Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

11 inspiráló házzal bővül a Leier ötlettár - Itt vannak a „Házat, de gyorsan!” tervezési ötletpályázat eredményei

11 házzal bővül az építkezők döntéseit segítő Leier Típusházak köre. A gyakorló építészek és építészhallgatók számára kiírt tervezői ötletpályázatra beérkezett 45 tervből a 10 legjobbat szakértő zsűri választotta ki, míg további egy épület a közönség szavazatai alapján kerülhet az inspirációtárba.

Szakmagyakorló építészek és építészhallgatók számára 2 500 000 Ft összdíjazású ötletpályázaton kereste a Leier, a hazai építőanyag gyártás meghatározó szereplője azokat az épületeket, amelyekkel építészeti ötlettárát bővítheti. A feladat a cég előregyártott elemeiből és az általa gyártott további építőanyagok felhasználásával készülő, megújuló energiaforrásokat alkalmazó, élhető, fenntartható, időtálló és költséghatékony, CSOK kompatibilis családi házak vázlatterveinek elkészítése volt 5 fős család számára.

A Magyar Építész Kamara szabályai szerint lebonyolított nyílt és titkos tervezési ötletpályázatra 31 gyakorló építész és 14 hallgatói pályázat érkezett. A beadott pályaműveket a zsűri november 2-án bírálta el és választotta ki a kiíró számára díjazandó és bemutatandó terveket, valamint azokat, amelyek közül a nagyközönség választhatta ki a legjobbat.

Leier ötletpályázat nyertesei

Az eredményeket a zsűri és a kiíró a 2022. november 18-án Győrben megrendezett, hibrid lebonyolítású, azaz online közvetített eredményhirdetésen hozta nyilvánosságra.

Az eredményeket a zsűri és a kiíró a 2022. november 18-án Győrben megrendezett, hibrid lebonyolítású, azaz online közvetített eredményhirdetésen hozta nyilvánosságra.

„A tervezési ötletpályázat kiírója, a Leier Hungária Kft. Közép-Európa és Magyarország meghatározó építőanyag gyártója folyamatosan figyelemmel kíséri az építéssel, építésgazdasággal összefüggő, a társadalmat és környezetünket érő változásokat, kihívásokat, és a maga eszközeivel segítő válaszokat kíván adni rájuk. Ennek egyik eszköze előregyártott betontechnológia, amellyel korszerű otthonok épülhetnek gyorsan, költséghatékonyan és kevesebb élőmunka igénybevételével” – mondta el Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója a november 18-án, Győrben megtartott, „Házat, de gyorsan!” tervezői ötletpályázat ünnepélyes eredményhirdetésén, majd így folytatta: – „Nagyon jó látni, hogy milyen sok és sokféle házat képzeltek el a pályázaton induló szakemberek cégünk színes termékpalettájának felhasználásával.”

Pályázat útján bővül a Leier inspirációtára

Annak érdekében, hogy a korszerű előregyártási technológiával minél több és minél jobb minőségű ház épüljön, a Leier Hungária Kft. honlapján inspirációként szolgáló építészeti ötlettárat hozott létre. Ez az ötlettár bővülhet most szinte a duplájára, hiszen az eddigi 14 mellé, a pályázatnak köszönhetően további 11 ház tervei kerülhetnek. A tervpályázatra beérkezett, díjazott, illetve további kiválasztott pályaművek mellett a kiíró természetesen fel fogja tünteti azok alkotóit és elérhetőségüket is, így a tervező és megrendelő könnyebb egymásra találásának lehetőségét kínálva.

Neves zsűri döntött

A példamutató építészeti és építészhallgatói teljesítményeket értékelő zsűribe a hazai építészet neves szakembereit invitálta a kiíró.

A zsűri elnöki pozícióját Horváth Sándor, Széchenyi–díjas okleveles építészmérnök, a BME Épületszerkezettani Tanszék címzetes egyetemi docense, az ÉMSZ alapító tagja és örökös elnöke töltötte be.
A társelnök Karlovecz Zoltán, Ybl Miklós díjjal kitüntetett építész, Pécs város volt főépítésze volt. A bíráló bizottság tagjai Prof. Dr. Kiss Gyula DLA, egyetemi tanár, szakfejlesztési igazgató, építész szakfelelős, az Óbudai Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Karáról, Váradi Gábor, okleveles építészmérnök, vezető tervező, a Magyar Építész Kamara delegáltja és Parádi Zsuzsanna, okleveles építészmérnök a kiíró képviseletében voltak.

