Hirdetés

Rangos nemzetközi díj hazai építészeknek

A nemzetközi Holcim alapítvány Fenntartható Építés (Holcim Awards for Sustainable Construction) címmel világversenyt hirdetett. A beérkezett 6 ezer pályamunka között 32 magyar volt, számukra külön versenyt is hirdettek. A neves hazai zsűri ifj. Kistelegdi István, Szabadics Attila és Szász János, valamint Beke András pályaműveit díjazta.

Írásunkban a három magyar nyertest pályamunkáját mutatjuk be.

Ifj. Kistelegdi István építész, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karának Energiadesign tanszéke megbízott vezetője, pályamunkája a „Rati – többletenergiás gyár- és irodaépület”.
A klímatudatos tervezés kerüli a szokványos megoldásokat, és mivel ipari épületről van szó, a tervezés során a technológia volt az elsődleges szempont, nem pedig a látványos külső. Az energiatudatos megoldások a szerkezetben is megjelennek. Az épület szellőzését passzív módon oldották meg: szellőzőkéménnyel. A későbbiekben folyamatos méréseket végeznek, hogy a tapasztalatokat másutt is hasznosítani tudják. Az épület szerkezeti elemei vegyesek, fát is használnak beton- és acélszerkezetekkel ötvözve.

Fenntartható építés

Az ArchSus Group két építészének, Szabadics Attilának és Szász Jánosnak az „Intelligens napház” munkája a budapesti Hármashatár-hegyre tervezett költséghatékony, közel nulla energiát felhasználó épülete hagyományos anyagokból is megépíthető építészeti megoldást kínál. Az alapötlet az volt, hogy olyan családi házat tervezzenek, amelyet majd két különálló egységre lehet szétválasztani.

Fenntartható építés

Szász János közreműködése révén az épületben felhasználják a szolár építészetben mérföldkőnek számító pécsi Napház tapasztalatait, mivel időszerűvé vált annak továbbfejlesztése, tanulságainak felhasználása. Az épület szerkezetében hagyományos technológiákat ötvöznek: téglát, vályogot, nádat, kétrétegű üvegezésű a Trombe-fallal (a külső fal elé épített üvegfal, mozgatható árnyékoló szerkezetekkel, nyitható, zárható szellőzőnyílásokkal, bizonyos időszakokban helyettesíti a gépi szellőzést), azt kombinálva átlátszó üvegbetonnal. Ezen elemek ötvözésével nulla fűtési energiás épületet alkottak a tervezők.

Beke András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója a „Erdei fűrészmalom” című pályázatával a határ menti települések elnéptelenedésére talált példaértékű megoldást. Így biztosítva munkalehetőséget az ott élőknek, megakadályozva az elvándorlást. A munka jó példa arra, miként élhet az ember összhangban a természettel.

Fenntartható építés

A terv jellemző társadalmi-településfejlesztési kérdésre ad építészeti választ. Az Budapest központú ország, a túlzott városiasodás és a helyi gazdaság hiánya kiszolgáltatottá teszi a településeket, mivel a javak termelése helyett azok behozatalára kényszerülnek. A pályamű egy családi fafeldolgozó üzemre tesz javaslatot, amely a helyi gazdaság egyik alapsejtje az adott településen. A terv modellértékű, épít a hagyományra – ötvözve a tanyaudvar és a szeres település sajátságait, visszafogott, de elegáns formálással.

Kapcsolódó cikkek

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

A családi ház építésének első fázisát a földmunkákkal kezdjük. Íme, a legfontosabb információk a gépekről, árakról, időtartamról, hogy könnyebben tervezhessünk.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A kivitelezésben manapság a hatékonyság, a gyors és minőségi munka szinte mindig az elsődleges szempontok között szerepelnek. Szerencsére már elérhető az a modern technológiai háttér, melynek segítségével például a falazás, vagy a lépcsőépítés kifogástalanul elvégezhető. Az előregyártott betonelemek a legjobban alkalmazható anyagok közé tartoznak.

Magán- és középületek, üzemek, raktárak könnyűszerkezetes technológiával

Legyen szó műhelyről, kerti tárolóról, garázsról vagy épp egy kisvállalkozás számára épített üzemről, raktárról, boltról, ha gyorsan szeretnénk tartós és szép házat, akkor a könnyűszerkezetes épület jelentheti a megoldást.

Dombház szupervályogból - egy alternatív építészeti technológia

A megszokottól eltérő dolgokra félve, kétkedve tekintünk. Biztonságos? Megéri belevágni? Nem történik ez az építkezésben sem  máshogyan. Valószínű, hogy itt az ideje elgondolkodnunk a jól bevált építési, építkezési módok leváltásán, ezzel is hozzásegítve magunkat egy fenntarthatóbb világ kialakításához.

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

Még ha sokszor átvitt értelemeben is használjuk, a “híd alatt lakás” mibenlétével sokan tisztában vannak. A fogalom, szerte a világon, kevés pozitív jelentést hordoz. Egy spanyol tervező, fittyet hányva a sztereotípiákra, saját pop-up stúdiót alakított ki egy valenciai híd alatt. Jól tette!

A szerethető beton

Az építészek és a design világa imádja, sokan mégis idegenkednek tőle, pedig a beton már régen nem az a durva és erőteljes, elvakolandó monstrum, ami régen volt. Sokan azért is szeretik, mert mind előállításával, mind pedig használatával környezetünket is kímélhetjük.

„Az anyag természete” - EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben. Pályázat építészek és építészhallgatók számára

1,1 millió forint díjért indul a harmadik, a 2017. évi pályázati időszak! Beadási határidő: 2017. október 31.

32 tanács kivitelező választáshoz