Hirdetés

Lesz lakáspolitika Magyarországon?

A tervek szerint az Európai Unió 2014 és 2020 közötti hétéves tervezési ciklusában az eddigiekkel ellentétben, engedi majd, hogy a tagországok az uniós pénzeket lakásépítésre is használják. Ezek felhasználásához azonban szükség van nemzeti programokra is – hangzott el a Társaság a Lakásépítésért Egyesület és a Magyar Téglásszövetség Konferenciáján 2012. szeptember 13-án.

Az EU a 2020-ig tartó időszakra öt fő célt jelölt ki: foglalkoztatás növelése, szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, megújuló energiaforrások arányának növelése, energiahatékonyság növelése, szegénység elleni küzdelem. Ezek elérését segíti a lakásépítés támogatása, így az uniós tagállamok ezen túl intenzívebben használják fel az európai uniós támogatásokat és az Európai Befektetési Bank finanszírozási konstrukcióit a lakásügyben.

Ahhoz, hogy legyen Magyarországon lakáspolitika, elsősorban politikai akaratra van szükség. A lakásépítés témája, akkora horderejű, hogy a pártpolitikán fölülemelkedve ciklusokon átnyúló egyezségre kell, jussanak a politikusok.


Az „Európa 2020” névre keresztelt stratégia fő céljai a munkahelyteremtés és az életszínvonal növelése. Ez a stratégia meghatározza a tagországok számára útirányt, majd a tagállamoknak e célok mentén kell, saját céljaikat kitűzni.

lakáspolitika Magyarországon

A bizottság 2010-ben hozta nyilvánosságra az „Európa 2020” elnevezésű stratégiáját. A stratégia a munkahelyteremtésről és az életszínvonal növeléséről szól: kijelöli a tagországok által követendő útirányt, és megmutatja, hogyan valósíthatja meg Európa az intelligens, fenntartható növekedést, és hogyan teremthet új munkahelyeket.

A stratégia szerint javasolt területek:

  • foglalkoztatás,
  • kutatás és innováció,
  • éghajlatváltozás és energia,
  • oktatás,
  • a szegénység elleni küzdelem.

Európai építőipari stratégia

A 2012. július 31-én jelentették be az európai építőipari stratégia előkészítését, ebben az alacsony energiafelhasználású épületek építését, és az energiahatékony felújításokat ösztönzik. Az EU-ban a GDP közel 10 százalékát adja az építőipar, sőt a munkavállalók több mint 10 százaléka az építőiparban dolgozik, ez húszmillió munkahelyet jelent. Az Európai Bizottság által az ágazat fellendítésére javasolt stratégia egyben segíti a munkahelyteremtést és a gazdaság fenntartható fejlődését.
A fő cél az épületek energiahatékony felújítása, ennek érdekében kedvező befektetési feltételeket kívánnak teremteni. Így például az Európai Befektetési Bank (EBB) által rendelkezésre bocsátott összesen akár 120 milliárd eurót kitevő kölcsön felvételének ösztönzésével.

Ha szeretnénk kihasználni az uniós támogatásokat és az Európai Befektetési Bank finanszírozási konstrukcióit, akkor a lakásügynek meg kell jelenniük az operatív programok előkészítése során, valamint el kell készíteni a lakásépítéssel, lakásfelújítással kapcsolatos koncepciókat.

Így nem megkerülhető, hogy hazai lakásfelújítási, lakásépítési stratégia készüljön, mivel nemzeti szinten elfogadott stratégia szükséges ahhoz, hogy az Európai Bizottság a 2014–2020 közötti programok tárgyalása során befogadja a lakásépítést, lakásfelújítást, mint fejlesztési területet.

A szakmai szervezetek már régóta különféle koncepciókat készítenek az építőipar fellendítése érdekében, a bérlakásépítés, az energiahatékony épületfelújítás és a fenntartható építés területén. Most a politikán a sor, hogy beépítse ezeket a magyar stratégiába, hogy hazánk is részt kapjon az uniós támogatásokból.

A konferencia szervezői javasolják, hogy a kormány jelöljön ki kormánybiztost a miniszterelnökségen belül az uniós források lakásügyi felhasználásának előkészítésére, koordinálására, a kormánybiztos hívjon össze rendszeresen ülésező munkacsoportot a szakminisztériumok és szakmai szervezetek képviselőiből.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

5 kérdés és válasz a NOK-ról

Röviden már esett szó a Nemzeti Otthonteremtési Közösségről (NOK). Következő cikk sorozatunkban olyan információkat szeretnénk kérdés-válasz formájában összegyűjteni, melyek segítségével egy átfogóbb képet nyújthatunk az amúgy bonyolultnak tűnő rendszerről.

CSOK igénylők körének bővítése

Novák Katalintól (Ifjúság és Családügyi Államtitkár) megtudhattuk, hogy a kormány további módosításokat tervez a CSOK programmal kapcsolatosan.

CSOK - Az igényelhető támogatások mértékéről egyszerűen, érthetően

A most következő táblázatok kiválóan szemléltetik, mekkora mértékű támogatás igényelhető a gyermekek száma, ingatlan fajtája (újépítésű, már meglévő, vásárolni kívánt használt lakás) és elhelyezkedése (Alföld és Északi területek, Dunántúl, Közép-Magyarország) szerint.

3 dolog, amire érdemes odafigyelni új lakás vásárlásánál

A családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK) várhatóan egyre többen tervezik új lakás vásárlását. Ám mielőtt sor kerülne az adásvételre, alaposan utána kell járni, milyen lehetőségeink vannak, és mi mindenre kell odafigyelnünk egy ilyen fontos döntés előtt.

Legfontosabb tudnivalók az új otthonteremtési támogatásról

CSOK 2016, új, kedvezményes kamatozású hitel, otthonteremtési támogatás. Nem telik el úgy nap, hogy valamelyikről ne hallanánk. Most segítünk eligazodni a támogatási útvesztőben.

Bérlakásépítés Ausztriában – Más világ…

Nincsenek komoly hazai bérlakás-építési programok. A szomszédos Ausztriában azonban már több mint száz éve épülnek szociális bérlakások. Az utóbbi években pedig passzívház minőségű bérlakások épülnek.

Elmaradó támogatások

A kormányzati elvonás nagysága 2009-ben 56 milliárd forintnyi támogatás, amivel szemben mindössze évi 2,5-3 milliárd e célra fordított forint áll. A csökkenő tendencia nem biztos, hogy jót jelent.  A Társaság a Lakásépítésért Egyesület egyetlen pozitív elemet említett a változások közül: a maradék támogatás az  új lakásokhoz kötődik, így abból az államnak azonnali, nettó  bevétele származik.