Dremellel készített szobrok

Kiállítás nyílt a Képzőművészeti Egyetem Szobrász tanszékén a „Kézzel-Dremel” pályázatara beérkezett legjobb alkotásokból. A pályázatot annak apropóján írták ki, hogy folytatódik az együttműködés a Bosch Dremel üzletága és a Magyar Képzőművészeti Egyetem között, a cég 1,6 millió forint értékű szerszámot adományozott a tanszéknek.

A „Kézzel-Dremel” című művészeti pályázat ünnepélyes eredményhirdetését 2012. március 7-én tartották a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A rendezvény annak a tavaly kezdődött sikeres együttműködésnek a folytatása, amely keretében a Robert Bosch Kft. Dremel üzletága idén újra kéziszerszámokat adományozott az egyetem részére. Az 1,6 millió forint értékű gépadományt 2012-ben a Szobrász tanszék kapta.

Dremellel készített szobrok

„A szobrászképzés területén a színvonalas munka és oktatás egyik alapfeltétele a korszerű eszközpark megléte. A Magyar Képzőművészeti Egyetem számára azért jelenős a Dremeltől kapott támogatás, mert segítségükkel olyan professzionális szerszámokhoz jutottunk, amellyel megújíthattuk műhelyeink gépparkját”– mondta el Sass Valéria szobrászművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense. „A Dremel szerszámok nagymértékben megkönnyítik a szobrászat technikai megoldásait, lehetőséget nyújtanak a hagyományos megmunkálási technikák újraértékelésére, és korszerű munkamódszerek elsajátítására. A gépek alkalmazása lehetővé teszi a hallgatók kreativitásának kibontakoztatását és alkotói szabadságuk kiszélesítését.”

Dremellel készített szobrok

A Dremel gépeket és tartozékokat az egyetem képviselői a tanszéken folyó alkotómunka igényeinek megfelelően választották ki. Így például bronz plasztikák, érmek felületének cizellálására, kisebb fa- és kőszobrok megmunkálására, valamint forrasztásokra, vágások, csapolások készítésére alkalmas szerszámokat, illetve a Bosch Ipari Gépek Üzletágának jóvoltából nagy teljesítményű ipari porelszívót és porszívót is tartalmazott az ajándék.

Dremellel készített szobrok

Az egyetem művészeti pályázatot hirdetett „Kézzel-Dremel” címmel, hogy bemutassa az eszközök szobrászati felhasználásának sokszínűségét és az általuk biztosított új alkalmazási területeket. A pályázatra a szobrászhallgatók önálló munkák elkészítésével nevezhettek. Olyan alkotásokat vártak a szervezők, amelyek jellemzően a tanszéknek adományozott szerszámokkal készültek. A pályázatra érkezett 26 alkotást a Szobrász tanszék oktatóiból álló szakmai zsűri bírált el.

A zsűri Merész Máté Levente harmadéves szobrászhallgató Csavart forma című alkotását ítélte a legjobbnak. Leitner Levente Rész-egészet című munkája kapta a második, Cséffai Györgyi Csontfaragás című műve a harmadik legjobb alkotásnak járó elismerést. A Dremel különdíját Parizán Mihály Város 4. című alkotása kapta.

Dremellel készített szobrok

A kiállítást 2012. március 19-ig tekintheti meg a nagyközönség a Magyar Képzőművészeti Egyetem Pantheon-fríz Termében, az Epreskertben, hétköznap 10–18 óráig, szombaton 10–13 óráig. (1063 Budapest VI. kerület, Kmety György utca 26–28.)

Dremel

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák