágott törmelék könnyen összegyűjthető legyen. Ezzel sok időt takaríthatunk meg és jelentősen megkönnyíti a takarítást.

Vágásnál arra ügyeljünk, hogy a belső ágaknak is szükségük van levegőre és napfényre, így nem ajánlatos, hogy a külső részek teljesen elfedjék ezeket. Vágjuk le az ágakat az új hajtás fölött, vagy a növény alján. Távolítsuk el az elszáradt részeket, de ehhez ne használjunk motoros eszközt. Egy kézi metszőollóval vagy kisebb fűrésszel pontosabbak lehetünk. A trimmerek csak a cserje tetején ösztönözik növekedést, ahol a vágás megtörtént, míg a hátrafelé történő vágással az ág mentén történő növekedést ösztönözzük.

Gondosan formázott sövény
Gondosan formázott sövény

Ne vágjunk túl sokat, mert ezzel a jövőbeni növekedést előnytelenül befolyásolhatjuk, de a vágás mértékét mindig a növény típusa határozza meg. Általános szabály, hogy nem szabad egy menetben lenyírni a sövény egyharmadát.

A formára nyírás különösen az ültetés utáni első néhány évben nagyon fontos. Ez a fajta metszés kulcsfontosságú ahhoz, hogy a sövény a kívánt formába nőjön, ehhez azonban – növényfajtától függően – néhány évre lehet szükség.

Népszerűek a témában

Különleges térelválasztók külső és belső terekbe

Maximális rend a kert és a ház körül – Kerti tároló szerszámoknak, kerti bútornak, tűzifának

Majd ha fagy? Dolgozzon helyettünk az elektromos jégkaparó!