Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

Fatér Mária lámpái fél évig világítanak Brüsszelben

A hagyomány szerint az EU soros elnöki tisztét ellátó ország feladata, hogy feldíszítse az Európa Tanács Justus Lipsius reneszánsz gondolkodóról elnevezett épületét, ahol az EU-tagállamok kormányait képviselő Tanács üléseit szokták tartani.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A dekoráció koncepciójának kidolgozói az Mlamp-et kérték fel az épület két helyiségének megvilágításához: a Tárgyalóba két darab állólámpa készült, az Olvasóligetben az Mlamp organikus szériájából két fűgömb asztali lámpa került kihelyezésre.

Mlamp #90 sorszámú lámpa

„Rengeteg Mlamp lámpa világít már Európa-szerte, és mindig nagy örömünkre szolgál, ha a lámpáinkat külföldiek viszik haza.” – mondta Fatér Mária, az Mlamp designere. „Nagyon megtisztelő volt a felkérés hogy az Európai Uniós elnökség kapcsán tervezzek és készítsek lámpákat. És persze fantasztikus alkalom, hogy az Európa Tanács épületében megforduló látogató megismerheti az Mlamp munkásságát, illetve remek lehetőség az Mlamp-nek, hogy folytassa nemzetközi elismertségének növelését.”

A magyar EU soros elnökség idejére egy Olvasóligetet rendeztek be a földszinti hallban, ahol az Mlamp asztali lámpáinak megvilágításában magyar szerzők idegen nyelvekre lefordított műveit olvashatják a látogatók. A #90 és #90/1 sorszámú asztali lámpák eredetileg az Mlamp első Exkluzív Kollekciójában szereplő fűgömb lámpa mintájára készültek. A két gömb alakú lámpa különlegessége, hogy az organikus elemek alkalmazásának köszönhetően egészen formabontó darabok születtek, hangulatuk tökéletesen illeszkedik az olvasóterem liget-szerű atmoszférájához.

     Mlamp #185 sorszámú lámpa Mlamp #186 sorszámú lámpa

A Tárgyalóban kihelyezett, #185-ös sorszámú állólámpa a magyar népművészet jellegzetes formáit és motívumait hivatott bemutatni, modern, re-designolt változatban. A kézi hímzések és a két-figurás kerámia szobor a lámpa eklektikus hatását erősítik, amelyet az Mlamp előszeretettel alkalmaz lámpái készítésekor.

A #186 sorszámot viselő, porcelán tálakból, tányérokból, kancsókból készült állólámpa Zsolnay és Hollóházi, a két nagy múlttal rendelkező magyarországi porcelángyár termékeiből épült fel. A porcelán az egyik legnemesebb anyag, amit elődeink alkottak, évszázadokon keresztül a királyi paloták és nemesi otthonok féltve őrzött használati és dísztárgyainak anyaga volt, melynek értéke az aranyéval vetekedett. Természetesen az idő múlásával ezek a mindennapi élet részesei lettek, mind dísztárgyként, mind használati tárgyként. A XX. századi használati tárgyakból válogatott össze az Mlamp egy 160 cm magas installációt, ízlésesen vegyítve a Zsolnay, a GRÁNIT és a Hollóházi gyár darabjait.
(Forrás:  Mlamp showroom & workshop)

      Mlamp #185 sorszámú lámpaMlamp #186 sorszámú lámpa