Horváth Sándor, Széchenyi–díjas okleveles építészmérnök, a BME Épületszerkezettani Tanszék címzetes egyetemi docense, a zsüri elnöke

Horváth Sándor, a zsűri elnöke az ünnepélyes eredményhirdetésen a következő szavakkal értékelte a pályázatra érkezett munkákat (a teljes értékelés elolvasható itt).

„A beérkezett tervek jól tükrözik a hazai telekadottságokat, mert a nagy telekre épülő tágas földszintes alaprajzi elrendezés, a szalagtelkes telepítés, vagy az oldalhatáros elhelyezésre egyaránt érkezett javaslat, de volt pályázó, aki az átriumos házban látja az ajánlott épületformát.
Az épületek tömegalakítása terén is szinte minden lehetséges változatra volt példa: földszintes lapostetős, földszintes magastetős, de egyterű, tetőtérbeépítéses, vagy emeletes házak egyaránt szerepeltek a javaslatok között. A tagolt, többszörös kiugrású formák szerkezeti nehézséget, és energetikai szempontból alacsonyabb hatékonyságot jelenthetnek.
A tetősíkok meredeksége is változó volt; de a korábban annyira kedvelt, alacsonyabb hajlású, számomra (is) tájidegen mediterrán hangulatú tetők talán kisebb hányadban voltak. A bíráló bizottság inkább a jó kihasználtságot biztosító, 40-45-fok körüli tetőket ítélte kedvezőbbnek a kiírás feltételeinek teljesítése szempontjából.
A lapostetők esetén a növényzettel történő telepítés kedvező elbírálású volt, és természetesen az alternatív energiatermelés eszközei, lehetőségei is előnyös értékelést jelentettek, mint ahogy a nyári benapozás elleni védelemről történő gondoskodás is.
A lakásalaprajzokat tekintve a nagyvonalúbb térélményt nyújtó (pl. körüljárható, átlátható, galériás, stb.) szerkesztésű tervek kaptak kedvezőbb értékelést. Kiemelt hangsúlyt fektettünk a szélfogó és/vagy előtér szükségességére, hiszen a külvilággal közvetlen kapcsolatos lakóépületről beszélünk, ahol a kedvező energetikai működés miatt elengedhetetlen egy zsilipelés… A nyugodt elvonulást biztosító háló zóna biztosítása, a házak léptékéhez illő tároló és kiegészítő terek kialakítása ugyanígy értékelési szempont volt.
Ki kell emelni, hogy a hallgatói tervek általános színvonala semmiképp sem volt gyengébb a már nagyobb tapasztalattal rendelkező, szakmagyakorló építészmérnökök munkáinál; ez vélhetően az oktató konzulensek munkáját is dicséri. A fiatal generáció CAD-használati felkészültsége is magas színvonalú, de ők már az ún. „Y” vagy „Z” generáció tagjaiként ebbe születtek, ebben nőttek fel.”

Építész kategóriában három pályaművet díjazott és három dicsérő oklevelet adott át a zsűri:

Leier ötletpályázat I. díj
I. díj Balku Bertalan, Balku-Hodován Katalin Abstrakt Műterem Kft.- TÚR HÁZ (13. pályamű)
Leier ötletpályázat II. díj
II. díj Arch Stúdió Kft. Építész tervező: Vesztergom Ádám, Dombrovszky Zsófia - SÉD HÁZ (26. pályamű)
Leier ötletpályázat III. díj
III. díj Ungerhofer Dániel - PÁNDZSA ház (5. pályamű)
Leier ötletpályázat Dicsérő oklevél
Dicsérő oklevél Nyul Dávid - RÁBCA ház (18. pályamű)
Leier ötletpályázat Dicsérő oklevél
Dicsérő oklevél Balmaz Gábor - BERETTYÓ ház (10. pályamű)
Leier ötletpályázat Dicsérő oklevél
Dicsérő oklevél Czáka Zoltán - ZALA ház (8. pályamű)

Építészhallgatói kategóriában három megosztott II. díjat és egy dicsérő oklevelet ítélt oda a bíráló bizottság:

