Dremellel készített szobrok

Kiállítás nyílt a Képzőművészeti Egyetem Szobrász tanszékén a „Kézzel-Dremel” pályázatara beérkezett legjobb alkotásokból. A pályázatot annak apropóján írták ki, hogy folytatódik az együttműködés a Bosch Dremel üzletága és a Magyar Képzőművészeti Egyetem között, a cég 1,6 millió forint értékű szerszámot adományozott a tanszéknek.

A „Kézzel-Dremel” című művészeti pályázat ünnepélyes eredményhirdetését 2012. március 7-én tartották a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A rendezvény annak a tavaly kezdődött sikeres együttműködésnek a folytatása, amely keretében a Robert Bosch Kft. Dremel üzletága idén újra kéziszerszámokat adományozott az egyetem részére. Az 1,6 millió forint értékű gépadományt 2012-ben a Szobrász tanszék kapta.

Dremellel készített szobrok

„A szobrászképzés területén a színvonalas munka és oktatás egyik alapfeltétele a korszerű eszközpark megléte. A Magyar Képzőművészeti Egyetem számára azért jelenős a Dremeltől kapott támogatás, mert segítségükkel olyan professzionális szerszámokhoz jutottunk, amellyel megújíthattuk műhelyeink gépparkját”– mondta el Sass Valéria szobrászművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense. „A Dremel szerszámok nagymértékben megkönnyítik a szobrászat technikai megoldásait, lehetőséget nyújtanak a hagyományos megmunkálási technikák újraértékelésére, és korszerű munkamódszerek elsajátítására. A gépek alkalmazása lehetővé teszi a hallgatók kreativitásának kibontakoztatását és alkotói szabadságuk kiszélesítését.”

Dremellel készített szobrok

A Dremel gépeket és tartozékokat az egyetem képviselői a tanszéken folyó alkotómunka igényeinek megfelelően választották ki. Így például bronz plasztikák, érmek felületének cizellálására, kisebb fa- és kőszobrok megmunkálására, valamint forrasztásokra, vágások, csapolások készítésére alkalmas szerszámokat, illetve a Bosch Ipari Gépek Üzletágának jóvoltából nagy teljesítményű ipari porelszívót és porszívót is tartalmazott az ajándék.

Dremellel készített szobrok

Az egyetem művészeti pályázatot hirdetett „Kézzel-Dremel” címmel, hogy bemutassa az eszközök szobrászati felhasználásának sokszínűségét és az általuk biztosított új alkalmazási területeket. A pályázatra a szobrászhallgatók önálló munkák elkészítésével nevezhettek. Olyan alkotásokat vártak a szervezők, amelyek jellemzően a tanszéknek adományozott szerszámokkal készültek. A pályázatra érkezett 26 alkotást a Szobrász tanszék oktatóiból álló szakmai zsűri bírált el.

A zsűri Merész Máté Levente harmadéves szobrászhallgató Csavart forma című alkotását ítélte a legjobbnak. Leitner Levente Rész-egészet című munkája kapta a második, Cséffai Györgyi Csontfaragás című műve a harmadik legjobb alkotásnak járó elismerést. A Dremel különdíját Parizán Mihály Város 4. című alkotása kapta.

Dremellel készített szobrok

A kiállítást 2012. március 19-ig tekintheti meg a nagyközönség a Magyar Képzőművészeti Egyetem Pantheon-fríz Termében, az Epreskertben, hétköznap 10–18 óráig, szombaton 10–13 óráig. (1063 Budapest VI. kerület, Kmety György utca 26–28.)

Dremel

Kapcsolódó cikkek

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Lakásfelújítás saját kezűleg – A hungarocell csodája

A felújítás során használt egyik leghasznosabb anyag a polisztirol. Egyszerű vele bánni, díszít, és – köznapi nevén – a hungarocell még szigetel is egyben.

Karácsonyi szalvétagyűrű saját kezűleg

Készítsen édességre emlékeztető szalvétagyűrűket karácsonyra saját kezűleg! A karácsonyi asztal dísze lesz, vagy ajándékba is adható a magunk által készített a szalvétagyűrű.

Gravírozás saját kezűleg

A gravírozás sokkal könnyebb feladat, mint elsőre gondolnánk. Könnyen készíthetünk személyes ajándékot szeretteinknek: névre szóló gravírozott poharat, üveget vagy épp fűszertartót.

Lakásfelújítás saját kezűleg – Ne féljünk belevágni!

Rengeteg pénzt takaríthatunk meg, ha a felújítás során egyes munkálatokat magunk végzünk el saját kezűleg. A szakember munkája csakis akkor kifizetődő, ha jó minőséget nyújt. Nem egyszerű feladat már a lakásfelújítás első lépése sem, a bontás.

Madáretető, madárodú saját kezűleg

Nyáron nehéz elképzelni a téli zord napokat, mégis ilyenkor érdemes madáretetőt, madárodút készíteni a madaraknak, hogy élelmet és védelmet találjanak kertünkben.

Fotel vintázs bőröndből saját kezűleg

Nézzen körül a padlásán vagy a bolhapiacon, hogy megtalálja a megfelelő bőröndöt, amelynek nemcsak új külsőt, de új szerepet is adhat.

Fogas a gyerekszobába saját kezűleg

Csináld magad: készítsen egyszerű, és biztos lábakon álló fa formájú ruhafogast, amelyen a levelek helyén kabátokat, táskákat és játékokat is tárolhat.