Brick Award 2012 – a világ legszebb téglaépületei

A Wienerberger alapított Brick Award, a „Tégla díj” a világon épült legszebb, téglából készült házakat jutalmazza. Idén, 2012-ben ötödik alkalommal díjazták az építészeket, akik téglából épített és téglával burkolt épületekkel pályázhattak a Brick Awardra.

A nagydíjat és a „Speciális megoldások téglából” díjat a dél-afrikai Mapungubwe Interpretation Centre múzeum épülete nyerte, amely a hasonnevű nemzeti parkban épült. A nemzeti park 2003-tól az Unesco világörökségének része. Peter Rich tervező, a helyi kultúra és hagyományok ismerője társaival, Michael Ramage és John Ochsendorf tervezőkkel a látogatóközpontot az azt körülvevő természettel egybeolvadva valósította meg. Így nem csak a kiállított és a régióból származó régészeti leletek idézik a régmúlt korok történetét, hanem – történelmi boltozási technikáknak köszönhetően – maga a múzeumépület is.

Wienerberger Brick Award 2012

Wienerberger Brick Award 2012

„Családi ház” kategóriában Bart Jens tervezőnek sikerült lenyűgöznie a zsűrit a belgiumi Gaasbeekben épített „Nyúlüreg”nevű munkájával, amellyel egy téglából épült parasztházba lehelt új életet. Kitűnő érzékkel alakította ki a lakóhelyiséget, és alakított ki állatorvosi rendelőt, a két épületrészt intenzív fényviszonyokkal rendelkező köztes térrel összekapcsolva.

Wienerberger Brick Award 2012

Wienerberger Brick Award 2012

Szokatlan érzékenységről árulkodik a lisszaboni Francisco és Manuel Aires Mateus tervezők munkája, amelyet a „Lakóépület” kategóriában jutalmazott Wienerberger Brick Award díjjal a zsűri. Az Alcácer do Sal-i idősek otthona kiváló példa arra, hogyan lehet a funkcionalitást és a szociális hasznot úgy érvényre juttatni, hogy az építészeti minőségről se kelljen lemondani.

Wienerberger Brick Award 2012

Szénfekete téglából készült a transzformátorállomás, amelyet a 2012-es olimpiai játékokra épített a skót Nord építészeti iroda Londonban. A szolid, szögletes építmény látható kontrasztjaival, absztrakt szobraival, valamint geometriai megoldásaival lebilincselő látványt nyújt, ezért is választotta meg a zsűri a „Nem lakáscélú építmény” kategória egyértelmű győztesévé.

Wienerberger Brick Award 2012

A pozsonyi Panák tervező által megtervezett, és az „Átépítés” kategória győzteseként díjazott hétvégi ház és építészstúdió megmutatja, miként lehet a régi romból modern, fényben úszó épületet létrehozni. A tervező egy korábbi téglaégető kemencét alakított át saját téglaépítésű építészeti búvóhelyévé.

Wienerberger Brick Award 2012Wienerberger Brick Award 2012

 | 
Kapcsolódó cikkek

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

Az Elevenház Panzió Projekt

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Miért válasszunk beépíthető háztartási gépeket? 7+1 figyelemre méltó készülék

Házat, de gyorsan! - 4. rész - Szárnyakon a fal evolúciója

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Házat, de gyorsan! - 3. rész - A sokezer éves az új modern

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

Magán- és középületek, üzemek, raktárak könnyűszerkezetes technológiával

Belvárosi kis lakás luxus kivitelben

Milyen építőanyagot válasszunk?

Mire jó a klinkertégla?

Fontos kérdés építkezés előtt: hogyan válasszunk építészt?

5 pénztárca kímélő környezettudatos szempont építkezésnél

Otthonunk felbecsülhetetlen értéke a csend és a nyugalom – Építkezés mészhomok téglával

10 ok, miért érdemes az ISOTEX-et választani

Év háza 2021: sasadi villa és a MOME Campus az idei legjobbak

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Vásárlási listák
További vásárlási listák