Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

Év háza 2021: sasadi villa és a MOME Campus az idei legjobbak

Elegáns sasadi villa és a sok hazai és nemzetközi elismeréssel büszkélkedő MOME Campus lett idén az Év háza. Az építészeti közélet rangos elismerése, az évtizedes hagyományra visszatekintő független Év háza pályázat díjait gálaest keretei között adták át szeptember 22-én, a Symbol Budapestben. A helyszínről élőben közvetített eseményt a teremben ülő közel 130 szakember mellett több százan követték az online térben idén is.

A 2008-ban újjá élesztett szakmai pályázaton családi ház, kis társasház, valamint középület kategóriában oszt ki fődíjat a zsűri, ami mellett két szakmai és további 5 támogatói díj odaítéléséről is dönt. Sőt a szervezők második éve a közönség véleményét is megkérdezik.

Idén 13 középület és 29 családi ház került az Év háza pályázat elismert szakemberekből álló zsűrijének asztalára. A pályázatot évről-évre a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége szakmai védnökségével írják ki, fenntartását pedig az építőipar legnagyobb gyártóinak együttműködése és támogatása teszi lehetővé.

Az Év háza pályázatot a Leier Hungária Kft. mint főtámogató mutatta be 2021-ben is. A családi ház, lakóépület kategóriát a Prefa Hungária Kft. és a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft., a középület kategóriát pedig a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. és a Meva Zsalurendszerek Zrt. támogatta.

„Az Év háza már a létével is az értékállóságot képviseli”

Családi ház kategóriában a fődíjat idén Földes László és Lukács Anna egy téglaburkolatos, elegáns sasadi villa tervezéséért kapta, míg a legjobb középületért járó díjat Csillag Katalinnak és Gunther Zsoltnak, a már sok hazai és nemzetközi elismeréssel büszkélkedő MOME Campus tervezőinek ítélte oda a neves zsűri.

„Az elmúlt években sok értéket képviselő ügy eltűnt, áldozatául esett a mai világ gyors és néha kegyetlen folyamatainak. És itt nem csupán a vírushelyzetre gondolok, sőt az okok között nem is csupán mindig a hiányzó pénzügyi forrást látom. Ezért is különösen fontos, hogy az Év háza pályázatot minden körülmények között sikerült életben tartanunk. Meggyőződésem, hogy a pályázat ma már az állandóságot, az értékállóságot képviseli a magyar építészeti közéletben. Köszönet ezért azoknak, akik ebben partnereink” – mondta Szoják Balázs az Év háza pályázat kurátora, aki az idei, családi ház kategóriában, a független zsűri által fődíjjal jutalmazott sasadi családi házról mondott értékelésében így fogalmazott: „Egy kiváló, és már többször díjazott építész idén ismét pályázott. És ismét példaértékűt alkotott mindannyiunk számára. Földes László épülete, egy részletekre kiterjedő és kétségkívül alapos tervezési folyamat eredménye. A végeredmény tiszta formáival, minőségi anyagaival és megvalósításával csendes harmóniát hozott létre a kert és a közvetlen és távolabbi környezete között.”

Az Év háza 2021 pályázat díjazott építészei
Az Év háza 2021 pályázat díjazott építészei

A MOME Campus értékelését a zsűri képviseletében Fazakas György, Ybl-díjas vezető építész mondta el az eseményen. „Csillag Katalin és Gunther Zsolt érdeme, hogy az 1954-ben épült főépület tengelyére szervezett új épületegyüttes önálló építészeti karaktere jól illeszkedik a teljes együttesbe, sőt az alkalmazott „kopilit” üvegrendszer még a 60-as 70-es évek ipari épülettervező gyakorlatára is utal. (…) A campusfejlesztés által gyökeresen megújult fizikai környezet, az új intézményi keretek arra késztetik az egyetemi hallgatókat és oktatóikat, hogy egy szabadabb, kreatívabb alkotói légkörben végezzék tanulmányaikat, és képzésük befejezése után világszínvonalú alkotókká váljanak.”

