Dremellel készített szobrok

Kiállítás nyílt a Képzőművészeti Egyetem Szobrász tanszékén a „Kézzel-Dremel” pályázatara beérkezett legjobb alkotásokból. A pályázatot annak apropóján írták ki, hogy folytatódik az együttműködés a Bosch Dremel üzletága és a Magyar Képzőművészeti Egyetem között, a cég 1,6 millió forint értékű szerszámot adományozott a tanszéknek.

A „Kézzel-Dremel” című művészeti pályázat ünnepélyes eredményhirdetését 2012. március 7-én tartották a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A rendezvény annak a tavaly kezdődött sikeres együttműködésnek a folytatása, amely keretében a Robert Bosch Kft. Dremel üzletága idén újra kéziszerszámokat adományozott az egyetem részére. Az 1,6 millió forint értékű gépadományt 2012-ben a Szobrász tanszék kapta.

Dremellel készített szobrok

„A szobrászképzés területén a színvonalas munka és oktatás egyik alapfeltétele a korszerű eszközpark megléte. A Magyar Képzőművészeti Egyetem számára azért jelenős a Dremeltől kapott támogatás, mert segítségükkel olyan professzionális szerszámokhoz jutottunk, amellyel megújíthattuk műhelyeink gépparkját”– mondta el Sass Valéria szobrászművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense. „A Dremel szerszámok nagymértékben megkönnyítik a szobrászat technikai megoldásait, lehetőséget nyújtanak a hagyományos megmunkálási technikák újraértékelésére, és korszerű munkamódszerek elsajátítására. A gépek alkalmazása lehetővé teszi a hallgatók kreativitásának kibontakoztatását és alkotói szabadságuk kiszélesítését.”

Dremellel készített szobrok

A Dremel gépeket és tartozékokat az egyetem képviselői a tanszéken folyó alkotómunka igényeinek megfelelően választották ki. Így például bronz plasztikák, érmek felületének cizellálására, kisebb fa- és kőszobrok megmunkálására, valamint forrasztásokra, vágások, csapolások készítésére alkalmas szerszámokat, illetve a Bosch Ipari Gépek Üzletágának jóvoltából nagy teljesítményű ipari porelszívót és porszívót is tartalmazott az ajándék.

Dremellel készített szobrok

Az egyetem művészeti pályázatot hirdetett „Kézzel-Dremel” címmel, hogy bemutassa az eszközök szobrászati felhasználásának sokszínűségét és az általuk biztosított új alkalmazási területeket. A pályázatra a szobrászhallgatók önálló munkák elkészítésével nevezhettek. Olyan alkotásokat vártak a szervezők, amelyek jellemzően a tanszéknek adományozott szerszámokkal készültek. A pályázatra érkezett 26 alkotást a Szobrász tanszék oktatóiból álló szakmai zsűri bírált el.

A zsűri Merész Máté Levente harmadéves szobrászhallgató Csavart forma című alkotását ítélte a legjobbnak. Leitner Levente Rész-egészet című munkája kapta a második, Cséffai Györgyi Csontfaragás című műve a harmadik legjobb alkotásnak járó elismerést. A Dremel különdíját Parizán Mihály Város 4. című alkotása kapta.

Dremellel készített szobrok

A kiállítást 2012. március 19-ig tekintheti meg a nagyközönség a Magyar Képzőművészeti Egyetem Pantheon-fríz Termében, az Epreskertben, hétköznap 10–18 óráig, szombaton 10–13 óráig. (1063 Budapest VI. kerület, Kmety György utca 26–28.)

Dremel

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Lakásfelújítás saját kezűleg – A hungarocell csodája

A felújítás során használt egyik leghasznosabb anyag a polisztirol. Egyszerű vele bánni, díszít, és – köznapi nevén – a hungarocell még szigetel is egyben.

Karácsonyi szalvétagyűrű saját kezűleg

Készítsen édességre emlékeztető szalvétagyűrűket karácsonyra saját kezűleg! A karácsonyi asztal dísze lesz, vagy ajándékba is adható a magunk által készített a szalvétagyűrű.

Gravírozás saját kezűleg

A gravírozás sokkal könnyebb feladat, mint elsőre gondolnánk. Könnyen készíthetünk személyes ajándékot szeretteinknek: névre szóló gravírozott poharat, üveget vagy épp fűszertartót.

Lakásfelújítás saját kezűleg – Ne féljünk belevágni!

Rengeteg pénzt takaríthatunk meg, ha a felújítás során egyes munkálatokat magunk végzünk el saját kezűleg. A szakember munkája csakis akkor kifizetődő, ha jó minőséget nyújt. Nem egyszerű feladat már a lakásfelújítás első lépése sem, a bontás.

Madáretető, madárodú saját kezűleg

Nyáron nehéz elképzelni a téli zord napokat, mégis ilyenkor érdemes madáretetőt, madárodút készíteni a madaraknak, hogy élelmet és védelmet találjanak kertünkben.

Fotel vintázs bőröndből saját kezűleg

Nézzen körül a padlásán vagy a bolhapiacon, hogy megtalálja a megfelelő bőröndöt, amelynek nemcsak új külsőt, de új szerepet is adhat.

Fogas a gyerekszobába saját kezűleg

Csináld magad: készítsen egyszerű, és biztos lábakon álló fa formájú ruhafogast, amelyen a levelek helyén kabátokat, táskákat és játékokat is tárolhat.

Virágos kerti pad saját kezűleg

Csináld magad: virágos kerti pad. Készítsen ajándékot feleségének, férjének vagy kamasz gyermekének saját kezűleg! Remek kikapcsolódás olvasni a virágos kerti padon vagy épp a csillagokat számolni éjjel.

Barkácsszerszám ezermestereknek

A sokoldalú új Dremel 8100 segítségével szinte bármilyen anyag megmunkálható. Tartozékaival egyszerű a vágás, polírozás, marás vagy épp a gravírozás. Lítium-ion akkumulátorának köszönhetően pedig a hálózattólé távol is használható.