Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Kutatás: az energiamegtakarítás a legnépszerűbb felújítási cél

Egy közelmúltban zajlott kérdőíves felmérésben résztvevők 23 %-a szerint bárki számára elérhetők az energiatakarékosságot szolgáló építőanyagok, de nagyjából ennyien gondolják úgy, hogy egyáltalán nem (17%), vagy csak állami támogatásból juthatnak a korszerű technológiához (5%).

Ismét zajlik az a felmérés, amely sok más kérdés mellett építkezést és felújítást tervezők, valamint építkezést vagy felújítást az elmúlt években végzők körében gyűjt adatokat a lakossági építési beruházások döntési preferenciái kapcsán. A legutóbbi felmérést összesen 423 magánszemély töltötte ki. Az eredmények hamarosan az ideiekkel is összehasonlíthatók lesznek, ugyanis az év végéig biztosan folytatódik az adatfelvétel, amelynek kérdőíve itt érhető el.

A Build-Communication megbízásából az Építési piaci prognózis előrejelzéseinek egyik alapjaként szolgáló, évről-évben szakemberek körében elvégzett felmérést mostantól a fogyasztói döntési preferenciákat szondázó, építési/felújítási döntéseket befolyásoló tényezőket felmérő kutatás egészíti ki. Jelenleg zajlik az építőiparban dolgozó szakemberek – építészek, kivitelezők – körében végzett felmérés 2023 évi adatfelvétele is.

Az építkezők/felújítók körében folyó adatgyűjtés során az általános döntést befolyásoló paraméterek mellett egyes építőanyagok (tetőcserép, homlokzatburkolat, nyílászárók) használata és az egyes márkák ismertsége kapcsán is válaszoltak kérdésekre a kitöltők.

Az első ilyen felmérésben résztvevők között fele-fele arányban voltak azok, akik felújítást vagy építkezést terveznek, illetve akik azon már átestek. Annak ellenére, hogy a válaszadók földrajzi eloszlása megfelelő volt, a felmérés nem tekinthető országosan reprezentatívnak, viszont hasznos támpontként szolgálhat számos kérdés megítélésében.

Az alábbi rövid összefoglalóban mutatunk be ezekből néhányat.

Mit érdemes felújítani és milyen sorrendben?

Az első néhány általános kérdésre adott válaszból azt érdemes kiemelni, hogy azok között, akik az elmúlt két évben újítottak fel, és akik az elkövetkező évekre tervezik azt, kiemelt cél az otthonuk energiatakarékosabbá tétele. A munkálatok előtt állók 34%-ban jelöltek ilyen választ, míg a munkák után a felmérést kitöltők célja 30%-ban kötődött az energiamegtakarításhoz.

A felújítási tervek között a belső felújítás (24%) után a nyílászárók felújítása (17%), a megújuló energia felhasználására alkalmas berendezés beszerzése (14%), valamint gépészeti felújítás (13%) került a népszerűségi lista élére. A munkálatokon már túlesettek között szintén a belső felújítás volt a legnépszerűbb (27%), ezt itt is a nyílászárók felújítása (21%), a gépészeti felújítások (17%), valamint kissé lemaradva a tetőfelújítás követte (10%).

A felmérésben résztvevőktől azt is megkérdezték, ha az épület minden része felújításra szorul, mivel érdemes azt kezdeni, mivel lehet a legtöbb energiamegtakarítást elérni (itt a hangsúly azon volt, mivel kezdik, milyen sorrendben gondolják a válaszadók logikusnak a felújítást). A válaszokból a következő sorrend alakult ki: a homlokzati hőszigetelés és a nyílászárók felújítása után a harmadik helyen szerepelt a tetőfelújítás, amely még a megújuló energiatermelő berendezések beépítését is megelőzte.

Arra a kérdésre, hogy az épület melyik részének felújításával lehet a legtöbb energiamegtakarítást elérni, az első helyre a nyílászárók felújítása került, a második helyen már a megújuló energiafelhasználást célzó beruházásra voksoltak, és csak ezt követte a homlokzati- és tetőfelújítás.

Energiamegtakarítás felémérés
Energiamegtakarítás felémérés

Miért választjuk éppen azt az építőanyagot?

Az építőanyagokról történő döntésben az energiamegtakarításhoz való hozzájárulás szintén az első helyre került, amit az anyag tartóssága, valamint a szakember ajánlása, mint legfontosabb szempontok követték.

Energiamegtakarítás felémérés

Környezetbarát? Elérhető?

A kérdőívet kitöltők között közel azonos arányban gondolják úgy, a környezetbarát technológiák bárki számára elérhetők (23%), illetve, hogy az átlag építkezők számára nem igazán elérhetők (30%). Ugyanakkor további 17% szerint kifejezetten megfizethetetlenek ezek az építőanyagok, vagy csak állami támogatásból vásárolhatók meg (5%).

Energiamegtakarítás felémérés

Érdekes sorrend alakult ki azzal kapcsolatban, a válaszadók mit gondolnak, mely gyártási technológia terheli a legjobban a környezetet. A leginkább környezetterhelőnek az építéskémiai termékek és a polisztirol hőszigetelő anyagok gyártását gondolják a kitöltők.

Energiamegtakarítás felémérés

További információ az építkezők és felújítók körében zajló fogyasztó felmérésről és a kérdőív itt érhető el: "Véleményfelmérés építkezők, felújítók körében - Töltse ki és FELDOBOX gasztronómiai élményt nyerhet!" kérdőív - Kerdoivem.hu

Az építőiparban dolgozó szakemberek körében zajló fejmérés itt tölthető ki: "Építési Piaci Prognózis - 2023. évi felmérés" kérdőív - Kerdoivem.hu

Népszerűek a témában

Európa egyik legmodernebb áthidaló- és gerendagyárát adta át Kőszegen a Wienerberger

Válaszd a hazait a Terránnal is!

Óriás gyártó, kis lábnyommal: a Hörmann élen jár a környezetvédelmi törekvésekben

Ez is érdekelhet

Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállítás a BOK Csarnokban, február utolsó hétvégéjén! - 2024. február 23-25., BOK Csarnok

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Kád is, zuhany is - melyik az idális fürdőkád számomra

Ha számít az energiatakarékosság: így válasszunk árnyékolót! Válaszol a szakértő

Mitől különleges a Tornado Ultracsendes WC ?

Az egyrétegű falazatok használata a gyakorlatban

Információ nélkül nem tudunk jó döntéseket hozni

Otthonos energiahatékonyság: a biomasszával működő fűtési rendszerhez nélkülözhetetlen a jó kémény

Ha jól csináljuk, rengeteget spórolhatunk a szigeteléssel – 5 szigetelési hiba, melyeket mindenképpen kerüljünk el!

Megnyílt a Zehnder új bemutató- és oktatóterme

Okosotthon: egy szinttel feljebb az energiatakarékosságban

A Hörmann tippjei az otthoni energiatakarékossághoz

Az energiapazarló családi házak szinte eladhatatlanok - Soha nem volt ennyire sürgető és zsebbe vágó egy-egy családi ház szigetelése

Hogyan lehetünk függetlenek az energiahálózattól? Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár ez?

A megfelelő csaptelepek használatával akár 40 százalékkal alacsonyabb lehet az energiafogyasztásunk

Szabadmezős, talajra telepített napelemes rendszerek: nem ördögtől való megoldások

Hogyan fizessünk kevesebbet a fűtésért? Gáz helyett klíma és fontos a hatékony hőszigetelés - Számoljunk együtt!