Hirdetés

Rangos nemzetközi díj hazai építészeknek

A nemzetközi Holcim alapítvány Fenntartható Építés (Holcim Awards for Sustainable Construction) címmel világversenyt hirdetett. A beérkezett 6 ezer pályamunka között 32 magyar volt, számukra külön versenyt is hirdettek. A neves hazai zsűri ifj. Kistelegdi István, Szabadics Attila és Szász János, valamint Beke András pályaműveit díjazta.

Írásunkban a három magyar nyertest pályamunkáját mutatjuk be.

Ifj. Kistelegdi István építész, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karának Energiadesign tanszéke megbízott vezetője, pályamunkája a „Rati – többletenergiás gyár- és irodaépület”.
A klímatudatos tervezés kerüli a szokványos megoldásokat, és mivel ipari épületről van szó, a tervezés során a technológia volt az elsődleges szempont, nem pedig a látványos külső. Az energiatudatos megoldások a szerkezetben is megjelennek. Az épület szellőzését passzív módon oldották meg: szellőzőkéménnyel. A későbbiekben folyamatos méréseket végeznek, hogy a tapasztalatokat másutt is hasznosítani tudják. Az épület szerkezeti elemei vegyesek, fát is használnak beton- és acélszerkezetekkel ötvözve.

Fenntartható építés

Az ArchSus Group két építészének, Szabadics Attilának és Szász Jánosnak az „Intelligens napház” munkája a budapesti Hármashatár-hegyre tervezett költséghatékony, közel nulla energiát felhasználó épülete hagyományos anyagokból is megépíthető építészeti megoldást kínál. Az alapötlet az volt, hogy olyan családi házat tervezzenek, amelyet majd két különálló egységre lehet szétválasztani.

Fenntartható építés

Szász János közreműködése révén az épületben felhasználják a szolár építészetben mérföldkőnek számító pécsi Napház tapasztalatait, mivel időszerűvé vált annak továbbfejlesztése, tanulságainak felhasználása. Az épület szerkezetében hagyományos technológiákat ötvöznek: téglát, vályogot, nádat, kétrétegű üvegezésű a Trombe-fallal (a külső fal elé épített üvegfal, mozgatható árnyékoló szerkezetekkel, nyitható, zárható szellőzőnyílásokkal, bizonyos időszakokban helyettesíti a gépi szellőzést), azt kombinálva átlátszó üvegbetonnal. Ezen elemek ötvözésével nulla fűtési energiás épületet alkottak a tervezők.

Beke András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója a „Erdei fűrészmalom” című pályázatával a határ menti települések elnéptelenedésére talált példaértékű megoldást. Így biztosítva munkalehetőséget az ott élőknek, megakadályozva az elvándorlást. A munka jó példa arra, miként élhet az ember összhangban a természettel.

Fenntartható építés

A terv jellemző társadalmi-településfejlesztési kérdésre ad építészeti választ. Az Budapest központú ország, a túlzott városiasodás és a helyi gazdaság hiánya kiszolgáltatottá teszi a településeket, mivel a javak termelése helyett azok behozatalára kényszerülnek. A pályamű egy családi fafeldolgozó üzemre tesz javaslatot, amely a helyi gazdaság egyik alapsejtje az adott településen. A terv modellértékű, épít a hagyományra – ötvözve a tanyaudvar és a szeres település sajátságait, visszafogott, de elegáns formálással.

 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Az Elevenház Panzió Projekt

Rendezze be teraszát, kertjét!

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Házat, de gyorsan! - 3. rész - A sokezer éves az új modern

“A maximumot kihozni a tervezésből, csak az ügyféllel együtt lehet” – beszélgetés Zámbó Tímea építészmérnök, belsőépítésszel, az Év fürdőszobája pályázat díjazottjával

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Mezítláb a Párisi udvarban - KROKI stúdió

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

Magán- és középületek, üzemek, raktárak könnyűszerkezetes technológiával

Dombház szupervályogból - egy alternatív építészeti technológia

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

Gyors és stresszmentes építkezés, akár a karosszék kényelméből

5 pénztárca kímélő környezettudatos szempont építkezésnél

Otthonunk felbecsülhetetlen értéke a csend és a nyugalom – Építkezés mészhomok téglával

10 ok, miért érdemes az ISOTEX-et választani

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Vásárlási listák
További vásárlási listák