Hirdetés

Lakásfelújítás a Habitat for Humanity segítségével

A Habitat for Humanity Magyarország önkéntes munkával és adományokkal segített Berekfürdőn. Felújítottak három családi házat – szociális bérlakásokat – adományokból és önkéntes munkával – tájékoztatott Sümeghy György, a szervezet igazgatója.

Miről szólt a berekfürdői projekt?

2010-ben fordult a község polgármestere szervezetünkhöz három, rossz állapotú önkormányzati tulajdonú szociális bérlakás esetleges felújítása kapcsán. Olyan családoknak segítettünk, amelyek egyedül nem tudták volna megoldani a házak rendbetételét. Mi örömmel vállaltuk a feladatot, bár a szűkös anyagi erőforrások miatt nehezen indult el a felújítási munka. Az önkormányzat 2 millió forinttal tudta támogatni a felújítást, további 5 millió forintot szervezetünk állt: a külföldi önkéntesek adományaiból pótoltuk ki az összeget.

Habitat for Humanity Magyarország Berekfürdőn

Milyen állapotban voltak ezek a házak a felújítások kezdetekor?

Az épületek nagyon rossz állapotban voltak, a falakat penész borította, szigetelés nem volt. A Habitat a házak külső szigetelését vállalta, emellett tanácsokat is adtunk a gazdaságosabb fenntartás érdekében. Hét önkéntes csoport, összesen 90 fő érkezett a felújítási munkákra, segítségükkel hamar sikerült befejezni a házak szigetelését, így azóta a lakók kifűthető és megfizethető házakban élhetnek.

Habitat for Humanity Magyarország Berekfürdőn

Komoly probléma ma hazánkban a lakhatás. Hány ember élhet hasonló körülmények között?

Magyarországon 1,2 millió embert érint a lakhatási szegénység. Ennyi ember él rossz szigetelésű, fűthetetlen házakban, elzárt településeken, összezsúfolva vagy más lakhatási problémákkal küszködve. Ezek a családok azt a kevés pénzt, amiből élnek, érthető okokból nem a lakhatásuk javítására költik, és megtakarítani sem tudnak. Az ő érdekeiket szeretnénk képviselni azzal, hogy felhívjuk a közvélemény figyelmét erre a problémára. Felújításokkal segítjük az önkormányzatokat, intézményeket, ajánlásokat fogalmazunk meg a döntéshozóknak, vállalati önkéntes csoportokat fogadunk a felújításokon, hangsúlyozva ezzel a vállalatok társadalmi felelősségvállalását (Corporate social responsibility – CSR) fontosságát is.

Terveznek hasonló felújításokat mostanában?

Áprilistól kezdünk hasonló munkákba. Több vöröskeresztes épületet újítunk fel tisztasági festéssel, ablakok szigetelésével. A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában is tervezünk további felújítást, itt már tavaly is dolgoztunk. Várjuk ezekre a munkákra azokat a vállalati önkéntes csoportokat, amelyeknek fontos a társadalmi felelősségvállalás.

A Habitat for Humanity amerikai alapítású szervezet, amely a világ 80 országában működik azzal a céllal, hogy mindenki számára elérhető legyen a tisztességes otthon. A hagyományos Habitat-modell lényege, hogy a szervezet profitmentesen épít és újít fel házakat és lakásokat alacsony jövedelmű családok számára, önkéntesek és adományok bevonásával. A szervezet Magyarországon 1996 óta működik, azóta összesen 150 család költözhetett új otthonba, 394 családnak segített felújításokkal, és 970 család vett részt pénzügyi és műszaki képzéseken. A szervezet egyre nagyobb hangsúlyt fektet érdekképviseleti munkájára: szakértőként támogatja a döntéshozókat, ajánlásokat fogalmaz meg, valamint szociális lakásügynökségek létrehozásán dolgozik, kedvező lakásfelújítási kölcsönt kínál, és intézményeket újít fel.

Bővebb információk a szervezetről
http://www.habitat.hu/

Kapcsolódó cikkek

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Modern kis lakás rengeteg tárolóval – A lakberendező tanácsai egy átalakítás kapcsán

Hogyan lehet megvalósítani a minimál stílus irányelveit 33 négyzetméteren? Rengeteg tárolóval! Tanácsok a lakberendezőtől.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Családi ház felújítása 2. rész - Falazás és nyílászáró beépítés, előkészítési munkák

Korábbi cikkünkben egy családi ház felújítási munkáinak személyes tapasztalatait mutattuk be. A cikksorozat nem a szakembereknek szánt műszaki megoldásokkal teletűzdelt írás, hanem azoknak szól, akik felújításra szánják el magukat és képesek azt végigvinni, akár saját kezűleg is.

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.

Hézagok és repedések megszüntetése - tartós ragasztás és tömítés a legszélsőségesebb körülmények között is

A ablakok és a falazat találkozásánál, vagy a különféle burkolatok érintkező pontjain megjelenő hézagok, a mozgásból adódó repedések a legbosszantóbb problémák közé tartoznak. Ezek megszüntetése mindenképpen ajánlott, hiszen idővel még több baj okozói lehetnek.

Így alakulhat egy falusi ház modern lakótérré

Egy eklektikus sváb falusi ház felújítása és letisztult modern stílusúvá alakítása nem mindennapi feladat, de a Csikós Terv építészeti elképzeléseit alapul véve ezt a kihívást is sikerült egy rendkívül elégedett megrendelővel zárni.

Teljeskörű lakásfelújítás lépésről lépésre

A jó adottságokkal rendelkező, Budapest belvárosában található, tetőtéri lakás meglehetősen rossz állapotban került a tervezők kezébe. Az átalakítás legfontosabb pillanatait örökítettük meg, a végeredmény pedig példaértékű.