Hirdetés

Lakásfelújítás a Habitat for Humanity segítségével

A Habitat for Humanity Magyarország önkéntes munkával és adományokkal segített Berekfürdőn. Felújítottak három családi házat – szociális bérlakásokat – adományokból és önkéntes munkával – tájékoztatott Sümeghy György, a szervezet igazgatója.

Miről szólt a berekfürdői projekt?

2010-ben fordult a község polgármestere szervezetünkhöz három, rossz állapotú önkormányzati tulajdonú szociális bérlakás esetleges felújítása kapcsán. Olyan családoknak segítettünk, amelyek egyedül nem tudták volna megoldani a házak rendbetételét. Mi örömmel vállaltuk a feladatot, bár a szűkös anyagi erőforrások miatt nehezen indult el a felújítási munka. Az önkormányzat 2 millió forinttal tudta támogatni a felújítást, további 5 millió forintot szervezetünk állt: a külföldi önkéntesek adományaiból pótoltuk ki az összeget.

Habitat for Humanity Magyarország Berekfürdőn

Milyen állapotban voltak ezek a házak a felújítások kezdetekor?

Az épületek nagyon rossz állapotban voltak, a falakat penész borította, szigetelés nem volt. A Habitat a házak külső szigetelését vállalta, emellett tanácsokat is adtunk a gazdaságosabb fenntartás érdekében. Hét önkéntes csoport, összesen 90 fő érkezett a felújítási munkákra, segítségükkel hamar sikerült befejezni a házak szigetelését, így azóta a lakók kifűthető és megfizethető házakban élhetnek.

Habitat for Humanity Magyarország Berekfürdőn

Komoly probléma ma hazánkban a lakhatás. Hány ember élhet hasonló körülmények között?

Magyarországon 1,2 millió embert érint a lakhatási szegénység. Ennyi ember él rossz szigetelésű, fűthetetlen házakban, elzárt településeken, összezsúfolva vagy más lakhatási problémákkal küszködve. Ezek a családok azt a kevés pénzt, amiből élnek, érthető okokból nem a lakhatásuk javítására költik, és megtakarítani sem tudnak. Az ő érdekeiket szeretnénk képviselni azzal, hogy felhívjuk a közvélemény figyelmét erre a problémára. Felújításokkal segítjük az önkormányzatokat, intézményeket, ajánlásokat fogalmazunk meg a döntéshozóknak, vállalati önkéntes csoportokat fogadunk a felújításokon, hangsúlyozva ezzel a vállalatok társadalmi felelősségvállalását (Corporate social responsibility – CSR) fontosságát is.

Terveznek hasonló felújításokat mostanában?

Áprilistól kezdünk hasonló munkákba. Több vöröskeresztes épületet újítunk fel tisztasági festéssel, ablakok szigetelésével. A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában is tervezünk további felújítást, itt már tavaly is dolgoztunk. Várjuk ezekre a munkákra azokat a vállalati önkéntes csoportokat, amelyeknek fontos a társadalmi felelősségvállalás.

A Habitat for Humanity amerikai alapítású szervezet, amely a világ 80 országában működik azzal a céllal, hogy mindenki számára elérhető legyen a tisztességes otthon. A hagyományos Habitat-modell lényege, hogy a szervezet profitmentesen épít és újít fel házakat és lakásokat alacsony jövedelmű családok számára, önkéntesek és adományok bevonásával. A szervezet Magyarországon 1996 óta működik, azóta összesen 150 család költözhetett új otthonba, 394 családnak segített felújításokkal, és 970 család vett részt pénzügyi és műszaki képzéseken. A szervezet egyre nagyobb hangsúlyt fektet érdekképviseleti munkájára: szakértőként támogatja a döntéshozókat, ajánlásokat fogalmaz meg, valamint szociális lakásügynökségek létrehozásán dolgozik, kedvező lakásfelújítási kölcsönt kínál, és intézményeket újít fel.

Bővebb információk a szervezetről
http://www.habitat.hu/

 | 
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Hetek

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Az úthiba javítás sokkal könnyebb, mint gondolnád! Egy egyedülálló terméknek köszönhetően legalábbis biztosan az

Tippek tetőablak választáshoz – felújítóknak

Belsőépítészeti tervezés és teljeskörű kivitelezés az Attraktív Design Stúdió csapatával

Miért fontos kivitelezői szerződést kötni és mi szerepeljen a szerződésben? Letölthető szerződésminta és magyarázatok felújítóknak, építkezőknek

Tetőcsere, tetőfelújítás, napelem – Ezekre ad pénzt az állam

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Enteriőr átalakítás modern, organikus stílusjegyekkel – Mihálydeák Krisztina és Csomor László munkája

Mennyit spórolhatunk a Homeinfo Kedvezmény Hetek kuponjaival? Íme, egy példa arra, hogy elég sokat!

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Miért válasszunk beépíthető háztartási gépeket? 7+1 figyelemre méltó készülék

5 lépés a minőségi homlokzat felé - Hogyan kíméljük meg magunkat a hosszas színválogatástól?

Elszálló építőanyagárak, komoly kihívások. Mit tehetünk? – szakértőket kérdeztünk

18 gyermekintézmény és 1 műemlék: a pályázók kétharmada nyert az idei Várépítőn

Vásárlási listák
További vásárlási listák