Az Év háza 2021 díjait mindkét kategóriában Szoják Balázs, a pályázat kurátora, Noll Tamás, Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Építész Kamara egykori elnöke, és az Év háza pályázat zsűrielnökétől adta át a legjobbnak ítélt épületek tervezőinek. A támogatók képviseletében hozzájuk csatlakozó Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója szerint azokban az időkben talán még fontosabb a minőségi építészet, és a szakemberek hozzáértő együttműködése, amikor a munkaerőhiány miatt sokkal nagyobb odafigyelés szükséges a tartós és megfelelő minőségű végeredményhez.

7 épület kapott különdíjat

Az Év háza pályázat esetében ki lehet jelenteni, hogy a támogatói különdíjak is egytől egyig szakmai díjak, hiszen odaítélésükről szintén a zsűri dönt – ezúttal is 7 ilyen díj talált gazdára.

A következő épületek tervezői vehettek át különdíjat a 2021. évi Év háza pályázaton:

  • Vesmásné Zákányi Ildikó, Szabó Csanád, Vesmás Péter, Sipos György: Móra Ferenc Múzeum És Vár Múzeum, Szeged - a Magyar Építőművészek Szövetségének Szakmai Különdíja
  • Hőnich Richárd, Nagy Péter: Pilisi Len Látogatóközpont, Pilisszentiván - a Magyar Építész Kamara Szakmai Különdíja
  • Álmos Gergely, Bubla Ágnes: családi ház, Szeged - Leier Főtámogatói Különdíj
  • Lenzsér Péter, Jug Mátyás: Média Értési és Oktatási Központ, Sopron - Hella Támogatói Különdíj
  • Szél Norbert: Óvoda-Bölcsőde, Sajószentpéter - Meva Támogatói Különdíj
  • Benczúr László, Weichinger Miklós: családi ház, Budapest - Prefa Támogatói Különdíj
  • Kocsis Barnabás, Kocsis Gáspár: többlakásos társasház, Szentendre - Terrán Támogatói Különdíj

Híd a szakma és a megrendelő között

Az Év háza pályázat a szakma által az építésznek ítélt díj, a folyamat újdonsága azonba, hogy a szervezők idén is megkérdezték a nagyközönség véleményét a pályaművekről. „A közönségszavazás mintegy hídként szolgál a szakma és a megrendelők között. Érdekes látni, hogy néha mennyire más a szakma és megrendelő véleménye” - mondta Rajki Diána, a mintegy 12 éve a pályázati folyamatot szervező Build-Communication ügyvezetője.

Hasonló véleményen van Kiss-Szilágyi Judit a közönségszavazás családi ház kategóriáját támogató OTP Ingatlanpont Kft. országos értékesítési vezetője, aki a díjátadón így fogalmazott: „a közösségi médiában zajló szavazás során kiderült, hogy nem csak a szakma, hanem a nagyközönség számára is fontos a minőségi szemlélet az otthonteremtés minden vonatkozásában, mi pedig örömmel vállalunk szerepet a színvonalas megoldások bemutatásában és népszerűsítésében.”

A középület kategóriában a közönség a Szél Norbert és Varga Gábor által tervezett sajószentpéteri Óvoda-Bölcsőde épületét választotta a legjobbnak, míg családi ház kategóriában Göde Ferenc, a Velencei-tóra szemet gyönyörködtető panorámát kínáló családi háza bizonyult a legnépszerűbbnek.

A közönségszavazás megrendezését idén családi ház kategóriában az OTP Ingatlanpont és az OTP Pénzügyi Pont, középület kategóriában pedig az Internorm Ablak Kft. támogatása tette lehetővé.

Minden évben neves zsűri dönt

Nem túlzás azt állítani, hogy a hazai építészeti elismerések tekintetében az Év Háza Bíráló Bizottsága a legrangosabb szakmai grémium. A példamutató építészeti teljesítményeket értékelő zsűribe a hazai építészet legfontosabb szakmai szervezeteinek képviselői mellett minden évben meghívást kapnak az előző években Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek is.

