Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

Megváltoztak az energiacímkék a háztartási gépeken

Az Európai Unióban forgalmazott háztartási gépek és tévék új energiacímkét kaptak 2011 végétől. A cél, hogy átláthatóbbak, nyelvtől függetlenek legyenek, és több információt tartalmaznak. A vásárlói döntést segítése érdekében 1995-ben vezették be az energiacímkéket, amelyek adatokat szolgáltatnak az adott készülék energiafogyasztásáról, ezzel is támogatva a környezetvédelmet.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

új energiacímkék

Az évek múltával a folyamatos technológiai fejlődés következtében egyre hatékonyabb lett a háztartási berendezések energiafelhasználása. Többek között azért volt szükség az új szabályozásra, mert a korábbi besorolás alapján piacra kerülő új modellek kilencven százaléka már A vagy annál magasabb energiaosztályba tartozik. Az eredeti besorolás csak háztartási gépekre – mosógépekre, mosogatógépekre, hűtőszekrényekre és borhűtőkre – vonatkozott, az új viszont már a tévékre is, és várhatóan 2013-tól a légkondicionáló berendezésekre is kiterjesztik.

Mi mit jelent az új címkén?

A színkódolás tekintetében nincs változás a korábbiakhoz képest, vagyis továbbra is a sötétzöld jelenti a leginkább energiahatékony készüléket, a piros pedig ennek az ellenkezőjét. Az energiaosztályokat nézve már történt változás. A korábbi, mára elavultnak számító besorolások három új kategóriával egészültek ki, az A+, az A++ és az A+++-szal. Az új címkék eltérő jelentést hordoznak mosógépek és hűtőgépek esetében. Előbbinél „+”-onként 10 százalékkal fogyasztanak kevesebbet az A energiaosztályú készüléknél, utóbbinál egy „+” 20 százalékkal kisebb fogyasztást jelent. Ezek az értékek éves szinten több tízezer forint megtakarítást jelenthetnek.
A címkéken az energiabesoroláson kívül más hasznos információkat is találunk. A hűtők esetében a piktogramok tájékoztatást adnak a várható éves energiafogyasztásról, a hűtő és a fagyasztó tárolókapacitásáról, illetve a készülék zajkibocsátásáról, decibelben.
új energiacímkék

A mosógépek esetében az éves energiafogyasztás és a vízfogyasztás 220 normál mosási ciklusra vonatkozik. A címkén szerepel továbbá a készülék centrifuga hatékonysági osztálya, töltőkapacitása (normál 60 vagy 40 Celsius-fokos pamut program teljes terhelésen), illetve kétféle zajszint, mosási és centrifuga fázisban (normál, 60 Celsius-fokos pamutprogramnál, teljes terhelésen).

új energiacímkék
A televíziókon A+ jelzés jelöli a legenergiatakarékosabb készüléket. A piktogramokról megtudhatjuk az éves energiafogyasztást, a fogyasztást bekapcsolt állapotban, van-e ki/bekapcsoló gomb, illetve a képátlót centiméterben és hüvelykben. új energiacímkék

Forrás: LG

Népszerűek a témában

Az Austrotherm Kft. is támogatta az Építészfesztivált

„Öltöztess fel egy ajtót!” – ötletpályázat a Hörmann-tól

Különleges építészeti megoldás, speciális Hörmann termékekkel: BIG Omniturm Frankfurtban