Hirdetés

Megváltoztak az energiacímkék a háztartási gépeken

Az Európai Unióban forgalmazott háztartási gépek és tévék új energiacímkét kaptak 2011 végétől. A cél, hogy átláthatóbbak, nyelvtől függetlenek legyenek, és több információt tartalmaznak. A vásárlói döntést segítése érdekében 1995-ben vezették be az energiacímkéket, amelyek adatokat szolgáltatnak az adott készülék energiafogyasztásáról, ezzel is támogatva a környezetvédelmet.

új energiacímkék

Az évek múltával a folyamatos technológiai fejlődés következtében egyre hatékonyabb lett a háztartási berendezések energiafelhasználása. Többek között azért volt szükség az új szabályozásra, mert a korábbi besorolás alapján piacra kerülő új modellek kilencven százaléka már A vagy annál magasabb energiaosztályba tartozik. Az eredeti besorolás csak háztartási gépekre – mosógépekre, mosogatógépekre, hűtőszekrényekre és borhűtőkre – vonatkozott, az új viszont már a tévékre is, és várhatóan 2013-tól a légkondicionáló berendezésekre is kiterjesztik.

Mi mit jelent az új címkén?

A színkódolás tekintetében nincs változás a korábbiakhoz képest, vagyis továbbra is a sötétzöld jelenti a leginkább energiahatékony készüléket, a piros pedig ennek az ellenkezőjét. Az energiaosztályokat nézve már történt változás. A korábbi, mára elavultnak számító besorolások három új kategóriával egészültek ki, az A+, az A++ és az A+++-szal. Az új címkék eltérő jelentést hordoznak mosógépek és hűtőgépek esetében. Előbbinél „+”-onként 10 százalékkal fogyasztanak kevesebbet az A energiaosztályú készüléknél, utóbbinál egy „+” 20 százalékkal kisebb fogyasztást jelent. Ezek az értékek éves szinten több tízezer forint megtakarítást jelenthetnek.
A címkéken az energiabesoroláson kívül más hasznos információkat is találunk. A hűtők esetében a piktogramok tájékoztatást adnak a várható éves energiafogyasztásról, a hűtő és a fagyasztó tárolókapacitásáról, illetve a készülék zajkibocsátásáról, decibelben.
új energiacímkék

A mosógépek esetében az éves energiafogyasztás és a vízfogyasztás 220 normál mosási ciklusra vonatkozik. A címkén szerepel továbbá a készülék centrifuga hatékonysági osztálya, töltőkapacitása (normál 60 vagy 40 Celsius-fokos pamut program teljes terhelésen), illetve kétféle zajszint, mosási és centrifuga fázisban (normál, 60 Celsius-fokos pamutprogramnál, teljes terhelésen).

új energiacímkék
A televíziókon A+ jelzés jelöli a legenergiatakarékosabb készüléket. A piktogramokról megtudhatjuk az éves energiafogyasztást, a fogyasztást bekapcsolt állapotban, van-e ki/bekapcsoló gomb, illetve a képátlót centiméterben és hüvelykben. új energiacímkék

Forrás: LG

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Komposztálás – Hogyan készül a konyhai és kerti hulladékból hasznos anyag?

A komposztálás talán az egyik legkiválóbb példa arra, hogy az ember viszonyulhat mindkét fél számára előnyös módon is a természethez. Ráadásul komposztálni egyszerű dolog.

Víz, víz, tiszta víz, ha nem tiszta… akkor szürkevíz

Földünk édesvíz-készletei rohamosan fogynak. És ahelyett, hogy takarékoskodnánk a vízzel, még a vécét is ivóvízzel öblítjük, pedig használhatnánk erre a célra szürkevizet is.

15 nap alatt építettek föl Kínában egy 30 emeletes toronyházat

Újabb csoda Kínában, 15 nap alatt építettek föl Hunan tartományban egy 30 emeletes toronyházat. Tekintse meg az építkezésen készített videót!

Hulladékból hőszigetelő anyag

Egyre többen figyelnek a környezetvédelemre, ezért kezd teret hódítani a szelektív hulladékgyűjtés. Az újrahasznosított papírból vagy üvegből többféle hőszigetelő anyag is készül. Így a szelektív hulladékgyűjtéssel kétszeresen is védjük környezetünket.

Megéri-e napelemet telepíteni?

A napelem nem olcsó, sok mindentől függ, hogy pusztán pénzügyi szempontból megéri-e telepíteni. De ma már úgy áll, nem az ára az elsődleges szempont. Hamarosan nem lesz választási lehetőségünk.

Használjunk esővizet, amikor csak lehet

Napjainkban egyre több hangsúlyt kap az energiatakarékosság és a különféle zöld programok. Nem véletlenül, hiszen a föld természetes forrásai lassan kiapadnak. Azonban mi magunk is tudunk tenni azért, hogy ezt a folyamatot lelassítsuk.

Klímabarát építkezésekhez állami támogatás

Mi az a ZBR? A kiotói egységek értékesítéséből származó bevételek felhasználása - Zöld Beruházási Rendszer. Az ENSZ Keretegyezményének Kiotói Jegyzőkönyve vezette be a csatlakozott fejlett államok közötti nemzetközi kvótakereskedelmet...