A zsűri elnöki pozícióját Noll Tamás Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Építész Kamara egykori elnöke tölti be jelenleg. További társelnökök Dévényi Sándor DLA, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, az Év háza pályázat elnöki tisztét 4 évig ellátó szakember, valamint Dr. Hajnóczi Péter DLA, a Magyar Építész Kamara elnöke, Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke és Szoják Balázs építész, az Év háza díj kurátora. A zsűri szakértő tagjai Tóth Balázs, építész az ÉMI Nonprofit Kft. szakértője, valamint Dr. Tóth Elek, a BME címzetes egyetemi tanára, illetve a 2020-ban Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek: Csontos Györgyi DLA, Fazakas György, Pirity Attila, Sajtos Gábor DLA, Varga Tamás DLA.

A nyertes épületek méltatásai

Fődíj, családi ház, kis társasház kategória: Földes László és Lukács Anna – Sasadi villa, Budapest

Földes László és Lukács Anna: Sasadi villa
Földes László és Lukács Anna: Sasadi villa

„Földes László épülete, egy részletekre kiterjedő és kétségkívül alapos tervezési folyamat eredője. A végeredmény tiszta formáival, minőségi anyagaival és megvalósításával csendes harmóniát hozott létre a kert és a közvetlen és távolabbi környezete között.”
(Szoják Balázs, építész, az Év háza díj kurátora)

Fődíj, középület kategória: Csillag Katalin, Gunther Zsolt – MOME Campus, Budapest

Csillag Katalin, Gunther Zsolt: MOME Campus
Csillag Katalin, Gunther Zsolt: MOME Campus

„A nagy belső terekhez kapcsolódó kisebb stúdiók közötti kapcsolat, a belső és külső terek napszakokhoz és évszakokhoz igazított átgondolt világítási rendszere teszi magasszintű építészeti alkotássá Csillag Katalin és Gunther Zsolt művét.”
(Fazakas György, 2020-ban Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építész)

A Magyar Építőművészek Szövetségének Szakmai Különdíja: Vesmásné Zákányi Ildikó, Szabó Csanád, Vesmás Péter, Sipos György – Móra Ferenc Múzeum és Vár, Szeged

Vesmásné Zákányi Ildikó, Szabó Csanád, Vesmás Péter, Sipos György: Móra Ferenc Múzeum és Vár
Vesmásné Zákányi Ildikó, Szabó Csanád, Vesmás Péter, Sipos György: Móra Ferenc Múzeum és Vár

„Megoldódott a múzeum egyik legfőbb gondja, a megfelelő légállapot és világítástechnika biztosítása. Az új tetőkilátó a földszintről induló csigalépcső legfelső karjának átalakításával szellemesen hasznosítja a padlástér eddig kihasználatlan területét. A timpanon alatti tér alkalmas a vármakett bemutatására, a tetőkilátóból pedig értelmezni lehet a városkép középkori kontúrját.”
(Golda János, a Magyar Építőművészek Szövetségének alelnöke)

A Magyar Építész Kamara Szakmai Különdíja: Hőnich Richárd, Nagy Péter – Pilisi Len Látogatóközpont, Pilisszentiván

Hőnich Richárd, Nagy Péter: Pilisi Len Látogatóközpont
Hőnich Richárd, Nagy Péter: Pilisi Len Látogatóközpont

„Az új-régi épület illeszkedik a falusi környezethez, alkalmazkodik a környezetéhez, csak a ház hosszúsága tér el a környező házaktól. A bejárati, utcai főhomlokzati lamellákon stilizált len virágmotívum sejlik fel, messziről jelezve az épület funkcióját.”
(Dr. Hajnóczi Péter DLA, a Magyar Építész Kamara elnöke)

Leier főtámogatói különdíj: Álmos Gergely, Bubla Ágnes – családi ház, Szeged

Álmos Gergely, Bubla Ágnes: családi ház
Álmos Gergely, Bubla Ágnes: családi ház

„A gondolat és az üzenet egyszerű és tiszta, akárcsak a szegedi napfényben fürdő egységes fehér épülettömeg, valamint a tradícionális lakóépületek feszes, racionális szerkesztését is átvevő funkcionális elrendezés. Az épület alaprajzi kialakítása takarékos, ami régi-új innovatív gondolat is egyben, valamint a külső és belső terek együttműködésére építő, a helyiségek az elő és hátsóudvarokkal szoros vizuális és funkcionális kapcsolatban állnak és egymást kiegészítik.”
(Csontos Györgyi DLA, 2020-ban Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építész”

