Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Az utolsó Várépítő: megszűnik az építőanyagipar legrégebbi jótékonysági összefogása

23 évig gyűjtötte építőipari cégek, szakszövetségek és médiacsatornák felajánlásait az építőipar legrégebbi jótékonysági összefogása, az idei eredményhirdetés után megszűnő Várépítő pályázat. A gyermekintézmények és műemlékek építési és felújítási munkáihoz termék- és anyagi támogatásokat gyűjtő kezdeményezés utolsó évében 16 támogatottnak jutott a több mint 17 millió forint felajánlásból. Idén is voltak meglepetések.

A Várépítő pályázat 2022. évi, utolsó eredményhirdetésére hagyományosan ismét Budaörs Önkormányzatának dísztermében került sor, ahol Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere köszöntötte a 16 nyertes intézmény képviselőjét. A város vezetője beszédében elmondta, hogy hiába tartják Budaörsöt az ország egyik leggazdagabb településének, nagyon hasonló problémákkal kell szembenézniük itt is a döntéshozóknak, mint akiknek a képviselőit ma, mint a pályázat nyerteseit köszöntheti.

A 23 év után megszűnő, az építőipar legrégebbi jótékonysági összefogásának éppen az volt a legfőbb erénye, hogy olyan kisebb-nagyobb felújításokhoz lehetett építőanyaghoz és a kivitelezéshez szükséges pénzhez jutni, amire korábban sem, de főleg az elmúlt évtizedben nem lehetett támogatást kapni. Beleznay Éva, zsűritag, a környezettudatos építéssel foglalkozó okleves várostervező és építészmérnök, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület (HuGBC) vezető fenntarthatósági tanácsadója a cégek és a pályázók között a Várépítőnek köszönhetően létrejövő együttműködés jelentőségét emelte ki. Tóth Balázs, okl. építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. szabványügyi és képzési témavezetője, - aki 1999 óta a pályázat zsűrijének tagja -, szerint a pályázat abban a tekintetben is hiánypótló volt, hogy a felajánlókat és a beruházásra készülő, forráshiányos intézményeket összehozta és egyúttal a jelenlévő cégek képviselőinek figyelmét arra hívta fel, hogy ezt a hagyományt nem lenne szabad veszni hagyni, a körülmények ellenére meg kell találni a módját a folytatásnak.

Várépítő pályázat

1999 óta segítette a gyermekintézményeket

2010 előtt évente nettó 55-65 millió forintnyi építőanyagot osztott szét a zsűri a jellemzően 200-300 nyertes pályázó között. A 2010-ben újjáélesztett pályázaton pedig összesen 157 millió forint támogatást kapott a 213 nyertes intézmény. A pályázók száma több mint 770 volt.

Akik nélkül nem lett volna Várépítő

Ebben az évben a 15,6 millió forint építőanyagra és az 1,65 millió forintnyi készpénzre 26 intézmény pályázott, amelyek közül 16 intézmény támogatását ajánlotta a zsűri a felajánló cégeknek.

Mely cégeknek köszönhető az idei pályázat:
Már a 2000-es évek eleje óta pályázhatók a Baumit hőszigetelő- és vakolati rendszerei, illetve a BMI csoport Bramac tetőcserepei és a Villas vízszigetelő anyagai. A tetőfelújítás kategóriához néhány éve csatlakozott a magyar tulajdonú Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. és a Colt Hungária Kft. lapostetőbe való felülvilágítóival, idén pedig már a Leier beton tetőcserepeire is lehetett pályázni. A jól működő tetőhöz elengedhetetlen alumínium ereszcsatornát évek óta a PREFA Hungária Kft. biztosítja; a tetőfelújításhoz szükséges tetőablakok a Roto és a Fakro választékából kerülnek ki. A beltéri felújítások ragasztóit és fugázó anyagait a Murexin kínálja, valamint a Ceresit márkájú ragasztóit a Henkel Magyarország Kft. ajánlotta fel. A homlokzatok és a tetők hőszigeteléséhez a Bachl Hőszigetelőanyag-gyártó Kft. és a Ravago Building Solutions Hungary Kft. évek óta ajánlják fel termékeiket. A Leier a betoncserepeken túl előregyártott fal és födémelemeivel, Durisol zajvédő falaival, kéményeivel és a nagyon népszerű térkővel a legszélesebb termékskálát kínálta. 2022-ben régen várt termékkategóriával, a szanitereivel új cégként csatlakozott a Wellis.

