Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Lakáspiaci fordulópont: fókuszban a zöld lakáscélok

Még az év elején értesülhetett arról a magyar lakosság, hogy az MNB – sok más intézkedése mellett – a fogyasztóbarát lakáshitel megújításáról is határozott. A döntés szükségességét alapvetően két cél adta: egyrészt a jegybank egyik célja, hogy a zöld hiteligénylés procedúrájával az ügyfelek minél több előnyben részesülhessenek, ezzel is ösztönözve a zöld lakáscélokat és az energiahatékonyság fejlesztését, másrészt a hitelintézetek is szorgalmazzák az online ügyintézési lehetőség kihasználását és kiszélesítését.

Változás áll be a fogyasztóbarát lakáshitel esetén

A 2022-es év végének közeledtével egyre inkább fókuszba kerültek a Magyar Nemzeti Bank szemében, amelyet egyrészt az energiaárak drasztikus emelkedése, másrészt a rezsi fizetési szabályok átalakítása kényszerített ki. A jegybank az ügyfelek problémáinak orvoslása érdekében a fogyasztóbarát keretrendszer átalakítása mellett döntött, amelynek értelmében 2023. áprilisától kezdődően a zöld célú lakáshiteleket a hitelintézetek nem terhelik folyósítási díjjal, sőt, a legtöbb bank esetén a zöld célok teljesülésére szolgáló ellenőrzések díja és egyéb költsége sem kerül felszámításra. Összességében ez pedig nem jelent mást, mint, hogy egy alkalommal az energetikai tanúsítvány teljes költsége a hitelintézetet terheli. A keretrendszer átalakításának további előnye, hogy az ügyfél kamatkedvezményben is részesülhet, amennyiben az hozzájárul egy zöld cél megvalósulásához.

Zöld lakáshitel
Fotó: Moneylife

Az online ügyintézésre sarkallják az ügyfeleket

Az MNB által kitűzött zöld célokat szolgálja a hiteligénylési folyamat átvitele az online térbe. Ez alapján szintén a konstrukció újítása lesz, hogy a teljes ügyintézés végig vihető lesz majd a kezdetektől a szerződés megkötéséig akár otthonról is. A folyamatnak csupán egyetlen személyes jelenlétet igénylő része van: a szerződést aláírással kell hitelesíteni. Emellett a hitelintézetek többsége lehetőséget biztosít arra is, hogy a szerződés aláírásával egyidőben megtörténhessen a közjegyzői okirat aláírása. Azzal azonban érdemes számolni, hogy a közjegyző ezért díjat számol fel, ami a hiteligénylőt terheli. A fejlesztésre már nem sokat kell várni, az online hiteligénylés feltehetőleg 2024. januárjától lesz elérhető az ügyfelek számára.

Az új lakások lehetnek idén a kedvencek

A felújítási támogatás tavalyi kivezetése is befolyásolta a hazai lakáspiacot már az első negyedévben: az előzetes várakozásoknak megfelelően az új lakások szegmensében nem jellemző tendencia a kereslet elmarása, valamint a drágulás ütemének csökkenése sem. Habár az újonnan épített lakások kínálati ára sokkal több, mint a használt lakásoké, a jobb energia besorolású ingatlanok mellett döntenek inkább azok a vásárlók, akik a hosszú távú fenntartási költségeket is figyelembe tudják venni a finanszírozás során. Egy biztos: az elszálló energiaárak hatása a használt ingatlanok adásvételi számában is megmutatkozott az elmúlt fél évben, 2023 további részében pedig egyre inkább az újlakások felé terelődhet a kereslet a jelenlegi gazdasági környezet alapján.

Forrás: Creditline.hu

Népszerűek a témában

Óriás gyártó, kis lábnyommal: a Hörmann élen jár a környezetvédelmi törekvésekben

Európa egyik legmodernebb áthidaló- és gerendagyárát adta át Kőszegen a Wienerberger

Válaszd a hazait a Terránnal is!