Leier ötletpályázat II. díj és dicsérő oklevél
II. díj Fazakas Tímea, Miruna Bojuc Teodorescu, Szilágyi Szabolcs (M Építészet és Urbanisztika, Kolozsvár) - SIÓ HÁZ (33. pályamű)
Leier ötletpályázat II. díj és dicsérő oklevél
II. díj Matus Viktor János (Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Építőművész MA) - TETTYE ház (37. pályamű)
Leier ötletpályázat II. díj és dicsérő oklevél
II. díj Ambrus Tibor (Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar - Építész MSC) - ZALA ház (40. pályamű)
Leier ötletpályázat II. díj és dicsérő oklevél
Dicsérő oklevél Forgács Benedek, Sáros Levente (MOHOLY-NAGY Művészeti Egyetem - Építőművészet Szak) - FERTŐ HÁZ (45. pályamű)

Hogyan látta a terveket a nagyközönség, azaz a reménybeli megrendelő?

Akkor születik jó ház, ha az nem csak építészetileg felel meg az elvárásoknak, hanem a megrendelő igényét is maximálisan szolgálja, ezért a kiíró a nagyközönség véleményét is kikérte a szakemberekből álló zsűri által shortlistre juttatott épületekről. Mind a két kategóriában öt-öt napig szavazhattak az érdeklődők a közösségi médiában az építészek és az építészhallgatók munkáiról. Gyakorló építész kategóriában a nagyközönség szerint Nagy Sándor építész által tervezett modern Ipoly ház bizonyult a legjobbnak. A szavazás érdekessége, hogy ezúttal a zsűri és közönség véleménye megegyezett, hiszen az építészhallgatók munkái közül a kolozsvári iskola pályázói, Fazakas Tímea, Miruna Bojuc Teodorescu és Szilágyi Szabolcs Sió háza lett a kedvenc.

Az építészhallgatók munkáit a hazai építész felsőoktatási intézmények oktatói szakértőként segítették:
Fóris Viktória, okleveles építészmérnök, mestertanár (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem),
Dr. habil. Bozsaky Dávid, okleveles építészmérnök, tanszékvezető egyetemi docens (Széchenyi István Egyetem, Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék),
Dr. Szabó Péter, okleveles építészmérnök, egyetemi docens (Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar),
Vági János DLA, adjunktus (Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Építészmérnöki Tanszék),
Dr. Zilahi Péter DLA, építész, adjunktus (Pécsi Tudományegyetem, Műszaki és Informatikai Kar, Építész Szakmai Intézet).

További információ

Bővebb információ a pályázatról: www.hazatdegyorsan.hu

Népszerűek a témában

A lapostető mint lehetőség - Austrotherm Tervezői Konferencia

Tarts velünk virtuális sétánkon és nézz körül a Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításon!

Rekord számú látogatóval zárt az idei Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállítás, valamint a Burkolói Workshop

Ez is érdekelhet

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Sci-fi-be illő látvány a fürdőben - Furo zuhanykabinok

Erre figyelj oda, ha pliszé szúnyoghálót veszel! – válaszol a szakértő

Napsütötte terasz, erkély? Nem hiányozhat a napellenző!

Könnyebb építkezés, jobb hőszigetelés: ez tudja az Ytong

Előregyártott hűtő-fűtő rendszer: klímafödém

Családi ház építése környezettudatosan és fenntartható módon

Olcsó és gyors is? Pénzügyileg is jó megoldás lehet a gyorsház

Közel nulla energiaigényű épület – Így is építhetünk házat az új anyagok használatával

Gyors, kalkulálható, Típusház – érdemes utánanézni! Házat, de gyorsan! 7. rész

Gyors és stresszmentes építkezés, akár a karosszék kényelméből

5 pénztárca kímélő környezettudatos szempont építkezésnél

Otthonunk felbecsülhetetlen értéke a csend és a nyugalom – Építkezés mészhomok téglával

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Elszálló építőanyagárak, komoly kihívások. Mit tehetünk? – szakértőket kérdeztünk

Házépítés másképp: új típusú falazóelemek, típusházak, gyors kivitelezés

Otthonfelújítási támogatástól az építőanyag vásárlásig – Ezentúl mindezt egy helyen intézhetjük!

A tető, amit nem visz el a szél