Nem pályázható, de elnyerhető további támogatások gyermekintézmények számára, amelyeknek odaítéléséről a zsűri dönt:

Készpénz felajánlások:
A homeinfo.hu idén 50 000 Ft, a Colt Hungária Kft. a termékein túl további 600 000 Ft, a MEVA Zsalurendszerek Zrt. pedig 400 000 Ft összegű készpénzt adományozott, amelyet a nyertesek a kivitelezésre vagy anyagvásárlásra is fordíthatnak.

Közösségi tetőépítés, azaz önkéntes szakmai segítségnyújtás:
A Fakro Magyarország Kft. a pályázható 2 db tetőablak és a beépítésükhöz szükséges kiegészítők mellé, a terméket elnyerő intézmény számára a szakszerű beépítést is biztosítja.

Az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) tetőfedő mesterei idén már hatodik alkalommal fogják térítésmentesen felújítani egy nyertes intézmény tetőjét, illetve a Tető Építők Egyesülete (TEGY) szakemberei és önkéntes segítői is ingyen fogják vállalni egy nyertes intézmény tetőjének felújítását/teljes cseréjét.

Jövőkuckó támogatás:
Az iBuild.hu építési projekt- és cégadatbázis, a Proidea.hu építési termékadatbázis és hírszolgáltatás munkatársai és Máté Klára szakújságíró egy nyertes gyerekintézménynek idén is felajánlották a Jövőkuckó támogatást. A Jövőkuckó 500 000 Ft készpénzzel járult hozzá a kiválasztott nyertes építési, felújítási munkáihoz.

További információ: www.varepitopalyazat.hu

Várépítő pályázat

A Várépítő pályázaton 2022 évben támogatást elnyert intézmények

 • Süttő Község Óvodásaiért, Bölcsődéseiért Közhasznú Egyesület, a Százszorszép Kéttannyelvű Óvoda és Bölcsőde udvarának térkövezéséhez 202 848 Ft Leier térkövet nyert.
 • A Székesfehérvári SZC Vörösmarty Mihály Technikum és Szakképző Iskola az udvarának felújításához 221 341 Ft Leier térkövet, és a Meva jóvoltából 100 000 Ft a kivitelezésre fordítható készpénzt kap.
 • A zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium a tantermek parketta burkolatának felújításához 502 264 Ft Murexin anyagot, és a Meva jóvoltából 100 000 Ft a kivitelezésre fordítható készpénzt nyert.
 • A Székesfehérvári Waldorf Egyesület, a Fehér Vár Waldorf Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziuma mellékhelyiségek felújításához 650 000 Ft Wellis szanitereket vehet át.
 • A Hernádi Általános Iskola az udvar térkövezéséhez 580 000 Ft Leier térkövet, 100 000 Ft a kivitelezésre fordítható készpénzt kap a Mevától, és további 50 000 Ft-ot a homeinfo.hu jóvoltából.
 • Az Ászári Római Katolikus Templom külső homlokzati felújításához 750 000 Ft Baumit termékek vehet át.
 • A Győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskola lapostetős részének szigeteléséhez 750 000 Ft értékű Villas szigetelőanyagot nyert.
 • A budapesti Bóbita Varázspalota Magánóvoda számára a zsűri az épület homlokzati felújításához 500 000 Ft értékű Bachl és 340 000 Ft Ravatherm hőszigetelést ítélt meg.
 • A Halmaji Kastély Óvoda és Konyha a csoportszobák melegburkolatának felújításához 608 670 Ft értékben kap Murexin anyagokat valamint 250 000 Ft-ot a Colt jóvoltából, amelyből a kivitelezés finanszírozhatja.
 • A Jövő Bárkája Egyesület, a budapesti Szabad Waldorf Gimnázium tornacsarnoka öltözőinek és vizesblokkjának felújításához 500 000 Ft Henkel burkolatragasztót, 350 200 Ft értékű Wellis szanitereket, és a Colt jóvoltából 100 000 Ft a kivitelezésre fordítható készpénzt kap.
 • A túrkevei Korda Vince Alapfokú Művészeti Iskola, a homlokzat felújításához 750 000 Ft értékű Baumit terméket, 107 352 Ft értékű Ravatherm hőszigetelést nyert, és tovább a 100 000 Ft-ot kap a Mevától a munkálatok elvégzésére.
 • A Boldogi Óvodáért Alapítvány, a Boldogi Csicsergő Óvoda és Mini Bölcsődéje udvarának kialakításához 1 000 000 Ft értékű Leier térkövet, és Colt jóvoltából 250 000 Ft, a kivitelezésre fordítható készpénzt kap.
 • A csobánkai Csodaműhely Egyesület a környékbeli hátrányos helyzetű és roma családok számára szervezett oktatási és közösségi programok helyszínéül szolgáló épület tetőfelújítási munkáihoz 1 500 000 Ft értékű Bramac tetőcserepet nyert.
 • A veszprémi Fehérlófia Waldorf Óvoda és Iskola, a nemesvámosi, több épületből álló új intézményegyütteséhez idén a közösségi kültér, műhelyépületek és természettudományos szaktanterem létrehozására 500 000 Ft értékű Prefa ereszcsatornát és 550 000 Ft értékű Ravatherm hőszigetelő anyagot, valamint 500 000 Ft értékű Roto tetőablakokat nyert.
 • Galgaguta Község Önkormányzata Berceli-Széchenyi István Általános Iskolája tetőfelújításához 2 000 000 Ft Terrán tetőfedő anyagot használhat fel.
 • A Tatai Kincseskert Óvoda az óvoda lapostető felülvilágító ablakainak cseréje a Colt 2 266 000 Ft értékű tetőbevilágítóivel készülhet el.

