Hány havi átlagkeresetet kell félretenni egy ingatlanra ma Magyarországon?

A magyar régiók között bizony nagy különbség van, ha az ingatlanárakról van szó. Például, ha a fővárosi használtingatlan-piacot vesszük alapul, akkor az átlagos négyzetméter árak akár másfélszer is meghaladhatják a vidéki kínálati árakat. Főleg, hogy az év elején módosított állami lakossági támogatások megjelenése és a globális építőipari drágulás az ingatlanárak emelkedését csak tovább fokozta.

Az országos statisztikák az idei évben már átlagosan 3,5%-os emelkedést mutatnak az ingatlanárak esetén. De mégis milyen áron lehet most ingatlanhoz jutni Magyarországon a különböző régiókban és mennyi ideig kellene spórolni rá, ha a KSH által megállapított átlagkeresetet vesszük alapul?

Közel félmillió forint az átlagos négyzetméterár az agglomerációban

Kétségkívül Pest megyében és a fővárosban a legdrágább az átlagos négyzetméterár az országban. Míg a fővárosban meghirdetett lakóingatlanok négyzetméterenkénti átlagára az ingatlannet.hu júliusi statisztikái szerint 810 ezer forint volt, addig az agglomeráció eladósorban lévő ingatlanjai átlagosan 487 ezer forintos négyzetméter áron kerülnek meghirdetésre. Ennek értelmében egy család ház átlagára az agglomerációban 60 millió forint körül mozog, így – a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkeresettel, vagyis 293 ezer forinttal számolva – akár 17 évnyi teljes átlagfizetést kell félretenni. A lakásokat valamivel olcsóbban, 25-40 millió forintos átlagáron kínálják, típustól függően. Éppen ezért egy téglalakás megközelítőleg 11 évnyi átlagfizetést, míg egy panellakás 7 teljes évnyi átlagfizetést ér.

Lakóingatlanok átlagos négyzetméter ára

A Dunántúlon is a zsebünkbe kell nyúlni, ha ingatlant szeretnénk vásárolni

Az agglomeráció után a Dunántúl bizonyult a legdrágább régiónak az ingatlanárak szempontjából. A Közép-Dunántúli régióban a legdrágább az átlagos négyzetméterár, itt a kínálati ár négyzetméterenként 449 ezer forint. Nem csoda, hiszen a Balaton partján nem ritka az akár egymillió forintot meghaladó négyzetméterár sem.

A Nyugat-Dunántúli régióban is még az országos átlag felett van a négyzetméterár, a júliusban regisztrált adatok szerint ez négyzetméterenként 411 ezer forint. A Dél-Dunántúl ingatlan árai már az országos átlag alatt vannak valamivel, jelenleg 373 ezer forint az egy négyzetméterre jutó átlagár. Így, ha a dunántúli régió valamely részén tervezünk ingatlant vásárolni, akkor borsos árat kell fizetnünk. Egy családi ház kínálati ára átlagosan 40-50 millió forint, így ez 10-12 évnyi teljes átlagfizetést ölelhet fel.

Átlag alatt vannak az alföldi ingatlanárak

Az országos átlagár júliusi adatok szerint – 471 ezer forint négyzetméterenként – alatt találhatók az alföldi régió és Észak-Magyarország ingatlanárai is. Az Észak-Alföldi régióban a regisztrált átlagár négyzetméterenként 333 ezer forint volt júliusban. Ez azt jelenti, hogy az itt meghirdetett ingatlanok átlagos kínálati ára 35 millió forint körül mozog, ingatlan típustól függően. Az ingatlanvásárlóknak ez nagyjából 10 évnyi teljes átlagfizetés megspórolását jelentené.

A Dél-Alföldön az ingatlanok négyzetméterenkénti átlagára már a 300 ezer forintot sem éri el, ami azt jelenti, hogy a kínálati árak átlagosan 25-35 millió körül alakulnak. Egy átlagos paraméterekkel rendelkező ingatlanért így mindössze 8 évnyi teljes átlagkereset elegendő lehet.

Nem meglepő hát, hogy Észak-Magyarországon a legalacsonyabb az átlagos négyzetméterár. A júliusi statisztikák szerint 237 ezer forint volt egy négyzetméter átlagosan, ami 20 millió forint átlagos kínálati árat jelent. Ha e régióba költöznénk, akkor akár 6 évnyi átlagfizetésből vásárolhatunk ingatlant.

Forrás: ingatlannet.hu

 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Az Elevenház Panzió Projekt

Rendezze be teraszát, kertjét!

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Vásárlási listák
További vásárlási listák