Szociális lakásügynökség

Hazánk Európában az utolsók közt áll a bérlakások arányában, sőt a szociális bérlakásokra vonatkozóan még rosszabb a helyzet. Szociális lakásügynökségek létrehozása lehet megoldás a hazai szociális bérlakások számának növelésére.

Szociális bérlakás program – Habitat for Humanity

A Magyarországon 15 éve működő Habitat for Humanity konferenciáján jelentette be Sümeghy György, a szervezet magyarországi igazgatója és Hegedüs József, a Városkutatás Kft. ügyvezetője, hogy olyan modellt kívánnak a következő 2 évben kidolgozni, amely javíthatna a hazai szociális bérlakás helyzeten.

A Szociális Lakásügynökség (SZOL) elgondolása szerint a meglévő lakásállomány hasznosításával lehetne növelni a szociális bérlakások számát, és a rendszer alkalmas lenne új lakások és felvásárolt ingatlanok kezelésére is.

A SZOL három dolgot kötne össze:

  • ingatlanok közvetítését,
  • kezelését és
  • szükség esetén szociális munkát az eladósodás megakadályozására.


A rendszer szavatolná a bérbeadó számára a költségeinek megtérítését, a lakás állapotának megőrzését és a későbbiekben a lakás kiürítésére. A bérlőknek lakbértámogatást nyújtana, és biztosítaná a lakásbérlet átláthatóságát.

A feladatokat például az önkormányzati vagyonkezelők végezhetnék el. Bár az sem kizárt, hogy szigorú szabályok mellett más szereplők is megjelennének a területen: például nonprofit szervezetek, ingatlankezelő cégek vagy építőipari vállalkozások.

Szociális bérlakás program – Habitat for Humanity

Ma hazánkban körülbelül 300 ezer háztartás számára lenne szükséges, hogy szociális bérlakásban éljen, pedig az önkormányzatok tulajdonában csak 135 ezer lakás van, amelyek gyakran nagyon rossz állapotúak, és kezelésük sem hatékony.

Szükség lenne a SZOL megvalósításához állami pénzekre is, azonban hatékonyan és gyorsan nyújtana sok családnak megoldást. 10 millió forintból, amely egy ház építési költsége egy évig 15 család bérlakásának támogatását, karbantartását és szükség esetén a családot segítő szociális munkát is fedezni lehetne.

A rendszer bevezetéséhez a jogszabályok megváltoztatására lenne szükség, többek közt a magánbérbeadás kedvezményes adózására.

A Habitat for Humanity Magyarország és a Városkutatás Kft. szakértői a következő két évben kívánják összeállítani a modellt. Négy városban állítanak föl helyi szakértőkkel munkacsoportot, majd együtt elemzik a helyi lakáspiacot, és kidolgozzák a SZOL működési keretét adó jogszabályokra vonatkozó javaslataikat.

 | 
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Hetek

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Szocpol 2015, avagy CSOK – fontos tudnivalók a támogatásról

Vásárlási listák
További vásárlási listák