JÖVŐKUCKÓ TÁMOGATÁS
Az ibuild.info építési projekt- és cégadatbázis, a ProIDEA építési termékadatbázis és hírszolgáltatás, valamint Máté Klára szakújságíró által alapított Jövőkuckó támogatást, amely 500 000 Ft készpénz a Halmaji Kastély Óvoda és Konyha nyerte a csoportszobák padlójának felújítására.

KÖZÖSSÉGI TETŐFELÚJÍTÁS, idén is akcióban az ország legjobb tetőfedői!

Tető Építők Egyesülete (TEGY) a csobánkai Csodaműhely Egyesület épületét fedi majd az elnyert Bramac tetőcserepekkel.

Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) Galgaguta Község Önkormányzata Berceli-Széchenyi István Általános Iskolája tetőfelújításán végzi el a cserepezést az elnyert Terrán tetőcseréppel, valamint a Fehérlófia Waldorf Óvoda és Iskola, nemesvámosi épületegyüttesének Roto tetőablakait és Prefa ereszcsatornáit építi be.

Népszerűek a témában

11 inspiráló házzal bővül a Leier ötlettár - Itt vannak a „Házat, de gyorsan!” tervezési ötletpályázat eredményei

Ez is érdekelhet

EGLO connect okoslámpa: A fény, ahogy Te AKAROD!

Exkluzív termékek a kärcher online áruház kínálatában!

Tervezz ötcsillagos tetőt a gasztronómiából inspirálódva

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Könnyű cserepek az időtálló tetőért

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

A fekete zuhanykabinok ikonikus eleme: a black factory

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Konvektoronként 120 ezer forint támogatás kapható

Betonozd be magad 2017-ben is! - „Minden építés alapja” pályázat építészeknek és egyetemi hallgatóknak

6 tipp a nyerő energetikai pályázat elkészítéséhez

A legfontosabb vissza nem térítendő támogatások és energetikai pályázatok magánszemélyek részére

2015-ben is meghirdetik “Az év építészeti fotója“ pályázatot

Pimp My Pipe: Újpest térképét festi a Színes Város a távhő-vezetékére

Kié a legszebb panellakás?

Légy felkészült! Négy tipp felújításra készülőknek

Fűtéskorszerűsítés és kéményfelújítás

Panelfelújítás 52 százalékos energiamegtakarítással

Zöld Beruházási Rendszer - Mire lehet pályázni, kik és hogyan pályázhatnak?

Klímabarát építkezésekhez állami támogatás

11 inspiráló házzal bővül a Leier ötlettár - Itt vannak a „Házat, de gyorsan!” tervezési ötletpályázat eredményei