Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Ha nem mindegy, hogyan használja a kertjét, akkor ott a helye az idei GardenExpón!

Ha kert, terasz, de akárcsak egy balkon is, a Papp László Budapest Sportarénában évente megrendezett, idén március 22-24. közt megvalósuló GardenExpo kerti életmód kiállítás mindenre megadja a tökéletes és az adott évben legdivatosabb választ. Legyen szó arról, melyik pergola vagy kültéri ülőgarnitúra a legformatervezettebb, melyik fűnyíró a legpraktikusabb vagy melyek a legfrissebb trendek a növények és virágok frontján.

Magyarország legnagyobb és legismertebb, a kültéri életstílussal foglalkozó seregszemléje ismét várja az érdeklődőket, hogy a megannyi kérdésre választ adjon és szemet gyönyörködtető, ugyanakkor praktikus megoldást mutasson.

A kert az egyik legfajsúlytalanabbnak tekintett, valójában azonban nagyon is megosztó területe egy otthon kialakításának. Nagyvonalakban egy fürdőnek, háló- vagy gyerekszobának, de még egy konyhának is ugyanazokat az elvárásokat kell kiszolgálnia, igaz, más-más stílusban. A kert funkciója azonban sokkal komplexebb ezeknél!

GardenExpo 2024

Egyrészt lehet a pihenés terepe úgyis, hogy az ember alig költ rá. Egy nyugággyal, napernyővel és felfújható medencével is idilli hangulatot lehet teremteni egy forró nyári napon, de a legdizájnosabb pergolával alatta gazdagon, enteriőrmódra berendezve akár egy új helyiséggel is gyarapodhat az ingatlan. A kert lehet a gyerekek terepe is, de fontos szerepet szánhatunk neki a család élelmezésében is. A kerti partiknak köszönhetően lehet közösségi hely, akár a reprezentáció színtere is. Lehet egyszerű, rövidre vágott zöld gyepet is választani, avagy karakteres stílust is adhatunk a burjánzó vegetáció által, amely messzi tájakra utaztat minket. De lehet hibrid rendeltetést is adni neki, a kert így talán az otthonunk leginkább személyre szabható része, amelyet a leginkább a saját képünkre és egyéniségünkre formálhatunk.

GardenExpo 2024

A kertet évszázadokkal ezelőtt a lélek kivetülésének is tartották, és abban elődeinknek valóban igaza volt, hogy mindenképpen tükröződik a kinézetén a személyiségünk és az egyéni élethelyzetünk. Van gyerekünk vagy kutyánk? Családban vagy egyedül élünk? Introvertáltak vagy extrovertáltak vagyunk? Odahaza dolgozunk vagy bejárunk a munkahelyre? Talán egyedül a nappali tudja ebben felvenni az exteriőrrel a versenyt, de annak is sokkal kötöttebb, általános funkcióknak kell megfelelnie, a kerttervezés szabadságfokát semmi sem éri el.

GardenExpo 2024

Összeszedtük, az idei évben melyek azok a legdivatosabb lehetőségek, amelyekkel saját képünkre és igényeink szerint formálhatjuk a mini oázisunkat.

Kint vagy bent?

Az élettér a teraszt is magában foglaló meghosszabbítására számos megoldás kínálkozik. A legegyszerűbb egy akár minden oldalról zárttá is tehető pergola vagy egy télikert, illetve akár csak részben zárt és fedett tornác. Ezekbe már beltéri bútorok is bekerülhetnek, de amennyiben közvetlen napsugárzás vagy eső is érheti a szövetet, úgy mindenképpen - a nappali bútorokra manapság már megszólalásig hajazó – kültéri bútorokra érdemes szavazni, amelyek jobban viselik a hőingást és bármilyen szélsőséges időjárási viszontagságot is.

GardenExpo 2024

Érdemes moduláris darabokat választani, így könnyen újra rendezhető a tér egy összejövetel esetén, vagy könnyen variálhatunk rajta, ha már túlságosan megszokottá vált. A régi nyári konyhák szerepét vette át napjainkban a kültéri konyha, ezeket célszerű pergola alá, de nem egy zárt helyiségbe telepíteni, úgy a leghangulatosabb a nyári sütögetés, majd a falatozás egy szoborszerű kerek étkezőasztalnál.

