Hirdetés

Lakásfelújítás a Habitat for Humanity segítségével

A Habitat for Humanity Magyarország önkéntes munkával és adományokkal segített Berekfürdőn. Felújítottak három családi házat – szociális bérlakásokat – adományokból és önkéntes munkával – tájékoztatott Sümeghy György, a szervezet igazgatója.

Miről szólt a berekfürdői projekt?

2010-ben fordult a község polgármestere szervezetünkhöz három, rossz állapotú önkormányzati tulajdonú szociális bérlakás esetleges felújítása kapcsán. Olyan családoknak segítettünk, amelyek egyedül nem tudták volna megoldani a házak rendbetételét. Mi örömmel vállaltuk a feladatot, bár a szűkös anyagi erőforrások miatt nehezen indult el a felújítási munka. Az önkormányzat 2 millió forinttal tudta támogatni a felújítást, további 5 millió forintot szervezetünk állt: a külföldi önkéntesek adományaiból pótoltuk ki az összeget.

Habitat for Humanity Magyarország Berekfürdőn

Milyen állapotban voltak ezek a házak a felújítások kezdetekor?

Az épületek nagyon rossz állapotban voltak, a falakat penész borította, szigetelés nem volt. A Habitat a házak külső szigetelését vállalta, emellett tanácsokat is adtunk a gazdaságosabb fenntartás érdekében. Hét önkéntes csoport, összesen 90 fő érkezett a felújítási munkákra, segítségükkel hamar sikerült befejezni a házak szigetelését, így azóta a lakók kifűthető és megfizethető házakban élhetnek.

Habitat for Humanity Magyarország Berekfürdőn

Komoly probléma ma hazánkban a lakhatás. Hány ember élhet hasonló körülmények között?

Magyarországon 1,2 millió embert érint a lakhatási szegénység. Ennyi ember él rossz szigetelésű, fűthetetlen házakban, elzárt településeken, összezsúfolva vagy más lakhatási problémákkal küszködve. Ezek a családok azt a kevés pénzt, amiből élnek, érthető okokból nem a lakhatásuk javítására költik, és megtakarítani sem tudnak. Az ő érdekeiket szeretnénk képviselni azzal, hogy felhívjuk a közvélemény figyelmét erre a problémára. Felújításokkal segítjük az önkormányzatokat, intézményeket, ajánlásokat fogalmazunk meg a döntéshozóknak, vállalati önkéntes csoportokat fogadunk a felújításokon, hangsúlyozva ezzel a vállalatok társadalmi felelősségvállalását (Corporate social responsibility – CSR) fontosságát is.

Terveznek hasonló felújításokat mostanában?

Áprilistól kezdünk hasonló munkákba. Több vöröskeresztes épületet újítunk fel tisztasági festéssel, ablakok szigetelésével. A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában is tervezünk további felújítást, itt már tavaly is dolgoztunk. Várjuk ezekre a munkákra azokat a vállalati önkéntes csoportokat, amelyeknek fontos a társadalmi felelősségvállalás.

A Habitat for Humanity amerikai alapítású szervezet, amely a világ 80 országában működik azzal a céllal, hogy mindenki számára elérhető legyen a tisztességes otthon. A hagyományos Habitat-modell lényege, hogy a szervezet profitmentesen épít és újít fel házakat és lakásokat alacsony jövedelmű családok számára, önkéntesek és adományok bevonásával. A szervezet Magyarországon 1996 óta működik, azóta összesen 150 család költözhetett új otthonba, 394 családnak segített felújításokkal, és 970 család vett részt pénzügyi és műszaki képzéseken. A szervezet egyre nagyobb hangsúlyt fektet érdekképviseleti munkájára: szakértőként támogatja a döntéshozókat, ajánlásokat fogalmaz meg, valamint szociális lakásügynökségek létrehozásán dolgozik, kedvező lakásfelújítási kölcsönt kínál, és intézményeket újít fel.

Bővebb információk a szervezetről
http://www.habitat.hu/

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Így válasszunk nyílászárót! – 3 fontos szempont a csalódások helyett

Egy nyílászáró legfeljebb annyira lehet jó, mint amilyen a leggyengébb alkatrésze. Nem szabad megspórolni azt, ami műszakilag, illetve minőségben indokolt, és akkor hosszú távon szavatolható a működés és a működtetés.

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Magyarországon 2,7 millió családi ház van. Energetikailag korszerűnek 5-10%-uk mondható, melyek energetikai korszerűsítést nem igényelnek, hiszen ezeket eleve a kor követelményeinek megfelelően építették, vagy már energiahatékonysági szempontból teljes körűen felújították azokat.

Otthonunk egészséges lakóklímája a jó minőségű hőszigeteléssel kezdődik

Az elavult hőszigetelés nagyban befolyásolhatja a beltéri klímát, amiben élünk, ezért kiemelten fontos, hogy az ősz közeledtével, milyen felújításon esnek át a kevéssé korszerű épületek.

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Mezítláb a Párisi udvarban - KROKI stúdió

Virtuális túra a felújított Párisi udvarban kialakított, ötcsillagos hotel fürdőszobáiban

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Modern kis lakás rengeteg tárolóval – A lakberendező tanácsai egy átalakítás kapcsán

Hogyan lehet megvalósítani a minimál stílus irányelveit 33 négyzetméteren? Rengeteg tárolóval! Tanácsok a lakberendezőtől.