Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

Megváltoztak az energiacímkék a háztartási gépeken

Az Európai Unióban forgalmazott háztartási gépek és tévék új energiacímkét kaptak 2011 végétől. A cél, hogy átláthatóbbak, nyelvtől függetlenek legyenek, és több információt tartalmaznak. A vásárlói döntést segítése érdekében 1995-ben vezették be az energiacímkéket, amelyek adatokat szolgáltatnak az adott készülék energiafogyasztásáról, ezzel is támogatva a környezetvédelmet.

új energiacímkék

Az évek múltával a folyamatos technológiai fejlődés következtében egyre hatékonyabb lett a háztartási berendezések energiafelhasználása. Többek között azért volt szükség az új szabályozásra, mert a korábbi besorolás alapján piacra kerülő új modellek kilencven százaléka már A vagy annál magasabb energiaosztályba tartozik. Az eredeti besorolás csak háztartási gépekre – mosógépekre, mosogatógépekre, hűtőszekrényekre és borhűtőkre – vonatkozott, az új viszont már a tévékre is, és várhatóan 2013-tól a légkondicionáló berendezésekre is kiterjesztik.

Mi mit jelent az új címkén?

A színkódolás tekintetében nincs változás a korábbiakhoz képest, vagyis továbbra is a sötétzöld jelenti a leginkább energiahatékony készüléket, a piros pedig ennek az ellenkezőjét. Az energiaosztályokat nézve már történt változás. A korábbi, mára elavultnak számító besorolások három új kategóriával egészültek ki, az A+, az A++ és az A+++-szal. Az új címkék eltérő jelentést hordoznak mosógépek és hűtőgépek esetében. Előbbinél „+”-onként 10 százalékkal fogyasztanak kevesebbet az A energiaosztályú készüléknél, utóbbinál egy „+” 20 százalékkal kisebb fogyasztást jelent. Ezek az értékek éves szinten több tízezer forint megtakarítást jelenthetnek.
A címkéken az energiabesoroláson kívül más hasznos információkat is találunk. A hűtők esetében a piktogramok tájékoztatást adnak a várható éves energiafogyasztásról, a hűtő és a fagyasztó tárolókapacitásáról, illetve a készülék zajkibocsátásáról, decibelben.
új energiacímkék

A mosógépek esetében az éves energiafogyasztás és a vízfogyasztás 220 normál mosási ciklusra vonatkozik. A címkén szerepel továbbá a készülék centrifuga hatékonysági osztálya, töltőkapacitása (normál 60 vagy 40 Celsius-fokos pamut program teljes terhelésen), illetve kétféle zajszint, mosási és centrifuga fázisban (normál, 60 Celsius-fokos pamutprogramnál, teljes terhelésen).

új energiacímkék
A televíziókon A+ jelzés jelöli a legenergiatakarékosabb készüléket. A piktogramokról megtudhatjuk az éves energiafogyasztást, a fogyasztást bekapcsolt állapotban, van-e ki/bekapcsoló gomb, illetve a képátlót centiméterben és hüvelykben. új energiacímkék

Forrás: LG

Kapcsolódó cikkek

Fényszennyezés

A túlzott éjszakai világítás, a fényszennyezés amellett, hogy zavarja éjszakai nyugalmunkat és az alváshiány károsítja egészségünket, a madarak és a rovarok pusztulását is okozhatja.

Takarékoskodás a világítással

A villanyvilágítás a Földön élő emberek egyötödének nem természetes dolog. Számukra a napelemmel történő világítás adhat megoldást.

Hogyan takarékoskodjunk a villamos energiával

Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, hogyan takarékoskodhatunk a villamos energiával befektetés nélkül, csak odafigyeléssel. A haszon kettős: pénzt takarítunk meg és védjük környezetünket is.

Komposztálás – Hogyan készül a konyhai és kerti hulladékból hasznos anyag?

A komposztálás talán az egyik legkiválóbb példa arra, hogy az ember viszonyulhat mindkét fél számára előnyös módon is a természethez. Ráadásul komposztálni egyszerű dolog.

Víz, víz, tiszta víz, ha nem tiszta… akkor szürkevíz

Földünk édesvíz-készletei rohamosan fogynak. És ahelyett, hogy takarékoskodnánk a vízzel, még a vécét is ivóvízzel öblítjük, pedig használhatnánk erre a célra szürkevizet is.

Hulladékból hőszigetelő anyag

Egyre többen figyelnek a környezetvédelemre, ezért kezd teret hódítani a szelektív hulladékgyűjtés. Az újrahasznosított papírból vagy üvegből többféle hőszigetelő anyag is készül. Így a szelektív hulladékgyűjtéssel kétszeresen is védjük környezetünket.

Megéri-e napelemet telepíteni?

A napelem nem olcsó, sok mindentől függ, hogy pusztán pénzügyi szempontból megéri-e telepíteni. De ma már úgy áll, nem az ára az elsődleges szempont. Hamarosan nem lesz választási lehetőségünk.

Használjunk esővizet, amikor csak lehet

Napjainkban egyre több hangsúlyt kap az energiatakarékosság és a különféle zöld programok. Nem véletlenül, hiszen a föld természetes forrásai lassan kiapadnak. Azonban mi magunk is tudunk tenni azért, hogy ezt a folyamatot lelassítsuk.

Klímabarát építkezésekhez állami támogatás

Mi az a ZBR? A kiotói egységek értékesítéséből származó bevételek felhasználása - Zöld Beruházási Rendszer. Az ENSZ Keretegyezményének Kiotói Jegyzőkönyve vezette be a csatlakozott fejlett államok közötti nemzetközi kvótakereskedelmet...

Önnek ajánljuk