Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Nem kell az összeomlástól tartani a hazai lakáspiacon

Az év végén kevésbé optimista forgatókönyv bekövetkezését jósolták az ingatlanpiaci szakértők: összeomlik a magyar lakáspiac, újra mélypontra kerülnek az ingatlanárak. Ám a jelenlegi gazdasági kilátások sokkal inkább kedvezőbb folyamatok bekövetkezését vetítik előre, a kereslet csökkenése várhatóan elmarad a 2008-as válság során tapasztalt mélyponthoz képest. Mégis, a mai gazdasági helyzet sokkal kedvezőbb folyamatokra utal, mint az utolsó nagy válságban végbemenő tendenciák, így az ingatlanárak változása is kedvezőbb lehet az idei évben.

Tovább eshet a hitelezési kedv 2023-ban

Habár az MNB befejezte kamatemelési ciklusát, és 2022. szeptember óta az irányadó kamat 13%-on stagnál. Emellett két hazai bankintézet – az Erste és az OTP Bank – már csökkentette az általa nyújtott hitelek kamatait a tavalyi év végén, mégis a hitelezési kedv a magyar lakosság körében elmaradhat a 2022-es első féléves bázishoz képest. A hitelezési kedv elmaradásában a kevésbé indokolt kivárás is nagy szerepet játszik, azonban az elemzők szerint nem feltétlen érdemes tovább halasztani az ingatlanvásárlást. A jelenlegi helyzetben is jelentkezhetnek megfelelő lehetőségek azok számára, akik ingatlant kívánnak vásárolni, csupán az infláció és a háború okozta bizonytalanság következtében nehezebb kalkulálni a piacra lépés megfelelő időpontját mind vevői, mind eladói oldalról.

Változások az ingatlanpiacon

Szűkülőben a lakáspiac

A 2021-es drasztikus ingatlanár-drágulásához képest, amelyet még a Covid sem volt képes megtörni, a tavalyi év harmadik negyedévben már több tényező is negatív hatással volt a lakáspiaci folyamatokra. Azóta már kétségkívül egy trendforduló kellős közepén vagyunk, a jelenlegi kilátások szerint a kereslet további csökkenésével kell a lakáseladóknak számolnia 2023-ban. Mégis, a forgatókönyv sokkal optimistább már, mint akár három-négy hónappal ezelőtt, az árak feltehetően nem fognak padlóra kerülni, csupán a drágulás mértékének mérséklődése várható. Gazdasági elemzésekre támaszkodva azt mondhatjuk, hogy sokkal inkább egy optimistább forgatókönyv lehet idén érvényben a lakáspiacon, amelyet az is alátámaszt, hogy az otthonteremtési támogatások igénylésének meghosszabbítása tompíthatja a kedvezőtlen lakáspiaci folyamatokat.

Újra népszerű célpont az agglomeráció

A tavaly és tavalyelőtti lakáspiaci tendenciákhoz képest erőteljesen megváltoztak a lakásvásárlók területválasztási preferenciái az utóbbi hónapokban. Újra jellemző folyamat az agglomeráció városai felé áramló költözési hullám, hiszen az árak drasztikus mértékű emelkedése lassacskán elérhetetlenné tette a legtöbb esetben a vidéki ingatlanokhoz való hozzájutást. A vizsgált időszakban a családi házak négyzetméterenkénti átlagára nőtt reál értelemben véve a legnagyobb mértékben az ingatlan típusok közül, az áremelkedés egyes régiókban a 30-40%-ot is elérte. 2023-ban, a járvány hatásának lecsengése és az emelkedő rezsiárak miatt újra kedveltebbé válhatnak a kisebb lakások, valamint a fővárosi környezet.

Forrás: Creditline.hu

Népszerűek a témában

Válaszd a hazait a Terránnal is!

Európa egyik legmodernebb áthidaló- és gerendagyárát adta át Kőszegen a Wienerberger

Óriás gyártó, kis lábnyommal: a Hörmann élen jár a környezetvédelmi törekvésekben