Hirdetés

Lakáspiac: további élénkülés, de lassabb áremelkedés várható

A járvány első hulláma jelentős negatív hatással volt a hazai lakáspiacra, a tavalyi év második negyedévében a lakáspiaci árak mélypontra süllyedtek. Ezt követően már a pandémiás időszak második és a harmadik hullámnak gazdaságilag nem volt negatív hatása, és a lakáspiaci árak is korrekciónak indultak. Az előrejelzések szerint a beharangozott negyedik hullám sem jelent már fenyegetést az ingatlanpiacon: az aktuális statisztikák szerint egyre nő a lakáspiaci forgalom és ezzel párhuzamosan a lakáspiaci árak is.

Az országos és a fővárosi lakáspiaci árak is rekord mértékben drágulnak, így egyes előrejelzések szerint a használtlakás-piaci árak 3-4%, az új lakások árai akár 7-8%-kal emelkedhetnek.

Felpörgött a lakáspiac a járvány második és harmadik hulláma alatt

A lakossági jövedelmek emelkedése, valamint az ingatlanvásárlást támogató lakossági támogatások fellendítették a pandémiás időszak közepette a lakáspiaci forgalmat, mely így átlagosan 3,5%-os áremelkedést eredményezett a piacon. A Központi Statisztikai Hivatal I. negyedéves, eddig regisztrált adatai alapján összesen több, mint 20 ezer adásvétel történt, ebből több, mint 19 ezer használt lakás került értékesítésre, míg közel 8 ezer darab új építésű lakás. Az ingatlanpiaci statisztikák szerint az új- és használt lakások drágulásának üteme egyre jobban távolodik egymástól, az új lakások áremelkedésének üteme az előző időszakhoz hasonlóan emelkedett, míg a használtlakás-piaci árak rohamos emelkedése alábbhagyott.

Lakásárak változása

Még mindig népszerűbbek a használt lakások

A használtlakás-piacon a megnövekedett adásvételeket az első negyedévben kiugró, 4,67%-os áremelkedés követte a portál elemzése szerint. Ez az előző év azonos időszakához képest 7,5%-os áremelkedést jelentett. A regisztrált adatok alapján a használtlakás-piacon az elmúlt kilenc hónap alatt 7,67%-kal nőtt a négyzetméterenkénti átlagár.

A különböző lakástípusok közül a téglalakások átlagára rohamos ütemben, több, mint 11%-kal drágult január és szeptember között, míg a panellakásoké 4,23%-kal – derül ki az ingatlannet.hu friss elemzéséből. A szeptember rögzített, országos adatok alapján a téglalakások átlagára négyzetméterenként 683 ezer forint, a panellakásoké 443 ezer forint volt.

Lakásárak változása

Növekvőben a nagyobb városok lakáspiaci súlya

Az előző évekkel ellentétben idén a fővároson kívüli piacon is nőtt a használtlakás-piac súlya, habár az élen még mindig Budapest található. Az első negyedévben a fővárosban csaknem 72%-kal emelkedett az értékesített használt lakások száma, melyet az egy négyzetméterre jutó átlagár-változás is mutat a hirdetési portál statisztikái szerint. A fővárosi használtlakás-piacon az eltelt három negyedév alatt 6,12%-kal nőtt a négyzetméterenkénti átlagár. Ez a téglalakások esetén az elmúlt kilenc hónap alatt 4,38%-os, míg a panellakások esetében ennél magasabb, 7,87%-os áremelkedést jelent.

Forrás: ingatlannet.hu

Ez is érdekelhet

Tisztíts úgy, mint egy profi!

Magasabb flexibilitás és vízlepergető hatás FX 66 Platinum Flexfugázóval!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

„Segítség, beázik az új tetőm!”

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Medence kompromisszumok nélkül

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Útmutató a kádvásárláshoz - majdnem minden, amit döntés előtt át kell gondolnia

A napellenző kiválasztása teraszra, erkélyre

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Változó igények formálják a lakáspiacot

Szocpol 2015, avagy CSOK – fontos tudnivalók a támogatásról

Változások az Otthonteremtési programban

Illetékfizetés, illetékmentesség telekvásárlás, építkezés után

Enyém a vár, tiéd a …

Részletfizetés a lakásvásárlási illetékre

A lakásvásárlási illetékről

Eladnánk? Így tegyük!

9 tipp ingatlan kereséshez

Méltányosság nélkül

Fizessünk könnyebben!

Mire ügyeljünk lakás- és telekvásárlás előtt?

Vásárlási listák
További vásárlási listák