GardenExpo 2024

A természetes anyagok divatja hódít

Pár éve még el sem lehetett képzelni a kertet kifejezetten vidám és színes műanyagbútorok nélkül, manapság azonban egyértelműen a naturális matériák dívnak, amelyek a modern mediterrán stílussal is jól társíthatók. Ilyen például a terrakotta, amely padló- és falburkolatként, de térelválasztó elemként is remek szolgálatot tesz, és kiválóan passzol a fehérre meszelt falakhoz, valamint a csíkos, akár neutrális, akár élénk színekbe hajló vászonnapernyőkhöz és textíliákhoz. A fával sem lehet mellé nyúlni, sőt, minél rusztikusabb hatású, most annál jobb! És ugyanez mondható el a korrodált fémfelületekről is. Az ipari hatású burkolatelemek érdekes kontrasztot teremtenek a virágokkal és üde növényekkel, de ha ódzkodunk tőle, akár kiegészítők formájában vagy kerti műalkotásként is felbukkanhatnak itt-ott, kevésbé szembe ötlőn. A kiegészítők divatjában még mindig nagyon dominálnak az esetleges formájúnak tűnő, szinte naiv mintájú kerámiatárgyak, amelyek épp a szokatlanságukkal csempésznek luxust és kifinomultságot a kertbe. De nem szabad elfeledkezni a rattanról, a jutáról és a különböző kőzetfélékről sem!

GardenExpo 2024

Akkor jó a növény, ha burjánzik

Már nemcsak a biológusok tartják úgy, hogy a szép pázsit nem túl előnyös, a biodiverzitást a tájépítészek is előnyben részesítik. A különböző kaspós megoldások, magaságyások, a konténeres kertészkedés mind a városi dzsungel megteremtésének eszközei. Népszerűek a futó- és kúszónövények, a beporzó kertek, a teraszos ültetési megoldások. A vadság, a dráma és mozgalmasság ma inkább erény, a mérnöki pontosság, minimalizmus és monokultúra inkább elkerülendő a ház környéki flóra kialakításakor. Ebbe az irányba illik bele az úgynevezett természetes gyep is, a nyírt gyep alternatívája, amikor sok különböző faj kombinációjával alakítjuk ki a közlekedésre szolgáló aljnövényzetet.

GardenExpo 2024

A március 22-23-24-én a Budapest Arénában megvalósuló GardenExpón a kiállító gyártók és forgalmazók standjai mellett nyereményjátékokkal és számos programmal is készülnek a szervezők, köztük szakmai előadásokkal a nagyszínpadon. A kilátogatóknak lehetőségük lesz a jelenlévő szakemberektől is kérdezni, legyen szó a tökéletes medencéről vagy jacuzziról, kerti gépekről és szerszámokról, grillsütőről, öntözéstechnikai vagy kültéri világítási megoldásokról. A belépőjegyeket érdemes elővételben, kedvezményesen beszerezni.

Népszerűek a témában

Európa egyik legmodernebb betoncserépgyárát építi fel Hejőpapin a Wienerberger

A tetőcserép és a térkő találkozása - Együttműködésre lépett a Terrán és az SW Térkő

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből – Fókuszban a beltéri és bejárati ajtók

Ez is érdekelhet

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Biztonságos, kényelmes, víztakarékos fürdőkád

Erre figyelj oda, ha pliszé szúnyoghálót veszel! – válaszol a szakértő

Erre figyeljünk, ha pergolát vásárolunk! – válaszol a specialista

Könnyebb építkezés, jobb hőszigetelés: ez tudja az Ytong

Tudatos tervezéssel hangulatos és stílusos lesz a kert és a terasz

Legyen a kert otthonunk legjobb része!

Vegyszermentes kert - Biológiai hatóanyagok is óvhatják zöldségeinket, gyümölcsfáinkat

Harmóniában a kertünkkel: esztétikus és praktikus megoldások a Ketertől

Élet a zöldben – Otthon a kertben

Kézzel fogható és lábbal járható az „életre kelt” kertépítő katalógus

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Élvezd a kerted egész évben! Teraszmelegítés felsőfokon

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Akinek kertje van, pergolája is lesz - napfény és árnyék harmóniája a Sunwoodtól

Virtuális túra az első Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon

Tippek és eszközök a gyors és hatékony takarításhoz

Kertészkedés egyenes derékkal, környezetbarát módon