Hella Támogatói Különdíj: Lenzsér Péter, Jug Mátyás – Média Értési és Oktatási Központ, Sopron

Lenzsér Péter, Jug Mátyás: Média Értési és Oktatási Központ
Lenzsér Péter, Jug Mátyás: Média Értési és Oktatási Központ

„Felismerve és megismerve a hely tradicionális értékeit az épület ugyan egy zárt dobozként kerül a romantikus villák közé, mégis arányrendszerét és jellegzetes, egyedülálló ornamentikáját megismerve helyét, léptékét, részletképzését megkérdőjelezhetetlennek érezhetjük. Igaz ez a belső terek kialakítására is, az ott használt anyagok, színek sok izgalmat tartogatnak az épületbe érkező fiatalok számára.”
(Varga Tamás DLA, 2020-ban Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építész)

Meva Támogatói Különdíj: Szél Norbert, Varga Gábor óvoda-bölcsőde, Sajószentpéter

Szél Norbert, Varga Gábor: óvoda-bölcsőde
Szél Norbert, Varga Gábor: óvoda-bölcsőde

„Az utcafrontra merőleges, oromfalas, földszintes épületekkel kisvárosias, „fogatolt” rendszerű épületegyüttest terveztek, ami az utcák felé nyugodt, kedves léptékű megjelenést nyújt. Ebbe a hangulatos utcaképbe simul a kicsi kápolnát is tartalmazó ház, ami csak eltérő burkolatával és egy egyáltalán nem hivalkodó kereszttel jelzi az építtető kilétét.”
(Tóth Balázs, építész, az ÉMI Nonprofit Kft. szakértője)

Prefa Támogatói Különdíj: Benczúr László, Weichinger Miklós: családi ház, Budapest

Benczúr László, Weichinger Miklós: családi ház
Benczúr László, Weichinger Miklós: családi ház

„A tömegformálás, az értékes részletek, az arányok és a lépték megőrzésre kerülnek. Az új, árkádos terasz az épület eredeti szellemiségét viszi tovább, szerves egységet alkot a megmaradó felújított régivel. A meglévőhöz érzékenyen illeszkedő, mégis érezhetően kortárs hozzáállás az eredeti értékeit növeli. Nem teremt éles kontrasztot és erre nem is törekszik, a változást mégsem tagadja le.”
(Sajtos Gábor DLA, 2020-ban Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építész)

Terrán támogatói Különdíj: Kocsis Barnabás, Kocsis Gáspár: többlakásos társasház, Szentendre

Kocsis Barnabás, Kocsis Gáspár: többlakásos társasház
Kocsis Barnabás, Kocsis Gáspár: többlakásos társasház
Népszerűek a témában

Különleges építészeti megoldás, speciális Hörmann termékekkel: BIG Omniturm Frankfurtban

Az ősz legfontosabb eseménye építkezőknek, felújítóknak: Bau Budapest Expo

„Öltöztess fel egy ajtót!” – ötletpályázat a Hörmann-tól

Ez is érdekelhet

Tervezd meg tetődet egyszerűen, 6 lépésben!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Ezeket érdemes mérlegelni, ha napelem telepítésén gondolkozunk

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Ne mondjon le a görgős zuhanykabinokról, itt a legújabb generáció

Plusz egy helyiség tavasztól őszig - Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Baumit Life Challenge - Nemzetközi építészeti pályázat és közönségszavazás

Dombház szupervályogból - egy alternatív építészeti technológia

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

A szerethető beton

„Az anyag természete” - EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben. Pályázat építészek és építészhallgatók számára

32 tanács kivitelező választáshoz

Év háza 2017: a fődíj mellett 5 különdíj vár gazdára

Betonozd be magad 2017-ben is! - „Minden építés alapja” pályázat építészeknek és egyetemi hallgatóknak

Gombnyomásra forgatható szobák

Zenei központ és kiállítótér két gigantikus csőbe építve

Az Austrotherm Kft. is támogatta az Építészfesztivált

Konyhatervezés előtt állsz? Ezt a cikket feltétlen olvasd el!

Minden, amit tudni akarsz a gipszkartonról